Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 309

Rīgā 2004.gada 30.decembrī (prot. Nr. 50, 2.p.)

Par "Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību pārskatu par finanšu instrumentu turējumu sagatavošanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. punktu, 7.panta pirmās daļas 1. un 2.punktu un 17.panta 2.punktu un Finanšu instrumentu tirgus likuma 133.panta pirmo daļu,

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

Apstiprināt "Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību pārskatu par finanšu instrumentu turējumu sagatavošanas noteikumus" (pielikumā).

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U.Cērps

 

Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību pārskatu par finanšu instrumentu turējumu sagatavošanas noteikumi

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Kredītiestāžu un ieguldījumu brokeru sabiedrību pārskatu par finanšu instrumentu turējumu sagatavošanas noteikumi" (turpmāk tekstā - noteikumi) izstrādāti, pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.panta 1.punkta, 7.panta pirmās daļas 1. un 2.punkta un 17.panta 2.punkta un Finanšu instrumentu tirgus likuma 133.panta pirmās daļas prasībām, lai iegūtu informāciju uzraudzības veikšanai, kā arī finanšu statistikas datus valsts maksājumu bilances pārskata sagatavošanai.

1.2. Noteikumi ir saistoši tām Latvijas Republikā reģistrētām bankām un ārvalstu banku filiālēm, Latvijas Republikā reģistrētām ieguldījumu brokeru sabiedrībām un ārvalstu ieguldījumu brokeru sabiedrību filiālēm (turpmāk tekstā - kontu turētājs), kuras klientiem sniedz Finanšu instrumentu tirgus likuma 3.panta piektās daļas 1.punktā minēto ieguldījumu blakuspakalpojumu - finanšu instrumentu turēšanu.

1.3. Noteikumi attiecas uz tādiem finanšu instrumentiem, kuri ir iekļauti Latvijas Republikas vai citu valstu regulētajos tirgos.

2. Noteikumos lietotie termini

2.1. Īstermiņa parāda vērtspapīri - parāda vērtspapīri ar sākotnējo atmaksāšanas vai izpildes termiņu līdz vienam gadam (ieskaitot), kas noteikts saskaņā ar darījuma slēgšanas brīdī darījuma aktā noteikto izpildes termiņu.

2.2. Ilgtermiņa parāda vērtspapīri - parāda vērtspapīri ar sākotnējo atmaksāšanas vai izpildes termiņu ilgāku par vienu gadu, kas noteikts saskaņā ar darījuma slēgšanas brīdī darījuma aktā noteikto izpildes termiņu.

2.3. ES valstis - Eiropas Savienības dalībvalstis (sarakstu sk. http://europa.eu.int/abc/governments/index_en.htm).

2.4. EMS valstis - Ekonomikas un monetārās savienības dalībvalstis (sarakstu sk. http://europa.eu.int/scadplus/leg/en/lvb/l25037.htm).

2.5. Pārējo terminu lietojums atbilst Finanšu instrumentu tirgus likuma, ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas (turpmāk tekstā - Komisija) padomes 17.11.2004. lēmumu Nr.255 apstiprināto "Kapitāla pietiekamības aprēķināšanas noteikumu", ar Komisijas padomes 27.06.2003. lēmumu Nr.131 apstiprināto "Brokeru sabiedrību mēneša pārskata sagatavošanas noteikumu" un ar Latvijas Bankas padomes 12.07.2001. lēmumu Nr.88/7 apstiprināto "Monetāro finanšu iestāžu mēneša bilances pārskata un pielikumu sagatavošanas noteikumu'' terminu lietojumam.

3. Vispārīgie jautājumi

3.1. Kontu turētājs par katru darbības ceturksni sagatavo šādus pārskatus par stāvokli pārskata ceturkšņa pēdējā mēneša pēdējās dienas beigās (turpmāk tekstā - pārskata datums):

3.1.1. "Pārskatu par klientu ieguldījumiem finanšu instrumentos" (UPDK 0651257; 1.pielikums);

3.1.2. "Pārskatu par finanšu instrumentu kontiem" (UPDK 0651258; 2. pielikums).

