Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par partiju, sabiedriski politisko organizāciju un politiskās vadības struktūru darbību Latvijas Republikas valsts iestādēs, organizācijās un uzņēmumos

 Lai uzlabotu republikas valsts iestāžu, organizāciju un uzņēmumu darbību un nodrošinātu tiesībaizsardzības iestāžu darbinieku objektivitāti, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas Prokuratūrā, Valsts drošības komitejā, Latvijas Republikas Radio un televīzijas komitejā, Tieslietu ministrijā, Iekšlietu ministrijā un tām pakļautajās iestādēs, kā arī tiesās, Latvijas Telegrāfa aģentūrā (LETA) un Latvijas Republikas Augstākās Padomes un valdības laikraksta redakcijā nedrīkst izveidot un darboties sabiedriski politisko organizāciju un partiju pirmorganizācijas.

Minēto valsts iestāžu vadītājiem uz amata pildīšanas laiku ir jāaptur sava darbība partijā vai sabiedriski politiskajā organizācijā.

2. Partiju un citu sabiedriski politisko organizāciju biedri darba laiku nedrīkst izmantot partiju vai sabiedriski politisko organizāciju statūtos paredzēto uzdevumu veikšanai.

3. Viena mēneša laikā pēc šā lēmuma spēkā stāšanās partijām un citām sabiedriski politiskajām organizācijām lēmuma 1. punktā minētajās valsts iestādēs ir jāizbeidz savu pirmorganizāciju darbība.

4. Uzdot visām Latvijas Republikas valsts pārvaldes iestādēm divu mēnešu laikā pēc šā lēmuma spēkā stāšanās likvidēt politiskās vadības struktūras.

5. Noteikt, ka partijas un sabiedriski politiskās organizācijas nevar realizēt valsts finansēto organizāciju politisko vadību un to lēmumi un norādījumi nav saistoši Latvijas Republikas valsts iestādēm un Latvijas teritorijā esošajām organizācijām un uzņēmumiem.

6. Uzdot Latvijas Republikas valdībai kontrolēt šā lēmuma realizēšanu un līdz 1990. gada 15. septembrim sniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei informāciju par tā izpildi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 26. jūnijā

24.07.1990