Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi likumā "Par aviāciju"

Izdarīt likumā "Par aviāciju" (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1994, 22.nr.; 1997, 13., 23.nr.; 1998, 15., 23.nr.; 1999, 23.nr.; 2002, 12.nr.; 2003, 15.nr.; 2004, 7., 13., 20.nr.) šādus grozījumus:

1. Aizstāt visā likumā vārdu "policija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Valsts robežsardze" (attiecīgā locījumā).

2. Aizstāt 3.panta otrajā daļā vārdus "uz militārajām vajadzībām paredzētajiem ārvalstu gaisa kuģiem" ar vārdiem un skaitļiem "uz publisko funkciju veikšanai paredzētajiem ārvalstu gaisa kuģiem 1944.gada 7.decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3.panta izpratnē".

3. Papildināt 5.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"Valsts pārvaldi aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas jomā īsteno Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs, kas tiek finansēts no valsts budžeta dotācijas no vispārējiem ieņēmumiem, un arī Civilās aviācijas administrācija šā likuma 6.panta otrās daļas 11.punktā noteiktajos gadījumos."

4. 6.pantā:

izteikt panta nosaukumu šādā redakcijā:

"6. pants. Aviācijas departamenta, Civilās aviācijas administrācijas un Aviā­cijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja kompetence";

papildināt otro daļu ar 11.punktu šādā redakcijā:

"11) izmeklē incidentus gadījumos, kad to neveic Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs atbilstoši šā panta trešās daļas 1.punktam.";

papildināt pantu ar jaunu trešo daļu šādā redakcijā:

"Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs:

1) izmeklē aviācijas nelaimes gadījumus, nopietnus incidentus un, ja tas nepieciešams lidojumu drošības uzlabošanai, arī incidentus;

2) izstrādā rekomendācijas aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu cēloņu novēršanai turpmākajā civilās aviācijas darbībā;

3) ziņo Satiksmes ministrijai par Latvijas Republikas teritorijā un citās valstīs notikušajiem aviācijas nelaimes gadījumiem un incidentiem;

4) ziņo ieinteresēto valstu aviācijas institūcijām, personām un Starptautiskās civilās aviācijas organizācijai (ICAO) par Latvijas Republikas teritorijā notikušajiem aviācijas nelaimes gadījumiem un incidentiem.";

uzskatīt līdzšinējo trešo daļu par panta ceturto daļu un izteikt to šādā redakcijā:

"Aviācijas departamenta, Civilās aviācijas administrācijas un Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja speciālistiem ir tiesības iekļūt un netraucēti pildīt dienesta pienākumus visos civilās aviācijas objektos, kas atrodas Latvijas Republikas teritorijā."

5. Papildināt 28.pantu ar ceturto daļu šādā redakcijā:

"Kārtību, kādā saskaņā ar šā panta pirmās un otrās daļas noteikumiem paredzētos maksājumus kārto Valsts robežsardzes aviācija, nosaka Latvijas Republikas Ministru kabinets."

6. Izteikt 40.panta ceturto daļu šādā redakcijā:

"Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā starptautisko publisko tiesību subjektiem piešķir atļauju izmantot Latvijas gaisa telpu publisko funkciju veikšanai paredzēto ārvalstu gaisa kuģu lidojumiem 1944.gada 7.decembra Konvencijas par starptautisko civilo aviāciju 3.panta izpratnē."

7. Izteikt 57.pantu šādā redakcijā:

"57. pants. Civilās aviācijas drošības uzturēšanas pamati

Ministru kabinets nosaka kārtību, kādā veicami civilās aviācijas drošības uzturēšanas pasākumi, un Eiropas Parlamenta un Padomes 2002.gada 16.decembra regulas (EK) Nr. 2320/2002 par kopīgiem noteikumiem civilās aviācijas drošības jomā 5.panta izpratnē to uzskata par Nacionālās civilās aviācijas drošības programmu.

