Darbības ar dokumentu

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas bankas izveidošanu

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Izveidot Latvijas banku.

2. Apstiprināt nolikumu «Par Latvijas banku», kas darbojas līdz likuma «Par Latvijas banku» pieņemšanai.

3. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei nodrošināt Latvijas bankas darbības uzsākšanu.

4. Latvijas bankas padomei līdz 1990. gada 15. novembrim izstrādāt un iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu «Par Latvijas banku».

5. Atzīt par spēku zaudējušu Latvijas PSR Augstākās Padomes 1990. gada 2. marta lēmumu «Par Latvijas banku» (Latvijas PSR Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, Nr. 12).

6. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 31. jūlijā

 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes
1990. gada 31. jūlija lēmumu

 

NOLIKUMS PAR LATVIJAS BANKU

I. Vispārējie noteikumi

1. Latvijas banka ir valsts kredītiestāde. Par bankas operācijām un drošību atbild valsts. Latvijas banka darbojas saskaņā ar Latvijas Republikas likumu «Par bankām», Latvijas Republikas likumiem, Latvijas Republikas Augstākās Padomes un valdības lēmumiem un šo nolikumu.

2. Latvijas banka ir vienots nacionālo naudaszīmju emisijas centrs republikas teritorijā, banku banka attiecībā uz komercbankām un pārējām kredītiestādēm, republikas valsts budžeta kases izpildes organizatore, kā arī ekonomikas regulētāja ar naudas un kredīta metodēm.

3. Latvijas bankas uzdevumi ir:

3.1. Latvijas Republikas valsts ekonomiskās politikas realizēšana ar naudas apgrozības, kreditēšanas, finansēšanas, norēķinu un valūtas operāciju palīdzību;

3.2. republikas naudas apgrozījuma un aizdevuma fonda centralizētas pārvaldes nodrošināšana ar naudas un kredīta metodēm;

3.3. komercbanku un pārējo kredītiestāžu darbības uzraudzība likumā «Par bankām» noteiktajos ietvaros.

4. Latvijas banka ir juridiska persona. Tai ir zīmogs ar valsts ģerboņa attēlu un bankas nosaukumu.

5. Latvijas bankas pārvalde atrodas Rīgā. Latvijas banka var atvērt savas nodaļas, filiāles un pārstāvniecības Latvijā un ārvalstīs. Latvijas bankai nevar būt savi uzņēmumi un organizācijas, tā nevar piedalīties kopuzņēmumu veidošanā.

6. Latvijas bankai ir tiesības piedalīties starptautiskajās banku un valūtas organizācijās (Starptautiskais valūtas fonds, Pasaules banka un citas), kuru darbība sekmē Latvijas bankas funkciju izpildi.

7. Latvijas banka publicē mēneša un gada bilances pēc noteiktas formas.

 

II. Latvijas bankas kapitāls

8. Latvijas bankas kapitālu veido:

8.1. pamatkapitāls - 500 miljoni rubļu;

8.2. rezerves kapitāls;

8.3. rīcības kapitāls.

9. Bankas pamatkapitāls ir paredzēts bankas operāciju veikšanai un savu saistību nodrošināšanai. Pamatkapitālu 30 milj. rubļu apmērā bankai gada laikā no bankas nodibināšanas dienas piešķir valsts. Bankas pamatkapitālam ik gadus pieskaita 25 procentus no bankas tīrās peļņas līdz tam laikam, kad tas sasniedz pamatkapitāla apmēru.

10. Rezerves kapitāls paredzēts bankas iespējamo zaudējumu segšanai. Tos sedz no kārtējā gada peļņas. Ja zaudējumu segšanai rezerves kapitāla nepietiek, tie sedzami no pamatkapitāla. Ja pēdējais līdz ar to kļūst mazāks par 15 miljoniem rubļu, tas no valsts līdzekļiem jāpapildina līdz šai summai. Rezerves kapitālu veido, ik gadus atskaitot no bankas tīrās peļņas 25 procentus, līdz tas sasniedz pamatkapitāla apmēru.

11. Rīcības kapitālu banka izlieto darbinieku sociālo vajadzību apmierināšanai un pamatlīdzekļu ieguvei. Rīcības kapitāla izlietošanas tāmi katru gadu apstiprina bankas padome.

