Šajā tīmekļa vietnē tiek izmantotas sīkdatnes. Turpinot lietot šo vietni, jūs piekrītat sīkdatņu izmantošanai. Uzzināt vairāk.
Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr. 556

Rīgā 2016. gada 16. augustā (prot. Nr. 40 60. §)
Noteikumi par uzturēšanas normām, higiēnas un pirmās nepieciešamības preču apjomu Valsts robežsardzes patvēruma meklētāju izmitināšanas telpās izmitinātajam patvēruma meklētājam un Valsts robežsardzes izmitināšanas centrā ievietotajam ārzemniekam
Izdoti saskaņā ar
Patvēruma likuma 21. panta trešo daļu un
Imigrācijas likuma 59. panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka uzturēšanas normas (turpmāk – uztura normas), higiēnas un pirmās nepieciešamības preču apjomu šādām personām (turpmāk – personas):

1.1. Valsts robežsardzes patvēruma meklētāju izmitināšanas telpās (turpmāk – izmitināšanas telpas) izmitinātajam patvēruma meklētājam;

1.2. Valsts robežsardzes izmitināšanas centrā (turpmāk – centrs) ievietotajam ārzemniekam.

2. Bērniem no sešu mēnešu vecuma līdz pilngadības sasniegšanai uztura normas tiek noteiktas, ievērojot normatīvajos aktos par uztura normām izglītības iestāžu izglītojamiem, sociālās aprūpes un sociālās rehabilitācijas klientiem un ārstniecības iestāžu pacientiem noteiktās uztura normas.

3. Jaundzimušajiem un zīdaiņiem no dzimšanas līdz sešu mēnešu vecuma sasniegšanai pamatuzturs ir mātes piens vai mākslīgais maisījums zīdaiņiem atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem.

4. Pilngadīgajām personām nosaka dienas uztura normas saskaņā ar šo noteikumu 1. pielikumu:

4.1. dienas uztura pamatnorma Nr. 1;

4.2. dienas uztura norma Nr. 2:

4.2.1. grūtniecēm – sešus mēnešus pirms plānotā dzemdību termiņa;

4.2.2. sievietēm – trīs mēnešus pēc dzemdībām;

4.2.3. sievietēm, kuras baro bērnu ar krūti, – visu barošanas laiku, bet ne ilgāk kā līdz bērna deviņu mēnešu vecuma sasniegšanai;

4.3. dienas uztura norma Nr. 3 – personām, kuras slimo ar tuberkulozi aktīvā fāzē, kuņģa vai divpadsmitpirkstu zarnas čūlas slimību paasinājuma fāzē, anēmiju, ļaundabīgiem audzējiem, AIDS, vidējas un smagas pakāpes malnutrīciju un ārstējas ambulatori;

4.4. dienas uztura norma Nr. 4 – personām, kuras uzturā nelieto gaļas un zivju produktus;

4.5. speciālā uztura norma – personām, kuras apsardzes uzraudzībā ir īslaicīgi izvestas no izmitināšanas telpām vai centra vai ir aizturētas un tās nav iespējams nogādāt uz izmitināšanas telpām vai centru ilgāk par četrām stundām no aizturēšanas brīža.

5. Atbilstoši ārstniecības personas norādījumiem:

5.1. personām, kuras slimo ar cukura diabētu, var aizstāt:

5.1.1. kviešu maizes devu ar rudzu maizi;

5.1.2. cukuru ar cukura aizvietotājiem;

5.1.3. makaronu izstrādājumus un divas trešdaļas no kartupeļu (neto) dienas uztura normas – ar 40 gramiem putraimu vai 400 gramiem dārzeņu (neto);

5.2. personām, kurām ir gremošanas trakta slimība saasinājuma fāzē, rudzu maizes devu (atbilstoši uztura normām) var aizstāt ar kviešu maizi.

6. Personām, kuru augums pārsniedz 195 centimetrus, uztura normu nosaka pusotrkārtīgā apmērā.

7. Dienas uztura normā savstarpēji aizstājamos pārtikas produktus nosaka saskaņā ar šo noteikumu 2. pielikumu.

8. Personas nodrošina ar dzeramo ūdeni jebkurā laikā.

9. Personām (sākot no piecu gadu vecuma) nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr. 1 saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu.

10. Bērniem (vecumā no viena gada līdz četriem gadiem) nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr. 2 saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu.

