1. Noteikumi nosaka Latvijā audzētā un importētā dārzeņu pavairojamā materiāla (turpmāk — materiāls), izņemot sēklas, atbilstības kritērijus un aprites kārtību šo noteikumu 1.pielikumā minētajām ģintīm un sugām.
2. Noteikumi neattiecas uz materiālu, kas paredzēts:
2.1. izmantošanai personiskajām vajadzībām;
2.2. izvešanai (eksportam) un tiek audzēts atsevišķi no pārējā materiāla;
2.3. izmēģinājumiem vai zinātniskās pētniecības darbam;
2.4. selekcijas darbam;
2.5. ģenētiskās daudzveidības saglabāšanai.
3. Šo noteikumu ievērošanas valsts uzraudzību un kontroli veic Valsts augu aizsardzības dienests (turpmāk — dienests).
4. Dienests, pamatojoties uz veikto pārbaužu rezultātiem, izsniedz etiķeti vai normatīvajos aktos par augu karantīnu paredzētajos gadījumos — augu pasi.
6. Ja materiāla audzētājs vai izplatītājs vēlas, lai tiktu pārbaudīta materiāla atbilstība šajos noteikumos noteiktajām prasībām, tam saskaņā ar normatīvajiem aktiem par augu karantīnu jābūt reģistrētam fitosanitārajai kontrolei pakļauto augu un augu produktu apritē iesaistīto personu reģistrā (turpmāk — reģistrētā persona).
7. Dienests pārbauda materiālu veģetācijas periodā un pirms izplatīšanas. Materiālu, kas izaudzēts no sēklas, pārbauda pirms izplatīšanas.
8. Reģistrētā persona pirms materiāla sēšanas vai stādīšanas iesniedz dienestā pieteikumu materiāla atbilstības pārbaudes (turpmāk — pārbaude) veikšanai, norādot tajā pārbaudāmā materiāla sugu, šķirni, plānoto daudzumu, iespējamo audzēšanas platību un pārbaudes vietu.
9. Pēc pieteikuma saņemšanas dienesta inspektors un reģistrētā persona vienojas par pārbaudes laiku, ņemot vērā pieteikumā norādīto informāciju.
10. Lai saņemtu etiķeti ievestā (importētā) materiāla tālākai izplatīšanai, reģistrētā persona 24 stundu laikā pēc materiāla ievešanas iesniedz dienestā pieteikumu par pārbaudes nepieciešamību, norādot pārbaudāmā materiāla sugu, šķirni, daudzumu un uzglabāšanas vietu.
11. Dienesta inspektors 48 stundu laikā pēc pieteikuma saņemšanas veic ievestā (importētā) materiāla un ar to saskarē nonākušo priekšmetu pārbaudi to uzglabāšanas vietā.
12. Materiāla atbilstības kritēriji ir šādi:
12.1. materiāla atbilstība konkrētai ģintij, sugai un šķirnei;
12.2. izejmateriāla atbilstība normatīvajos aktos par sēklu apriti noteiktajām sēklaudzēšanas prasībām;
12.3. šalotu un ķiploku sīpoli ir iegūti tieši no izejmateriāla, kas veģetācijas periodā ir pārbaudīts un atzīts par neinficētu un neinvadētu ar augu karantīnas organismiem un šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem kaitīgajiem organismiem;
12.4. attiecīgais stādījums ir atdalīts no citas izcelsmes materiāla;
12.5. materiāla audzēšanas un uzglabāšanas vieta atbilst normatīvajos aktos par augu karantīnu noteiktajām fitosanitārajām normām;
12.6. materiāls nav inficēts un nav invadēts ar augu karantīnas organismiem un šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem kaitīgajiem organismiem;
12.7. materiāls pēc attīstības un izmēriem atbilst pavairojamā un stādāmā materiāla paredzētajiem izmantošanas nolūkiem.
13. Ja tiek atklāta augu karantīnas organismu vai šo noteikumu 2.pielikumā minēto kaitīgo organismu klātbūtne, reģistrētā persona nekavējoties ziņo dienestam un veic dienesta noteiktos fitosanitāros pasākumus, lai samazinātu augu karantīnas un citu kaitīgo organismu izplatīšanas risku.
