Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 30.01.2010. - 03.03.2022. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2022. gada 1. marta noteikumus Nr. 147 "Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā".
Ministru kabineta noteikumi Nr.585

Rīgā 2007.gada 28.augustā (prot. Nr.47 21.§)
Noteikumi par iedzīvotāju nodrošināšanu ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā
Izdoti saskaņā ar Mobilizācijas likuma 9.panta 6.punktu

1. Noteikumi nosaka:

1.1. normas iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā;

1.2. kārtību, kādā plānojama iedzīvotāju nodrošināšana ar pārtiku, kā arī pārtikas izsniegšanas un izsniegšanas kontroles kārtību valsts apdraudējuma gadījumā;

1.3. valsts un pašvaldību institūciju uzdevumus un pienākumus, nodrošinot iedzīvotājus ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā.

2. Vienas dienas uztura normās minētos pārtikas produktus iedzīvotāju nodrošināšanai ar pārtiku var aizvietot ar līdzvērtīgiem pārtikas produktiem saskaņā ar šo noteikumu 1.pielikumu.

3. Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde, pamatojoties uz Zemkopības ministrijas rakstisku pieprasījumu, katru gadu līdz 15.martam iesniedz Iedzīvotāju reģistra datus par iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām un to sadalījumu pa novadu un republikas pilsētu administratīvajām teritorijām pēc stāvokļa uz kārtējā gada 1.janvāri (2.pielikums).

(MK 26.01.2010. noteikumu Nr.84 redakcijā)

4. Pārtikas nodrošinājuma plānošanu valsts apdraudējuma gadījumā organizē Zemkopības ministrija sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un pašvaldībām.

5. Pārtikas izsniegšanu nodrošina republikas pilsētas pašvaldība vai novada pašvaldība:

5.1. atbilstoši uztura normām, kas šo noteikumu 1.pielikumā noteiktas vienam iedzīvotājam;

5.2. ievērojot higiēnas prasības pārtikas izsniegšanas procesā.

(Grozīts ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.84)

6. Pārtikas izsniegšanas kārtību koordinē Pašvaldību civilās aizsardzības komisija.

7. Pārtikas un veterinārais dienests kontrolē:

7.1. pārtikas produktu nekaitīgumu un kvalitāti;

7.2. higiēnas prasību izpildi pārtikas uzglabāšanas, transportēšanas un izsniegšanas laikā.

8. Republikas pilsētas pašvaldība vai novada pašvaldība valsts apdraudējuma gadījumā:

8.1. izstrādā kārtību, kādā nodrošināma pārtikas izsniegšana iedzīvotājiem pašvaldības administratīvajā teritorijā;

8.2. ar plašsaziņas līdzekļu starpniecību informē iedzīvotājus par pārtikas izsniegšanas kārtību un izsniegšanas punktiem;

8.3. apstiprina pārtikas izsniegšanas punktu vadītājus un nepieciešamo darbinieku skaitu pārtikas izsniegšanas organizēšanai punktā;

8.4. organizē izsniegtās pārtikas uzskaiti;

8.5. ja nepieciešams, organizē transportu pārtikas piegādei iedzīvotājiem.

(Grozīts ar MK 26.01.2010. noteikumiem Nr.84)

9. Zemkopības ministrija sadarbībā ar Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministriju un pašvaldībām plāno un koordinē pārtikas atliktās piegādes atbilstoši normatīvajiem aktiem par atliktajām piegādēm.

10. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija uzrauga pašvaldību darbību iedzīvotāju nodrošināšanā ar pārtiku valsts apdraudējuma gadījumā.

11. Noteikumi stājas spēkā ar 2008.gada 1.janvāri.

Ministru prezidenta vietā - finanšu ministrs O.Spurdziņš

Zemkopības ministrs M.Roze
1.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 28.augusta noteikumiem Nr.585
Vienas dienas uztura normas

(Pielikums MK 26.01.2010. noteikumu Nr.84 redakcijā)

I. Bērniem no dzimšanas līdz 2 gadu vecumam

Nr.p.k.

Produkts

Kcal/100 g

Līdzvērtīgi produkti

Kcal/100 g

Daudzums (gramos vai litros)

1.Mākslīgais maisījums zīdaiņiem, mākslīgais papildu ēdināšanas maisījums zīdaiņiem*

495–520

  

200 g

2.Biezenis (ābolu, bumbieru, plūmju, burkānu, ķirbju, kartupeļu, puķkāpostu, dārzeņu)

250–270

  

250 g

3.Dzeramais ūdens   

3 l

Piezīme. * Mātes piena aizstājējam un biezenim jābūt piemērotam attiecīgās vecuma grupas bērniem.