 

III. Bankas pārvaldīšana

12. Latvijas banku vada bankas padome 6 locekļu sastāvā, kurus Augstākā Padome ieceļ pēc Augstākās Padomes Ekonomikas komisijas priekšlikuma. Padomes sastāvā ietilpst padomes priekšsēdētājs - bankas prezidents. Padomē pēc amata parasti iekļauj republikas finansu ministru. Bankas prezidentu ieceļ Augstākā Padome pēc Augstākās Padomes priekšsēdētāja priekšlikuma. Bankas darba operatīvai vadībai izveido valdi. Valdē ietilpst valdes priekšsēdētājs, viņa vietnieks un trīs locekļi. Valdes locekļus pēc prezidenta ieteikuma ieceļ bankas padome.

13. Bankas padomes locekļus ieceļ uz 3 gadiem. Ja kāds no padomes locekļiem izstājas pirms termiņa, viņa vietā uz atlikušo laiku ieceļams jauns padomes loceklis. Augstākā Padome var atsaukt bankas prezidentu un padomes locekļus pirms termiņa, ja viņi ir izdarījuši kriminālu vai cita veida pārkāpumu, kas nav savienojams ar atrašanos bankas padomes sastāvā.

14. Bankas padome ir neatkarīga savos lēmumos, un vienīgi Latvijas Republikas Augstākajai Padomei ir tiesības atcelt bankas padomes lēmumu.

15. Bankas padomes sēdes ir tiesīgas, ja tajās piedalās ne mazāk par divām trešdaļām padomes locekļu. Padome izšķir visus jautājumus ar klātesošo locekļu balsu vairākumu. Ja balsu skaits ir vienāds, izšķirošā ir padomes priekšsēdētāja balss. Valdes locekļiem ir tiesības piedalīties padomes sēdēs ar padomdevēja balsstiesībām.

Bankas padome savlaicīgi informē Augstākās Padomes Ekonomikas komisiju par sēdes darba kārtību.

16. Bankas padome:

16.1. sagatavo un iesniedz Latvijas Republikas Augstākajai Padomei priekšlikumus par grozījumiem Nolikumā par Latvijas banku;

16.2. izstrādā bankas darbības politiku naudas apgrozības un kreditēšanas jomā un dod valdei direktīvas šīs politikas realizācijai;

16.3. pieņem vai noraida valdes priekšlikumus par izlaižamo naudaszīmju daudzumu;

16.4. nosaka komercbanku un pārējo kredītiestāžu obligāto rezervju normas un procenta likmes par aizdevumiem komercbankām un pārejām kredītiestādēm;

16.5. nosaka kārtību un apjomu, kādā veicamas operācijas ar vērtspapīriem atklātā tirgū;

16.6. kopā ar Finansu ministriju nosaka kārtību, kādā komercbankas veic valsts budžeta kases izpildes operācijas;

16.7. reģistrē komercbanku un pārējo kredītiestāžu statūtus, kā arī nosaka komercbanku un pārējo kredītiestāžu reģistrācijas kārtību;

16.8. apstiprina instrukcijas atsevišķās bankas darbības jomās, nosaka, kādā kārtībā parakstāmi bankas dokumenti un korespondence, un publicē to vispārējai zināšanai;

16.9. izskata valdes iesniegtās mēneša, ceturkšņa un gada bilances. Vismaz vienreiz ceturksnī padome vai tās speciālie pilnvarotie izskata valdes protokolus, bankas depozītus, kasi, vekseļu un vērtspapīru portfe|us, citus nodrošinājumus un kontrolē, vai to saturs saskan ar grāmatvedības pārskatu un bilances datiem;

16.10. lemj par nekustamā īpašuma iegūšanu;

16.11. dod Latvijas Republikas Augstākajai Padomei atzinumu par ārvalstu banku, kā arī citu kredītiestāžu, to pārstāvniecību, nodaļu un filiāļu darbības lietderību Latvijas teritorijā;

16.12. nosaka kārtību republikas banku un citu kredītiestāžu pārstāvniecību, nodaļu un filiāļu atvēršanai citās republikās un ārvalstīs.

17. Bankas valde:

17.1. realizē bankas darbības politiku saskaņā ar bankas padomes lēmumiem un norādījumiem;

17.2. veic bankas darbības operatīvo vadību;

17.3. sagatavo bankas padomei priekšlikumus, kā arī iesniedz mēneša bilances un gada pārskatus;

17.4. izstrādā un iesniedz padomei apstiprināšanai instrukcijas atsevišķās bankas darbības jomās;

17.5. pārzina bankas uzskaiti, norēķinus, nodrošina vērtību saglabāšanu, naudaszīmju izgatavošanu un laišanu apgrozībā, kā arī to izņemšanu no apgrozības un iznīcināšanu;

17.6. izstrādā un iesniedz padomei apstiprināšanai projektus par aizdevuma procenta likmēm, obligāto rezervju normām un operācijām atklātā tirgū.

