Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2017. gada 25. jūlija noteikumus Nr. 420 "Kārtība, kādā valsts finansē darba samaksu pedagogiem privātajās izglītības iestādēs".
Ministru kabineta noteikumi Nr. 476

Rīgā 2016. gada 15. jūlijā (prot. Nr. 36 30. §)
Kārtība, kādā valsts finansē darba samaksu pedagogiem privātajās izglītības iestādēs
Izdoti saskaņā ar
Izglītības likuma 59. panta otro daļu un
Vispārējās izglītības likuma 4. panta 3.3 punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā valsts finansē darba samaksu pedagogiem, kuri privātajās izglītības iestādēs (turpmāk – izglītības iestāde) īsteno pirmsskolas izglītības programmas bērniem no piecu gadu vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai, akreditētas pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmas, kā arī akreditētas profesionālās pamatizglītības, arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmas.

2. Dotāciju pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām izglītības iestāde saņem, ja tā Valsts izglītības informācijas sistēmā līdz kārtējā gada 5. septembrim ir ievadījusi un apstiprinājusi informāciju par bērnu, skolēnu un audzēkņu skaitu kārtējā gada 1. septembrī (pa klasēm (grupām) un izglītības programmām), kuriem saskaņā ar Izglītības likuma 3. pantu ir tiesības uz izglītību.

3. Normatīvajos aktos par pedagogu darba samaksu noteiktajām pedagogu profesionālās darbības kvalitātes piemaksām nepieciešamo dotāciju izglītības iestāde saņem, ja tā papildus šo noteikumu 2. punktā minētajam līdz attiecīgā gada 5. septembrim ir iesniegusi Izglītības un zinātnes ministrijā vai attiecīgajā nozares ministrijā informāciju par 3., 4. un 5. kvalitātes pakāpi ieguvušo valsts finansēto pedagogu mēneša darba algas likmju skaitu kārtējā gada 1. septembrī.

4. Izglītības iestāde, kas īsteno akreditētas profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, saņem dotāciju, ja tā papildus šo noteikumu 2. punktā minētajai kārtībai līdz kārtējā gada 31. maijam ir noslēgusi līgumu ar Izglītības un zinātnes ministriju vai attiecīgās nozares ministriju par valsts noteikto finansēto vietu skaitu.

5. Izglītības un zinātnes ministrija dotāciju periodam no kārtējā gada 1. septembra līdz nākamā gada 31. augustam nosaka, pamatojoties uz šo noteikumu 2. un 3. punktā minēto informāciju par bērnu, skolēnu un audzēkņu skaitu un pedagogu mēneša darba algas likmju skaitu kārtējā gada 1. septembrī.

6. Izglītības un zinātnes ministrija nosaka dotācijas apmēru izglītības iestādei, kas īsteno pirmsskolas izglītības programmas bērniem no piecu gadu vecuma līdz pamatizglītības ieguves uzsākšanai un akreditētas pamatizglītības un vispārējās vidējās izglītības programmas, atbilstoši normatīvajam aktam par valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību vispārējās izglītības iestādēs un valsts augstskolu vispārējās vidējās izglītības iestādēs. Aprēķinot normētā skolēnu skaita attiecību pret vienu pedagoga mēneša darba algas likmi tālmācības izglītības programmās, piemēro proporciju 16,5 : 1.

7. Izglītības un zinātnes ministrija vai attiecīgās nozares ministrija nosaka dotācijas apmēru izglītības iestādei, kas īsteno akreditētas profesionālās pamatizglītības, arodizglītības vai profesionālās vidējās izglītības programmas, atbilstoši normatīvajiem aktiem par kārtību, kādā aprēķina un sadala valsts budžeta mērķdotāciju pedagogu darba samaksai pašvaldību izglītības iestādēs, kurās īsteno profesionālās pamatizglītības, arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmas.

8. Rīkojumu par dotācijas sadali izdod izglītības un zinātnes ministrs vai attiecīgās nozares ministrs, un Izglītības un zinātnes ministrija vai attiecīgās nozares ministrija saskaņā ar finansēšanas plānu pārskaita finansējumu konkrētai izglītības iestādei uz kontu Valsts kasē, kuru izglītības iestāde drīkst izmantot tikai no Izglītības un zinātnes ministrijas vai attiecīgās nozares ministrijas saņemtā finansējuma administrēšanai.

