Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.310

Rīgā 2004.gada 15.aprīlī (prot. Nr.22, 12.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1998.gada 17.marta noteikumos Nr.89 "Noteikumi par higiēnas prasībām un svaiguma un lieluma kritērijiem zvejas produktu ražošanai un piedāvājumam tirgū"

Izdoti saskaņā ar Pārtikas aprites uzraudzības likuma 8.pantu un 13.panta trešo daļu

 

Izdarīt Ministru kabineta 1998.gada 17.marta noteikumos Nr.89 "Noteikumi par higiēnas prasībām un svaiguma un lieluma kritērijiem zvejas produktu ražošanai un piedāvājumam tirgū" (Latvijas Vēstnesis, 1998, 73./74.nr.; 1999, 210./212.nr.) šādus grozījumus:

1. Izteikt 1.8.apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.8. izsoles vietas un vairumtirgi- pārtikas uzņēmumi, kuros zvejas produktus piedāvā pārdošanai un pārdod vairumpircējiem;".

2. Izteikt 1.12.apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.12. piedāvājums tirgū- zvejas produktu turēšana vai izvietošana pārdošanai, piedāvāšana pārdošanai, pārdošana, piegādāšana vai jebkāda cita veida izvietošana tirgū, izņemot tiešo tirdzniecību, kad zvejnieks pārdod nelielu daudzumu zvejas produktu (zvejas produktu apjoms, kura fiksētā līgumcena nepārsniedz 12 latus) tieši patērētājam vai mazumtirdzniecības uzņēmumam tajā pašā apvidū;".

3. Izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

"2. Noteikumi nosaka higiēnas prasības un svaiguma un lieluma kritērijus zvejas produktu iegūšanai, ražošanai un piedāvājumam tirgū patēriņam cilvēku uzturā."

4. Izteikt 4.punktu šādā redakcijā:

"4. Ar zvejas produktu ieguvi saistītie pārtikas uzņēmumi (zvejas kuģi) un ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistītie pārtikas uzņēmumi (apstrādes kuģi), apstrādes uzņēmumi, izsoles vietas un vairumtirgi pakļauti Pārtikas un veterinārā dienesta (turpmāk- dienests) uzraudzībai un kontrolei. Dienests atbilstoši kompetencei veic šādas funkcijas:

4.1. bez iepriekšēja brīdinājuma apmeklē ar zvejas produktu ieguvi saistītos pārtikas uzņēmumus (zvejas kuģus) un ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistītos pārtikas uzņēmumus (apstrādes kuģus) to atrašanās laikā ostās, kā arī apstrādes uzņēmumus, izsoles vietas un vairumtirgus, iepazīstas ar zvejas produktu apriti un veic pasākumus, lai nodrošinātu zvejas produktu aprites valsts uzraudzību un kontroli;

4.2. normatīvajos aktos par izplatīšanai nederīgas pārtikas turpmāko izmantošanu vai iznīcināšanu noteiktajā kārtībā konfiscē un likvidē cilvēku veselībai un dzīvībai vai videi bīstamus un nelegāli izplatītus zvejas produktus;

4.3. izsniedz veselības un veterināros sertifikātus;

4.4. atbilstoši normatīvo aktu prasībām par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību reģistrē ar zvejas produktu ieguvi saistīto pārtikas uzņēmumu (zvejas kuģu) darbību, kā arī izsoles vietu un vairumtirgu darbību;

4.5. atbilstoši normatīvo aktu prasībām par pārtikas uzņēmumu darbības atzīšanas un reģistrācijas kārtību atzīst ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistīto pārtikas uzņēmumu (apstrādes kuģu) darbību, kā arī apstrādes uzņēmumu darbību;

4.6. sastāda ar zvejas produktu ieguvi saistīto pārtikas uzņēmumu (zvejas kuģu) un ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistīto pārtikas uzņēmumu (apstrādes kuģu), apstrādes uzņēmumu, izsoles vietu un vairumtirgu sarakstus un nosūta tos ieinteresētajām institūcijām;

4.7. pārbauda svaigos un saldētos zvejas produktus un nosaka to svaiguma un lieluma kategorijas."