18. Latvijas bankas prezidents:

18.1. organizē un vada Latvijas bankas darbu;

18.2. ieceļ amatā un atbrīvo no tā departamentu un nodaļu vadītājus, kā arī bankas iestāžu un tai pakļauto uzņēmumu un organizāciju vadītājus;

18.3. apstiprina Latvijas bankas struktūru, reorganizē un likvidē tai pakļautās iestādes, organizācijas un uzņēmumus;

18.4. pārstāv Latvijas banku attiecībās ar citām bankām, iestādēm, uzņēmumiem un organizācijām Latvijā un ārvalstīs;

18.5. ir tiesīgs piedalīties valdības organizētajās sēdēs.

19. Latvijas bankas prezidenta un padomes locekļu darba samaksu nosaka Latvijas Republikas Augstākās Padomes Prezidijs. Valdes locekļi un bankas darbinieki saņem atalgojumu atbilstoši algu likmēm. Štatu sarakstus un algu likmes apstiprina padome. Valdes locekļiem aizliegts piedalīties vai iestāties personiski, ar pilnvarotās personas vai ar trešās personas starpniecību to uzņēmumu darbā, kuru intereses saskaras ar bankas interesēm.

20. Latvijas banka konsultē republikas valdību naudas apgrozījuma un kredīta jautājumos un sniedz attiecīgu informāciju. Valdības locekļi bez lēmēja balsstiesībām var piedalīties bankas padomes un valdes sēdēs, kā arī iesniegt priekšlikumus.

21. Latvijas banka operāciju veikšanai izveido departamentus un nodaļas.

22. Visi Latvijas bankas izdevumi sedzami no bankas ieņēmumiem.

Bankas budžetu izstrādā bankas valde un iesniedz to apstiprināšanai bankas padomei. Bankas operāciju gads sākas 1.janvārī un beidzas 31. decembrī.

23. Latvijas banku likvidē ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes likumu, kurā noteikta bankas īpašuma turpmākā izmantošana.

 

IV. Bankas operācijas

24. Emisijas operācijas:

24.1. izlaist bankas naudaszīmes (banknotes) ir tiesības vienīgi Latvijas bankai. Naudaszīmes izlaižamas latos, un tām jābūt pilnā nominālvērtībā nodrošinātām ar dārgmetāliem, brīvi konvertējamo valūtu un ātri realizējamām precēm;

24.2. Latvijas banka organizē naudaszīmju {banknošu un maiņas monētu) izgatavošanu, pārvadāšanu un glabāšanu savās iestādēs un citu banku iestādēs, kā arī izveido naudas rezerves fondus un nosaka kārtību, kādā no apgrozības tiek izņemtas nolietotās un bojātās naudaszīmes un kā notiek to apmaiņa.

25. Valsts budžeta kases izpilde, operācijas ar vērtspapīriem un dārgmetāliem:

25.1. Latvijas banka slēdz līgumu ar vienu vai vairākām komercbankām par valsts budžeta kases izpildes operāciju veikšanu;

25.2. Latvijas banka kopīgi ar Finansu ministriju nosaka kārtību, kādā komercbankas veic valsts budžeta kases izpildes operācijas;

25.3. Latvijas banka kopīgi ar Finansu ministriju pārvalda valsts parādu, nosakot aizņemto līdzekļu avotus, šo līdzekļu samaksas termiņus un citus ar aizņemšanos saistītos nosacījumus. Valsts parāda maksimālo lielumu nosaka Latvijas Republikas Augstākā Padome;

25.4. Latvijas banka pret ķīlu (dārgmetāli, valūta, citi ātri realizējami aktīvi) var kreditēt republikas valdību valsts izdevumu segšanai. Valdībai piešķiramā kredīta apmēru nosaka Latvijas Republikas Augstākā Padome;

25.5. Latvijas banka glabā Latvijas Republikas dārgmetālu un valūtas rezerves, veic operācijas ar vērtspapīriem, bet valsts uzdevumā - arī operācijas ar valūtu un dārgmetāliem.

26. Licencēšanas operācijas:

Komercbankas un pārējās iestādes drīkst uzsākt savu darbību tikai pēc Latvijas bankas licences saņemšanas un statūtu reģistrācijas Latvijas bankā. Licences izsniegšanas, atsaukšanas un reģistrācijas kārtību nosaka Latvijas banka.