II. Iedzīvotājiem no 2 līdz 18 gadu vecumam, grūtniecēm un sievietēm laktācijas periodā

Nr.

p.k.

Produkts

Kcal/100 g

Līdzvērtīgi produkti

Kcal/100 g

Daudzums (gramos vai litros)

1.Auzu pārslas

350–380

Citas graudaugu pārslas (miežu, kviešu, griķu, rudzu, piecgraudu)

335–360

200 g

2.Sausais kartupeļu biezenis

350–390

Makaroni, kas pagatavojami, pārlejot ar verdošu ūdeni

450–460

100 g

3.Sausais piens,

sausais vājpiens

350–490

Iebiezināts sterilizēts piens

145–180

100 g

4.Gaļas (liellopa, cūkas, vistas, tītara, truša, pīles, jēra gaļas) konservi

150–200

Zivju (siļķu, skumbriju, sardīņu, brētliņu, šprotu, sardinellu, salaku, stavridu, reņģu, laša, tunča) konservi (eļļā, tomātu vai citā mērcē, marinādē, savā sulā, arī tefteļu, frikadeļu vai kotlešu veidā)

100–400

150 g

5.Konservēti dārzeņi (bietes, gurķi, tomāti, kāposti, zaļie zirnīši, burkāni, paprika, kabači (cukini))

40–60

  

100 g

6.Sausmaizītes

250–350

Sausiņi

360–380

40 g

7.Ievārījums (zemeņu, aveņu, ķiršu, ābolu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, brūkleņu, melleņu, aprikožu, meža ogu)

220–260

  

40 g

8.Augļu (ābolu, plūmju, bumbieru) biezenis

75–120

Konservēti augļi (ananasi, āboli, bumbieri, ķirši, persiki, aprikozes, plūmes)

75–90

150 g

9.Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 %

480–540

Šokolādes konfektes

480–540

20 g

10.Žāvēti, kaltēti augļi un rieksti (zemesrieksti, lazdu rieksti, Indijas rieksti, mandeles, valrieksti, rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, āboli, vīģes)

360–390

  

100 g

11.Sula (ābolu, upeņu, plūmju, tomātu, ananasu, vīnogu, apelsīnu, greipfrūtu, persiku)

35–88

  

600 g

12.Šķīstošā kafija Kafijas dzēriens

350–400

20 g

13.Tēja, kas nav fasēta vienreizējas lietošanas maisiņos Šķīstošā tēja 

6 g

14.Sāls   

5 g

15.Cukurs (nerafinēts)

399

  

50 g

16.Dzeramais ūdens   

3 l (ziemas periodā) un
4 l (vasaras periodā)

III. Iedzīvotājiem no 18 gadu vecuma

Nr.p.k.

Produkts

Kcal/100 g

Līdzvērtīgi produkti

Kcal/100 g

Daudzums (gramos vai litros)

1.Auzu pārslas

350–380

Citas graudaugu pārslas (miežu, kviešu, griķu, rudzu, piecgraudu)

335–360

200 g

2.Sausais kartupeļu biezenis

350–390

Makaroni, kas pagatavojami, pārlejot ar verdošu ūdeni

450–460

100 g

3.Sausais piens, sausais vājpiens

350–490

Iebiezināts sterilizēts piens

145–180

50 g

4.Gaļas (liellopa, cūkas, vistas, tītara, truša, pīles, jēra gaļas) konservi

150–200

Zivju (siļķu, skumbriju, sardīņu, brētliņu, šprotu, sardinellu, salaku, stavridu, reņģu, laša, tunča) konservi (eļļā, tomātu vai citā mērcē, marinādē, savā sulā, arī tefteļu, frikadeļu vai kotlešu veidā)

100–400

150 g

5.Konservēti dārzeņi (bietes, gurķi, tomāti, kāposti, zaļie zirnīši, burkāni, paprika, kabači (cukini))

40–60

  

100 g

6.Sausmaizītes

250–350

Sausiņi

360–380

20 g

7.Ievārījums (zemeņu, aveņu, ķiršu, ābolu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, brūkleņu, melleņu, aprikožu, meža ogu)

220–260

  

20 g

8.Augļu (ābolu, plūmju, bumbieru) biezenis

75–120

Konservēti augļi (ananasi, āboli, bumbieri, ķirši, persiki, aprikozes, plūmes)

