Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Valsts ieņēmumu dienesta rīkojums Nr.1628

Rīgā 2003. gada 4. novembrī

Par muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu

1. Lai nodrošinātu Ministru kabineta 2002.gada 28.maija noteikumu Nr.221 "Kārtība, kādā Valsts ieņēmumu dienests piešķir muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu, un kārtība, kādā šīs nodokļu summas tiek apkopotas" izpildi, apstiprinu "Kārtību, kādā muitas iestādes uzskaita un kontrolē muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu".

2. Atzīt par spēku zaudējušu Valsts ieņēmumu dienesta 2003. gada 3.marta rīkojuma Nr.303 "Par muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu" 1.punktu.

3. Rīkojums stājas spēkā nākamajā dienā pēc tā publicēšanas laikrakstā "Latvijas Vēstnesis".

Valsts ieņēmumu dienesta ģenerāldirektors K.Ketners

 

Kārtība, kādā muitas iestādes uzskaita un kontrolē muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu

1. Lai saņemtu atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai (turpmāk - atliktais maksājums), juridiskā persona iesniedz Valsts ieņēmumu dienesta (turpmāk - VID) Galvenās muitas pārvaldes (turpmāk - GMP) direktoram adresētu iesniegumu. Iesniegumā norāda:

1.1. uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) nosaukumu, nodokļu maksātāja reģistrācijas numuru, juridisko adresi un elektroniskā pasta adresi;

1.2. vēlamo termiņu, par kuru apkopo muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu - attiecīgi par kalendāra nedēļu vai kalendāra mēnesi;

1.3. vispārējā galvojuma apjomu, kas paredzēts atlikto maksājumu nodrošināšanai.

2. Atlikto maksājumu uzskaiti un kontroli veic VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa.

3. VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa pārbauda:

3.1. vai persona (turpmāk - maksātājs) noslēgusi "Līgumu par muitas maksājumos ietilpstošo nodokļu samaksas termiņa atlikšanu" (turpmāk - līgums) ar VID par kārtību, kādā nosūta, saņem un samaksā maksātājam atsūtītos rēķinus, kuros norādītas apkopotās nodokļu summas;

3.2. vai maksātājam no vispārējā galvojuma saņemšanas brīža līdz līguma noslēgšanas brīdim ar VID nav izveidojies nodokļu vai citu valsts un pašvaldību budžetā noteikto obligāto maksājumu parāds. Ja maksātājam ir izveidojies parāds valsts vai pašvaldības budžetā, bet maksātājs VID GMP iesniedz VID teritoriālās iestādes, kur viņš reģistrēts kā nodokļu maksātājs, apstiprinātu nodokļu parādu nomaksas grafiku, VID GMP izsniedz atļauju atlikt maksājumu;

3.3. vai maksātājam no vispārējā galvojuma saņemšanas brīža līdz līguma noslēgšanas brīdim ar VID nav izveidojies muitas maksājumu parāds;

3.4. vai maksātājs izmantojis vispārējo galvojumu pēdējos divus gadus;

3.5. vai maksātājs izmanto vispārējo galvojumu iesnieguma iesniegšanas brīdī;

3.6. kāds ir pašreiz izmantojamā vispārējā galvojuma termiņš;

3.7. vai maksātājs vai viņa darbinieki, kuriem ir paraksta tiesības, no vispārējā galvojuma saņemšanas brīža līdz līguma noslēgšanas brīdim ar VID nav atkārtoti sodīti par administratīviem pārkāpumiem muitas jomā, kuru rezultātā samazināti muitas maksājumi.

4. VID GMP 15 dienu laikā pēc maksātāja iesnieguma saņemšanas izskata to un pieņem lēmumu. Par lēmumu piešķirt nodokļu samaksas termiņa atlikšanu VID GMP rakstiski paziņo maksātājam, norādot arī maksātāja identifikācijas numuru. VID GMP pieņemtais lēmums ir atļauja nodokļu samaksas termiņa atlikšanai uz laiku līdz 30 dienām.

5. VID GMP par lēmumu nepiešķirt nodokļu samaksas termiņa atlikšanu rakstiski paziņo maksātājam, norādot lēmuma pamatojumu un pārsūdzēšanas kārtību.

