1. Noteikumi nosaka:
1.1. normas iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā;
1.2. kārtību, kādā plānojama iedzīvotāju nodrošināšana ar pārtiku, kā arī pārtikas izsniegšanas un izsniegšanas kontroles kārtību valsts apdraudējuma gadījumā;
1.3. valsts un pašvaldību institūciju uzdevumus un pienākumus, nodrošinot iedzīvotājus ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā.
2. Vienas dienas uztura normās minētos pārtikas produktus iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku var aizvietot ar līdzvērtīgiem pārtikas produktiem saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.
3. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pamatojoties uz Zemkopības ministrijas rakstisku pieprasījumu, katru gadu līdz 15.martam iesniedz Iedzīvotāju reģistra datus par iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām un to sadalījumu pa novadu un republikas pilsētu administratīvajām teritorijām pēc stāvokļa uz kārtējā gada 1.janvāri (2.pielikums).
(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.84 redakcijā)
4. Pārtikas nodrošinājuma plānošanu valsts apdraudējuma gadījumā organizē Zemkopības ministrija sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un pašvaldībām.
5. Pārtikas izsniegšanu nodrošina republikas pilsētas pašvaldība vai novada pašvaldība:
5.1. atbilstoši uztura normām, kas šo noteikumu 1.pielikumā noteiktas vienam iedzīvotājam;
5.2. ievērojot higiēnas prasības pārtikas izsniegšanas procesā.
(Grozīts ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.84)
7. Pārtikas un veterinārais dienests kontrolē:
7.1. pārtikas produktu nekaitīgumu un kvalitāti;
7.2. higiēnas prasību izpildi pārtikas uzglabāšanas, transportēšanas un izsniegšanas laikā.
8. Republikas pilsētas pašvaldība vai novada pašvaldība valsts apdraudējuma gadījumā:
8.1. izstrādā kārtību, kādā nodrošināma pārtikas izsniegšana iedzīvotājiem pašvaldības administratīvajā teritorijā;
8.2. ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību informē iedzīvotājus par pārtikas izsniegšanas kārtību un izsniegšanas punktiem;
8.3. apstiprina pārtikas izsniegšanas punktu vadītājus un nepieciešamo darbinieku skaitu pārtikas izsniegšanas organizēšanai punktā;
8.4. organizē izsniegtās pārtikas uzskaiti;
8.5. ja nepieciešams, organizē transportu pārtikas piegādei iedzīvotājiem.
(Grozīts ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.84)
9. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un pašvaldībām plāno un koordinē pārtikas atliktās piegādes atbilstoši normatīvajiem aktiem par atliktajām piegādēm.
10. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija uzrauga pašvaldību darbību iedzīvotāju nodrošināšanā ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā.
I. Bērniem no dzimšanas līdz 2 gadu vecumam
Nr.p.k. | Produkts | Kcal/100 g | Līdzvērtīgi produkti | Kcal/100 g | Daudzums (gramos vai litros) |
1. | Mākslīgais maisījums zīdaiņiem, mākslīgais papildu ēdināšanas maisījums zīdaiņiem* | 495–520 | 200 g | ||
2. | Biezenis (ābolu, bumbieru, plūmju, burkānu, ķirbju, kartupeļu, puķkāpostu, dārzeņu) | 250–270 | 250 g | ||
3. | Dzeramais ūdens | 3 l |
Piezīme. * Mātes piena aizstājējam un biezenim jābūt piemērotam attiecīgās vecuma grupas bērniem.