9. Lai saņemtu piešķirtos valsts budžeta līdzekļus, izglītības iestāde ar Izglītības un zinātnes ministriju vai attiecīgās nozares ministriju slēdz līgumu par piešķirto valsts budžeta līdzekļu izlietošanu.

10. Izglītības iestāde līdz kārtējā gada 15. septembrim Izglītības un zinātnes ministrijā vai attiecīgās nozares ministrijā iesniedz pārskatu par dotācijas izlietojumu (pielikums) par periodu no kārtējā gada 1. janvāra līdz 31. augustam un līdz nākamā gada 15. janvārim – par periodu no iepriekšējā gada 1. septembra līdz iepriekšējā gada 31. decembrim, pievienojot Valsts kases izdrukas.

11. Izglītības un zinātnes ministrija vai attiecīgās nozares ministrija ir tiesīga:

11.1. grozīt izglītības iestādei noteikto dotācijas apmēru, ja valsts budžetā kārtējam gadam tiek grozīts šim mērķim paredzēto līdzekļu apmērs;

11.2. pārtraukt dotācijas izmaksu, ja:

11.2.1. izglītības iestādei ir anulēta pamatizglītības, arodizglītības vai vidējās izglītības programmas akreditācija vai beidzies tās termiņš;

11.2.2. izglītības iestādei ir anulēta attiecīgās programmas īstenošanai izsniegtā licence vai beidzies tās derīguma termiņš;

11.2.3. izglītības iestāde nav iesniegusi pārskatu par dotācijas izlietojumu šo noteikumu 10. punktā noteiktajos termiņos un kārtībā;

11.3. samazināt nākamā perioda dotācijas apmēru par pārskata periodā neizlietoto summu, ja naudas līdzekļu atlikums Valsts kases kontā pārsniedz viena mēneša piešķirtās dotācijas apmēru;

11.4. pieprasīt izglītības iestādei 30 dienu laikā atmaksāt valsts budžetā pedagogu atalgojumam neizlietoto finansējumu un atlīdzināt nepamatoti izlietoto finansējumu.

13. Noteikumu regulējums attiecībā uz arodizglītības un profesionālās vidējās izglītības programmās nodarbināto pedagogu darba samaksas finansēšanu stājas spēkā 2017. gada 1. janvārī.

14. Noteikumi stājas spēkā 2016. gada 1. septembrī.

Ministru prezidents Māris Kučinskis

Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis
Pielikums
Ministru kabineta
2016. gada 15. jūlija
noteikumiem Nr. 476
Pārskats par valsts budžeta dotācijas izlietojumu pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām privātajām izglītības iestādēm

(pēc uzkrāšanas principa*)

 
(izglītības iestādes nosaukums)
    
Pārskats par . gada 
   (dotācijas periods)
  
Atlikums uz dotācijas perioda sākumu (EUR) 
  
 
Klasifikācijas
kods
Ieņēmumi/izdevumiPārskaitīts
(EUR)
Faktiski izlietots pēc uzkrāšanas principa
(EUR)
21.7.0.0Pārskata periodā ieskaitītās dotācijas apmērs pedagogu darba samaksai un valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas X
1100AtalgojumsX 
1210Darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksasX 
 Izdevumi kopāX 
  
Atlikums uz dotācijas perioda beigām (EUR) 
  
Naudas līdzekļu atlikums Valsts kases kontā
uz pārskata perioda beigām (EUR)**
 
   

Piezīmes.

1. * Uzkrāšanas princips izdevumus norāda, ņemot vērā to rašanās laiku, nevis naudas izdošanas laiku. Neatkarīgi no maksājuma datuma norāda ar pārskata periodu saistītos izdevumus (norāda faktiski aprēķināto atalgojumu un darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas).

2. ** Atlikums uz pārskata perioda beigām (EUR) = Atlikums uz dotācijas perioda sākumu (EUR) + Pārskaitīts (EUR) – Faktiski izlietots pēc uzkrāšanas principa (EUR).

3. Pārskatam pievieno Valsts kases kopsavilkuma izdruku par pārskata periodu.

Izglītības iestādes vadītājs    
  (vārds, uzvārds) (paraksts)

 

Datums  

 

Sagatavotājs  Tālrunis 
  (vārds, uzvārds)  
Izglītības un zinātnes ministrs Kārlis Šadurskis
01.09.2016