Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.
Ministru kabineta noteikumi Nr.763

Rīgā 2003.gada 23.decembrī (prot. Nr.65 57.§)
Grozījumi Ministru kabineta 2002.gada 26.februāra noteikumos Nr.84 "Pasažieru regulāro autopārvadājumu iekšzemes maršrutu atklāšanas, grozīšanas, slēgšanas un atļauju izsniegšanas kārtība"
Izdoti saskaņā ar Autopārvadājumu likuma
32.panta piekto daļu un 29.2 panta pirmo daļu

1. Izdarīt Ministru kabineta 2002.gada 26.februāra noteikumos Nr.84 "Pasažieru regulāro autopārvadājumu iekšzemes maršrutu atklāšanas, grozīšanas, slēgšanas un atļauju izsniegšanas kārtība" (Latvijas Vēstnesis, 2002, 34.nr.) šādus grozījumus:

1.1. papildināt noteikumu izdošanas pamatojumu ar vārdiem un skaitli "un 29.2 panta pirmo daļu";

1.2. izteikt 1.punktu šādā redakcijā:

"1. Noteikumi nosaka pasažieru regulāro autopārvadājumu (turpmāk — pārvadājumi) iekšzemes maršrutu un iekšzemes maršrutu reisu atklāšanas, grozīšanas un slēgšanas kārtību, kārtību, kādā izsniedzamas un anulējamas atļaujas pārvadājumu veikšanai attiecīgajā maršrutā (turpmāk — atļauja), kā arī kārtību, kādā aprēķināma un piešķirama dotācija pasažieru regulārajiem pārvadājumiem ar autobusiem.";

1.3. papildināt noteikumus ar VI1 nodaļu šādā redakcijā:

"VI.1 Dotācija pasažieru regulārajiem pārvadājumiem ar autobusiem

53.1 Dotācijas pasažieru regulārajiem pārvadājumiem ar autobusiem (turpmāk — autodotācija) valdītāja ir Satiksmes ministrija.

53.2 Autodotācijas līdzekļus piešķir:

53.21. lai kompensētu pārvadātājiem akcīzes nodokļa daļu, kas samaksāta par benzīnu un dīzeļdegvielu, kura izlietota, veicot pasažieru regulāros pārvadājumus ar autobusiem tālsatiksmes un rajonu maršrutos saskaņā ar noteiktā kārtībā saņemtām atļaujām un apstiprinātiem (saskaņotiem) sarakstiem (turpmāk — kompensācija autopārvadātājiem);

53.22. lai pilnīgi vai daļēji segtu zaudējumus, kas pārvadātājiem radušies, veicot pasažieru regulāros pārvadājumus ar autobusiem tālsatiksmes, rajonu un pilsētu maršrutos saskaņā ar noteiktā kārtībā saņemtām atļaujām un apstiprinātiem (saskaņotiem) sarakstiem, un lai atjaunotu pārvadātāju autobusu parku (turpmāk — dotācija autopārvadātājiem);

53.23. autodotācijas līdzekļu administrēšanai;

53.24. sabiedrības informēšanai par pasažieru pārvadāšanu ar autobusiem.

53.3 Šo noteikumu 53.23. un 53.24.apakšpunktā minētajam mērķim pašvaldības drīkst izlietot ne vairāk kā divus procentus no pašvaldībām pārskaitītās autodotācijas daļas, bet Satiksmes ministrija — ne vairāk kā 0,3 procentus no autodotācijai gadā faktiski izmaksājamās summas.

53.4 Lai pārvaldītu autodotācijas līdzekļus un izstrādātu priekšlikumus, satiksmes ministrs izveido autodotācijas komisiju.

53.5 Autodotācijas komisija:

53.51. izstrādā priekšlikumus par autodotācijas apmēru plānojamam gadam;

53.52. izstrādā priekšlikumus par autodotācijas daļu, kas izmaksājama pārvadātājiem akcīzes nodokļa kompensācijai;

53.53. izstrādā priekšlikumus par autodotācijas daļu, kas izmaksājama pārvadātājiem par tālsatiksmes maršrutos veiktajiem pārvadājumiem;

53.54. izstrādā priekšlikumus par autodotācijas daļu, kas pārskaitāma pašvaldībām rajonu un pilsētu maršrutos veikto pārvadājumu dotēšanai;

53.55. apkopo un analizē pašvaldību pārskatus par autodotācijas izlietojumu.

53.6 Pēc autodotācijas komisijas ieteikuma un saskaņā ar Satiksmes ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības vienošanos satiksmes ministrs katru gadu nosaka:

53.61. autodotācijas daļu, kas piešķirama pārvadātājiem akcīzes nodokļa kompensācijai;

53.62. autodotācijas daļu, kas piešķirama pārvadātājiem par tālsatiksmes maršrutos veiktajiem pārvadājumiem;

53.63. autodotācijas daļu, kas piešķirama pārvadātājiem par rajonu maršrutos veiktajiem pārvadājumiem;

53.64. autodotācijas daļu, kas piešķirama pārvadātājiem par pilsētu maršrutos veiktajiem pārvadājumiem.

