Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Zemkopības ministrijas instrukcija Nr.4

Rīgā 2000.gadā 15.augustā

Kārtība, kādā Valsts veterinārais dienests pārbauda pārtikas aprites prasību ievērošanu gaļas ievedēju uzņēmumos

Izdota saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 11.maija noteikumu nr.174
"Kārtība, kādā Latvijā ievedama gaļa" 11.punktu

1. Šī instrukcija nosaka kārtību, kādā veicama uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības), kas vēlas ievest gaļu Latvijā (turpmāk - uzņēmums), apsekošana, pieteikuma iesniegšana un tā izskatīšana Valsts veterinārajā dienestā un uzņēmuma iekļaušana, pārreģistrācija vai izslēgšana no gaļas ievedēju uzņēmumu saraksta.

2. Uzņēmuma apsekošanu pēc tā vadītāja rakstiska iesnieguma veic veterinārais inspektors, kura rajonā/Rīgas pilsētā atrodas šī uzņēmuma gaļas pārstrādes uzņēmums vai noliktava.

3. Apsekošanas laikā veterinārais inspektors pārbauda uzņēmuma atbilstību Ministru kabineta 1998.gada 14.aprīļa noteikumu nr.130 "Higiēnas prasības pārtikas apritē" un Ministru kabineta 2000.gada 27.jūnija noteikumu nr.214 "Noteikumi par higiēnas prasībām gaļas un gaļas produktu uzglabāšanai un transportēšanai" prasībām.

4. Apsekošanas rezultātus veterinārais inspektors noformē rakstiski apsekošanas akta veidā. Aktā tiek norādīta uzņēmuma atbilstība vai neatbilstība spēkā esošajām normatīvo aktu prasībām attiecībā uz pārtikas apriti un gaļas un gaļas produktu uzglabāšanu un transportēšanu.

5. Pēc apsekošanas akta saņemšanas uzņēmums Valsts veterinārajā dienestā iesniedz šādus dokumentus:

5.1. pieteikumu ar lūgumu iekļaut uzņēmumu gaļas ievedēju uzņēmumu sarakstā, norādot gaļas ievešanas mērķi (pārstrādei vai vairumtirdzniecībai);

5.2. uzņēmuma reģistrācijas apliecības kopiju;

5.3. uzņēmuma statūtu kopiju, ja reģistrācijas apliecībā nav minēts, ka uzņēmums nodarbojas ar pārtikas produkcijas ievešanu, ražošanu vai realizāciju;

5.4. uzņēmuma nodokļu maksātāja reģistrācijas apliecības kopiju;

5.5. izziņu no Valsts ieņēmumu dienesta par to, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu valsts budžetā;

5.6. līguma kopiju ar noliktavu (saldētavu), kur tiks glabāta ievestā produkcija, ja uzņēmumam nav savas noliktavas;

5.7. dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transportlīdzekļa pases kopiju, ja uzņēmumam ir savs dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transporta līdzeklis;

5.8. uzņēmuma apsekošanas aktu, kuru izsniedz rajona / Rīgas pilsētas veterinārā pārvalde.

6. Valsts veterinārais dienests izskata šīs instrukcijas 5.punktā minētos dokumentus un pozitīva slēdziena gadījumā divu nedēļu laikā sagatavo papildinājumus gaļas ievedēju uzņēmumu sarakstam, kurus apstiprina zemkopības ministrs.

7. Gaļas ievedēju uzņēmumiem vienu reizi gadā ir jāpārreģistrējas. Pārreģistrācijas laiku nosaka Valsts veterinārais dienests.

8. Uzņēmums pārreģistrācijas gadījumā Valsts veterinārajā dienestā iesniedz šādus dokumentus:

8.1. pieteikumu ar lūgumu pārreģistrēt;

8.2. izziņu no Valsts ieņēmumu dienesta par to, ka uzņēmumam nav nodokļu parādu valsts budžetā;

8.3. līguma kopiju ar noliktavu (saldētavu), kur tiks glabāta ievestā produkcija, ja uzņēmumam nav savas noliktavas;

8.4. dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transportlīdzekļa pases kopiju, ja uzņēmumam ir savs dzīvnieku izcelsmes produktu pārvadāšanas transporta līdzeklis;

8.5. uzņēmuma apsekošanas aktu, kuru izsniedz rajona / Rīgas pilsētas veterinārā pārvalde.

9. Valsts veterinārais dienests izskata šīs instrukcijas 8.punktā minētos dokumentus un pozitīva slēdziena gadījumā divu nedēļu laikā sagatavo rīkojuma projektu par gaļas ievedēja uzņēmuma pārreģistrāciju, kuru apstiprina zemkopības ministrs.

10. Negatīva slēdziena gadījumā par uzņēmuma neiekļaušanu gaļas ievedēju sarakstā vai par nepārreģistrāciju, pamatojoties uz spēkā esošo normatīvo aktu prasībām, uzņēmumam tiek izsniegts motivēts rakstisks atteikums.

11. Ja uzņēmums ir pārkāpis vai neievēro normatīvo aktu prasības, lēmumu par uzņēmuma izslēgšanu no ievedēju uzņēmumu saraksta pieņem zemkopības ministrs pēc Valsts veterinārā dienesta priekšlikuma.

12. Ja uzņēmums ir mainījis kādu no saviem rekvizītiem, tā vadītājs vai viņa pilnvarota persona iesniedz Valsts veterinārajam dienestam rakstisku izziņu par rekvizītu maiņu.

13. Izdevumus, kas saistīti ar uzņēmumu iekļaušanu, pārreģistrāciju vai izslēgšanu no gaļas ievedēju uzņēmumu saraksta, sedz uzņēmums.

14. Gaļas ievedēju uzņēmumam jānodrošina veterinārās dokumentācijas atrašanos gaļas uzglabāšanas vietās līdz produkcijas realizācijai. Pēc produkcijas realizācijas veterinārie dokumenti jāpievieno pārējiem pavaddokumentiem un tie tiek uzglabāti normatīvajos dokumentos noteiktajā kārtībā.

15. Gaļas ievedēju uzņēmums vienu reizi mēnesī iesniedz Valsts veterinārajā dienestā atskaiti par ievestās gaļas apriti saskaņā ar Valsts veterinārā dienesta apstiprināto formu.

16. Instrukcija stājas spēkā nākamajā dienā pēc tās publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

17. Atzīt par spēku zaudējušu Zemkopības ministrijas 1999.gada 20.jūnija instrukciju Nr.4 "Kārtība, kādā Valsts veterinārais dienests pārbauda pārtikas aprites prasību ievērošanu uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās)".

Zemkopības ministrs A.Slakteris

26.08.2000