5. Izteikt 5.punktu šādā redakcijā:

"5. Ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistītie pārtikas uzņēmumi (apstrādes kuģi) un apstrādes uzņēmumi norāda apliecības atzīšanas numuru gatavās produkcijas marķējumā un stingrās uzskaites pavadzīmē-rēķinā, sākot ar dienu, kad izsniegta atzīšanas apliecība."

6. Aizstāt 6.punktā vārdus "Kompetentām institūcijām" ar vārdu "Dienestam".

7. Izteikt 7. un 8.punktu šādā redakcijā:

"7. Dienesta atteikumu reģistrēt ar zvejas produktu ieguvi saistītā pārtikas uzņēmuma (zvejas kuģa) darbību, vairumtirgus vai izsoles vietas darbību vai atzīt ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistīta pārtikas uzņēmuma (apstrādes kuģa) un apstrādes uzņēmuma darbību var pārsūdzēt tiesā.

8. Tirgū piedāvātie zvejas produkti ir apstrādāti atbilstoši šiem noteikumiem un normatīvajiem aktiem par kvalitātes un obligātajām nekaitīguma prasībām atbilstošas pārtikas apriti. Zvejas produktu ražošanā izmanto tikai Latvijā atļautās pārtikas piedevas, kuru daudzums gatavajā produkcijā nedrīkst pārsniegt normatīvajos aktos par piesārņojumu noteikto daudzumu."

8. Izteikt 11.3.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.3.4. ja zvejas produktu svaiguma kritēriji ir apšaubāmi, nosaka kopējo gaistošo bāzu slāpekļa (TVB-N) daudzumu;".

9. Aizstāt 11.4.2.apakšpunktā vārdus "attiecīgajos normatīvi tehniskajos dokumentos" ar vārdiem "normatīvajos aktos par pārtikas piesārņojumu".

10. Izteikt 11.4.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.4.3. zvejas produktu apstrādes uzņēmumā svaigo un saldēto zvejas produktu mikrobioloģiskos rādītājus katrai apstrādei pieņemto zvejas produktu sugai un gatavai produkcijai nosaka saskaņā ar uzņēmuma paškontroles sistēmā noteikto periodiskumu, kā arī gadījumos, ja svaigo vai saldēto zvejas produktu apstrādes procesā konstatēts paaugstināts mikrobioloģiskais piesārņojums."

11. Papildināt noteikumus ar 11.4.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"11.4.4. sterilizētiem konserviem veic inkubācijas testu, izturot konservu kārbas septiņas dienas 37 °C temperatūrā vai desmit dienas 35 °C temperatūrā;".

12. Izteikt 12.punktu šādā redakcijā:

"12. Apstrādes uzņēmumi pārbauda dzeramā ūdens kvalitāti, ņemot paraugus ūdens lietošanas vietās normatīvajos aktos par ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām noteiktajā kārtībā."

13. Izteikt 15.punktu šādā redakcijā:

"15. Zvejas produktu uzglabāšanas tilpņu un tvertņu konstrukcija ir tāda, lai novērstu zvejas produktu piesārņošanu ar notekūdeņiem, dūmiem, degvielu, smērvielām un citām nevēlamām vielām un nodrošinātu ledus kušanas ūdens novadīšanu no zvejas produktiem (izņemot gadījumus, ja zvejas produktus uzglabā konteineros ūdens un ledus maisījumā). Tilpņu un tvertņu virsmas, ar kurām nonāk saskarē zvejas produkti, ir noklātas ar ūdensnecaurlaidīgu, nerūsējošu, netoksisku, mazgājamu un dezinficējamu materiālu."

14. Aizstāt 23.punkta pirmajā teikumā vārdus "normatīvi tehnisko dokumentu" ar vārdiem "normatīvajos aktos par ūdens obligātajām nekaitīguma un kvalitātes prasībām".

