3. Ja pārtikas izplatītājs konstatē, ka pārtika ir izplatīšanai nederīga, tas:
3.1. nekavējoties aptur attiecīgās pārtikas izplatīšanu;
3.2. informē patērētājus un, ja nepieciešams, preces ražotāju.
4. Ja valsts uzraudzības un kontroles institūcijas amatpersona ir konstatējusi izplatīšanai nederīgu pārtiku, tā aptur šīs pārtikas izplatīšanu vai izņem to no apgrozības, sastādot aktu divos eksemplāros. Vienu akta eksemplāru saņem attiecīgais pārtikas uzņēmums, otru — valsts uzraudzības un kontroles institūcija. Aktā norāda:
4.1. akta sastādīšanas vietu un datumu;
4.2. pārtikas uzņēmuma nosaukumu, reģistrācijas numuru, juridisko adresi un faktisko adresi;
4.3. pārtikas uzņēmuma atbildīgo amatpersonu (vārds, uzvārds un personas kods);
4.4. normatīvos aktus, kuri pamato akta sastādīšanu;
4.5. informāciju par konstatēto izplatīšanai nederīgo pārtikas preci (nosaukums, daudzums un cena);
4.6. akta sastādītāja vārdu, uzvārdu, amatu un attiecīgās institūcijas nosaukumu.
5. Ja pārtikas izplatīšana ir apturēta saskaņā ar šo noteikumu 4.punktu, valsts uzraudzības un kontroles institūcija pieņem lēmumu par turpmāko darbību ar izplatīšanai nederīgo pārtiku. Minētais lēmums jāpieņem piecu dienu laikā.
6. Ja valsts uzraudzības un kontroles institūcijas amatpersona atzīst, ka pārtika nav marķēta atbilstoši normatīvo aktu prasībām, tā ir tiesīga noteikt termiņu konstatēto trūkumu novēršanai.
7. Ja šo noteikumu 6.punktā minētie trūkumi noteiktajā termiņā nav novērsti vai pārtika pēc atbilstības novērtēšanas saskaņā ar šo noteikumu 9.punktu neatbilst obligātajām nekaitīguma prasībām, valsts uzraudzības un kontroles institūcija pieņem šo noteikumu 5.punktā minēto lēmumu.
8. Pārtikas uzņēmums ir atbildīgs par izplatīšanai nederīgas pārtikas glabāšanu, nepieļaujot izplatīšanai derīgas pārtikas piesārņošanu.
9. Latvijā ražoto pārtiku, kurai ir beidzies minimālais derīguma termiņš, izņemot šo noteikumu pielikumā minēto pārtiku, atļauts turpmāk izplatīt tikai pēc valsts pilnvarotas pārtikas sertificēšanas institūcijas atzinuma saņemšanas par pārtikas atbilstību Ministru kabineta noteiktajām obligātajām nekaitīguma prasībām. Atzinumā norāda maksimālo termiņu, līdz kuram atļauts izplatīt šādu pārtiku, - ne ilgāk par pusi no ražotāja noteiktā pārtikas produkta minimālā derīguma termiņa. Ja pārtiku, kurai ir beidzies minimālais derīguma termiņš, izplata pēc minētās institūcijas pozitīva atzinuma saņemšanas, šādai pārtikai jābūt norobežotai no pārējām precēm un tai jāpievieno informācija par atsevišķu specifisku standartizētu īpašību zudumu.
10. Šo noteikumu pielikumā minētā pārtika un pārtika, kura neatbilst Ministru kabineta noteiktajām obligātajām nekaitīguma prasībām, ir pārstrādājama vai iznīcināma.
11. Izplatīšanai nederīgas pārtikas pārstrādi lopbarībā vai rūpnieciskajā izejvielā, nepieļaujot tās izmantošanu cilvēka uzturā, normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā nodrošina pārtikas uzņēmums, ja normatīvajos aktos nav noteikts citādi.
12. Izplatīšanai nederīgas pārtikas iznīcināšanu saskaņā ar normatīvajiem aktiem par darbībām ar atkritumiem nodrošina pārtikas uzņēmums.
1. Jebkuru pārtikas produktu kulinārijas izstrādājumi (gatavie un pusfabrikāti).
2. Gaļas, zivju, vēžveidīgo, molusku un pārējo ūdens bezmugurkaulnieku izstrādājumi — Latvijas kombinētās nomenklatūras (turpmāk — nomenklatūra) 16.grupa.
3. Gaļa un pārtikas gaļas subprodukti — nomenklatūras 2.grupa.
4. Zivis, vēžveidīgie, moluski un pārējie ūdens bezmugurkaulnieki — nomenklatūras 3.grupa (izņemot 0301 10).
5. Nomenklatūras 8.grupā minēto pārtikas augļu, riekstu un citrusaugļu izstrādājumi (deserti, pudiņi).
6. Piens un piena produkti, putnu olas un medus — nomenklatūras 4.grupa.
7. Dzīvnieku vai augu tauki un eļļas — nomenklatūras 15.grupa.
8. Kūkas un citi konditorejas izstrādājumi ar kakao vai bez kakao piedevas, ar dažādu veidu krēma un citiem pildījumiem (nomenklatūras kods 1901, 1902 un 1905), izņemot maizi un maizes izstrādājumus.
9. Jaukti pārtikas produkti (nomenklatūras kods 2102, 2103, 2104 un 2105).