6. VID GMP pēc atļaujas piešķiršanas nodokļu samaksas termiņa atlikšanai, pamatojoties uz juridiskās personas rakstisku iesniegumu, kurā norādīts maksātāja identifikācijas numurs, atbildīgās personas vārds, uzvārds, personas kods un elektroniskā pasta adrese, piešķir tai tiesības izmantot VID depozīta konta WWW saskarnes lietotāja identifikatoru (paroli) un ASYCUDA PIN kodu.

7. Pēc lēmuma pieņemšanas par atļaujas piešķiršanu VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa reģistrē lēmumu un maksātāja identifikācijas numuru Centrālajā muitas informācijas sistēmā (CMIS).

8. VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa atlikto maksājumu segšanai Centrālajā muitas informācijas sistēmā (CMIS) reģistrē vispārējā galvojuma summu, kas novirzīta atlikto maksājumu segšanai.

9. Maksātājam, kas saņēmis atļauju nodokļu samaksas termiņa atlikšanai uz laiku līdz 30 dienām un muitas parāda segšanai izvēlējies atlikto samaksas veidu, deklarējot preces izlaišanai brīvam apgrozījumam, ir jāpiemēro nodokļu samaksa saskaņā ar Muitas likuma 191.1 pantā noteikto kārtību.

10. Muitas iestādē, pieņemot aizpildīto muitas deklarāciju (VAD) IM4, pārbauda:

10.1. ja maksātājs deklarē preces sev, vai:

10.1.1. VAD 9.ailē "Atbildīgais par finanšu jautājumiem" un VAD 8. ailē "Saņēmējs" ir viena un tā pati persona;

10.1.2. VAD 14. ailē "Deklarētājs/pārstāvis" ir ieraksts "uzņēmums deklarē sev (sk.9.aili)";

10.1.3. VAD 28.ailē ierakstīts vispārējā galvojuma veida kods un vispārējā galvojuma apliecības numurs;

10.1.4. VAD 48.ailē ierakstīts maksātājam (saņēmējam) piešķirtais identifikācijas numurs;

10.2 ja maksātājs ir saņēmis VID elektroniskās deklarēšanas atļauju un deklarē preces sev, vai:

10.2.1. VAD 9. ailē "Atbildīgais par finanšu jautājumiem" un VAD 8. ailē "Saņēmējs" ir viena un tā pati persona;

10.2.2. VAD 14. ailē "Deklarētājs/pārstāvis" ir ierakstīts maksātāja (deklarētāja) pilns nosaukums un tā reģistrācijas numurs elektroniskās deklarēšanas atļaujas saņēmušo uzņēmumu reģistrā;

10.2.3. VAD 28. ailē ierakstīts vispārējā galvojuma veida kods un vispārējā galvojuma apliecības numurs;

10.2.4. VAD 48. ailē ierakstīts maksātājam (saņēmējam) piešķirtais identifikācijas numurs;

10.3. ja maksātājs ir muitas brokeris, kurš deklarē preces savā vārdā pēc preču valdītāja pilnvarojuma, vai:

10.3.1. VAD 9. ailē "Atbildīgais par finanšu jautājumiem" ierakstīts muitas brokera uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pilns nosaukums, adrese un nodokļu maksātāja (muitas brokera) reģistrācijas numurs;

10.3.2. VAD 14. ailē "Deklarētājs/pārstāvis" ierakstīts muitas brokera uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) pilns nosaukums un VID izsniegtās atļaujas muitas brokera darbībai numurs;

10.3.3. VAD 28. ailē ierakstīts vispārējā galvojuma veida kods un vispārējā galvojuma apliecības numurs;

10.3.4. VAD 48. ailē ierakstīts maksātājam (muitas brokerim) piešķirtais identifikācijas numurs.

11. Pēc muitas deklarāciju (VAD) IM4 noformēšanas kopsavilkumu par vienas darba dienas laikā noformētajām muitas deklarācijām no muitas iestāžu serveriem VID GMP Informatīvo sistēmu daļa elektroniski nosūta VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļai. Kopsavilkumā norāda noformēto muitas deklarāciju (VAD) IM4 numurus un noformēšanas datumus.

12. VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa piecu darba dienu laikā apkopo nodokļu summas no muitas deklarācijām (VAD) IM4, kuras noformētas attiecīgi kalendārajā nedēļā vai kalendārajā mēnesī (atbilstoši maksātāja iesniegumā norādītajam termiņam).

13. VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa maksātājam elektroniski sagatavo rēķinu (sk. 1. pielikumu) par apkopotajām nodokļu summām, maksājumu veidu un subkontu griezumā. Rēķinā norāda nodokļu samaksas termiņu.