3.2. Šo noteikumu 3.1. punktā minētajos pārskatos lietotā naudas vienība ir Latvijas Republikas naudas vienība - lats. Ārvalstu valūtā izteiktās vienības pārrēķināmas latos pēc Latvijas Bankas noteiktā valūtas kursa pārskata datumā. Summas pārskatos uzrāda veselos latos.

4. "Pārskata par klientu ieguldījumiem finanšu instrumentos'' sagatavošana

4.1. "Pārskatā par klientu ieguldījumiem finanšu instrumentos" uzrāda pie kontu turētāja atvērtajos klientu finanšu instrumentu kontos iegrāmatoto finanšu instrumentu vērtību kopsummu sadalījumā pa klientiem - rezidentiem un klientiem - nerezidentiem.

4.2. Klientu - rezidentu ieguldījumi finanšu instrumentos atspoguļojami pēc klientu sektoriālā iedalījuma (valdība, nefinanšu sabiedrības, monetārās finanšu iestādes, finanšu iestādes, izņemot apdrošināšanas sabiedrības un pensiju fondus, apdrošināšanas sabiedrības un pensiju fondi, mājsaimniecības un mājsaimniecības apkalpojošās bezpeļņas institūcijas).

4.3. Klientu - nerezidentu ieguldījumi emitentu - rezidentu finanšu instrumentos uzrādāmi sadalījumā pēc klienta rezidences valsts - ES valsts, t.sk. EMS valsts, un pārējās valstis.

4.4. Ieguldījumus finanšu instrumentos uzrāda atsevišķi pēc finanšu instrumenta šķiras (parāda vērtspapīri un citi vērtspapīri ar fiksētu ienākumu, akcijas un citi vērtspapīri ar nefiksētu ienākumu, ieguldījumu fondu ieguldījumu apliecības un tām pielīdzināmi vērtspapīri, atvasinātie finanšu instrumenti, pārējie finanšu instrumenti).

4.5. Ieguldījumus parāda vērtspapīros un citos vērtspapīros ar fiksētu ienākumu uzrāda sadalījumā pa īstermiņa un ilgtermiņa parāda vērtspapīriem.

4.6. Ieguldījumus emitentu - rezidentu emitētajos finanšu instrumentos papildus šo noteikumu 4.4. un 4.5.punktā noteiktajām prasībām uzrāda sadalījumā pēc finanšu instrumentu emitentu sektoriālā iedalījuma:

4.6.1. parāda vērtspapīriem un citiem vērtspapīriem ar fiksētu ienākumu - valdības, nefinanšu sabiedrību, kredītiestāžu, finanšu iestāžu, apdrošināšanas sabiedrību un pensiju fondu, pārējo emitentu;

4.6.2. akcijām un citiem vērtspapīriem ar nefiksētu ienākumu - nefinanšu sabiedrību, kredītiestāžu, finanšu iestāžu, apdrošināšanas sabiedrību un pensiju fondu, citu institūciju.

4.7. Ieguldījumus emitentu - nerezidentu emitētajos finanšu instrumentos papildus šo noteikumu 4.4. un 4.5.punktā noteiktajām prasībām uzrāda, ņemot vērā finanšu instrumenta emitenta rezidences valsti (ES valsts, t.sk. EMS valsts, un pārējās valstis). Ieguldījumiem pārējās valstīs atsevišķi uzrāda ASV dolāros un pārējās valūtās emitētajos finanšu instrumentos veiktos ieguldījumus.

4.8. Pozīcijā "Pārējie finanšu instrumenti'' uzrāda ieguldījumus tādos finanšu instrumentos, kuri nav uzrādīti kādā citā pārskata pozīcijā.

4.9. Finanšu instrumentus novērtē atbilstoši attiecīgo finanšu instrumentu vidējai svērtajai cenai regulētajā tirgū pārskata datumā. Ja pārskata datumā nav notikusi attiecīgo finanšu instrumentu tirdzniecība regulētajā tirgū, finanšu instrumentus novērtē pēc to vidējās svērtās cenas regulētajā tirgū attiecīgajā pēdējā tirdzniecības dienā pēdējo triju mēnešu laikā pirms pārskata datuma.

