Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku

Ministru kabineta noteikumi Nr.377

Rīgā 2000.gada 31.oktobrī (prot. Nr.52, 8.§)

Dabas resursu nodokļa atvieglojumu un atlaižu piemērošanas kārtība uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri realizē brīvprātīgu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmu

Izdoti saskaņā ar likuma "Par dabas resursu nodokli" 16.1 pantu

1. Šie noteikumi nosaka dabas resursu nodokļa atvieglojumu un atlaižu piemērošanas kārtību uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām), kuri realizē brīvprātīgu izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmu.

2. Lai saņemtu dabas resursu nodokļa atvieglojumus un atlaides, uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā šādus dokumentus:

2.1. iesniegumu par dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides piešķiršanu;

2.2. brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas dokumentāciju un programmas īstenošanas kalendārplānu;

2.3. līgumus ar citiem uzņēmumiem (uzņēmējsabiedrībām) vai nodomu protokolus par izlietotā iepakojuma savākšanu vai pārstrādi;

2.4. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālās iestādes izsniegtu izziņu par nodokļu samaksu;

2.5. Latvijas Zaļā punkta apliecinājumu par dalību šajā organizācijā, ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) ir Latvijas Zaļā punkta dalībnieks;

2.6. vairāku uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) apvienība ( to apvienības uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) sarakstu, kuri ir dabas resursu nodokļa maksātāji par iepakojumu. Sarakstā norāda uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, reģistrācijas numuru un adresi.

3. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ņemot vērā Iepakojuma apsaimniekošanas padomes ieteikumus un Latvijas Zaļā punkta darbības principus, nosaka kritērijus un prasības brīvprātīgām izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmām.

4. Sešu nedēļu laikā pēc šo noteikumu 2.punktā minēto dokumentu saņemšanas Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ņemot vērā Iepakojuma apsaimniekošanas padomes ieteikumu, pieņem lēmumu par dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides piešķiršanu vai par atteikumu piešķirt dabas resursu nodokļa atvieglojumu vai atlaidi.

5. Par pieņemto lēmumu Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija rakstiski informē uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) vai uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) apvienību, Valsts ieņēmumu dienestu, Latvijas Zaļo punktu un Iepakojuma apsaimniekošanas padomi. Lēmumā norāda, kura veida iepakojuma materiāliem piemērojams dabas resursu nodokļa atvieglojums vai atlaide, kā arī norāda atvieglojuma vai atlaides apmēru un piemērošanas termiņu.

6. Dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides apmērs nedrīkst pārsniegt uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) ieguldījumus brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas īstenošanā.

7. Ja pieņemts lēmums par dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides piešķiršanu, to piemēro, sākot ar nākamo ceturksni pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas.

8. Ja dabas resursu nodokļa atvieglojumu vai atlaidi saņem uzņēmums (uzņēmējsabiedrība), kas dabas resursu nodokli maksā, ievedot preci brīvam apgrozījumam Latvijas Republikas teritorijā, uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pārstāvis muitas kontroles punktā uzrāda Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas lēmumu par dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides piemērošanu (oriģinālu) vai Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas apstiprinātu attiecīgā lēmuma kopiju.

9. Ja brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas īstenošanas laikā uzņēmumam (uzņēmējsabiedrībai) rodas nodokļu parādi, dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides piemērošanu pārtrauc ar dienu, kad radušies minētie parādi. Valsts ieņēmumu dienesta teritoriālā iestāde ne vēlāk kā desmit dienas pēc nodokļu parādu atklāšanas informē par tiem Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju.

10. Ne vēlāk kā sešas nedēļas pirms noteiktā dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides piemērošanas termiņa beigām uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) iesniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijā pārskatu par brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas īstenošanas gaitu un līdzekļu izlietošanu dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides apmērā.

11. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija izvērtē brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas turpināšanas lietderību un pieņem lēmumu par dabas resursu nodokļa kārtējā atvieglojuma vai atlaides piešķiršanu vai, ja nav ievēroti attiecīgās programmas nosacījumi, par nodokļa atvieglojuma vai atlaides nepiešķiršanu. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija informē par pieņemto lēmumu šo noteikumu 5.punktā minētās institūcijas.

12. Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija, ņemot vērā Iepakojuma apsaimniekošanas padomes ieteikumu, ja nepieciešams, nosaka jaunas izlietotā iepakojuma atkārtotas izmantošanas, pārstrādes vai utilizācijas normas.

13. Ja uzņēmums (uzņēmējsabiedrība) neievēro attiecīgos brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas nosacījumus, Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija var anulēt lēmumu par piešķirto dabas resursu nodokļa atvieglojumu vai atlaidi un Valsts ieņēmumu dienests piedzen no uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) attiecīgās programmas īstenošanai piešķirtā dabas resursu nodokļa atvieglojuma vai atlaides summu.

14. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kuri īsteno brīvprātīgas izlietotā iepakojuma apsaimniekošanas programmas, uzskaita iepirkto, saražoto, realizēto, atpakaļ savākto, pārstrādei nodoto un pārstrādāto iepakojumu un minēto informāciju atbilstoši valsts nozīmes datu bāzes "Iepakojuma plūsma Latvijā" prasībām iesniedz Latvijas Iepakojuma asociācijā. Latvijas Iepakojuma asociācija reizi pusgadā sniedz Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijai informāciju par iepakojuma apriti valstī.

Ministru prezidents A.BĒRZIŅŠ

Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs V.Makarovs

 

Noteikumi stājas spēkā ar 2000.gada 4.novembri

04.11.2000