27. Naudas apgrozījuma un kredītieguldījumu regulēšana:

27.1. naudas apgrozījumu un kredītieguldījumus Latvijas banka regulē:

mainot komercbankām un citām kredītiestādēm piešķiramo aizdevumu lielumu,

pērkot un pārdodot valsts vērtspapīrus un ārvalstu valūtu,

regulējot komercbankām un citām kredītiestādēm noteiktās obligāto rezervju normas,

regulējot procenta likmes par komercbankām un citām kredītiestādēm piešķirtajiem aizdevumiem;

27.2. Latvijas banka ierosina Latvijas Republikas Augstākajai Padomei apstiprināt komercbankām un citām kredītiestādēm šādus ekonomiskos normatīvus:

statūtu kapitāla lielumu,

pašu kapitāla un aktīvu summas maksimālo attiecību,

bilances likviditātes rādītājus,

obligāto rezervju normas,

riska maksimālo lielumu uz vienu aizņēmēju,

atskaitījumu normas no peļņas, rezerves un apdrošināšanas fonda;

27.3. ja komercbankas un citas kredītiestādes neievēro noteiktos normatīvus, Latvijas bankai ir tiesības:

pieprasīt, lai dibinātāji veic bankas vai citas kredītiestādes darbības uzlabošanas pasākumus,

pieprasīt vadītāja nomaiņu,

pieprasīt bankas reorganizāciju;

27.4. Latvijas bankai ir tiesības izdarīt komercbanku vai citu kredītiestāžu darbības pilnīgu vai daļēju revīziju. Komercbankām un citām kredītiestādēm jāiesniedz Latvijas bankā bilances un pārskati. Latvijas banka likumā un Nolikumā paredzētajos ietvaros nosaka komercbanku un citu kredītiestāžu bilanču un pārskatu saturu un to iesniegšanas periodiskumu;

27.5. Latvijas banka pārstāv republiku attiecībās ar citu valstu centrālajām bankām, starptautiskajām bankām un citām kredītiestādēm.

Latvijas banka ir tiesīga:

saņemt aizdevumus ārvalstu un starptautiskajās bankās un citās kredītiestādēs,

piešķirt aizdevumus ārvalstu un starptautiskajām bankām un citām kredītiestādēm,

atvērt ārvalstu un starptautisko banku un citu kredītiestāžu korespondentu un citus kontus, pieņemt tajos naudu un izdarīt norēķinus,

garantēt Latvijas Republikas un ārvalstu juridisko personu naudas saistības,

veikt citas starptautiska rakstura valūtas, norēķinu un aizdevumu operācijas,

noteikt kārtību, kādā Latvijas Republikas juridiskās un fiziskās personas Latvijas teritorijā var lietot ārvalstu valūtu saskaņā ar starptautiskajiem līgumiem un vienošanos ar ārvalstu centrālajām bankām;

27.6. Latvijas banka nosaka nacionālās naudas vienības kursu līdz tam laikam, kad to veiks Latvijas birža;

27.7. Latvijas banka drīkst atvērt savus norēķinu, korespondentu un citus kontus Latvijas Republikas bankās un ārvalstu bankās, kā arī Latvijas Republikas bankas un ārvalstu bankas drīkst atvērt savus norēķinu, korespondentu un citus kontus Latvijas bankā;

27.8. Latvijas banka nosaka Latvijas Republikā lietojamās norēķinu formas. Latvijas banka saskaņā ar starptautisko vienošanos un banku praksi nosaka norēķinu kārtību Latvijas Republikā. Latvijas banka pati veic starptautiskos norēķinus un dod tiesības komercbankām veikt norēķinus ar ārvalstu bankām.

28. Latvijas banka savas kompetences ietvaros izdod normatīvos aktus, kas ir obligāti komercbankām un citām kredītiestādēm, kā arī uzņēmumiem, organizācijām un iestādēm.

29. Latvijas bankai ir tiesības iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumu un lēmumu projektus naudas apgrozības un banku darbības jautājumos.

30. Latvijas banka nevar būt Latvijas komercbanku akcionārs vai pajas īpašnieks.

31. Latvijas bankas uzraudzību veic Latvijas Republikas Augstākās Padomes komisija. Tā kontrolē Latvijas bankas darbību un apstiprina Latvijas bankas gada pārskatu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

 

31.07.1990