75–90

100 g

9.Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 %

480–540

Šokolādes konfektes

480–540

20 g

10.Žāvēti, kaltēti augļi un rieksti (zemesrieksti, lazdu rieksti, Indijas rieksti, mandeles, valrieksti, rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, āboli, vīģes)

360–390

  

30 g

11.Sula (ābolu, upeņu, plūmju, tomātu, ananasu, vīnogu, apelsīnu, greipfrūtu, persiku)

35–88

  

300 g

12.Šķīstošā kafija Kafijas dzēriens

350–400

20 g

13.Tēja, kas nav fasēta vienreizējas lietošanas maisiņos Šķīstošā tēja 

6 g

14.Sāls   

5 g

15.Cukurs (nerafinēts)

399

  

50 g

16.Dzeramais ūdens   

3 l (ziemas periodā) un
4 l (vasaras periodā)

IV. Personālam, kas veic neatliekamos valsts apdraudējuma seku likvidēšanas pasākumus

Nr.p.k.

Produkts

Kcal/100 g

Līdzvērtīgi produkti

Kcal/100 g

Daudzums (gramos vai litros)

1.Auzu pārslas

350–380

Citas graudaugu pārslas (miežu, kviešu, griķu, rudzu, piecgraudu)

335–360

150 g

2.Sausais kartupeļu biezenis

350–390

Makaroni, kas pagatavojami, pārlejot ar verdošu ūdeni

450–460

150 g

3.Sausais piens,

sausais vājpiens

350–490

Iebiezināts sterilizēts piens

145–180

50 g

4.Gaļas (liellopa, cūkas, vistas, tītara, truša, pīles, jēra gaļas) konservi

150–200

Zivju (siļķu, skumbriju, sardīņu, brētliņu, šprotu, sardinellu, salaku, stavridu, reņģu, laša, tunča) konservi (eļļā, tomātu vai citā mērcē, marinādē, savā sulā, arī tefteļu, frikadeļu vai kotlešu veidā)

100–400

200 g

5.Konservēti dārzeņi (bietes, gurķi, tomāti, kāposti, zaļie zirnīši, burkāni, paprika, kabači (cukini))

40–60

  

100 g

6.Sausmaizītes

250–350

Sausiņi

360–380

70 g

7.Ievārījums (zemeņu, aveņu, ķiršu, ābolu, upeņu, jāņogu, dzērveņu, brūkleņu, melleņu, aprikožu, meža ogu)

220–260

  

20 g

8.Augļu (ābolu, plūmju, bumbieru) biezenis

75–120

Konservēti augļi (ananasi, āboli, bumbieri, ķirši, persiki, aprikozes, plūmes)

75–90

100 g

9.Šokolāde ar kakao saturu līdz 70 %

480–540

Šokolādes konfektes

480–540

50 g

10.Žāvēti, kaltēti augļi un rieksti (zemesrieksti, lazdu rieksti, Indijas rieksti, mandeles, valrieksti, rozīnes, aprikozes, dateles, melnās plūmes, āboli, vīģes)

360–390

  

150 g

11.Sausā zupa (tomātu, nūdeļu (makaronu), biezzupa)

360–480

  

65 g

12.Sula (ābolu, upeņu, plūmju, tomātu, ananasu, vīnogu, apelsīnu, greipfrūtu, persiku)

35–88

  

600 g

13.Šķīstošā kafija Kafijas dzēriens

350–400

20 g

14.Tēja, kas nav fasēta vienreizējas lietošanas maisiņos Šķīstošā tēja 

6 g

15.Sāls   

5 g

16.Cukurs (nerafinēts)

399

  

50 g

17.Dzeramais ūdens   

3 l (ziemas periodā) un
4 l (vasaras periodā)

2.pielikums
Ministru kabineta
2007.gada 28.augusta noteikumiem Nr.585

(Pielikums MK 26.01.2010. noteikumu Nr.84 redakcijā)

Iedzīvotāju reģistra dati par iedzīvotāju skaitu pa vecuma grupām un to sadalījumu pa novadu un republikas pilsētu administratīvajām teritorijām pēc datubāzes stāvokļa uz __________.gada 1.janvāri

Nr.p.k.

Administratīvā teritorija

Iedzīvotāju skaits pa vecuma grupām

līdz 2 gadu vecumam

no 2 līdz 18 gadiem

vecāki par 18 gadiem




30.01.2010