53.7 Šo noteikumu 53.61.apakšpunktā minēto autodotācijas daļu Satiksmes ministrija piešķir pārvadātājiem atbilstoši tālsatiksmes un rajonu maršrutos patērētā benzīna un dīzeļdegvielas daudzumam.

53.8 Šo noteikumu 53.62.apakšpunktā minēto autodotācijas daļu Satiksmes ministrija piešķir pārvadātājiem atbilstoši tālsatiksmes maršrutos nobraukto kilometru skaitam.

53.9 Šo noteikumu 53.63.apakšpunktā minēto autodotācijas daļu Satiksmes ministrija pārskaita rajonu padomēm. Pamatojoties uz rajona padomes lēmumu, Satiksmes ministrija attiecīgajai rajona padomei paredzēto autodotācijas daļu var pārskaitīt pārvadātājiem.

53.10 Šo noteikumu 53.64.apakšpunktā minēto autodotācijas daļu Satiksmes ministrija pārskaita rajonu padomēm un Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Ventspils, Jūrmalas un Rēzeknes pilsētas domei atbilstoši attiecīgās pilsētas iedzīvotāju skaitam (izmantojot Centrālās statistikas pārvaldes datus, kas apkopoti pēc stāvokļa uz iepriekšējā gada 1.janvāri). Pamatojoties uz minēto pašvaldību lēmumu, Satiksmes ministrija attiecīgās pilsētas domes vai rajona padomes autodotācijas daļu var pārskaitīt pārvadātājiem.

53.11 Lai varētu aprēķināt kompensāciju autopārvadātājiem un dotāciju autopārvadātājiem, pārvadātāji katru mēnesi līdz desmitajam datumam iesniedz Satiksmes ministrijā pārskatu par regulāros tālsatiksmes un rajonu maršrutos veiktajiem pārvadājumiem un normatīvo degvielas patēriņu (4.pielikums).

53.12 Kompensāciju autopārvadātājiem piešķir, lai pārvadātājiem kompensētu pasažieru regulārajos pārvadājumos ar autobusiem tālsatiksmes un rajonu maršrutos patērētās dīzeļdegvielas un svinu nesaturoša benzīna akcīzes nodokļa likmes daļu. Par katru patērētās degvielas litru tiek kompensēta dīzeļdegvielas vai svinu nesaturoša benzīna akcīzes nodokļa likmes daļa — attiecīgās nodokļa likmes pieaugums laikā no 1996.gada 1.jūnija līdz faktiskajam pārvadājumu veikšanas brīdim.

53.13 Šo noteikumu 53.12 punktā noteiktās kompensācijas apmēru aprēķina Satiksmes ministrija, ņemot vērā minētajos pārvadājumos veikto reisu skaitu katrā maršrutā, nobraukumu veiktajos reisos un patērētās dīzeļdegvielas un svinu nesaturoša benzīna daudzumu saskaņā ar degvielas patēriņa aprēķina metodiku (5.pielikums).

53.14 Autodotācijas sadalījumu pa mēnešiem pēc autodotācijas komisijas priekšlikuma apstiprina Satiksmes ministrija. Satiksmes ministrija katru mēnesi līdz divdesmit piektajam datumam autodotācijas līdzekļus par iepriekšējo mēnesi pārskaita pašvaldībām un autopārvadātājiem. Autodotācijas daļu, kas pienākas pašvaldībām, ieskaita pašvaldību speciālajos budžetos.

53.15 Pašvaldības piecu darbdienu laikā pēc autodotācijas līdzekļu saņemšanas pārskaita tos pārvadātājiem, ja pašvaldības un pārvadātāji nav vienojušies par citu autodotācijas līdzekļu pārskaitīšanas kārtību.

53.16 Satiksmes ministrija kontrolē autodotācijas līdzekļu izmantošanas likumību, lietderību un pareizību. Pašvaldības un pārvadātāji nodrošina Satiksmes ministrijas pieprasīto ziņu un dokumentu iesniegšanu piecu darbdienu laikā pēc pieprasījuma saņemšanas.

53.17 Ja konstatēti pārkāpumi pārvadājumu veikšanā, uzskaitē vai datu iesniegšanā un tādēļ pastāv pamatotas aizdomas par piešķiramo autodotācijas apmēru vai autodotācijas saņemšanas tiesiskumu, Satiksmes ministrija:

53.171. aiztur konstatētajam pārkāpumam atbilstošu pašvaldībai paredzētās autodotācijas daļu. Aizturēto autodotācijas daļu pārskaita pašvaldībai pēc tam, kad tā ieskaitījusi pašvaldības speciālajā budžetā visu attiecīgo summu;

53.172. aiztur konstatētajam pārkāpumam atbilstošu pārvadātājam paredzētās autodotācijas daļu un ierosina institūcijai lemt par atļauju anulēšanu. Lēmumu par aizturētās autodotācijas daļas pārskaitīšanu pārvadātājam pieņem mēneša laikā pēc lietas izskatīšanas un lēmuma par pārkāpumu pieņemšanas.

