Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes lēmums Nr. 155

Rīgā 2004. gada 16. jūlijā (prot. Nr. 26, 3. p.)

Par ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2003. gada 24. janvāra lēmumu Nr. 19 apstiprināto "Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumu" apstiprināšanu jaunā redakcijā

 

Pamatojoties uz Finanšu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6. panta 1. punktu, 7. panta 1. punktu un 17. panta 2. punktu, Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumus" (pielikumā) jaunā redakcijā.

2. Atzīt par spēku zaudējušiem ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2003. gada 24. janvāra lēmumu Nr. 19 apstiprinātos "Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumus".

Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja vietnieks J.Brazovskis

 

Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumi

"Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izstrādāti, lai nodrošinātu ar Finanšu un kapitāla tirgus komisiju (tālāk tekstā - Komisija) elektroniskā veidā apmaināmās informācijas konfidencialitāti un autentiskumu. Noteikumi nosaka informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas kārtību.

Noteikumi ir saistoši Latvijas Republikā reģistrētām kredītiestādēm, apdrošinātājiem, privātajiem pensiju fondiem, apdrošināšanas starpniekiem, biržām, Latvijas Centrālajam depozitārijam, ieguldījumu brokeru sabiedrībām, ieguldījumu pārvaldes sabiedrībām un krājaizdevu sabiedrībām (tālāk tekstā - tirgus dalībnieki).

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Drošības sistēma - administratīvu pasākumu un programmatūras kopums, kas nodrošina elektroniskās informācijas konfidencialitāti un autentiskumu tās apmaiņas procesā.

1.2. Tirgus dalībnieka lietotāji - tirgus dalībnieku pilnvarotas personas, kuras ir tiesīgas šifrēt un elektroniski parakstīt nosūtāmo informāciju, kā arī pārbaudīt saņemtās informācijas autentiskumu, izmantojot drošības sistēmu.

1.3. Komisijas lietotāji - Komisijas pilnvarotas personas, kuras ir tiesīgas šifrēt un elektroniski parakstīt nosūtāmo informāciju, kā arī pārbaudīt saņemtās informācijas autentiskumu, izmantojot drošības sistēmu.

1.4. Elektroniskais paraksts - elektroniski dati, kas pievienoti elektroniskajai informācijai vai loģiski saistīti ar to, nodrošina elektroniskās informācijas autentiskumu un apstiprina parakstītāja identitāti.

1.5. Atslēga - specifiska informācija, kas tiek izmantota datu šifrēšanai, atšifrēšanai, elektroniskai parakstīšanai un paraksta pārbaudei. Drošības sistēmā katram lietotājam ir atslēgu pāris, kas sastāv no privātās atslēgas un publiskās atslēgas.

1.6. Privātā atslēga - atslēgu pāra daļa, kas tiek lietota parakstīšanai un atšifrēšanai un lietotājam ir jāglabā drošā, citiem nepieejamā vietā.

1.7. Publiskā atslēga - atslēgu pāra daļa, kas tiek lietota šifrēšanai un paraksta pārbaudei un ir publiski pieejama tirgus dalībniekam un Komisijai.

1.8. Parole - simbolu virkne, kas domāta, lai aizsargātu lietotāja privātās atslēgas no nesankcionētas lietošanas.

1.9. Elektroniskā paraksta publiskās atslēgas kontrolsumma (fingerprint) - unikāls kods, kas tiek ģenerēts no elektroniskā paraksta publiskās atslēgas un tiek izmantots, lai pārbaudītu elektroniskā paraksta publiskās atslēgas autentiskumu.

2. Vispārīgā kārtība

2.1. Drošības sistēmā informācijas šifrēšanai, atšifrēšanai, elektroniskai parakstīšanai un paraksta pārbaudei tiek izmantota Komisijas noteikta programmatūra.

2.2. Informācijas šifrēšanu un elektronisko parakstīšanu veic saskaņā ar šiem noteikumiem neatkarīgi no elektroniskās informācijas nogādāšanas veida, t.sk., ja lieto elektroniskos datu pārraides kanālus vai arī ārējos elektronisko datu nesējus (piemēram, disketes, zibatmiņas, CD-ROM u.c.).

2.3. Komisija pilnvaro personu, kas ir tiesīga iesniegt un parakstīt šo noteikumu 2., 5. un 6. pielikumu, izsniegt drošības programmatūru un saņemt tirgus dalībnieka lietotāju publiskās atslēgas.

2.4. Tirgus dalībnieks pilnvaro personu, kas ir tiesīga iesniegt un parakstīt šo noteikumu 2.- 4. pielikumu, saņemt drošības programmatūru un Komisijas lietotāju publiskās atslēgas.

