Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Latvijas Bankas padomes lēmums Nr. 99/4

Rīgā 2003. gada 16. janvārī

Par "Parādnieku reģistra noteikumu" apstiprināšanu

Latvijas Bankas padome nolemj:

1. Apstiprināt "Parādnieku reģistra noteikumus" (pielikumā).

2. Uzdot Latvijas Bankas valdei līdz 2003. gada 15. aprīlim apstiprināt "Parādnieku reģistra lietošanas rokasgrāmatu".

3. Noteikt, ka Latvijas Republikā reģistrētajām bankām un ārvalstu banku filiālēm līdz 2003. gada 1. oktobrim jāievada Parādnieku reģistrā dati par visiem parādniekiem (stāvoklis 2003. gada 2. jūnijā).

4. Noteikt, ka lēmuma 1. punkts stājas spēkā ar 2003. gada 2. jūniju.

Latvijas Bankas prezidents I. Rimšēvičs

 

 

Parādnieku reģistra noteikumi

"Parādnieku reģistra noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) nosaka kārtību, kādā Latvijas Republikā reģistrētās bankas un ārvalstu banku filiāles (tālāk tekstā - bankas) sniedz Parādnieku reģistram informāciju par parādniekiem, sniegtās informācijas reģistrācijas kārtību un informācijas izsniegšanas kārtību no Parādnieku reģistra. Noteikumi izstrādāti saskaņā ar "Kredītiestāžu likumu" un citiem Latvijas Republikas normatīvajiem aktiem.

 

1. Noteikumos lietotie termini

1.1. Parādnieku reģistrs (tālāk tekstā - reģistrs) - Latvijas Bankas informācijas sistēma, kas nodrošina informācijas par parādniekiem un tiem izsniegtajiem kredītiem vākšanu, tās centralizētu uzkrāšanu un beztermiņa glabāšanu ar mērķi Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā sniegt to bankām, Finanšu un kapitāla tirgus komisijai un pašiem parādniekiem. Reģistra dalībnieki ir visas bankas.

1.2. Reģistra lietošanas rokasgrāmata - reģistra dalībniekam paredzēts dokuments, kurā noteikta piekļūšanas kārtība reģistram, informācijas apmaiņas standarti un lietošanas apraksts.

1.3. Aizņēmējs - fiziskā vai juridiskā persona (izņemot centrālās valdības, centrālās bankas un kredītiestādes), kam ir saistības pret banku saskaņā ar noslēgto kredītlīgumu. Galvotājs (garantijas sniedzējs), kas pārņēmis saistības pret banku, šo noteikumu izpratnē uzskatāms par aizņēmēju.

1.4. Kredītlīgums - aizdevuma, līzinga kreditēšanas, faktoringa, bankas konta pārsnieguma līgums, līgums par galvojuma (garantijas) vai akreditīva izsniegšanu vai cits līgums par riska darījuma noslēgšanu, saskaņā ar kuru aizņēmējam pret banku ir radušās vai var rasties saistības.

1.5. Parādnieks - aizņēmējs, par kuru bankai jāsniedz informācija reģistram saskaņā ar šo noteikumu prasībām.

1.6. Saistību spēkā stāšanās datums - datums, kurā aizņēmējam kļuvis pieejams bankas piešķirtais kredīts.

1.7. Saistību izpildes datums - datums, kurā aizņēmēja saistībām jābūt izpildītām saskaņā ar kredītlīgumu.

 

 

2. Vispārīgie noteikumi

2.1. Bankai jāsniedz reģistram informācija par aizņēmēju un tam izsniegto kredītu, ja aizņēmējs:

2.1.1. pieļāvis kredītlīgumā noteikto maksājumu kavējumu ilgāk par 60 dienām, ja maksājumu summa ir ne mazāka par 100 latiem vai attiecīgo ekvivalentu ārvalstu valūtās;

2.1.2. pārkāpis "Kredītiestāžu likuma" 73. panta prasības;

2.1.3. pieļāvis citus, pēc bankas vērtējuma, būtiskus kredītlīguma pārkāpumus (t.sk. ja bankai ir jārealizē kredīta ķīla saistību segšanai, saistību izpildi pārņem galvotājs u.tml.).

2.2. Pamatojoties uz bankas sniegto informāciju, reģistrā iekļauj ierakstu, kas satur informāciju par parādnieku un tam izsniegto kredītu un ko banka papildina ar informāciju par maksājumu kavējumiem vai citiem būtiskiem attiecīgā kredītlīguma pārkāpumiem.