II. Iedzīvotājiem no 2 līdz 18 gadu vecumam, grūtniecēm un sievietēm laktācijas periodā
Nr. p.k. | Produkts | Kcal/100 g | Līdzvērtīgi produkti | Kcal/100 g | Daudzums (gramos vai litros) |
1. | Auzu pārslas | 350–380 | Citas graudaugu pārslas (miežu, kviešu, griķu, rudzu, piecgraudu) | 335–360 | 200 g |
2. | Sausais kartupeļu biezenis | 350–390 | Makaroni, kas pagatavojami, pārlejot ar verdošu ūdeni | 450–460 | 100 g |
3. | Sausais piens, sausais vājpiens | 350–490 | Iebiezināts sterilizēts piens | 145–180 | 100 g |
4. | Gaļas (liellopa, cūkas, vistas, tītara, truša, pīles, jēra gaļas) konservi | 150–200 | Zivju (siļķu, skumbriju, sardīņu, brētliņu, šprotu, sardinellu, salaku, stavridu, reņģu, laša, tunča) konservi (eļļā, tomātu vai citā mērcē, marinādē, savā sulā, arī tefteļu, frikadeļu vai kotlešu veidā) | 100–400 | 150 g |
5. | Konservēti dārzeņi (bietes, gurķi, tomāti, kāposti, zaļie zirnīši, burkāni, paprika, kabači (cukini)) | 40–60 | 100 g | ||
6. | Sausmaizītes | 250–350 | Sausiņi | 360–380 | 40 g |
7. | Ievārījums (zemeņu, aveņu, ķiršu, ābolu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, brūkleņu, melleņu, aprikožu, meža ogu) | 220–260 | 40 g | ||
8. | Augļu (ābolu, plūmju, bumbieru) biezenis | 75–120 | Konservēti augļi (ananasi, āboli, bumbieri, ķirši, persiki, aprikozes, plūmes) | 75–90 | 150 g |
9. | Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 % | 480–540 | Šokolādes konfektes | 480–540 | 20 g |
10. | Žāvēti, kaltēti augļi un rieksti (zemesrieksti, lazdu rieksti, Indijas rieksti, mandeles, valrieksti, rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, āboli, vīģes) | 360–390 | 100 g | ||
11. | Sula (ābolu, upeņu, plūmju, tomātu, ananasu, vīnogu, apelsīnu, greipfrūtu, persiku) | 35–88 | 600 g | ||
12. | Šķīstošā kafija | Kafijas dzēriens | 350–400 | 20 g | |
13. | Tēja, kas nav fasēta vienreizējas lietošanas maisiņos | Šķīstošā tēja | 6 g | ||
14. | Sāls | 5 g | |||
15. | Cukurs (nerafinēts) | 399 | 50 g | ||
16. | Dzeramais ūdens | 3 l (ziemas periodā) un |
III. Iedzīvotājiem no 18 gadu vecuma
Nr.p.k. | Produkts | Kcal/100 g | Līdzvērtīgi produkti | Kcal/100 g | Daudzums (gramos vai litros) |
1. | Auzu pārslas | 350–380 | Citas graudaugu pārslas (miežu, kviešu, griķu, rudzu, piecgraudu) | 335–360 | 200 g |
2. | Sausais kartupeļu biezenis | 350–390 | Makaroni, kas pagatavojami, pārlejot ar verdošu ūdeni | 450–460 | 100 g |
3. | Sausais piens, sausais vājpiens | 350–490 | Iebiezināts sterilizēts piens | 145–180 | 50 g |
4. | Gaļas (liellopa, cūkas, vistas, tītara, truša, pīles, jēra gaļas) konservi | 150–200 | Zivju (siļķu, skumbriju, sardīņu, brētliņu, šprotu, sardinellu, salaku, stavridu, reņģu, laša, tunča) konservi (eļļā, tomātu vai citā mērcē, marinādē, savā sulā, arī tefteļu, frikadeļu vai kotlešu veidā) | 100–400 | 150 g |
5. | Konservēti dārzeņi (bietes, gurķi, tomāti, kāposti, zaļie zirnīši, burkāni, paprika, kabači (cukini)) | 40–60 | 100 g | ||
6. | Sausmaizītes | 250–350 | Sausiņi | 360–380 | 20 g |
7. | Ievārījums (zemeņu, aveņu, ķiršu, ābolu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, brūkleņu, melleņu, aprikožu, meža ogu) | 220–260 | 20 g | ||