2.5. Komisija un tirgus dalībnieks noslēdz līgumu "Par informācijas apmaiņu elektroniskā veidā" (1. pielikums). Komisija nodod tirgus dalībnieka pilnvarotai personai drošības sistēmas programmatūras instalāciju vienam datoram ar tās dokumentāciju, parakstot nodošanas - pieņemšanas aktu (2. pielikums).

3. Jaunu lietotāju ieviešana

3.1. Tirgus dalībnieks uzstāda drošības programmatūru un veic atslēgu pāra ģenerēšanu katram tirgus dalībnieka lietotājam. Katram tirgus dalībniekam drošības sistēmā ir jābūt reģistrētiem vismaz diviem tirgus dalībnieka lietotājiem, kas ir tiesīgi parakstīt attiecīgos elektroniskos dokumentus.

3.2. Tirgus dalībnieks paziņo Komisijai par tirgus dalībnieka lietotāju ieviešanas procedūras sekmīgu pabeigšanu, elektroniski nosūtot 3.1. punktā minēto atslēgu pāru publiskās atslēgas un iesniedzot tirgus dalībnieka lietotāja reģistrācijas pieteikumu (3. pielikums). Šo lietotāju tiesības izmantot drošības sistēmu informācijas šifrēšanai un parakstīšanai stājas spēkā nākamajā darba dienā pēc šī pieteikuma iesniegšanas. Tirgus dalībnieks iesniedz arī pilnu, atjaunotu tirgus dalībnieka lietotāju sarakstu, kurā norāda visus arī agrāk reģistrētos tirgus dalībnieka lietotājus par visiem elektroniskajiem dokumentiem, kas tiek pārsūtīti saskaņā ar šiem noteikumiem (3. pielikums).

4. Lietotāja darbības apturēšana

4.1. Drošības sistēmas tirgus dalībnieka lietotāja darbības apturēšanai tirgus dalībnieks iesniedz Komisijai tirgus dalībnieka lietotāja publiskās atslēgas anulēšanas protokolu (4. pielikums). Tirgus dalībnieks iesniedz arī pilnu, atjaunotu tirgus dalībnieka lietotāju sarakstu, kurā norāda visus arī agrāk reģistrētos tirgus dalībnieka lietotājus par visiem elektroniskajiem dokumentiem, kas tiek pārsūtīti saskaņā ar šiem noteikumiem (4. pielikums).

4.2. Pamatojoties uz 4.1. punktā minēto pieteikumu, Komisija aptur attiecīgā tirgus dalībnieka lietotāja darbību drošības sistēmā un nereģistrē šī tirgus dalībnieka lietotāja šifrētus vai parakstītus sūtījumus. Darbības apturēšana drošības sistēmā stājas spēkā nākamajā darba dienā pēc pieteikuma iesniegšanas.

4.3. Ārkārtas situācijā dalībnieks var paziņot Komisijai par tirgus dalībnieka lietotāja darbības apturēšanu drošības sistēmā, nosūtot 4.1. punktā minēto protokolu pa faksu. Komisija nekavējoties veic attiecīgā tirgus dalībnieka lietotāja darbības apturēšanu un nereģistrē šī lietotāja šifrētus vai parakstītus sūtījumus. Pēc tam tirgus dalībnieks rīkojas saskaņā ar 4.1. punktu.

5. Lietotāja atslēgas darbības termiņi

5.1. Tirgus dalībnieka lietotāja atslēgas darbības termiņš ir 24 mēneši no izveidošanas dienas. Mēnesi pirms šī termiņa beigām tirgus dalībnieks veic jauna atslēgu pāra ģenerēšanu un publiskās atslēgas nodošanu Komisijai saskaņā ar 3.1. un 3.2. punktu.

5.2. Ja tirgus dalībnieka lietotāja atslēgas tirgus dalībnieka drošības sistēmā tiek bloķētas tehnisku vai kādu citu neparedzētu iemeslu dēļ, tirgus dalībniekam jāveic jauna atslēgu pāra ģenerēšana un publiskās atslēgas nodošana Komisijai saskaņā ar 3.1. un 3.2. punktu. Iepriekšējais atslēgu pāris jāanulē.

6. Komisijas publiskās atslēgas nodošana un anulēšana

6.1. Komisija nosūta tirgus dalībniekam Komisijas lietotāju publiskās atslēgas elektroniskā veidā un iesniedz Komisijas lietotāju publiskās atslēgas nodošanas protokolu (5. pielikums), norādot, kāda veida informācijas šifrēšanai un parakstīšanai Komisija pilnvaro šos Komisijas lietotājus. Komisija iesniedz arī pilnu, atjaunotu Komisijas lietotāju sarakstu, kurā norāda visus arī agrāk reģistrētos Komisijas lietotājus par visiem informācijas veidiem, kas tiek pārsūtīti saskaņā ar šiem noteikumiem (5. pielikums).

