Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.79

Rīgā 1994. gada 14. aprīlī (prot. Nr. 20 10. §)

Par grozījumiem likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā"

Izdoti Satversmes 81. pantā noteiktajā kārtībā

 

1. Izdarīt likumā "Par ārvalstnieku un bezvalstnieku ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā" (Ziņotājs, 1992, 27/28) šādus grozījumus:

1.1. vārdus "Ministru Padome" aizstāt ar vārdiem "Ministru kabinets";

1.2. izteikt 36. panta 3. punktu šādā redakcijā:

"3) kompetentām valsts iestādēm izraisa pamatotas aizdomas, ka viņa rada draudus sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai valsts drošībai;";

1.3. papildināt 36. pantu ar šāda satura: punktu:

"14) pārkāpj likumus.";

1.4. papildināt 36. pantu ar šāda satura otro daļu:

"Šī panta 2., 3., 4., 5. un 14. punktā minētajos gadījumos iesniegumu Departamentam par uzturēšanās atļaujas anulēšanu ir tiesīga iesniegt tikai valsts policijas amatpersona, kura ieņem valsts policijas pārvaldes priekšnieka amatu vai augstāku amatu.";

1.5. izteikt 38. pantu šādā redakcijā:

"38. pants. Departamenta direktors vai nodaļas vadītājs izdod izbraukšanas rīkojumu, pieprasot atstāt valsts teritoriju:

1) šī likuma 36. pantā minētajos gadījumos;

2) ja ārvalstnieks vai bezvalstnieks uzturas valstī bez derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas;

3) ja ārvalstnieks vai bezvalstnieks pārkāpis vīzu režīmu.

Departamenta nodaļas vadītājs var izdot izbraukšanas rīkojumu tikai tiem ārvalstniekiem un bezvalstniekiem, kuriem pase nav pierakstīta vai nav bijusi pierakstīta Latvijā, vai tā nav izsniegta Latvijā.";

1.6. izteikt 40. pantu šādā redakcijā:

"40. pants. Personām labprātīgi jāatstāj valsts teritorija septiņu dienu laikā no brīža, kad viņām paziņots izbraukšanas rīkojums. Departamenta direktoram ir tiesības pagarināt šo termiņu uz laiku līdz piecpadsmit dienām.

Departaments sadarbībā ar citām valsts un pašvaldības institūcijām kontrolē, vai persona, kura saņēmusi izbraukšanas rīkojumu, labprātīgi atstājusi valsti.";

1.7. likuma 41. pantu izteikt šādā redakcijā:

"41. pants. Personai, kurai paziņots izbraukšanas rīkojums, ir tiesības septiņu dienu laikā pārsūdzēt to Departamenta direktoram, iesniedzot attiecīgos pierādījumus.

Departamenta direktora galīgo lēmumu septiņu dienu laikā no tā saņemšanas var pārsūdzēt tiesā pēc Departamenta atrašanās vietas.";

1.8. izteikt 42. pantu šādā redakcijā:

"42. pants. Izdevumi, kas saistīti ar personas izraidīšanu no valsts, jāsedz izraidāmajai personai vai tos piedzen no fiziskās vai juridiskās personas, kura viņu ielūgusi. Ja tas nav iespējams, izdevumi tiek segti no valsts budžeta.";

1.9. papildināt likumu ar šāda satura XIII nodaļu:

"XIII. Personu piespiedu izraidīšana no valsts

49. Pieņemt lēmumu par personas piespiedu izraidīšanu ir tiesības:

1) robežapsardzības spēku bataljona komandierim vai viņa vietniekam, ja persona nelikumīgi ieradusies valstī,

2) Departamenta direktoram vai nodaļas vadītājam, ja persona nav labprātīgi izpildījusi izbraukšanas rīkojumu.

Departamenta nodaļas vadītājs var pieņemt lēmumu tikai par to personu piespiedu izraidīšanu, kurām pase nav pierakstīta vai nav bijusi pierakstīta Latvijā, vai tā nav izsniegta Latvijā.

