Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumus Nr. 1536 "Noteikumi par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu samaksas kārtību un apmēru".
Ministru kabineta noteikumi Nr.668

Rīgā 2005.gada 6.septembrī (prot. Nr.50 7.§)
Noteikumi par ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu samaksas kārtību un apmēru
Izdoti saskaņā ar Bērnu tiesību aizsardzības likuma 30.panta pirmo daļu

1. Noteikumi nosaka ārpusģimenes aprūpes pakalpojumu (turpmāk — pakalpojums) samaksas kārtību un apmēru.

2. Ja bērns ievietots valsts finansētā bērnu aprūpes iestādē, samaksu par pakalpojumu pieprasa Sociālo pakalpojumu pārvalde (turpmāk — pārvalde). Ja bērns ievietots pašvaldības finansētā bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē, samaksu par pakalpojumu pieprasa pašvaldība.

3. Samaksu par bērnam sniegto pakalpojumu pārvalde vai pašvaldība pieprasa vienādās daļās no abiem vecākiem, kuriem atņemtas aprūpes vai aizgādības tiesības.

4. Maksimālais samaksas apmērs nedrīkst pārsniegt valstī noteiktās vidējās izmaksas apmēru viena bērna uzturēšanai (bez kapitālieguldījumiem un humānās palīdzības) bērnu aprūpes iestādē.

5. Vidējās izmaksas apmēru viena bērna uzturēšanai bērnu aprūpes iestādē aprēķina pārvalde par laikposmu no kārtējā gada 1.jūlija līdz nākamā gada 30.jūnijam, pamatojoties uz valsts statistikas pārskata kopsavilkumā par bērnu aprūpes iestāžu darbu noteikto vidējo izmaksu valstī viena bērna uzturēšanai (bez kapitālieguldījumiem un humānās palīdzības) bērnu aprūpes iestādē.

6. Pārvalde 10 dienu laikā pēc mēneša vidējo izmaksu valstī viena bērna uzturēšanai aprēķināšanas, bet ne vēlāk kā līdz kārtējā gada 15.jūnijam informē pašvaldības par noteikto vidējo mēneša maksu nākamajam maksāšanas periodam. Attiecīgo informāciju publicē laikrakstā “Latvijas Vēstnesis”.

7. Samaksas apmēru par bērnam sniegto pakalpojumu bērnu aprūpes iestādē, kurā bērns ir ievietots, pārvalde vai pašvaldība nosaka, pamatojoties uz valstī noteiktās vidējās mēneša izmaksas apmēru viena bērna uzturēšanai, bet nepārsniedzot šo noteikumu 4.punktā minēto apmēru.

8. Samaksas apmēru par bērna aprūpi audžuģimenē veido pašvaldības izmaksātais pabalsts bērna uzturam un pabalsts apģērba un mīkstā inventāra iegādei.

9. Norēķinu periods ir mēnesis. Par nepilnu mēnesi, kurā bērns atradies ārpusģimenes aprūpē, norēķinu periods atbilst faktiskajam dienu skaitam.

10. Samaksu par bērnam sniegto pakalpojumu bērnu aprūpes iestādē ieskaita valsts pamatbudžeta ieņēmumos, ja bērns ievietots valsts finansētā bērnu aprūpes iestādē. Samaksu par bērnam sniegto pakalpojumu bērnu aprūpes iestādē ieskaita pašvaldības bankas norēķinu kontā, ja bērns ievietots pašvaldības finansētā bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē.

11. Pārvalde vai pašvaldība 10 dienu laikā pēc bērna ievietošanas bērnu aprūpes iestādē vai audžuģimenē vecākiem nosūta rēķinu par pakalpojuma samaksu.

12. Ja vecāki, kuriem ir atņemtas aprūpes tiesības, aktīvi iesaistās savu problēmu risināšanā, kuras bija par pamatu aprūpes tiesību atņemšanai, pārvalde vai pašvaldība nepieprasa no vecākiem maksu par pakalpojumu.

Ministru prezidents A.Kalvītis

Bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
10.09.2005