4.10. Ja attiecīgajā regulētajā tirgū netiek aprēķināta vidējā svērtā cena vai tā finanšu instrumentu tirgus dalībniekiem nav publiski pieejama, finanšu instrumentus novērtē pēc pēdējā darījuma cenas.

4.11. Ja finanšu instrumentus nevar novērtēt saskaņā ar šo noteikumu 4.9. vai 4.10. punktā noteiktajām prasībām, tad tos novērtē pēc to iegādes cenas vai izmantojot citu konkrēta finanšu instrumenta novērtēšanai piemērotu metodi, kuru atsevišķi rakstveidā paskaidro.

5. "Pārskata par finanšu instrumentu kontiem'' sagatavošana

5.1. "Pārskatā par finanšu instrumentu kontiem" uzrāda finanšu instrumentu kontu skaitu, kuri pēc stāvokļa pārskata datumā ir atvērti pie kontu turētāja.

5.2. Pozīcijā "Klientu - rezidentu konti'' un pozīcijā "Klientu - nerezidentu konti'' uzrāda pie kontu turētāja atvērto klientu finanšu instrumentu kontu skaitu, izņemot nominālos finanšu instrumentu kontus, sadalījumā pa klientiem - rezidentiem un klientiem - nerezidentiem un pēc klientu sektoriālā iedalījuma (valdība, nefinanšu sabiedrība, kredītiestāde, finanšu iestāde, apdrošināšanas sabiedrība un pensiju fonds, mājsaimniecība un mājsaimniecības apkalpojošā bezpeļņas institūcija).

5.3. Klientiem - nerezidentiem atsevišķi uzrāda to klientu kontu skaitu, kuri ir no ES valstīm, un to klientu kontu skaitu, kuri ir no pārējām valstīm.

5.4. Nominālo finanšu instrumentu kontu skaits uzrādāms pozīcijā "Rezidentu nominālie konti" vai pozīcijā "Nerezidentu nominālie konti" sadalījumā pēc klientu (nominālo turētāju) sektoriālā iedalījuma.

5.5. Šo noteikumu 5.2.-5.4.punktā minētajām pozīcijām atsevišķi uzrāda to finanšu instrumentu kontu skaitu, kuros pārskata datumā ir finanšu instrumentu atlikums, un to finanšu instrumentu kontu skaitu, kuros nav finanšu instrumentu atlikuma.

6. Pārskatu iesniegšanas kārtība

6.1. Šo noteikumu 3.1.punktā minētos pārskatus kontu turētājs sagatavo par stāvokli 31.martā, 30.jūnijā, 30.septembrī un 31.decembrī un līdz pārskata ceturkšņa pēdējam mēnesim sekojošā mēneša 15.datumam iesniedz Komisijai saskaņā ar Komisijas 16.07.2004. lēmumu Nr.156 apstiprinātajos "Elektroniskā veidā iesniedzamo statistisko pārskatu sagatavošanas un nosūtīšanas noteikumos" noteikto kārtību.

6.2. Ja Komisija konstatē, ka kontu turētāja iesniegtais pārskats sagatavots kļūdaini, to pa e-pastu paziņo attiecīgajam kontu turētājam. Ja Komisija nav norādījusi citu termiņu, kontu turētājs pārskatu atkārtoti iesniedz ne vēlāk kā nākamajā darbdienā pēc Komisijas paziņojuma par kļūdu esamību saņemšanas.

Pārejas noteikumi

1. Ar šo noteikumu spēkā stāšanos spēku zaudē ar Komisijas padomes 21.12.2001. lēmumu Nr. 24/10 apstiprinātie "Noteikumi par starpnieksabiedrību darbības mēneša pārskatiem".

2. Šo noteikumi 3.1. punktā minētajos pārskatos uzrāda klienta ieguldījumus tādās akcijās, kuras laistas publiskajā apgrozībā līdz Finanšu instrumentu tirgus likuma spēkā stāšanās dienai un regulētajā tirgū vēl nav iekļautas vai ar Komisijas lēmumu no publiskās apgrozības vēl nav izņemtas.

1-001-309.PNG (81844 bytes)

1-002-309.PNG (49704 bytes)

1-003-309.PNG (101607 bytes)

3-309.PNG (94960 bytes)

2-001-309.PNG (69610 bytes)

30.12.2004