14. Rēķinu maksātājam nosūta nākamajā darba dienā pēc nodokļu summu apkopošanas. Rēķins ir derīgs bez paraksta. Rēķinā norādītos nodokļus iemaksā VID depozītu kontā.

15. Piecu darba dienu laikā pēc visu rēķinā norādīto maksājumu ieskaitīšanas VID depozīta kontā VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa sagatavo "Kopsavilkumu par VID depozīta konta iemaksu ieskaitīšanu budžetā" (sk. 2. pielikumu). Kopsavilkumu paraksta VID GMP direktora vietnieks.

16. VID GMP muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa vienas darba dienas laikā pēc kopsavilkuma parakstīšanas sagatavo maksājuma dokumentus atlikto maksājumu ieskaitīšanai valsts budžetā.

17. Ja maksātājs rēķinā norādītos nodokļus VID depozīta kontā ieskaita daļēji, ieskaitītā summa līdz pilnīgai rēķina samaksai paliek VID depozīta kontā nesadalīta pa budžeta subkontiem. Galvojumu šādos gadījumos atbrīvo par to daļu, par kuru maksātājs VID depozīta kontā ieskaitījis nodokļus.

18. Ja 10 dienu laikā pēc rēķinā norādītā samaksas termiņa maksātājs VID depozīta kontā nav ieskaitījis visas rēķinā norādītās nodokļu summas, VID GMP pieņem lēmumu par atļaujas anulēšanu. Par atļaujas anulēšanu maksātāju informē vienas darba dienas laikā.

19. Ja VID GMP anulē atļauju, VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa apkopo visu aprēķināto, bet nesamaksāto nodokļu summu (ieskaitot atļaujas anulēšanas dienu), aprēķina nokavējuma naudu un piemēro Latvijas Bankas noteikto refinansēšanas likmi par katru nokavēto dienu.

20. VID GMP Muitas maksājumu uzskaites daļas Uzskaites nodaļa sagatavo rēķinu, nosakot rēķina galējo samaksas termiņu saskaņā ar Muitas likuma 187. pantu, un nosūta rēķinu maksātājam.

21. Ja rēķina apkopošanas periodā (attiecīgi par kalendāra nedēļu vai kalendāra mēnesi) ir veikta pēcmuitošanas pārbaude, kuras rezultātā ir pieņemts lēmums vai sastādīts pārbaudes akts par maksājamo nodokļu palielināšanu vai samazināšanu, labojumus iekļauj sagatavotajā rēķinā par attiecīgo periodu.

22. Ja pēcmuitošanas pārbaude, kuras rezultātā ir pieņemts lēmums vai sastādīts pārbaudes akts par maksājamo nodokļu palielināšanu vai samazināšanu, ir veikta pēc rēķinā iekļaujamo summu apkopošanas perioda beigām (attiecīgi par kalendāra nedēļu vai kalendāra mēnesi), samazināto vai palielināto nodokļu summu iekļauj nākošo periodu rēķinos.

23. Ja ir veikta pēcmuitošanas pārbaude un pieņemts lēmums par maksājamo nodokļu palielināšanu vai samazināšanu, kurus iekļauj rēķinā, tad rēķina ailē "dokumenta numurs" ieraksta lielos burtus LE, šķērssvītru, kalendāra gada pēdējo ciparu, domuzīmi, lēmumam piešķirto kārtas numuru, domuzīmi un VID reģionālās iestādes kodu, kurā lēmums ir pieņemts (LE/X - XXXXXXX - YY).

24. Ja ir veikta pēcmuitošanas pārbaude un sastādīts paziņojums, pamatojoties uz pārbaudes aktu, par maksājamo nodokļu palielināšanu vai samazināšanu, kurus iekļauj rēķinā, rēķina ailē "dokumenta numurs" ieraksta lielos burtus PM, šķērssvītru, kalendāra gada pēdējo ciparu, domuzīmi, paziņojumam piešķirto kārtas numuru, domuzīmi un VID reģionālās iestādes kodu, kurā pārbaudes akts ir sagatavots (PM/X - XXXXXXX - YY).

 

1.pielikums

1-1-1628 COPY.GIF (69157 bytes)

1-2-1628 COPY.GIF (58228 bytes)

2.pielikums

2-1628 COPY.GIF (67884 bytes)

08.11.2003