14. Dienests uzrauga, vai reģistrētā persona ievēro kvalitatīva materiāla iegūšanas nosacījumus šādos kritiskajos ražošanas posmos:
14.1. materiāla kvalitātes noteikšana pirms ražošanas procesa uzsākšanas;
14.2. sēšana, piķēšana un stādīšana;
14.3. materiāla atbilstības noteikšana fitosanitārajām normām;
14.4. audzēšanas plānu un metožu izvēle;
14.5. stādījumu vispārīgā kopšana;
14.6. pavairošana un novākšana;
14.7. audzēšanas higiēna;
14.8. materiāla apstrāde;
14.9. iesaiņošana, uzglabāšana un transportēšana.
15. Reģistrētā persona kārto materiāla audzētavas žurnālu, kurā norāda:
15.1. informāciju par audzējamo materiālu:
15.1.1. materiāla sugu un šķirni;
15.1.2. izstādītā vai izsētā materiāla daudzumu;
15.1.3. materiāla audzēšanas platību;
15.1.4. apkarojamā kaitīgā organisma nosaukumu, lietotā augu aizsardzības līdzekļa tirdzniecības nosaukumu un darbīgās vielas nosaukumu, koncentrāciju un lietošanas datumu;
15.2. informāciju par materiāla apriti:
15.2.1. iegādātā materiāla sugu, šķirni un daudzumu, izcelsmi un augu pases vai etiķetes numuru;
15.2.2. ievestā (importētā) materiāla sugu, šķirni, daudzumu un fitosanitārās robežkontroles dokumenta numuru;
15.2.3. realizētā materiāla sugu, šķirni un daudzumu, izsniegto etiķešu vai augu pasu numurus un skaitu;
15.3. ja dažādas izcelsmes vai dažādu partiju materiāls saiņošanas vai glabāšanas laikā tiek salikts vai sajaukts kopā, norāda partijas sastāvu un atsevišķu komponentu vai partiju izcelsmi.
16. Reģistrētā persona, kas nodarbojas tikai ar materiāla izplatīšanu, kārto materiāla aprites žurnālu, kurā norāda šo noteikumu 15.2.apakšpunktā minēto informāciju. Ja izplatīšanas laikā materiāls ir bijis inficēts vai invadēts ar augu karantīnas organismiem vai šo noteikumu 2.pielikumā minētajiem kaitīgajiem organismiem, reģistrētā persona materiāla aprites žurnālā norāda šo noteikumu 15.1.4.apakšpunktā minēto informāciju.
17. Augu pases, etiķetes, pārbaudes aktus, testēšanas pārskatus, fitosanitārās robežkontroles dokumentus un materiāla audzētavas vai aprites žurnālu reģistrētā persona glabā trīs gadus.
18. Ja materiāls atbilst šo noteikumu prasībām, dienests izsniedz etiķeti, kurā ietverta šo noteikumu 3.pielikumā minētā informācija.
19. Ja atbilstības novērtēšanā konstatē, ka materiāls neatbilst šo noteikumu prasībām, dienests etiķeti neizsniedz un, ja iespējams, nosaka termiņu attiecīgo trūkumu novēršanai. Ja trūkumi nav novērsti, dienests pieņem motivētu lēmumu neizsniegt etiķeti.
21. Materiālu pēc izrakšanas vai atdalīšanas no mātes auga, kā arī uzglabājot vai iesaiņojot sašķiro pēc izmēra un kvalitātes vienveidīgās partijās.
22. Lai izplatītu materiālu, dienesta uzraudzībā piestiprina etiķeti:
22.1. pie katras partijas, kura pēc sastāva un izcelsmes ir viendabīgs materiāls un kurai ir viens nosūtītājs un viens saņēmējs;
22.2. pie katras iesaiņojuma vienības, ja partija sastāv no vairākām iesaiņojuma vienībām.
24. Etiķeti var aizstāt ar augu pasi, ja tajā norādīta šo noteikumu 3.pielikumā minētā informācija un saskaņā ar normatīvajiem aktiem par augu karantīnu materiāls pakļauts fitosanitārajai kontrolei.
27. Atzīt par spēku zaudējušiem Ministru kabineta 2001.gada 6.februāra noteikumus Nr.53 “Noteikumi par dārzeņu pavairojamo materiālu” (Latvijas Vēstnesis, 2001, 23.nr.).