11. Bērniem līdz 12 mēnešu vecumam nosaka higiēnas un pirmās nepieciešamības preču gada normu Nr. 3 saskaņā ar šo noteikumu 3. pielikumu.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
1. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 16. augusta
noteikumiem Nr. 556

Dienas uztura (neto) normas

1. tabula

Nr.
p. k.
Produkts Dienas uztura norma
(daudzums gramos)
Nr. 1 Nr. 2 Nr. 3 Nr. 4
1. Maize no rudzu un kviešu miltiem 150 150 150 150
2. Maize no kviešu miltiem 100 100 100 100
3. Kviešu milti 10 10 10 10
4. Putraimi (kopā) 50 50 50 50
5. Makaronu izstrādājumi 50 30 30 50
6. Gaļa 80 100 150
7. Zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) 80 80 100
8. Kausēti dzīvnieku tauki 15 15 15
9. Augu eļļa 15 15 15 30
10. Cukurs 40 40 40 40
11. Dabīgā tēja 5 3 3 5
12. Sāls 5 5 5 5
13. Kartupeļi 250 250 250 250
14. Burkāni 100 100 100 100
15. Kāposti (svaigie) 200 200 200 200
16. Galda bietes 50 50 50 50
17. Sīpoli 75 75 75 75
18. Citi dārzeņi 100 200 200 100
19. Svaigi augļi 200 200 200 200
20. Žāvēti augļi 15 15 15 15
21. Piens 250 250 300 250
22. Krējums 20 20 40 20
23. Biezpiens 50 50
24. Siers 30 50 50 30
25. Sviests 10 10
26. Jogurts 125 125
27. Olas (gab.) 0,5 1 1 1
28. Sula 200 200 200 200
29. Konditorejas izstrādājumi 25 20 20 25
30. Garšvielas 0,3 0,3 0,1 0,3
31. Tomātu pasta 3 3 3 3
32. Ciete 1 1 1 1
33. Sausais piens 40 40 40 40
34. Sojas produkti 20
35. Olu pulveris 20
36. Pupiņas 80

Speciālā uztura norma

2. tabula

Nr.
p. k.
Produkta nosaukums Svars
1. Banānu čipsi 100 gr
2. Auzu pārslu cepumi ar rozīnēm 150 gr
3. Dzeramais ūdens (negāzēts) 1,5 l
Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
2. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 16. augusta
noteikumiem Nr. 556
Dienas uztura normās savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas (neto)
Nr.
p. k.
Produkts Aizstājamais
produkts
(daudzums gramos)
Aizstājējprodukts
(daudzums gramos)
1. Maize no rudzu un kviešu miltiem aizstājama ar: 100
1.1. sausiņiem 60
1.2. maizi no kviešu miltiem 90
1.3. kraukšķīgām maizītēm 80
1.4. kviešu miltiem 66
1.5. dažādiem putraimiem 66
1.6. makaronu izstrādājumiem 66
1.7. smalkmaizītēm 80
2. Visu veidu putraimi aizstājami ar: 100
2.1. makaronu izstrādājumiem 100
2.2. kviešu miltiem 100
2.3. svaigiem dārzeņiem 500
2.4. svaigiem kartupeļiem 500
3. Svaigi kartupeļi un visu veidu dārzeņi aizstājami ar: 100
3.1. putraimiem, miltiem, makaronu izstrādājumiem, žāvētiem kartupeļiem 20
3.2. zaļajiem lociņiem 200
3.3. svaigiem ķiplokiem 20
3.4. žāvētiem dārzeņiem 10
3.5. svaigiem augļiem 100
3.6. konservētiem, sālītiem vai marinētiem dārzeņiem 100
4. Visu veidu gaļa aizstājama ar: 100
4.1. saldētu gaļu bez kauliem* 80
4.2. 1. kategorijas subproduktiem 100
4.3. 2. kategorijas subproduktiem 300
4.4. pusķidātu putnu gaļu 120
4.5. putnu gaļu 100
4.6. cīsiņiem, sardelēm vai pusžāvēto desu 80
4.7. gaļas konserviem 75
4.8. zivīm (svaigas, saldētas un sālītas,
bez galvām)
150
4.9. zivju konserviem 120
4.10. sojas koncentrāta produktiem* 10
4.11. sieru 48
4.12. olām (gab.) 2
4.13. malto gaļu 80
4.14. buljona koncentrātu 80
4.15. sojas miltiem* 30
4.16. olu pulveri* 30
5. Visu veidu zivis (svaigas, saldētas un sālītas, bez galvām) aizstājamas ar: 100
5.1. dažādiem gaļas konserviem 50
5.2. visu veidu zivīm ar galvām 130
5.3. zivju fileju 70
5.4. malto zivju gaļu 80
5.5. zivju konserviem 80
5.6. gaļu (liellopu gaļu, aitas gaļu vai cūkgaļu) 67
6. Kausēti dzīvnieku tauki aizstājami ar: 100
6.1. margarīnu 100
6.2. sviestu 67
6.3. augu eļļu 100
6.4. jēltaukiem 130
6.5. speķi 100
7. Pilnpiens (100 cm3 piena vienlīdzīgi 100 g) aizstājams ar: 100
7.1. kefīru, rūgušpienu vai jogurtu 100
7.2. sauso pienu* 15
7.3. iebiezināto pienu ar cukuru 20
7.4. iebiezināto pienu bez cukura 30
7.5. krējumu 15
7.6. biezpienu 30
7.7. sieru 18
7.8. olām (gab.) 0,5
8. Olas (gab.) aizstājamas ar: 1
8.1. pienu, kefīru, rūgušpienu vai jogurtu 200
8.2. gaļu 50
8.3. zivīm 120
8.4. olu pulveri* 15
9. Cukurs aizstājams ar: 100
9.1. karamelēm 50
9.2. ievārījumu, džemu vai augļu biezeni 140
9.3. marmelādi 130
9.4. cepumiem 100
9.5. žāvētiem augļiem 67
9.6. ķīseļa koncentrātu 100
10. Tomātu pasta aizstājama ar: 100
10.1. tomātu mērci 200
10.2. tomātu sulu 500
11. Svaigi augļi aizstājami ar: 100
11.1. svaigām ogām 100
11.2. arbūziem 300
11.3. žāvētiem augļiem 20
11.4. konservētiem kompotiem 50
11.5. dabīgām sulām 100
11.6. konservētām sulām, kuru saturā ir 50 % sausnas 20
11.7. augļu dzērieniem 130
11.8. augļu un ogu ekstraktiem 10
12. Augļu un ogu sulas aizstājamas ar: 100
12.1. augļu konserviem 50
12.2. žāvētiem augļiem 20
13. Žāvēti augļi aizstājami ar: 100
13.1. svaigiem augļiem 500
13.2. ķīseļa koncentrātu 150
14. Dabīgā tēja aizstājama ar: 100
14.1. šķīstošo tēju 80
14.2. kafijas dzērienu 150
14.3. šķīstošo kafiju 100
11.4. kakao 150