2.3. Reģistru uztur un informāciju no reģistra sniedz Latvijas Bankas Maksājumu sistēmu pārvalde Rīgā, Bezdelīgu ielā 3.

2.4. Reģistra ietvaros informācijas apmaiņa notiek elektroniskā veidā tiešsaistes režīmā saskaņā ar reģistra lietošanas rokasgrāmatu. Informāciju sniegt reģistram un saņemt no tā var tikai banku pilnvarotās personas, kas reģistrētas saskaņā ar Latvijas Bankas "Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumiem".

2.5. Banka ar Latvijas Banku noslēdz līgumu "Par piedalīšanos Latvijas Bankas parādnieku reģistra sistēmā" (1. pielikums).

2.6. Finanšu un kapitāla tirgus komisija ar Latvijas Banku noslēdz līgumu par reģistrā esošās informācijas saņemšanas kārtību.

 

 

3. Informācijas iekļaušana reģistrā

3.1. Ja parādnieks pieļāvis 2.1.1. punktā minēto maksājuma kavējumu, banka iesniedz reģistram maksājuma kavējuma ziņojumu. Maksājuma kavējuma ziņojumu banka neiesniedz, ja šāds kavējums jau reģistrēts un nav saņemts attiecīgs kavētā maksājuma izpildes ziņojums.

3.2. Ja parādnieks izpilda kavēto maksājumu, par kuru ziņots reģistram saskaņā ar 3.1. punkta nosacījumiem, banka iesniedz reģistram kavētā maksājuma izpildes ziņojumu, tajā iekļaujot atsauci uz attiecīgo maksājuma kavējuma ziņojumu. Šādu ziņojumu banka iesniedz tikai tādā gadījumā, ja izpildītas visas saistības par kavētajiem maksājumiem un attiecīgais kredīts vairs neatbilst 2.1.1. punkta kritērijiem.

3.3. Ja banka konstatē, ka parādnieks pieļāvis 2.1.2. un 2.1.3. punktā minētos pārkāpumus, banka iesniedz reģistram pārkāpuma ziņojumu, kurā norāda informāciju par attiecīgo pārkāpumu.

3.4. Ja bankai jāsniedz ziņas reģistram saskaņā ar 3.1. vai 3.3. punkta nosacījumiem un reģistrā nav iekļauta attiecīgo parādnieku un kredītu identificējošā informācija, banka pirms maksājuma kavējuma ziņojuma vai pārkāpuma ziņojuma iesniedz reģistram arī parādnieku un kredītu identificējošo ziņojumu.

3.5. Parādnieku un kredītu identificējošajā ziņojumā banka sniedz reģistram šādu informāciju:

3.5.1. personu identificējošā informācija:

3.5.1.1. par fizisko personu rezidentu - personas kods,

3.5.1.2. par fizisko personu nerezidentu - ieceļošanai Latvijas Republikā derīga dokumenta numurs, dokumenta izdevējas valsts kods saskaņā ar starptautisko standartu ISO 3166-1 "Valstu un to teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumu kodi", dzimšanas datums, personas kods (ja tāds ir),

3.5.1.3. par juridisko personu rezidentu - Latvijas Republikas Uzņēmumu reģistra reģistrācijas numurs (ja tāds ir) vai Latvijas Republikas Valsts ieņēmumu dienesta piešķirtais nodokļu maksātāja numurs,

3.5.1.4. par juridisko personu nerezidentu - valsts kods saskaņā ar starptautisko standartu ISO 3166-1 "Valstu un to teritoriālā iedalījuma vienību nosaukumu kodi", kurā juridiskā persona reģistrēta, reģistrācijas numurs, reģistrācijas datums;

3.5.2. personu identificējošā papildinformācija:

3.5.2.1. par fizisko personu - vārds un uzvārds,

3.5.2.2. par juridisko personu - nosaukums un juridiskā adrese;

3.5.2.3. informācija par kredītlīgumā noteiktajām parādnieka saistībām - saistību spēkā stāšanās datums, kredīta veids saskaņā ar Latvijas Bankas "Kredītiestāžu mēneša bilances pārskata un pielikumu sagatavošanas noteikumu" vai citu noteikumu, kas aizstās šos noteikumus, nosacījumiem, kredīta apjoms, valūtas kods saskaņā ar starptautisko standartu ISO 4217 "Valūtu un resursu kodi", saistību izpildes datums, speciāla norāde, ja izsniegts sindicētais kredīts.