Nr. p.k. | Latviskais nosaukums | Latīniskais nosaukums |
1 | 2 | 3 |
1. | Arbūzi, parastie | Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. E t Nakai |
2. | Artišoki | Cynara scolymus |
3. | Baklažāni | Solanum melongena L. |
4. | Baltie galviņkāposti | Brassica oleracea L. C onvar. Capitata (L.) Alef. var. alba DC |
5. | Burkāni | Daucus carota L. |
6. | Daudzziedu pupiņas jeb puķu pupas | Phaseolus coccineus L. |
7. | Dārza pētersīļi | Petroselinum crispum (Mill.) Nyman ex A.W.Hill |
8. | Dārza pupas jeb cūku pupas | Vicia faba L.(partim) |
9. | Dārza pupiņas | Phaseolus vulgaris L. |
10. | Dārza salāti | Lactuca sativa L. |
11. | Dārza sīpoli | Allium cepa L. |
12. | Endīvijas | Chicorium endivia L. |
13. | Fenheļi, parastie | Foeniculum vulgare P. Mill. |
14. | Galda bietes | Beta vulgaris L. va r. conditiva Alef. |
15. | Gurķi | Cucumis sativus L. |
16. | Kabači, cukini, patisoni | Cucurbita pepo L. |
17. | Kārveles | Anthriscus cerefolium (L.) Hoffm. |
18. | Kolrābji | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef.var.gongylodes |
19. | Ķiploki | Allium sativum |
20. | Lapu artišoki | Cynara cardunculus |
21. | Lapu bietes jeb mangoldi | Beta vulgaris L. var. vulgaris |
22. | Lapu kāposti | Brassica oleracea L. convar. acephala (DC) Alef.var.sabellica L. |
23. | Lauka salāti (rapunceļi) | Valerianelle locusta (L.) Latter. |
24. | Lielaugļu ķirbji | Cucurbita maxima Duchesne |
25. | Lielloku sīpoli | Allium fistulosum L. |
26. | Melnsaknes jeb skorconēras | Scorzonera hispanica L. |
27. | Melones | Cucumis melo L. |
28. | Paprika jeb dārzeņpipari | Capsicum annuum L. |
29. | Pekinas kāposti | Brassica pekinensis L. |
30. | Puravi | Allium porrum L. |
31. | Rabarberi | Rheum |
32. | Rāceņi, turnepši | Brassica rapa L. var. rapa |
33. | Redīsi, rutki | Raphanus sativus L. |
34. | Rožu jeb Briseles kāposti | Brassica oleracea L. convar. var. gammifera DC |
35. | Sakņu jeb Vitlufa cigoriņi | Chicorium intybus L. (partim) |
36. | Sarkanie galviņkāposti | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef.var.rubra DC |
37. | Selerijas | Apium graveolens L. |
38. | Sparģeļi jeb ārstniecības asparāgi | Asparagus officinalis L. |
39. | Sparģeļkāposti jeb brokoļi | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.var.cymosa Duch. |
40. | Spināti | Sp inacia oleracea L. |
41. | Šalotes | Allium ascalonicum |
42. | Tomāti | Lycopersicon lycopersicum (L.) Karsten ex Farw. |
43. | Virziņkāposti jeb Savojas kāposti | Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef.var.sabauda L. |
44. | Ziedkāposti | Brassica oleracea L. convar. botrytis (L.) Alef.var.botrytis L. |
45. | Zirņi (izņemot lauka un lopbarības) | Pisum sativum L. (partim) |
Nr. p.k. | Dārzeņu ģintis un sugas | Kaitīgie organismi |
1 | 2 | 3 |
1. | Arbūzi, parastie (Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. Et Nakai) | 1.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 1.1.1. Aleyrodidae 1.1.2. Aphididae 1.1.3. Meloidogyne spp. 1.1.4. Polyphagotarsonemus latus 1.1.5. Tetranychus spp. 1.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 1.2. sēnes Colletotrichum lagenarium 1.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Watermelon mosaic virus 2 (WMV-2) |
2. | Baklažāni (Solanum melongena) | 2.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 2.1.1. Aleyrodidae 2.1.2. Aphididae 2.1.3. Hemitarsonemus latus 2.1.4. Leptinotarsa decemlineata 2.1.5. Meloidogyne spp. 2.1.6. Tetranychus spp. 2.1.7. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 2.2. sēnes: 2.2.1. Fusarium spp. 2.2.2. Leveillula taurica f. sp. cynara 2.2.3. Rhizoctonia solani 2.2.4. Pythium spp. 2.2.5. Sclerotinia sclerotiorum 2.2.6. Verticillium spp. 2.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 2.3.1. Cucumber mosaic virus (CMV) 2.3.2. Eggplant mosaic virus (EMMV) 2.3.3. Potato virus Y (PVY) 2.3.4. Tobacco mosaic virus (TMV) |
