Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2013. gada 21. maija noteikumus Nr. 261 "Noteikumi par valsts atbalstu ar celiakiju slimiem bērniem".
Ministru kabineta noteikumi Nr.928

Rīgā 2004.gada 16.novembrī (prot. Nr.66 32.§)
Izdoti saskaņā ar Sociālo pakalpojumu un sociālās
palīdzības likuma
13.panta pirmās daļas 8.punktu
I. Vispārīgie jautājumi

1. Noteikumi nosaka valsts atbalsta apmēru, ko piešķir ar celiakiju slimiem bērniem, kuriem nav noteikta invaliditāte (turpmāk — atbalsts), un nosacījumus atbalsta saņemšanai.

2. Atbalsts ir naudas summa, kuras apmērs atbilst piemaksas pie ģimenes valsts pabalsta par bērnu invalīdu apmēram.

3. Tiesības uz atbalstu ir ar celiakiju slimam bērnam vecumā līdz 18 gadiem, kuram nav noteikta invaliditāte, kuram ir piešķirts personas kods (izņemot bērnu, kurš Latvijā uzturas ar termiņuzturēšanās atļauju), kurš pastāvīgi dzīvo Latvijā un kurš neatrodas pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā (turpmāk — bērns).

4. Atbalstu bērnam bezglutēna miltu izstrādājumu iegādei ir tiesīgs pieprasīt:

4.1. viens no bērna vecākiem;

4.2. bērna adoptētājs, kurš nav ierakstīts adoptētā bērna dzimšanas reģistrā kā vecāks;

4.3. bērna aizbildnis vai viens no audžuģimenes locekļiem;

4.4. persona, kurai bērns nodots pirmsadopcijas aprūpē;

4.5. cita persona, kura faktiski audzina bērnu, ja bērna personisko interešu aizsardzībai pieņemts atbilstošs bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmums.

5. Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra (turpmāk — aģentūra) pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu, izmaksā to un reģistrē atbalstu saņēmušās personas vienotā uzskaites sistēmā.

II. Atbalsta pieprasīšanas un piešķiršanas kārtība

6. Lai saņemtu atbalstu, atbalsta pieprasītājs vienā no aģentūras nodaļām (pēc izvēles) iesniedz rakstisku iesniegumu un sertificēta pediatra gastroenterologa rakstisku izziņu, kurā norādīta slimības diagnoze — celiakija, un atkārtotas pārbaudes termiņš, kas nepārsniedz divus gadus kopš izziņas izsniegšanas dienas (turpmāk — ārsta izziņa), kā arī uzrāda savu personu apliecinošo dokumentu (pasi vai personas apliecību) un bērna dzimšanas apliecību.

7. Papildus šo noteikumu 6.punktā minētajiem dokumentiem atbalsta pieprasītājs uzrāda bāriņtiesas (pagasttiesas) lēmumu:

7.1. par aizbildnības nodibināšanu, ja atbalsta pieprasītājs ir bērna aizbildnis;

7.2. par bērna nodošanu audžuģimenē, ja atbalsta pieprasītājs ir viens no audžuģimenes locekļiem;

7.3. par bērna nodošanu pirmsadopcijas aprūpē, ja atbalsta pieprasītāja ir persona, kurai bērns nodots pirmsadopcijas aprūpē;

7.4. kas pieņemts bērna personisko interešu aizsardzībai, ja atbalsta pieprasītājs ir persona, kura faktiski audzina bērnu.

8. Ja atbalsta pieprasītājs ir adoptētājs, kuru tiesa saskaņā ar Civillikuma 171.panta otro daļu nav atļāvusi ierakstīt adoptētā bērna dzimšanas reģistrā kā vecāku, viņš papildus šo noteikumu 6.punktā minētajiem dokumentiem uzrāda tiesas sprieduma par adopciju norakstu.

9. Ja notiek atbalsta saņēmēja maiņa, persona, kura ir tiesīga pieprasīt atbalstu, iesniedz aģentūras nodaļā rakstisku iesniegumu par atbalsta saņēmēja maiņu, kā arī uzrāda personu apliecinošo dokumentu (pasi vai personas apliecību) un attiecīgi šo noteikumu 7. vai 8.punktā minētos dokumentus.

10. Aģentūras nodaļa (atbilstoši atbalsta pieprasītāja reģistrētajai dzīvesvietai) 10 darbdienu laikā pēc visu atbalsta piešķiršanai nepieciešamo dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt atbalstu.

11. Lēmumu par atbalsta piešķiršanu vai motivētu atteikumu piešķirt atbalstu aģentūras nodaļa atbalsta pieprasītājam paziņo rakstiski, kā arī norāda lēmuma apstrīdēšanas un pārsūdzēšanas kārtību.