3.6. Kredīta apjoms atkarībā no kredītlīguma nosacījumiem ir:

3.6.1. kredītlīgumā noteiktā kredīta limita summa (maksimāli pieļaujamais norēķinu konta debeta atlikums, norēķinu karšu kredīts u.c.);

3.6.2. kredītlīgumā noteiktā kredīta kopējā summa;

3.6.3. kredītlīgumā noteiktais kredītlīnijas apjoms.

3.7. Ja izsniegts sindicētais kredīts (kredīts, ko banku grupa aizņēmējam izsniedz viena aizdevuma ietvaros iepriekš noteiktās daļās), kā kredīta apjoms jāuzrāda tā sindicētā kredīta daļa, kuru banka apņēmusies izsniegt.

3.8. Ja mainījusies saskaņā ar 3.5.2. vai 3.5.3. punkta nosacījumiem sniegtā informācija vai banka konstatē kļūdas jau iesniegtajā informācijā, bankai jālabo reģistrā iekļautā informācija. Reģistrā tiek glabāta visu informācijas labojumu vēsture.

3.9. Ja banka konstatē, ka informācija reģistram iesniegta nepamatoti, tai nekavējoties jāanulē attiecīgais ieraksts.

3.10. Banka sniedz reģistram ziņas ne vēlāk kā piecu darbadienu laikā pēc 3.1.-3.3. vai 3.8. punktā noteikto gadījumu iestāšanās.

 

 

4. Reģistrā iekļautās informācijas pieejamība

4.1. Lai no reģistra saņemtu informāciju par personu, banka iesniedz reģistram pieprasījumu, kurā norāda 3.5.1. punktā minēto informāciju. Lai saņemtu informāciju par fizisko vai juridisko personu nerezidentu, banka var iesniegt reģistram pieprasījumu, kurā papildus norāda arī 3.5.2. punktā minēto informāciju.

4.2. Bankai ir tiesības pieprasīt no reģistra informāciju par saviem aizņēmējiem un par tām personām, kas saskaņā ar Kredītiestāžu likumu uzskatāmas par personām, kuras saistītas ar šiem aizņēmējiem, kā arī par personām, kuras iesniegušas bankai pieteikumu kredīta saņemšanai vai rakstiski apliecinājušas, ka sniegs galvojumu (garantiju) kredīta saņemšanai.

4.3. Pēc bankas pieprasījuma reģistrs sniedz tai visu reģistrā iekļauto informāciju par parādnieku, nenorādot banku, kura šo informāciju ir sniegusi.

4.4. Reizi ceturksnī reģistrs katrai bankai nosūta pārskatu par visiem reģistrētajiem bankas parādniekiem un par visiem pārskata periodā saņemtajiem attiecīgās bankas ziņojumiem reģistram un informācijas pieprasījumiem no tā. Bankai mēneša laikā pēc kārtējā pārskata saņemšanas jāpārbauda saņemtās informācijas atbilstība bankas rīcībā esošajai informācijai un jānosūta reģistram pārskata apstiprinājums vai jāveic nepieciešamie informācijas grozījumi, pēc kuriem jānosūta reģistram pārskata apstiprinājums.

4.5. Jebkurai fiziskajai vai juridiskajai personai ir tiesības Latvijas Bankā saņemt reģistrā par sevi iekļauto informāciju, kā arī informāciju par banku veiktajiem pieprasījumiem par šo personu.

4.6. Lai saņemtu 4.5. punktā minēto informāciju, fiziskajai personai vai juridiskās personas pilnvarotajam pārstāvim jāiesniedz rakstisks iesniegums un jāuzrāda šādi dokumenti:

4.6.1. fiziskajai personai - pase vai cits personu apliecinošs dokuments;

4.6.2. juridiskās personas pilnvarotajam pārstāvim - notariāli apliecināta pilnvara par tiesībām saņemt informāciju no reģistra vai dokuments, kas apliecina amatpersonas tiesības pārstāvēt juridisko personu bez īpaša pilnvarojuma, un pase vai cits personu apliecinošs dokuments.

4.7. Saskaņā ar 4.6. punkta nosacījumiem pieprasītā informācija tiek izsniegta personiski fiziskajai personai vai juridiskās personas pilnvarotajam pārstāvim piecu darbadienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas reģistrā.