8. | Augļu (ābolu, plūmju, bumbieru) biezenis | 75–120 | Konservēti augļi (ananasi, āboli, bumbieri, ķirši, persiki, aprikozes, plūmes) | 75–90 | 100 g |
9. | Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 % | 480–540 | Šokolādes konfektes | 480–540 | 20 g |
10. | Žāvēti, kaltēti augļi un rieksti (zemesrieksti, lazdu rieksti, Indijas rieksti, mandeles, valrieksti, rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, āboli, vīģes) | 360–390 | 30 g | ||
11. | Sula (ābolu, upeņu, plūmju, tomātu, ananasu, vīnogu, apelsīnu, greipfrūtu, persiku) | 35–88 | 300 g | ||
12. | Šķīstošā kafija | Kafijas dzēriens | 350–400 | 20 g | |
13. | Tēja, kas nav fasēta vienreizējas lietošanas maisiņos | Šķīstošā tēja | 6 g | ||
14. | Sāls | 5 g | |||
15. | Cukurs (nerafinēts) | 399 | 50 g | ||
16. | Dzeramais ūdens | 3 l (ziemas periodā) un |
IV. Personālam, kas veic neatliekamos valsts apdraudējuma seku likvidēšanas pasākumus
Nr.p.k. | Produkts | Kcal/100 g | Līdzvērtīgi produkti | Kcal/100 g | Daudzums (gramos vai litros) |
1. | Auzu pārslas | 350–380 | Citas graudaugu pārslas (miežu, kviešu, griķu, rudzu, piecgraudu) | 335–360 | 150 g |
2. | Sausais kartupeļu biezenis | 350–390 | Makaroni, kas pagatavojami, pārlejot ar verdošu ūdeni | 450–460 | 150 g |
3. | Sausais piens, sausais vājpiens | 350–490 | Iebiezināts sterilizēts piens | 145–180 | 50 g |
4. | Gaļas (liellopa, cūkas, vistas, tītara, truša, pīles, jēra gaļas) konservi | 150–200 | Zivju (siļķu, skumbriju, sardīņu, brētliņu, šprotu, sardinellu, salaku, stavridu, reņģu, laša, tunča) konservi (eļļā, tomātu vai citā mērcē, marinādē, savā sulā, arī tefteļu, frikadeļu vai kotlešu veidā) | 100–400 | 200 g |
5. | Konservēti dārzeņi (bietes, gurķi, tomāti, kāposti, zaļie zirnīši, burkāni, paprika, kabači (cukini)) | 40–60 | 100 g | ||
6. | Sausmaizītes | 250–350 | Sausiņi | 360–380 | 70 g |
7. | Ievārījums (zemeņu, aveņu, ķiršu, ābolu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, brūkleņu, melleņu, aprikožu, meža ogu) | 220–260 | 20 g | ||
8. | Augļu (ābolu, plūmju, bumbieru) biezenis | 75–120 | Konservēti augļi (ananasi, āboli, bumbieri, ķirši, persiki, aprikozes, plūmes) | 75–90 | 100 g |
9. | Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 % | 480–540 | Šokolādes konfektes | 480–540 | 50 g |
10. | Žāvēti, kaltēti augļi un rieksti (zemesrieksti, lazdu rieksti, Indijas rieksti, mandeles, valrieksti, rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, āboli, vīģes) | 360–390 | 150 g | ||
11. | Sausā zupa (tomātu, nūdeļu (makaronu), biezzupa) | 360–480 | 65 g | ||
12. | Sula (ābolu, upeņu, plūmju, tomātu, ananasu, vīnogu, apelsīnu, greipfrūtu, persiku) | 35–88 | 600 g | ||
13. | Šķīstošā kafija | Kafijas dzēriens | 350–400 | 20 g | |
14. | Tēja, kas nav fasēta vienreizējas lietošanas maisiņos | Šķīstošā tēja | 6 g | ||
15. | Sāls | 5 g | |||
16. | Cukurs (nerafinēts) | 399 | 50 g | ||
17. | Dzeramais ūdens | 3 l (ziemas periodā) un |
(Pielikums MK 26.01.2010. noteikumu Nr.84 redakcijā)
Nr.p.k. | Administratīvā teritorija | Iedzīvotāju skaits pa vecuma grupām | ||
līdz 2 gadu vecumam | no 2 līdz 18 gadiem | vecāki par 18 gadiem | ||