6.2. Ja Komisijas lietotāja darbība tiek apturēta, Komisija iesniedz tirgus dalībniekam Komisijas lietotāju publiskās atslēgas anulēšanas protokolu (6. pielikums), norādot, kāda veida informācijas šifrēšanai un parakstīšanai Komisija pārtrauc attiecīgā Komisijas lietotāja pilnvaras. Komisija iesniedz arī pilnu, atjaunotu Komisijas lietotāju sarakstu, kurā norāda visus arī agrāk reģistrētos Komisijas lietotājus par visiem informācijas veidiem, kas tiek pārsūtīti saskaņā ar šiem noteikumiem (6. pielikums).

6.3. Komisijas lietotāju publisko atslēgu izmaiņas stājas spēkā nākamajā darba dienā pēc Komisijas publiskās atslēgas nodošanas vai anulēšanas protokola saņemšanas.

7. Informācijas šifrēšana, parakstīšana un autentificēšana

7.1. Tirgus dalībnieka lietotājs, nosūtot informāciju Komisijai, to elektroniski paraksta ar savu privāto atslēgu un šifrē, lietojot visu to Komisijas lietotāju publiskās atslēgas, kuri ir reģistrēti drošības sistēmā šīs informācijas apmaiņai.

7.2. Komisijas lietotājs, nosūtot informāciju tirgus dalībniekam, to elektroniski paraksta ar savu privāto atslēgu un šifrē, lietojot visu to tirgus dalībnieka lietotāju publiskās atslēgas, kuri ir reģistrēti drošības sistēmā šīs informācijas apmaiņai.

7.3. Tirgus dalībnieka lietotājs, saņemot informāciju, pārbauda, vai tā ir šifrēta un elektroniski parakstīta un vai elektroniskais paraksts, ar kuru tā ir parakstīta, pieder Komisijas lietotājam, kurš ir pilnvarots parakstīt šo informāciju.

7.4. Ja lietotājs ir saņēmis informāciju, kas būtu jāšifrē un elektroniski jāparaksta, bet tā nav pareizi šifrēta vai elektroniski parakstīta, lietotājs par to nekavējoties informē pretējo pusi.

 

1. pielikums

 

_________ __.__.____.

(vieta, datums)

LĪGUMS

Komisijas Nr.

Tirgus dalībnieka Nr.

Par informācijas apmaiņu elektroniskā veidā

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā - Komisija) tās _____________________ personā, kas darbojas saskaņā ar _____________________________________________, un _____________________________________ (tālāk tekstā - Tirgus dalībnieks) tās ________________ personā, kas darbojas saskaņā ar ______________, (tālāk tekstā - Līdzēji), izsakot savu gribu brīvi, bez viltus, spaidiem un maldības, noslēdz šādu līgumu (tālāk tekstā - Līgums).

1. LĪGUMA PRIEKŠMETS

Komisijas apstiprinātajos normatīvajos aktos noteiktās elektroniskā veidā iesniedzamās informācijas (tālāk tekstā - Informācija) apmaiņa saskaņā ar Komisijas apstiprinātajiem "Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumiem" (tālāk tekstā - Noteikumi) starp Komisiju un Tirgus dalībnieku.

2. LĪDZĒJU SAISTĪBAS

2.1. Komisija uzņemas šādas saistības:

2.1.1. pieņemt Informāciju, ko Tirgus dalībnieks ir iesniedzis saskaņā ar Noteikumiem;

2.1.2. sagatavot un iesniegt Informāciju Tirgus dalībniekam Noteikumos noteiktajā kārtībā;

2.1.3. Komisijas noteiktajā kārtībā norīkot pilnvarotās personas, kuras Komisijas vārdā ir tiesīgas saņemt Informāciju. Informēt Tirgus dalībnieku, ja ir mainījusies informācija par Komisijas lietotāju (t.sk. kontatkttālrunis, e-pasta adrese);

2.1.4. uzņemties atbildību par to Informāciju, kas parakstīta ar Komisijas pilnvarotās personas privāto atslēgu;

2.1.5. nekavējoties veikt Tirgus dalībnieka atbilstošo publisko atslēgu atjaunošanu pēc Noteikumu 2. pielikumā norādītā dokumenta saņemšanas vai anulēt atbilstošās atslēgas pēc Noteikumu 3. pielikumā norādītā dokumenta saņemšanas;

2.1.6. informēt Tirgus dalībnieku, ja ir mainījušās personu tiesības šifrēt un elektroniski parakstīt elektronisko Informāciju, iesniedzot pilnu, atjaunotu Komisijas lietotāju sarakstu, kurā norāda visus Komisijas lietotājus par visiem Informācijas veidiem, kas tiek pārsūtīti saskaņā ar Noteikumiem (Noteikumu 4. pielikums).