 

 

5. Konfidencialitāte

5.1. Latvijas Bankas darbinieki nedrīkst izpaust reģistrā iekļauto informāciju, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus.

5.2. Banka un tās darbinieki nedrīkst izpaust no reģistra saņemto informāciju trešajām personām, izņemot to personu, par kuru saņemta informācija no reģistra.

 

6. Atbildība

6.1. Banka ir atbildīga par savlaicīgu informācijas sniegšanu reģistram, sniegtās informācijas patiesumu un par fizisko un juridisko personu sūdzību un pretenziju, ja tās attiecas uz bankas sniegto informāciju reģistram, savlaicīgu izskatīšanu.

6.2. Banka izstrādā procedūras informācijas sniegšanai reģistram un informācijas pieprasīšanai no tā un nosaka personas, kas atbildīgas par reģistram sniegtās informācijas patiesumu un no reģistra saņemtās informācijas pareizu izmantošanu. Banka izstrādā arī procedūras savu aizņēmēju, kā arī personu, kuras iesniegušas pieteikumu kredīta saņemšanai vai rakstiski apliecinājušas, ka sniegs galvojumu (garantiju) kredīta saņemšanai, informēšanai par kārtību, kādā banka sniedz informāciju reģistram vai saņem no tā, un par klienta iespējām Latvijas Bankā saņemt reģistrā par sevi iekļauto informāciju.

6.3. Latvijas Bankas pilnvarotajām personām ir tiesības pārbaudīt reģistram sniegtās informācijas patiesumu un tās pieprasījumu pamatotību.

 

 

"Latvijas Vēstneša" redakcijā saņemts 15.07.2003.

 

 

1. pielikums

Rīgā ______. gada ___ . _________

 

LĪGUMS

Nr. _______

PAR PIEDALĪŠANOS LATVIJAS BANKAS PARĀDNIEKU REĢISTRA SISTĒMĀ

Latvijas Banka, kas darbojas saskaņā ar likumu "Par Latvijas Banku",

___________________ personā, no vienas puses, un ___________________

(amats, vārds, uzvārds) (bankas nosaukums)

________________________________________ (tālāk tekstā - banka), kas

darbojas saskaņā ar Statūtiem, _____________________________ personā,

(amats, vārds, uzvārds)

no otras puses (tālāk tekstā - puses), noslēdz šādu līgumu.

 

Šā līguma izpratnē autentificēšanas procedūra - saskaņā ar Latvijas Bankas "Informācijas šifrēšanas un elektroniskās parakstīšanas noteikumiem" veikto darbību kopums, lai noteiktu pušu pārraidāmo ziņojumu īstumu un neviltotību un lai viennozīmīgi identificētu otru pusi kā šo ziņojumu nosūtītāju.

1. Pamatojoties uz šo līgumu, banka piedalās Latvijas Bankas parādnieku reģistra sistēmā (tālāk tekstā - parādnieku reģistra sistēma) saskaņā ar Latvijas Bankas "Parādnieku reģistra noteikumiem" (tālāk tekstā - noteikumi).

2. Puses apņemas veikt ziņojumu sagatavošanu, nosūtīšanu un apstrādi noteikumos noteiktajā kārtībā.

3. Puses piekrīt izmantot autentificēšanas procedūru, uzskatot, ka autentificēšanas procedūra nodrošina ziņojumu īstuma un neviltotības noteikšanu un viennozīmīgi identificē otru pusi kā šo ziņojumu nosūtītāju.

4. Visu ziņojumu apmaiņu puses veic elektroniskā veidā tiešsaistes režīmā, izmantojot internetu.

5. Latvijas Banka:

5.1. apņemas organizēt ar parādnieku reģistra sistēmas ieviešanu saistītos testus un apmācīt bankas darbiniekus darbam ar parādnieku reģistra sistēmu;

5.2. autentificēšanas procedūrā noteiktajā kārtībā norīko Latvijas Bankas pilnvarotās personas, kuras Latvijas Bankas vārdā ir tiesīgas elektroniski parakstīt, nosūtīt un saņemt pārraidāmos ziņojumus;

5.3. uzņemas atbildību par visiem ziņojumiem, kas parakstīti ar Latvijas Bankas pilnvarotās personas elektronisko parakstu autentificēšanas procedūrā noteiktajā kārtībā;

5.4. neatlīdzina nekādus zaudējumus, kas radušies parādnieku reģistra sistēmas darbības traucējumu dēļ, un neatbild par tiem, ja vien to cēlonis nav bijusi Latvijas Bankas darbinieku nolaidība.