12. Aģentūra atsaka atbalsta piešķiršanu:

12.1. ja nav ievēroti šo noteikumu 3. vai 4.punktā minētie nosacījumi;

12.2. ja atbalsta pieprasītājs neiesniedz un neuzrāda aģentūras nodaļā šo noteikumu 6. un 7.punktā minētos dokumentus.

13. Ja atbalsts pieprasīts 12 mēnešu laikā pēc ārsta izziņas izsniegšanas, aģentūra atbalstu piešķir ar izziņas izsniegšanas dienu. Ja atbalsts pieprasīts vēlāk nekā 12 mēnešu laikā pēc ārsta izziņas izsniegšanas, atbalstu piešķir ar atbalsta pieprasīšanas dienu. Atbalstu piešķir uz laiku līdz ārsta izziņā noteiktās atkārtotās pārbaudes termiņam.

III. Atbalsta izmaksas kārtība

14. Aģentūras nodaļa uzsāk atbalsta izmaksu ne vēlāk kā nākamajā kalendāra mēnesī pēc lēmuma pieņemšanas par atbalsta piešķiršanu.

15. Piešķirto atbalstu, kas nav saņemts laikā, izmaksā par pagājušo laiku, bet ne vairāk kā par iepriekšējiem 12 mēnešiem, skaitot no nesaņemtā atbalsta pieprasīšanas dienas.

16. Ja persona piešķirto atbalstu nav saņēmusi laikā aģentūras vainas dēļ, attiecīgo summu, kas personai pienākas, izmaksā bez termiņa ierobežojuma.

17. Aģentūras nodaļa turpina atbalsta izmaksu pēc atkārtotas bērna veselības pārbaudes, ja tā veikta ārsta izziņā norādītajā laikā.

18. Ja atkārtotā pārbaude nav veikta ārsta izziņā norādītajā laikā, atbalsta izmaksu atjauno ar dienu, kad izsniegta ārsta izziņa.

19. Atbalsta izmaksu pārtrauc, ja:

19.1. bērns nodots pilnā valsts vai pašvaldības apgādībā;

19.2. bērna pastāvīgā dzīvesvieta nav Latvijā;

19.3. aģentūras nodaļā netiek laikus iesniegta izziņa par atkārtotu ārsta pārbaudi;

19.4. bērns sasniedz 18 gadu vecumu;

19.5. bērnam tiek noteikta invaliditāte;

19.6. bērns ir miris.

20. Ja atbalsta piešķiršanas laikā jau ir bijis zināms atbalsta izmaksas pārtraukšanas termiņš, to pārtrauc izmaksāt ar dienu, kad rodas apstākļi, kuru dēļ pārtraucama atbalsta izmaksa. Ja atbalsta piešķiršanas laikā nav bijis zināms atbalsta izmaksas pārtraukšanas termiņš, atbalsta izmaksu pārtrauc ar tā mēneša pirmo datumu, kas seko mēnesim, kad radušies apstākļi, kuru dēļ pārtraucama atbalsta izmaksa.

IV. Atbalsta saņēmēja pienākumi

21. Atbalsta saņēmēja pienākums ir laikus iesniegt aģentūras nodaļā ārsta izziņu par atkārtoto pārbaudi.

22. Pēc atbalsta piešķiršanas atbalsta saņēmējam ir pienākums informēt aģentūru par apstākļiem, kas varētu būt par pamatu atbalsta izmaksas pārtraukšanai. Ja rodas pārmaiņas atbalsta saņēmēja vai bērna tiesībās uz atbalstu (mainoties šo noteikumu 3. un 4.punktā minētajiem nosacījumiem), atbalsta saņēmēja pienākums ir 10 darbdienu laikā informēt par tām aģentūras nodaļu.

23. Atbalsta saņēmēja vainas dēļ nepamatoti izmaksāto atbalsta summu atbalsta saņēmējs atmaksā labprātīgi vai aģentūra katru mēnesi ietur 10 % no turpmākajos mēnešos izmaksājamā atbalsta apmēra.

24. Ja atbalsta saņēmējs nepamatoti saņemto atbalsta summu neatmaksā labprātīgi vai atbalsta izmaksa pārtraukta pirms parāda dzēšanas, attiecīgo summu piedzen, iesniedzot prasību tiesā.

V. Noslēguma jautājumi

25. Ja ārsta izziņa izsniegta pirms 2005.gada 1.janvāra un tajā nav norādīts atkārtotas pārbaudes termiņš, atbalstu piešķir no 2005.gada 1.janvāra uz laiku, ne ilgāku par diviem gadiem no ārsta izziņas izsniegšanas dienas.

26. Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents I.Emsis

Labklājības ministre D.Staķe
01.01.2005