Šajā pantā noteiktajā kārtībā pieņemtais lēmums par piespiedu izraidīšanu nav pārsūdzams.

50. pants. Personas piespiedu izraidīšanu no valsts savu funkciju ietvaros veic robežapsardzības spēki un valsts policija.

51. pants. Robežapsardzības spēkiem ir tiesības aizturēt valsts robežas pārkāpējus uz laiku līdz trijām diennaktīm, bet, paziņojot prokuroram, - uz laiku līdz desmit diennaktīm.

52. pants. Valsts policijai ir tiesības aizturēt personas, lai izpildītu lēmumu par piespiedu izraidīšanu.

53. pants. Valsts policijai ir tiesības aizturēt personu pirms lēmuma pieņemšanas par viņas piespiedu izraidīšanu, ja:

1) persona valstī ieradusies nelikumīgi;

2) persona kompetentām iestādēm vīzas vai uzturēšanās atļaujas saņemšanai apzināti sniegusi nepatiesas ziņas;

3) kompetentām valsts iestādēm ir pamatotas aizdomas, ka persona slēpsies, vai personai nav noteiktas uzturēšanās vietas valstī;

4) kompetentām valsts iestādēm ir pamatotas aizdomas, ka persona rada draudus sabiedriskajai kārtībai un drošībai vai valsts drošībai.

Šajos gadījumos valsts policijai ir tiesības aizturēt personu uz laiku līdz trijām diennaktīm, bet, paziņojot prokuroram, -uz laiku līdz desmit diennaktīm.

Departamenta direktoram vai nodaļas vadītājam attiecībā uz aizturēto personu jāpieņem lēmums par viņas piespiedu izraidīšanu vai atbrīvošanu.

Pieņemto lēmumu par piespiedu izraidīšanu persona var pārsūdzēt trīs dienu laikā šī likuma 41. pantā noteiktajā kārtībā.

54. pants. Personas, attiecībā uz kurām pieņemts lēmums par piespiedu izraidīšanu, līdz izbraukšanas rīkojuma izpildei tiek turētas apsardzībā, paziņojot par to prokuroram.

55. pants. Aizturētajām un apsardzībā turamajām personām no aizturēšanas brīža ir tiesības satikties vai sazināties ar advokātu juridiskās palīdzības saņemšanai.

56. pants. Robežapsardzības spēkiem un valsts policijai ir tiesības veikt aizturēto personu identitātes fiksāciju un medicīnisko apsekošanu, kā arī pārmeklēt šīs personas un viņu personīgās mantas, sastādot par to protokolu.

57. pants. Aizturētās personas valsts policijas iestādēs tiek turētas īslaicīgās aizturēšanas izolatorā, bet šķirti no personām, kuras tiek turētas aizdomās par noziegumu izdarīšanu. Šo personu pārvadāšanai var izmantot transportu, ar kuru pārvadā personas, kuras tiek turētas aizdomās par noziegumu izdarīšanu, bet šķirti no tām.

58. Zemessardzei un municipālajai policijai ir tiesības aizturēt ārvalstniekus un bezvalstniekus, kuri uzturas valstī bez derīgas vīzas vai uzturēšanās atļaujas, un šīs personas trīs stundu laikā jānogādā Departamentā vai tā nodaļā, vai valsts policijas iestādē.

59. Iekšlietu ministram ir tiesības izdot instrukciju piespiedu izraidīšanas kārtības noteikšanai.";

1.10. likuma XIII un XIV nodaļu uzskatīt attiecīgi par XIV un XV nodaļu, bet 49. un 50. pantu - par 60. un 61. pantu.

2. Šie noteikumi stājas spēkā ar publicēšanas dienu.

Ministru prezidents V. BIRKAVS

Iekšlietu ministrs Ģ. V. KRISTOVSKIS

20.04.1994