1. Noteikumi nosaka pārtikas apritē nodarbināto personu (turpmāk — darbinieks) profesionālās kvalifikācijas prasības, kvalifikācijas iegūšanas kārtību un uzraudzību.
2. Noteikumi neattiecas uz:
2.1. primāro ražošanu;
2.2. pārtikas transportēšanu un vairumtirdzniecību;
2.3. pārtikas ražošanu mājas apstākļos un mazumtirdzniecību (izņemot šo noteikumu 6. un 8.punktu).
(MK 17.04.2007. noteikumu Nr.264 redakcijā)
3. Darbinieka profesionālo kvalifikāciju apliecina profesionālo izglītību vai kvalifikāciju apliecinošs dokuments, kas izsniegts normatīvajos aktos par profesionālo izglītību noteiktajā kārtībā, vai ārvalstīs iegūts profesionālo izglītību vai kvalifikāciju apliecinošs dokuments, kas Latvijā atzīts normatīvajos aktos par profesionālās kvalifikācijas atzīšanu noteiktajā kārtībā.
4. Darbiniekam atbilstoši veicamajam darbam nepieciešams šāds profesionālās kvalifikācijas līmenis:
4.1. pirmais kvalifikācijas līmenis — darbiniekam, kurš veic vienkāršas darbības (piemēram, mazgāšana, griešana) kādā pārtikas aprites posmā;
4.2. otrais kvalifikācijas līmenis — darbiniekam, kurš veic kvalificēta izpildītāja darbu kādā pārtikas aprites posmā;
4.3. trešais kvalifikācijas līmenis — darbiniekam, kurš veic kvalificēta izpildītāja darbu, spēj kontrolēt un vadīt kādu pārtikas aprites posmu;
4.4. ceturtais kvalifikācijas līmenis — darbiniekam, kurš atbilstoši kompetencei veic sarežģītu izpildītāja darbu kādā pārtikas aprites posmā, organizē un vada citu speciālistu darbu, strādā ar konkrētām ražošanas tehnoloģijām, veic kvalitātes vadību un kontroli;
4.5. piektais kvalifikācijas līmenis — darbiniekam, kuram ir teorētiskās zināšanas pārtikas produktu un dzērienu ražošanā un kas atbilstoši kompetencei vada pārtikas produktu un dzērienu ražošanas tehnoloģiskos procesus, tehnoloģiskās iekārtas, kvalitātes vadības sistēmas pamatprincipu ieviešanu uzņēmumā, nodrošina nekaitīgas pārtikas ražošanu, vada, plāno, organizē pārtikas produktu un dzērienu ražošanu un kvalitātes kontroli visos ražošanas procesa posmos, nodrošina nodarbinātā personāla saskaņotu darbību, organizē un veicina jaunu produktu izstrādi un ieviešanu ražošanā.
5. Ja darbinieks ieņem amatu atbilstoši ceturtajam un piektajam profesionālās kvalifikācijas līmenim, viņam ir nepieciešama profesionālā izglītība pārtikas nozarē.
6. Darbinieks (izņemot ceturtā vai piektā profesionālās kvalifikācijas līmeņa darbinieku), uzsākot darbu pārtikas uzņēmumā, noklausās piecas stundas garu mācību kursu "Minimālās higiēnas prasības pārtikas uzņēmumā" (turpmāk — mācību kurss) atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumā noteiktajai programmai.
7. Zemkopības ministrija pilnveido mācību kursu atbilstoši grozījumiem normatīvajos aktos par pārtikas apriti.
8. Darbinieks (izņemot ceturtā un piektā profesionālās kvalifikācijas līmeņa darbinieku) atkārtoti noklausās mācību kursu reizi divos gados.
9. Mācību kursu vada persona, kurai ir:
9.1. augstākā izglītība pārtikas nozarē, veterinārijā, medicīnā, lopkopībā vai bioloģijā;
9.2. atbilstoša darba pieredze pārtikas higiēnas un pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas jomā vai kurai ir dokumentāri apliecinājumi par pēdējo piecu gadu laikā iegūtu papildu izglītību pārtikas higiēnas jomā, tai skaitā pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmas apgūšanā.
10. Persona, kura vada mācību kursu, darbiniekam pēc mācību kursa noklausīšanās izsniedz noteikta parauga apliecību (2.pielikums).
11. Darbiniekam, kas kādā pārtikas aprites posmā vada uzņēmuma pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas sistēmu, nepieciešams dokuments, kurš apliecina darbinieka zināšanas pārtikas nekaitīguma nodrošināšanā.
12. Šo noteikumu 6., 8., 9. un 11.punktā minēto prasību izpildi kontrolē un uzrauga Pārtikas un veterinārais dienests.
13.1 Darbinieks, kas uzsācis mācības līdz 2007.gada 24.aprīlim, lai iegūtu profesionālo izglītību pārtikas nozarē, var ieņemt amatu atbilstoši ceturtajam un piektajam profesionālās kvalifikācijas līmenim līdz 2009.gada 1.janvārim.
(MK 17.04.2007. noteikumu Nr.264 redakcijā)
1. Vispārīgā daļa:
1.1. pārtikas apriti regulējošie Eiropas Savienības un Latvijas normatīvie akti;
1.2. pārtikas aprites uzraudzība un kontrole Latvijā.
2. Pārtikas nekaitīgums un drošība:
2.1. pārtikas izcelsmes slimību statistika Latvijā un ārvalstīs, kā arī pārtikas izcelsmes slimības un profilakses pasākumi;
2.2. pārtikas piesārņojums.
3. Personāla higiēnas prasības.
4. Pārtikas higiēna:
4.1. labas higiēnas prakses un labas ražošanas prakses pasākumi;
4.2. pārtikas nekaitīguma nodrošināšanas un paškontroles sistēma un pamatprincipi.
Izsniegta | . | . | |
(vārds) | (uzvārds) |
Personas kods | . | |
. |
Mācību kursu vadītājs | . | . | |
(vārds) | (uzvārds) |
Personas kods | . | |
Izsniegšanas datums | . | |
. |
Mācību kursa vadītāja paraksts | . | |
. |
Apliecība izsniegta, pamatojoties uz Ministru kabineta 2005.gada 14.jūnija noteikumiem Nr.409 "Pārtikas apritē nodarbināto personu profesionālās kvalifikācijas prasības".