Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 01.01.2009. - 03.12.2010. / Vēsturiskā
Ministru kabineta noteikumi Nr.851

Rīgā 2004.gada 12.oktobrī (prot. Nr.59 20.§)
Noteikumi par valsts sociālo pabalstu Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem un mirušo Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku ģimenēm

1. Noteikumi nosaka Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībniekiem (turpmāk — dalībnieki) un mirušo dalībnieku ģimenēm izmaksājamā valsts sociālā pabalsta (turpmāk — pabalsts) apmēru, tā pārskatīšanas un saņemšanas kārtību.

2. Pabalsta apmērs ir 60 latu mēnesī.

(Grozīts ar MK 13.12.2005. noteikumiem Nr.939; MK 16.12.2008. noteikumiem Nr.1029)

3. Pabalsta apmēru pārskata Ministru kabinets pēc labklājības ministra ierosinājuma atbilstoši valsts budžeta iespējām, izvērtējot ekonomisko situāciju valstī un ņemot vērā Centrālās statistikas pārvaldes aprēķināto strādājošo mēneša vidējās bruto darba samaksas pieaugumu.

4. Mirušā dalībnieka ģimenei neatkarīgi no ģimenes locekļu skaita piešķir vienu pabalstu.

5. Pabalstu piešķir un tā izmaksu nodrošina Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra.

6. Lai saņemtu pabalstu, dalībnieks jebkurā Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūras nodaļā (turpmāk – aģentūras nodaļa) iesniedz (uzrāda):

6.1. rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

6.2. personu apliecinošu dokumentu (pasi vai personas apliecību);

6.3. izrakstu (kopiju) no Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu komisijas vai Veselības un darbspēju ekspertīzes ārstu valsts komisijas akta par darbspēju zaudējuma noteikšanu procentos, kurā par invaliditātes cēloni norādīta ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanu saistītā saslimšana. Šis nosacījums neattiecas uz personām, kurām šo noteikumu spēkā stāšanās dienā jau ir noteikta viņu invaliditātes cēloņsakarība ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanu un kurām pabalstu piešķir, pamatojoties uz pensijas lietā esošo minēto aktu;

6.4. invalīda apliecību.

(Grozīts ar MK 16.12.2008. noteikumiem Nr.1029)

7. Lai saņemtu pabalstu, mirušā dalībnieka ģimenes loceklis (bērnam līdz 18 gadu vecumam — persona, kurai saskaņā ar Valsts sociālo pabalstu likuma 16.pantu ir tiesības saņemt pabalstu par bērnu) jebkurā aģentūras nodaļā iesniedz (uzrāda):

7.1. rakstisku pieprasījumu par pabalsta piešķiršanu;

7.2. personu apliecinošu dokumentu (pasi vai personas apliecību);

7.3. izglītības iestādes izsniegtu izziņu (par katru mācību gadu), kas apliecina, ka bērns mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, — ja viņš ir vecāks par 18 gadiem, bet nav sasniedzis 24 gadu vecumu;

7.4. dokumentu, kas apliecina apgādību:

7.4.1. mazbērnam — bāriņtiesas lēmumu;

7.4.2. laulātajam un vecākiem — dokumentu, kas apliecina minētās personas darbnespēju dalībnieka miršanas dienā: invalīda apliecību, pensionāra apliecību vai tiesas spriedumu par apgādības faktu;

7.5. dalībnieka miršanas apliecību;

7.6. valsts akciju sabiedrības "Paula Stradiņa klīniskā universitātes slimnīca" Aroda un radiācijas medicīnas centra izsniegtu atzinumu, ka dalībnieka nāves cēlonis ir slimība, kurai ir noteikta cēloņsakarība ar Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanu;

7.7. dokumentus, kas apliecina radniecību vai laulību ar mirušo dalībnieku, — dzimšanas apliecību vai laulības apliecību.

(Grozīts ar MK 16.12.2008. noteikumiem Nr.1029)

8. Ja tiesības uz pabalstu ir vairākiem dalībnieka ģimenes locekļiem un viņi nevar vienoties par personu, kura saņems pabalstu, strīds izšķirams tiesā.

9. Aģentūras nodaļa 10 dienu laikā pēc šo noteikumu 6. un 7.punktā minēto dokumentu saņemšanas pieņem lēmumu par pabalsta piešķiršanu vai atteikumu piešķirt pabalstu un par to rakstiski paziņo pabalsta pieprasītājam.

10. Pabalstu piešķir:

10.1. dalībniekam — ar invaliditātes noteikšanas dienu;

10.2. dalībnieka ģimenei — ar dalībnieka nāves dienu.

11. Pabalsta piešķiršanu atsaka:

11.1. dalībniekam:

11.1.1. ja nav iesniegti šo noteikumu 6.punktā minētie dokumenti;

11.1.2. ja iesniegto dokumentu pārbaudē konstatēts, ka dalībnieks neatbilst Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likuma 3. vai 4. pantā vai 11. panta pirmās daļas 1. punktā noteiktajām prasībām;

11.2. mirušā dalībnieka ģimenei:

11.2.1. ja nav iesniegti šo noteikumu 7.punktā minētie dokumenti;

11.2.2. ja iesniegto dokumentu pārbaudē konstatēts, ka mirušā dalībnieka ģimenes loceklis neatbilst Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieku un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas rezultātā cietušo personu sociālās aizsardzības likuma 11.panta pirmās daļas 2.punktā noteiktajām prasībām.

12. Pabalsta izmaksu izbeidz:

12.1. dalībniekam — beidzoties termiņam, uz kādu noteikta invaliditāte;

12.2. mirušā dalībnieka bērnam — ar dienu, kad viņš sasniedzis 18 gadu vecumu, bet, ja viņš mācās vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļā, — ar dienu, kad viņš sasniedzis 24 gadu vecumu;

12.3. mirušā dalībnieka mazbērnam — ar dienu, kad viņš sasniedzis 18 gadu vecumu;

12.4. pārdzīvojušajam laulātajam — ar dienu, kad viņš stājas citā laulībā.

13. Tiesības uz pabalstu vidējās vai augstākās mācību iestādes dienas nodaļas izlaiduma klases (kursa) skolēnam (studentam) saglabājas līdz attiecīgā mācību gada 31.augustam (ieskaitot), taču ne ilgāk kā līdz dienai, kad viņš sasniedz 24 gadu vecumu.

14. Citi jautājumi, kas saistīti ar pabalsta saņemšanu, pabalsta pieprasīšanas termiņiem, pabalsta pieprasītāja pienākumiem, kā arī nosacījumiem pabalsta izmaksas pārtraukšanai un pabalsta aplikšanai ar nodokļiem, noteikti Valsts sociālo pabalstu likuma 17., 18., 19., 20. un 22.pantā.

15. Lēmumu par pabalsta piešķiršanu un izmaksu vai atteikumu piešķirt pabalstu pieprasītājs var apstrīdēt un pārsūdzēt Valsts sociālo pabalstu likuma 23.pantā noteiktajā kārtībā.

16. Noteikumi stājas spēkā ar 2005.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents I.Emsis

Labklājības ministra vietā — bērnu un ģimenes lietu ministrs A.Baštiks
01.01.2009