2.2. Tirgus dalībnieks uzņemas šādas saistības:

2.2.1. pieņemt Informāciju, ko Komisija ir iesniegusi saskaņā ar Noteikumiem;

2.2.2. sagatavot un iesniegt Informāciju Komisijai Noteikumos noteiktajā kārtībā;

2.2.3. uzņemties atbildību par to Informāciju, kas parakstīta ar Tirgus dalībnieka pilnvarotās personas privāto atslēgu;

2.2.4. informēt Komisiju, ja ir mainījusies informācija par tirgus dalībnieka lietotāju (t.sk. kontatkttālrunis, e-pasta adrese);

2.2.5. uzstādīt drošības sistēmas programmatūru un apmācīt tirgus dalībnieka lietotājus darbam ar to. Nodrošināt, lai tirgus dalībnieka lietotājs glabātu savu privāto atslēgu drošā vietā un veidā. Nodrošināt, lai tirgus dalībnieka lietotājs nevienam neizpaustu paroli, ar kuru ir aizsargāta viņa privātās atslēgas izmantošana un, ja ir aizdomas, ka tirgus dalībnieka lietotāja parole vai privātā atslēga ir kļuvusi pieejama trešajām personām vai nozaudēta, veiktu Noteikumu 4.1. vai 4.3. punktā minētās darbības;

2.2.6. nekavējoties veikt Komisijas atbilstošo publisko atslēgu atjaunošanu pēc Noteikumu 4. pielikumā norādītā dokumenta saņemšanas vai anulēt atbilstošās atslēgas pēc Noteikumu 5. pielikumā norādītā dokumenta saņemšanas;

2.2.7. informēt Komisiju, ja ir mainījušās personu tiesības šifrēt un elektroniski parakstīt elektronisko Informāciju, iesniedzot pilnu, atjaunotu tirgus dalībnieka lietotāju sarakstu, kurā norāda visus tirgus dalībnieka lietotājus par visiem Informācijas veidiem, kas tiek pārsūtīti saskaņā ar Noteikumiem (Noteikumu 2. pielikums).

3. LĪGUMA TERMIŅŠ

3.1. Līgums stājas spēkā tā abpusējas parakstīšanas dienā un ir noslēgts uz nenoteiktu laiku.

3.2. Līgums var tikt izbeigts pēc Līdzēju vienošanās vai septiņu dienu laikā pēc viena Līdzēja rakstveida paziņojuma saņemšanas. Šāda Līguma laušanas kārtība nav izmantojama, ja kāds spēkā esošs normatīvais akts paredz informācijas iesniegšanu tikai elektroniskā veidā un nav nodrošināta cita pieņemama elektroniskās informācijas apmaiņas kārtība.

4. DOMSTARPĪBAS UN STRĪDI

4.1. Visus strīdus un domstarpības, kas varētu rasties Līguma darbības laikā, Līdzēji risinās sarunu ceļā.

4.2. Strīdi un domstarpības, par kurām nav panākta vienošanās sarunu ceļā, tiks izskatītas Latvijas Republikas likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

5. CITI NOTEIKUMI

Ar šo atzīt līgumu "Par statistisko pārskatu iesniegšanu elektroniskā veidā" par lauztu. (Šis punkts iekļaujams līgumā ar tiem tirgus dalībniekiem, kas ir noslēguši līgumu par statistisko pārskatu iesniegšanu elektroniskā veidā (saskaņā ar Finanšu un kapitāla tirgus komisijas padomes 2003. gada 24. janvāra lēmumu Nr. 18 apstiprinātajiem "Elektroniskā veidā iesniedzamo statistisko pārskatu sagatavošanas un nosūtīšanas noteikumiem").)

6. LĪDZĒJU JURIDISKĀS ADRESES UN PARAKSTI

6.1. Finanšu un kapitāla tirgus komisija:

Kungu ielā 1, Rīgā, LV-1050, tālrunis 777 4800, fakss 722 5755.

6.2. Tirgus dalībnieks: _______________________________________________

_____________________________________ _____________________________________

(Komisijas pārstāvja paraksts, tā atšifrējums)

(Tirgus dalībnieka pārstāvja paraksts, tā atšifrējums)

Z. v.

Z. v.

 

 

02-155.PNG (56738 bytes)

 

 

03-155.PNG (95001 bytes)

 

 

04-155.PNG (72302 bytes)

 

 

05-155.PNG (87668 bytes)

 

 

06-155.PNG (76260 bytes)

16.07.2004