3. | Kāpostu ģints augi (Brassica oleracea L.) (baltie un sarkanie galviņkāposti, kolrābji, lapu kāposti, rožu jeb Briseles kāposti, sparģeļkāposti jeb brokoļi, virziņkāposti jeb Savojas kāposti, ziedkāposti) | 3.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 3.1.1. Aleyrodidae 3.1.2. Aphididae 3.1.3. Heterodera spp. 3.1.4. Lepidoptera, īpaši Pieris brassicae 3.1.5. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 3.2. baktērijas: 3.2.1. Pseudomonas syringae pv. maculicola 3.2.2. Xanthomonas campestris pv. campestris 3.3. sēnes: 3.3.1. Alternaria brassicae 3.3.2. Mycosphaerella spp. 3.3.3. Phoma lingam 3.3.4. Plasmodiophora brassicae 3.3.5. Pythium spp. 3.3.6. Rhizoctonia solani 3.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 3.4.1. Tospovirusses 3.4.2. Cauliflower mosaic virus (CaMV) 3.4.3. Turnip mosaic virus (TuMV) |
4. | Dārza salāti (Lactuca sativa) | 4.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 4.1.1. Aphididae 4.1.2. Meloidogyne spp. 4.1.3. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 4.2. sēnes: 4.2.1. Botrytis cinerea 4.2.2. Bremia lactucae 4.2.3. Pythium spp. 4.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 4.3.1. Lettuce ring necrosis 4.3.2. Lettuce big vein virus (LBVV) 4.3.3. Lettuce mosaic virus (LMV) |
5. | Dārza sīpoli (Allium cepa) | 5.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 5.1.1. Delia spp. 5.1.2. Meloidogyne spp. 5.1.3. Thysanoptera, īpaši Thrips tabaci 5.2. baktērijas Pseudomonas spp. 5.3. sēnes: 5.3.1. Botrytis spp. 5.3.2. Fusarium oxysporum f. sp. cepae 5.3.3. Peronospora destructor 5.3.4. Sclerotium cepivorum 5.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV) |
6. | Fenheļi, parastie (Foeniculum vulgare) | 6.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 6.1.1. Aleyrodidae 6.1.2. Aphididae 6.1.3. Thysanoptera 6.2. baktērijas: 6.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora 6.2.2. Pseudomonas marginalis pv. marginalis 6.3. sēnes: 6.3.1. Cercospora foeniculi 6.3.2. Phytophthora syringae 6.3.3. Sclerotinia spp. 6.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Celery mosaic virus (CeMV) |
7. | Endīvijas (Cichorium endivia L.) | 7.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 7.1.1. Aphididae 7.1.2. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 7.2. sēnes: 7.2.1. Botrytis cinerea 7.2.2. Erysiphe cichoriacearum 7.2.3. Sclerotinia spp. 7.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 7.3.1. Lettuce mosaic virus (LMV) 7.3.2. Beet western yellow virus (BWYV) |
8. | Galda bietes (Beta vulgaris L.var. conditiva Alef.) | 8.1. kukaiņi visās attīstības stadijās Pegomyia betae 8.2. sēnes Phoma betae 8.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi |
9. | Gurķi (Cucumis sativus L.) | 9.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 9.1.1. Aleyrodidae 9.1.2. Aphididae 9.1.3. Delia platura 9.1.4. Meloidogyne spp. 9.1.5. Polyphagotarsonemus latus 9.1.6. Tetranychus spp. 9.1.7. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 9.2. baktērijas Pseudomonas synringae pv. lachrymans 9.3. sēnes: 9.3.1. Fusarium spp. 9.3.2. Phytophthora spp. 9.3.3. Pseudoperonospora cubensis 9.3.4. Pythium spp. 9.3.5. Rhizoctonia spp. 9.3.6. Sphaerotheca fuliginea 9.3.7. Verticillium spp. 9.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi |
10. | Kabači, cukini, patisoni (Cucurbita pepo L.) | 10.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 10.1.1. Aleyrodidae 10.1.2. Aphididae 10.1.3. Meloidogyne spp. 10.1.4. Polyphagotarsonemus latus 10.1.5. Tetranychus spp. 10.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 10.2. baktērijas Pseudomonas synringae pv. lachrymans 10.3. sēnes: 10.3.1. Fusarium spp. 10.3.2. Sphaerotheca fuliginea 10.3.3. Verticillium spp. 10.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 10.4.1. Tospovirusses 10.4.2. Cucumber mosaic virus (CMV) 10.4.3. Squash mosaic virus (SqMV) 10.4.4. Zucchini yellow mosaic virus (ZYMV) |
11. | Ķiploki (Allium sativum) | 11.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 11.1.1. Aceria tulipae 11.1.2. Delia spp. 11.1.3. Thysanoptera 11.2. baktērijas Pseudomonas fluorescens 11.3. sēnes Sclerotium cepivorum 11.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV) |
12. | Lapu artišoki (Cynara cardunculus) un artišoki (Cynara scolymus) | 12.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 12.1.1. Aleyrodidae 12.1.2. Aphididae 12.1.3. Thysanoptera 12.2. sēnes: 12.2.1. Bremia lactucae 12.2.2. Leveilulla taurica f. sp. cynara 12.2.3. Pythium spp. 12.2.4. Rhizoctonia solani 12.2.5. Sclerotium rolfsii 12.2.6. Sclerotinia sclerotiorum 12.2.7. Verticillium dahliae 12.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi |
13. | Lielaugļu ķirbji (Cucurbita maxima Duchesne) | 13.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 13.1.1. Aleyrodidae 13.1.2. Aphididae 13.1.3. Meloidogyne spp. 13.1.4. Polyphagotarsonemus latus 13.1.5. Tetranychus spp. 13.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 13.2. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi |
14. | Lielloku sīpoli (Allium fistulosum) | 14.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 14.1.1. Delia spp. 14.1.2. Thysanoptera, īpaši Thrips tabaci 14.2. baktērijas Sclerotium cepivorum 14.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV) |
15. | Melones (Cucumis melo L.) | 15.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 15.1.1. Aleyrodidae 15.1.2. Aphididae 15.1.3. Meloidogyne spp. 15.1.4. Polyphagotarsonemus latus 15.1.5. Tetranychus spp. 15.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 15.2. baktērijas Pseudomonas synringae pv. lachrymans 15.3. sēnes: 15.3.1. Colletotrichum lagenarium 15.3.2. Fusarium spp. 15.3.3. Pythium spp. 15.3.4. Sphaerotheca fuliginea 15.3.5. Verticillium spp. 15.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 15.4.1. Squash mosaic virus (SqMV) 15.4.2. Cucumber green mottle mosaic virus (CGMMV) 15.4.3. Cucumber mosaic virus (CMV) |
16. | Paprika jeb dārzeņpipari (Capsicum annuum L.) | 16.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 16.1.1. Aleyrodidae 16.1.2. Leptinotarsa decemlineata 16.1.3. Ostrinia nubilalis 16.1.4. Phthorimaea operculella 16.1.5. Tetranychidae 16.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 16.2. sēnes: 16.2.1. Leveilulla taurica 16.2.2. Pyrenochaeta lycopersici 16.2.3. Pythium spp. 16.2.4. Phytophthora capsici 16.2.5. Verticillium albo atrum 16.2.6. Verticillium dahliae 16.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 16.3.1. Tobacco mosaic virus (TMV) 16.3.2. Pepper mild mottle virus (PMMoV) 16.3.3. Tomato mosaic virus (ToMV) 16.3.4. Cucumber mosaic virus (CMV) |
17. | Pekinas kāposti (Brassica pekinensis L.) | 17.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 17.1.1. Aphididae 17.1.2. Lepidoptera, īpaši Pieris brassicae 17.2. baktērijas: 17.2.1. Erwinia carotovora 17.2.2. Xanthomonas campestris pv. campestris 17.3. sēnes: 17.3.1. Alternaria brassicae 17.3.2. Botrytis cinerea 17.3.3. Mycosphaerella spp. 17.3.4. Phoma lingam 17.3.5. Plasmodiophora brassicae 17.3.6. Sclerotinia spp. 17.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Tospovirusses |
