Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

Saeima ir pieņēmusi un Valsts
prezidents izsludina šādu likumu:

Grozījumi Reliģisko organizāciju likumā

Izdarīt Reliģisko organizāciju likumā (Latvijas Republikas Saeimas un Ministru Kabineta Ziņotājs, 1995, 21.nr.; 1996, 15.nr; 1997, 7.nr; 1998, 7.nr.) šādus grozījumus:

1.1.pantā:

izteikt 2.punktu šādā redakcijā:

2) reliģiskās konfesijas (turpmāk - konfesijas) - pasaules reliģiju virzieni, kam ir savs ticības apliecinājums, mācība un dogmatika, kā arī kulta tradīcijas;";

papildināt pantu ar 8.punktu šādā redakcijā:

"8) kapelāni - garīgais personāls, kas veic amata pienākumus soda izciešanas vietās, Nacionālo bruņoto spēku formējumos un citur, kur nav pieejama parastā garīdznieka aprūpe."

2. Izslēgt 2.panta pirmajā daļā vārdus "konstitucionālo likumu "Cilvēka un pilsoņa tiesības un pienākumi"".

3. Aizstāt 5., 8., 9., 14., 17. un 18.pantā vārdus "Tieslietu ministrija" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Reliģisko lietu pārvalde" (attiecīgā locījumā).

4. Papildināt likumu ar 5.1 pantu šādā redakcijā:

"5.1 pants. Reliģisko lietu pārvalde

(1) Reliģisko lietu pārvalde ir Tieslietu ministrijas pārraudzībā esoša valsts pārvaldes iestāde, kuras nolikumu apstiprina Ministru kabinets.

(2) Reliģisko lietu pārvalde ir juridiskā persona. Tai ir nodalīts budžeta finansējums, nošķirta manta, patstāvīga bilance, zīmogs ar papildinātā mazā Latvijas Republikas valsts ģerboņa attēlu un iestādes pilnu nosaukumu, cita atribūtika un budžeta konts Valsts kasē.

(3) Likumos un citos normatīvajos aktos noteiktās kompetences ietvaros Reliģisko lietu pārvalde nodrošina valsts politikas realizāciju un koordināciju reliģijas lietās, pārzina ar valsts un reliģisko organizāciju savstarpējām attiecībām saistītos jautājumus, seko valsts tiesiskā regulējuma efektivitātei reliģijas praktizēšanā un izsaka priekšlikumus par pasākumiem, kas veicami, lai novērstu Latvijas Republikas Satversmē un starptautiskajos līgumos reliģijas jomā garantēto cilvēktiesību pārkāpumus un tos veicinošos apstākļus.

(4) Reliģisko lietu pārvaldi vada priekšnieks, kuru pēc tieslietu ministra priekšlikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Ministru kabinets un kurš atbild par pārvaldes darbu un tās funkciju izpildi."

5. Izslēgt 7.panta pirmās daļas pēdējo teikumu.

6. Aizstāt 8.pantā, 12.panta nosaukumā un 18.pantā vārdus " tieslietu ministrs" (attiecīgā locījumā) ar vārdiem "Reliģisko lietu pārvaldes priekšnieks" (attiecīgā locījumā).

7. 9.pantā:

papildināt otro daļu ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) dokuments par draudzes reģistrācijas valsts nodevas nomaksu.";

papildināt trešo daļu ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) dokuments par reliģiskās savienības (baznīcas) reģistrācijas valsts nodevas nomaksu.";

papildināt ceturto daļu ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) dokuments par diecēzes reģistrācijas valsts nodevas nomaksu.";

papildināt piekto daļu ar 4.punktu šādā redakcijā:

"4) dokuments par garīgā personāla mācību iestādes, klostera, misijas vai diakonijas iestādes reģistrācijas valsts nodevas nomaksu."

8. Izteikt 10.panta pirmās daļas 1.punktu šādā redakcijā:

"1) reliģiskās organizācijas nosaukums un konfesionālā piederība, turklāt šim nosaukumam nepārprotami jāatšķiras no likumos noteiktajā kārtībā valstī reģistrētu uzņēmējsabiedrību (uzņēmumu), iestāžu un organizāciju nosaukuma;".

9. Papildināt 14.panta piekto daļu ar teikumu šādā redakcijā:

"Kapelāni Latvijas Republikā darbojas saskaņā ar Ministru kabineta noteikumiem par kapelānu dienestu."

10. Pārejas noteikumos:

izslēgt 4.punktu;

papildināt pārejas noteikumus ar 7.punktu šādā redakcijā:

"7. Līdz 2000.gada 1.septembrim Reliģisko lietu pārvalde uzsāk darbību."

Likums Saeimā pieņemts 2000.gada 15.jūnijā.

Valsts prezidente V.Vīķe-Freiberga

Rīgā 2000.gada 5.jūlijā

19.07.2000