15. Izteikt 44.punktu šādā redakcijā:

"44. Apstrādes uzņēmumu biroju telpas, mehāniskās darbnīcas, iekārtu un rezerves daļu noliktavas, garāžas, notekūdeņu attīrīšanas iekārtas un zvejas produktu nepārtikas produkcijas ražotnes atrodas atsevišķi no pārtikas ražošanas telpām. Mazgāšanas un iesaiņošanas materiālu noliktavas var būt tieši savienotas ar ražošanas telpām. Zvejas produktu apstrādes telpās aizliegts ražot citu veidu produkciju."

16. Svītrot 46.2.4.apakšpunktu.

17. Aizstāt 46.4.1.apakšpunktā vārdu "spīdīgu" ar vārdu "ūdensizturīgu".

18. Izteikt 55.punkta ievaddaļu šādā redakcijā:

"55. Lai nodrošinātu šo noteikumu 79.1.apakšpunktā noteikto zvejas produktu temperatūru, apstrādes uzņēmumā darbojas ledus izgatavošanas iekārta vai uzņēmums ledu iepērk. Ledus izgatavošanā ievēro šādus nosacījumus:".

19. Aizstāt 57.punktā vārdus "normatīvi tehniskajos dokumentos" ar vārdiem "normatīvajos aktos".

20. Svītrot 59.punktu.

21. Svītrot 66.punktā vārdu "nožogotai".

22. Aizstāt 69.punktā vārdus "lopbarības miltu" ar vārdiem "nepārtikas produkcijas".

23. Izteikt 70.3.apakšpunktu šādā redakcijā:

"70.3. attiecīgi marķētam nepieciešamajam apkopes inventāram, kā arī pārtikas rūpniecībā atļautiem mazgāšanas un dezinfekcijas līdzekļiem."

24. Aizstāt 77.3.apakšpunktā vārdus "kvalitātes kontroles vadītājam" ar vārdiem "par kvalitāti atbildīgajai personai".

25. Aizstāt 79.1.apakšpunktā vārdus "ir zemāka par 10 °C" ar vārdiem "nav augstāka par 10 °C".

26. Izteikt 81.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"81.2. filējot zvejas produktus, ne retāk kā reizi divās stundās mazgā un dezinficē nažus, griešanas paliktņus, galdus un cimdus;".

27. Izteikt 84.2.apakšpunktu šādā redakcijā:

"84.2. kūpināšanas telpās neuzglabā kurināmos materiālus. Kurināmie materiāli nedrīkst piesārņot zvejas produktus;".

28. Aizstāt 86.punkta ievaddaļā vārdu "kulinārijas" ar vārdu "mazkonservētu".

29. Aizstāt 89.3.apakšpunktā skaitli "15" ar skaitli "30".

30. Papildināt 89.4.apakšpunktu aiz vārda "kārbas" ar vārdiem "ne vēlāk kā stundas laikā".

31. Svītrot 89.5.apakšpunktā vārdus "ar brīvā hlora atlikumu 0,5 mg/l".

32. Papildināt 89.6.apakšpunktu aiz vārdiem "operāciju veikšanas laiks" ar vārdiem "un sterilizācijas temperatūra, kā arī jāreģistrē automātiskie un manuālie mērījumi".

33. Papildināt VIII nodaļu ar 98.1, 98.2 un 98.3 punktu šādā redakcijā:

"98.1 Zvejas produktu marķējumā un/vai uz etiķetes norāda zivju sugas latvisko nosaukumu (eksportam paredzētajai produkcijai- nosaukumu angļu valodā). Ja ražotājs vēlas, var norādīt arī latīnisko nosaukumu saskaņā ar šo noteikumu 4.pielikumu.

98.2 Zvejas produktu marķējumā vai kravas pavaddokumentos ovālā ietvarā vienkopus norāda šādu informāciju:

98.2 1. vārdu "Latvija" vai Latvijas valsts saīsinājumu "LV";

98.2 2. ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistītā pārtikas uzņēmuma (apstrādes kuģa) atzīšanas apliecības numuru vai ar zvejas produktu ieguvi un apstrādi saistītā pārtikas uzņēmuma (zvejas kuģa), vairumtirgus vai izsoles vietas dienesta noteiktu reģistrācijas numuru;

98.2 3. saīsinājumu EK (Eiropas Kopiena).