Civilās aviācijas administrācija ir par aviācijas drošības programmas īstenošanas koordinēšanu un uzraudzību atbildīgā institūcija.

Civilās aviācijas drošības politikas jautājumu un starpinstitūciju darbības koordinēšanu nodrošina koleģiāla lēmējinstitūcija - Nacionālā civilās aviācijas drošības komisija. Ministru kabinets apstiprina Nacionālās civilās aviācijas drošības komisijas nolikumu un nosaka tās sastāvu."

8. Izslēgt 58. un 59.pantu.

9. Aizstāt 60.pantā vārdus "veic Aviācijas departaments un Civilās aviācijas administrācija" ar vārdiem "atbilstoši kompetencei veic Aviācijas departaments, Civilās aviācijas administrācija un Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs".

10. Aizstāt 61.panta otrajā daļā vārdu "policiju" ar vārdiem "Valsts policiju".

11. Izteikt 64.panta pirmo un otro daļu šādā redakcijā:

"Personām par visiem tām zināmajiem aviācijas nelaimes gadījumiem nekavējoties jāziņo pašvaldības institūcijai vai Valsts policijai, Aviācijas meklēšanas un glābšanas valsts dienestam, Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojam vai tuvākajam aviācijas komersantam (piemēram, lidostai).

Pašvaldības institūcijai vai Valsts policijai par visiem zināmajiem aviācijas nelaimes gadījumiem nekavējoties jāziņo Aviācijas meklēšanas un glābšanas valsts dienestam un Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojam."

12. Aizstāt 65.pantā vārdus "Satiksmes ministrija vai tās pilnvarota persona" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs".

13. 68.pantā:

aizstāt trešajā daļā vārdus "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas vadītāju vai attiecīgo Satiksmes ministrijas amatpersonu" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja vadītāju";

aizstāt ceturtajā daļā vārdus "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļas" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas biroja".

14. 70.pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdus "Satiksmes ministrijas Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļa" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs";

aizstāt piektajā daļā vārdus "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļa" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs".

15. Aizstāt 73.panta trešajā daļā vārdus "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļa" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs".

16. 74.pantā:

aizstāt vārdus "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļa" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs" (attiecīgā locījumā);

aizstāt pirmās daļas 9.punktā vārdus "izmeklēšanas nodaļai" ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojam".

17. Aizstāt 75., 76. un 77.pantā vārdus "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas nodaļa" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Aviācijas nelaimes gadījumu un incidentu izmeklēšanas birojs" (attiecīgā locījumā).

18. Pārejas noteikumos:

izslēgt 2.punktu;

papildināt pārejas noteikumus ar 4. un 5.punktu šādā redakcijā:

"4. Līdz jaunu Ministru kabineta noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2005.gada 30.novembrim piemērojami Ministru kabineta 2004.gada 19.oktobra noteikumi Nr.882 "Kārtība, kādā starptautisko publisko tiesību subjektiem piešķir atļauju izmantot Latvijas gaisa telpu lidojumiem ar militārajām vajadzībām paredzētajiem ārvalstu gaisa kuģiem".

5. Līdz šā likuma 57.panta pirmajā daļā minēto noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet ne ilgāk kā līdz 2005.gada 30.novembrim ir spēkā Ministru kabineta 2005.gada 29.marta noteikumi Nr.210 "Noteikumi par civilās aviācijas drošības garantēšanai nepieciešamo pasākumu kompleksu", ciktāl tie nav pretrunā ar šo likumu."

19. Izteikt informatīvo atsauci uz Eiropas Savienības direktīvu šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvu

Likumā iekļautas tiesību normas, kas izriet no Padomes 1994.gada 21.novembra direktīvas 1994/56/EK, ar ko nosaka civilās aviācijas nelaimes gadījumu un starpgadījumu izmeklēšanas pamatprincipus."

Likums Saeimā pieņemts 2005.gada 22.jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2005.gada 12.jūlijā

26.07.2005