18. | Puravi (Allium porrum) | 18.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 18.1.1. Delia spp. 18.1.2. Thysanoptera 18.2. baktērijas Pseudomonas spp. 18.3. sēnes: 18.3.1. Alternaria porri 18.3.2. Fusarium culmorum 18.3.3. Phytophtora porri 18.3.4. Sclerotium cepivorum 18.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Leek yellow stripe virus (LYSV) |
19. | Rabarberi (Rheum spp.) | 19.1. baktērijas: 19.1.1. Agrobacterium tumefaciens 19.1.2. Erwinia rhapontici 19.2. sēnes: 19.2.1. Armillariella mellea 19.2.2. Verticillium spp. 19.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 19.3.1. Turnip mosaic virus (TuMV) 19.3.2. Arabis mosaic virus (ArMV) |
20. | Sakņu jeb Vitlupa cigoriņi (Cichorum intybus L. (partim)) | 20.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 20.1.1. Aphididae 20.1.2. Napomyza cichorii 20.1.3. Apion assimile 20.2. baktērijas: 20.2.1. Erwinia carotovora 20.2.2. Erwinia chrysanthemi 20.2.3. Pseudomonas marginalis 20.3. sēnes: 20.3.1. Phoma exigua 20.3.2. Phytophthora erythroseptica 20.3.3. Pythium spp. 20.3.4. Sclerothinia sclerotiorum |
21. | Selerijas (Apium graveolens) | 21.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 21.1.1. Acidia heraclei 21.1.2. Lygus spp. 21.1.3. Psila rosae 21.1.4. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis un Thrips tabaci 21.2. baktērijas: 21.2.1. Erwinia carotovora subsp. carotovora 21.2.2. Pseudomonas syringae pv. apii 21.3. sēnes: 21.3.1. Fusarium oxysporum f. sp. apii 21.3.2. Phoma apiicola 21.3.3. Pythium spp. 21.3.4. Sclerotina sclerotiorum 21.3.5. Septoria apiicola 21.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 21.4.1. Celery mosaic virus (CeMV) 21.4.2. Cucumber mosaic virus (CMV) |
22. | Sparģeļi jeb ārstniecības asparāgi (Asparagus officinalis L.) | 22.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 22.1.1. Brachyorynella asparagi 22.1.2. Hypopta caestrum 22.1.3. Platyparea poecyloptera 22.2. sēnes: 22.2.1. Fusarium spp. 22.2.2. Rhizoctonia violacea 22.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi |
23. | Šalotes (Allium ascalonicum) | 23.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 23.1.1. Delia spp. 23.1.2. Thysanoptera, īpaši Thrips tabaci 23.2. sēnes: 23.2.1. Botrytis spp. 23.2.2. Peronospora destructor 23.2.3. Sclerotium cepivorum 23.3. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši Onion yellow dwarf virus (OYDV) |
24. | Tomāti (Lycopersicon lycopersicum) | 24.1. kukaiņi, ērces un nematodes visās attīstības stadijās: 24.1.1. Aleyrodidae 24.1.2. Aphididae 24.1.3. Hauptidia maroccana 24.1.4. Meloidogyne spp. 24.1.5. Tetranychus spp. 24.1.6. Thysanoptera, īpaši Frankliniella occidentalis 24.1.7. Vasates lycopercici 24.2. baktērijas Pseudomonas syringae pv. tomato 24.3. sēnes: 24.3.1. Alternaria solani 24.3.2. Cladosporium fulvum 24.3.3. Colletotrichum coccoides 24.3.4. Didymella lycopersici 24.3.5. Fusarium oxysporum 24.3.6. Leveillula taurica 24.3.7. Phytophthora nicotianae 24.3.8. Pyrenochaeta lycopersici 24.3.9. Pythium spp. 24.3.10. Rhizoctonia solani 24.3.11. Sclerotinia sclerotiorum 24.3.12. Verticillium spp. 24.4. visi vīrusi un vīrusveidīgie organismi, īpaši: 24.4.1. Cucumber mosaic virus (CMV) 24.4.2. Potato virus X (PVX) 24.4.3. Potato virus Y (PVY) 24.4.4. Tomato yellow leaf curl virus (TYLCV) 24.4.5. Tomato mosaic virus (ToMV) 24.4.6. Tobacco mosaic virus (TMV) |
1. “ES kvalitāte”.
2. Valsts kods “LV”.
3. Valsts augu aizsardzības dienesta abreviatūra (VAAD).
4. Reģistrētās personas reģistrācijas numurs.
5. Reģistrētās personas vārds un uzvārds vai nosaukums.
6. Etiķetes izsniegšanas datums.
7. Sēklu partijas numurs.
8. Partijas numurs.
9. Pavairojamā materiāla botāniskais nosaukums.
10. Pavairojamā materiāla šķirne.
11. Pavairojamā materiāla daudzums.
12. Ja materiālu importē, — materiāla izcelsmes valsts.