Piezīme. * Savstarpēji aizstājamie pārtikas produkti un to normas, kas neattiecas uz nepilngadīgajiem.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
3. pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 16. augusta
noteikumiem Nr. 556
Higiēnas un pirmās nepieciešamības preču normas
Nr.
p. k.
Mazgāšanas līdzekļa un personīgās higiēnas līdzekļa nosaukums un mērvienība Norma (gadā)
Nr. 1 Nr. 2 Nr. 3
1. Zobu suka (gab.) 4 4 1
2. Zobu pasta (ml) 600 (1000–1500 ppm)* 300 (līdz 1000 ppm) 150 (līdz 1000 ppm)
3. Tualetes papīrs (30 m rullis) 24 12 5
4. Mitrās salvetes (iepakojums) 15 20
5. Higiēniskās paketes sievietēm
(ja nepieciešamas) (gab.)
180
6. Saimniecības ziepes (g) 2400
7. Tualetes ziepes (g) 1200
8. Matu šampūns (ml) 720 400
9. Vienreizējie skuvekļi
(ja nepieciešams) (gab.)
36
10. Vienreizējie kabatlakatiņi (paka) 24 24 6
11. Vate (g) 200 200 200
12. Ķemme (gab.) 1 1 1
13. Bērnu ziepes (g) 700 600
14. Bērnu krēms (ml) 400 400
15. Bērnu eļļa (ml) 400 400
16. Zīdaiņu pūderis (ml) 300 (līdz divu gadu vecumam) 400
17. Knupītis (gab.) 1 (līdz divu gadu vecumam) 3
18. Pudelīte (gab.) 1 (līdz divu gadu vecumam) 3
19. Pudelītes knupītis (gab.) 1 (līdz divu gadu vecumam) 6
20. Vaskadrāna (gab.) 1 3
21. Autiņbiksītes (gab.) 1100 (līdz divu gadu vecumam) 1400
22. Veļas pulveris (g) 4800 3000 3000**
23. Trauku mazgājamais līdzeklis (ml) 2400 2000 2000

Piezīmes.

1. * ppm (parts per million) – fluorīda koncentrācija zobu pastā.

2. ** bērniem speciāli paredzēts veļas pulveris.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis
19.08.2016