53.18 Rīgas, Daugavpils, Liepājas, Jelgavas, Ventspils, Jūrmalas un Rēzeknes pilsētas domes un rajonu padomes katru mēnesi līdz desmitajam datumam iesniedz Satiksmes ministrijā pārskatu par autodotācijas līdzekļu izlietojumu iepriekšējā mēnesī (6.pielikums).";

1.4. papildināt noteikumus ar 4.pielikumu šādā redakcijā:

"4.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 26.februāra noteikumiem Nr.84

(Jāiesniedz Satiksmes ministrijā

katru mēnesi līdz desmitajam datumam)

Pārvadātājs ________________________________________

Pārskata periods ____________________________________

Mēneša pārskats

par regulāros tālsatiksmes un rajonu maršrutos veiktajiem pārvadājumiem un normatīvo degvielas patēriņu

Nr.
p.k
Maršruta kodsAutobusa marka, tips*Reisu skaits pēc sarakstaVeikto reisu skaitsNormatīvais degvielas patēriņš (litri/100 km)
ar dīzeļdegvieluar benzīnudīzeļdegvielabenzīns
12345678
        

 

Kopā

     

Piezīme. * Jāuzrāda visu to atšķirīgo autobusu marka un tips, ar kuriem pārskata periodā veikti reisi attiecīgajā maršrutā.

Atbildīgā persona   
 

(vārds un uzvārds)

 

(paraksts)

Tālruņa numurs ___________________

Z.v.

Datums ___________________";

1.5. papildināt noteikumus ar 5.pielikumu šādā redakcijā:

"5.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 26.februāra noteikumiem Nr.84

Degvielas patēriņa aprēķina metodika

1. Ja nav zināma konkrēta autobusa izgatavotājas rūpnīcas noteiktā degvielas patēriņa norma (100 km nobraukumam), degvielas patēriņa normu nosaka eksperimentāli divos variantos. Katrs pārvadātājs izvēlas tam piemērotāko no minētajiem variantiem.

2. Degvielas patēriņa normas noteikšanas pirmais variants:

2.1. transportlīdzekļa tukšajā degvielas tvertnē ielej noteiktu degvielas daudzumu (apmēram 10-50 l) (A);

2.2. pieraksta odometra atzīmi (B);

2.3. transportlīdzekli ekspluatē ikdienas darba režīmā līdz brīdim, kad degviela izbeidzas;

2.4. atkārtoti pieraksta odometra atzīmi (B1).

3. Degvielas patēriņa normas noteikšanas otrais variants:

3.1. transportlīdzekļa degvielas tvertni maksimāli piepilda ar degvielu;

3.2. pieraksta odometra atzīmi (B);

3.3. ar transportlīdzekli ikdienas darba režīmā nobrauc noteiktu daudzumu kilometru (apmēram 200-500 km) un atkārtoti pieraksta odometra atzīmi (B1);

3.4. transportlīdzekļa degvielas tvertni atkārtoti maksimāli piepilda ar degvielu un pieraksta ielieto degvielas daudzumu (A).

4. Degvielas patēriņu šī pielikuma 2. un 3.punktā minētajā variantā aprēķina, izmantojot šādu formulu:

A
Degvielas patēriņš = ———————— x 100 (litri/ 100 km)
B1 - B

5. Dokumentē visus aprēķinus un darbības, ko veic degvielas patēriņa normas noteikšanai eksperimentāli (100 km nobraukumam).";

1.6. papildināt noteikumus ar 6.pielikumu šādā redakcijā:

"6.pielikums

Ministru kabineta

2002.gada 26.februāra noteikumiem Nr.84

(Jāiesniedz Satiksmes ministrijā

katru mēnesi līdz desmitajam datumam)

Mēneša pārskats par autodotācijas līdzekļu izlietojumu

___________________ 20___.gada _______________

(rajonā/pilsētā)

Nr.
p.k
Dotācijas saņēmēja nosaukumsMaršruta kodsDotējamo reisu skaitsNobraukums (km)Izmaksātā dotācija (Ls)Dotācijas piešķiršanas pamatojums
1234567
       
       
Kopā    
Atbildīgā persona  

(vārds un uzvārds)

(paraksts)

Tālruņa numurs ___________________

Datums ___________________".

2. Noteikumi stājas spēkā ar 2004.gada 1.janvāri.

Ministru prezidents E.Repše

Satiksmes ministra vietā — vides ministrs R.Vējonis
01.01.2004