6. Banka:

6.1. apņemas piedalīties Latvijas Bankas organizētajos parādnieku reģistra sistēmas testos, parādnieku reģistra sistēmas jaunu versiju ieviešanā un citu ar parādnieku reģistra sistēmas lietošanu saistīto jautājumu risināšanā;

6.2. autentificēšanas procedūrā noteiktajā kārtībā norīko bankas pilnvarotās personas, kas bankas vārdā ir tiesīgas elektroniski parakstīt, nosūtīt un saņemt pārraidāmos ziņojumus;

6.3. uzņemas atbildību par visiem ziņojumiem, kas parakstīti ar bankas pilnvarotās personas elektronisko parakstu autentificēšanas procedūrā noteiktajā kārtībā;

6.4. apņemas nekavējoties informēt Latvijas Banku par bojājumiem, kas traucē piekļūt parādnieku reģistra sistēmai;

6.5. apņemas veikt pasākumus, lai novērstu parādnieku reģistra sistēmas darbības traucējumus un bankas lietotāju vai darbinieku nesankcionētas piekļūšanas mēģinājumus un ziņu nepamatotu pieprasīšanu parādnieku reģistra sistēmai;

6.6. pilnvaro Latvijas Banku noteikumos noteiktajā kārtībā sniegt fiziskajām un juridiskajām personām parādnieku reģistra sistēmā par tām iekļauto informāciju, kā arī informāciju par banku veiktajiem pieprasījumiem par šo personu;

6.7. apņemas nekavējoties izskatīt fizisko un juridisko personu sūdzības un pretenzijas, ja tās attiecas uz bankas sniegto informāciju parādnieku reģistra sistēmai.

7. Puses apņemas sniegt palīdzību viena otrai, lai risinātu ar pārraidītajiem ziņojumiem saistītos strīdu jautājumus.

8. Puses apņemas ne komerciālos, ne jebkādos citos nolūkos neizpaust trešajām personām informāciju, kas tām kļuvusi zināma saistībā ar šo līgumu, izņemot Latvijas Republikas normatīvajos aktos paredzētos gadījumus vai gadījumus, kad puses rakstiski vienojušās par informācijas izpaušanu.

9. Jebkuri līguma grozījumi iegūst juridisku spēku tikai tad, ja tie veikti rakstiski un tos ar parakstu apstiprinājušas abas puses.

10. Visus strīdus puses centīsies atrisināt saskaņā ar 11. punktā noteikto kārtību, ņemot vērā noteikumu un Latvijas Republikas normatīvo aktu prasības.

11. Vienas puses pretenzijas otrai pusei iesniedzamas rakstiski piecu darbadienu laikā pēc attiecīgā ziņojuma apstrādes parādnieku reģistra sistēmā. Otra puse pretenzijas izskata un sniedz rakstisku atbildi piecu darbadienu laikā.

12. Ja vienošanās netiek panākta, strīdu izskata Latvijas Republikas normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā Latvijas Republikas tiesās.

13. Puses nav atbildīgas par jebkādu kavēšanos vai neizpildītām saistībām, ja to cēlonis bijusi nepārvarama vara.

14. Līgums stājas spēkā ar __________________________. Līgums ir noslēgts uz nenoteiktu laiku un var tikt izbeigts, pusēm par to rakstiski vienojoties vai arī septiņu dienu laikā pēc Latvijas Bankas rakstiska paziņojuma saņemšanas.

15. Līgums sagatavots uz 3 (trim) lapām divos eksemplāros, pa vienam katrai pusei.

16. Pušu juridiskās adreses:

16.1. Latvijas Banka: K. Valdemāra ielā 2a, Rīgā, LV-1050

Tālr. 702 2300, fakss 702 2420

16.2. Banka: ____________________________________________

____________________________________________

Pušu paraksti:

Latvijas Banka

Banka

_______________________

______________________

(paraksts)

(paraksts)

_______________________

______________________

(vārds, uzvārds)

(vārds, uzvārds)

_______________________

______________________

(amats)

(amats)

Z.v.

Z.v.

_______________________

______________________

(datums)

(datums)

 

 

16.01.2003