Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām» spēkā stāšanās kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas likums «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām» stājas spēkā ar tā publicēšanas dienu.

2. Noteikt, ka Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības palātā, kā arī Latvijas un ārzemju draudzības biedrībās par biedriem var būt ari juridiskās personas.

3. Noteikt, ka šā likuma 57. panta pirmās daļas 2. apakšpunkta noteikumi attiecas arī uz Latvijas Neredzīgo biedrību, Latvijas Nedzirdīgo biedrību un Latvijas Invalīdu biedrību.

4. Uzdot Latvijā jau pastāvošajām visu veidu sabiedriskajām organizācijām neatkarīgi no to dibināšanas laika iesniegt Tieslietu ministrijai reģistrācijas pieteikumu līdz 1993. gada 1. maijam un, ja tas nepieciešams, atbilstoši Latvijas Republikas likuma «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām» prasībām:

1) pārstrādāt un pieņemt statūtus;

2) pārveidot struktūru un izveidot vadības un revīzijas institūcijas;

3) grozīt nosaukumu, nosaukuma saīsinājumu un simboliku.

5. Noteikt, ka tās sabiedriskās organizācijas (bezpeļņas biedrības), kuras pēc 1940. gada 17. jūnija tika slēgtas, pamatojoties uz 1938. gada 11. februāra likumu «Par bezpeļņas biedrībām un to savienībām», un kuras savu darbību ir atjaunojušas, reģistrācijas pieteikumam pievieno slēgtās sabiedriskās organizācijas (bezpeļņas biedrības) statūtus, atjaunotās sabiedriskās organizācijas statūtus, izrakstu no atjaunošanas kopsapulces, kongresa vai konferences protokola un pastāvīgi funkcionējošās vadības institūcijas lēmumu pat pilnvaru piešķiršanu trim vadības locekļiem.

6. Noteikt, ka, izskatot tādu sabiedrisko organizāciju reģistrācijas pieteikumus, kuras nodibinātas pirms Latvijas Republikas likuma «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām» spēkā stāšanās un kuru nosaukumi sakrīt vai būtiski neatšķiras, tiek reģistrēta tā sabiedriskā organizācija, kura nodibināta (vai kuras darbība atjaunota) agrāk.

7. Noteiktāka šā lēmuma 5. punktā minētās sabiedriskās organizācijas, kā arī Latvijas Bāreņu biedrība un sabiedriskās organizācijas, kurās apvienojas invalīdi, kā arī daudzbērnu ģimeņu izveido organizācijas, ir atbrīvotas no valsts nodevas maksāšanas par šo sabiedrisko organizāciju reģistrāciju.

8. Uzdot Latvijā jau pastāvošajām visu veidu sabiedriskajām organizācijām:

1) nekavējoties likvidēt savas militarizētas vienības un izbeigt militāras mācības;

2) ja tas veic uzņēmējdarbību vai citu saimniecisko darbību, līdz 1993. gada 1. martam izpildīt Latvijas Republikas likuma «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām» 18. panta otrās daļas prasības.

9. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1993. gada 1. janvārim noteikt valsts nodevu, ko maksā sabiedriskās organizācijas, iesniedzot reģistrācijas pieteikumu.

10. Uzdot Galvenajai valsts finansu inspekcijai līdz 1993. gada 1. janvārim apstiprināt instrukciju par kārtību, kādā sabiedriskās organizācijas sniedz pārskatus par saviem ienākumiem un izdevumiem.

11. Noteikt, ka reģistrēto atklāto sabiedrisko fondu pārskatus par to ienākumiem un izdevumiem oficiālais laikraksts publicē bez maksas.

12. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Tautas pašvaldības un sabiedrisko lietu komisijai līdz 1993. gada 1. februārim izstrādāt likumprojektu par kārtību, kādā sabiedriskajām organizācijām tiek atjaunotas īpašumtiesības uz nekustamajiem īpašumiem. Noteikt, ka līdz šā likuma spēkā stāšanās brīdim sabiedriskajām organizācijām nevar tikt atjaunotas īpašumtiesības uz nekustamajiem īpašumiem, kas tika atsavināti laika posmā no 1934. gada 15. maija līdz 1941. gada 29. jūnijam.

Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Tautas pašvaldības un sabiedrisko lietu komisijai līdz 1993. gada 1. februārim izstrādāt papildinājumus likumam «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām», kuri reglamentētu juridisko personu tiesības dibināt sabiedriskās organizācijas.

13. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1990. gada 26. jūnija lēmuma «Par partiju, sabiedriski politisko organizāciju un politiskās vadības struktūru darbību Latvijas Republikas valsts iestādēs, organizācijās un uzņēmumos» 1. punktu (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 29).

14. Noteikt, ka Latvijā jau pastāvošo sabiedrisko organizāciju darbība, ja tās nepilda šo lēmumu, ir izbeidzama Latvijas Republikas likumā «Par sabiedriskajām organizācijām un to apvienībām» noteiktajā kārtībā.

15. Noteikt, ka šā lēmuma izpildi organizē un par to atbild tieslietu ministrs.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDŠS

Rīgā 1992. gada 15. decembrī

15.12.1992