98.3 Šo noteikumu 98.1 un 98.2 punktā noteiktās prasības attiecas uz tiem zvejas produktiem, kuri iegūti no 4.pielikumā minēto sugu zivīm. Šo noteikumu 98.1 un 98.2 punktā noteiktās prasības neattiecas uz nelielu daudzumu zvejas produktu, kurus zvejnieki vai akvakultūras produkcijas ražotāji pārdod tieši patērētājiem."

34. Svītrot 99.3.apakšpunktā vārdus "atbilstoši normatīvi tehniskajos dokumentos noteiktajām prasībām".

35. Izteikt 100.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"100.1. noliktavās nodrošina temperatūru virs 0 oC, bet ne augstāku par

25 oC un gaisa relatīvo mitrumu- ne augstāku par 75 %;".

36. Svītrot 100.3.apakšpunktu.

37. Svītrot 101.2.apakšpunktu.

38. Izteikt 115.punktu šādā redakcijā:

"115. Ģērbtuvēs nodrošina, lai darba apģērbi un ikdienas apģērbi būtu novietoti atsevišķi. Uzņēmums nodrošina darba apģērbu mazgāšanu."

39. Aizstāt 120.punktā vārdu "amatpersonai" ar vārdu "personai".

40. Svītrot 123.11.apakšpunktu.

41. Svītrot 126.punktu.

42. Papildināt noteikumus ar 127., 128. un 129.punktu šādā redakcijā:

"127. Līdz 2005.gada 1.janvārim uzņēmumi, kuriem ar Līgumu starp Beļģijas Karalisti, Dānijas Karalisti, Vācijas Federatīvo Republiku, Grieķijas Republiku, Spānijas Karalisti, Francijas Republiku, Īrijas Republiku, Itālijas Republiku, Luksemburgas Lielhercogisti, Nīderlandes Karalisti, Austrijas Republiku, Portugāles Republiku, Somijas Republiku, Zviedrijas Karalisti, Lielbritānijas un Ziemeļīrijas Apvienoto Karalisti (Eiropas Savienības dalībvalstīm) un Čehijas Republiku, Igaunijas Republiku, Kipras Republiku, Latvijas Republiku, Lietuvas Republiku, Ungārijas Republiku, Maltas Republiku, Polijas Republiku, Slovēnijas Republiku, Slovākijas Republiku par Čehijas Republikas, Igaunijas Republikas, Kipras Republikas, Latvijas Republikas, Lietuvas Republikas, Ungārijas Republikas, Maltas Republikas, Polijas Republikas, Slovēnijas Republikas un Slovākijas Republikas pievienošanos Eiropas Savienībai piešķirts pārejas periods atsevišķu šo noteikumu prasību ieviešanai, zvejas produktu marķējumā vai kravas pavaddokumentos vienkopus taisnstūra veida ietvarā norāda Latvijas valsts nosaukumu vai tā saīsinājumu un Pārtikas un veterinārā dienesta piešķirto zvejas produktu apstrādes uzņēmuma reģistrācijas numuru.

128. Šo noteikumu 98.2 3.apakšpunkts un 127.punkts stājas spēkā ar 2004.gada 1.maiju.

129. Noteikumu 98.3 punkts un 1., 2. un 5.pielikums zaudē spēku ar 2004.gada 1.maiju."

43. Papildināt noteikumus ar informatīvu atsauci uz Eiropas Savienības direktīvām šādā redakcijā:

"Informatīva atsauce uz Eiropas Savienības direktīvām

Noteikumos iekļautas tiesību normas, kas izriet no direktīvas 91/493/EEK."

 

 

310002.PNG (177873 bytes)

310003.PNG (184699 bytes)

310004.PNG (190269 bytes)

310005.PNG (153302 bytes)

310006.PNG (136833 bytes)

310007.PNG (122310 bytes)

310008.PNG (120756 bytes)

310009.PNG (107073 bytes)

310010.PNG (126602 bytes)

310010.PNG (126602 bytes)

310011.PNG (173711 bytes)

310012.PNG (187430 bytes)

310013.PNG (212185 bytes)

310014.PNG (207178 bytes)

310015.PNG (182889 bytes)

310016.PNG (93300 bytes)

01.05.2004