Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 261

Par elektronisko kases aparātu ieviešanu republikas mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu, valūtas maiņas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Noteikt, ka ar 1992. gada 1. oktobri mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu, valūtas maiņas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem (neatkarīgi no to īpašuma veida) jāizsniedz klientiem darījumu apliecinošs dokuments (kvīts).

2. Mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu, valūtas maiņas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem līdz 1992. gada 1. oktobrim jāuzstāda elektroniskie kases aparāti, lai nodrošinātu šī lēmuma 1. punkta izpildi.

3. Mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, kuros pircēji par precēm un pakalpojumiem maksā brīvi konvertējamā valūtā: valūtas maiņas uzņēmumos un uzņēmējsabiedrību komisijas veikalos, kā arī mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos, kuri sāk savu darbību pēc šī lēmuma pieņemšanas brīža, elektronisko kases aparātu ekspluatācijai jāatbilst elektronisko kases aparātu lietošanas noteikumiem (pielikums).

4. Pieņemt akciju sabiedrības «INTERLATVIJA» priekšlikumu veikt šī lēmuma 3. punktā minēto uzņēmumu apgādi ar elektroniskajiem kases aparātiem un šo aparātu ražotājuzņēmumu izstrādātajiem tehniskās ekspluatācijas noteikumiem, ka arī nodrošināt elektronisko kases aparātu remontu un tehnisko apkopi.

5. Arējās tirdzniecības ministrijai izstrādāt un pēc saskaņošanas ar Tieslietu ministriju līdz 1992. gada 1. oktobrim iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomei likumprojektu par nepieciešamajiem grozījumiem Latvijas administratīvo pārkāpumu kodeksā.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības ministrs E. ZAUSĀJEVS

Rīgā 1992. gada 7. jūlijā

PIELIKUMS
Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992. gada 7. jūlija lēmumam Nr. 261

Elektronisko kases aparātu lietošanas
NOTEIKUMI

1. Šie noteikumi attiecas uz mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kuros pircēji par precēm un pakalpojumiem maksā brīvi konvertējamā valūtā, valūtas maiņas uzņēmumiem un uzņēmējsabiedrību komisijas veikaliem, kā ari mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumiem, kuri sāk savu darbību pēc Latvijas Republikas Ministru Padomes lēmuma «Par elektronisko kases aparātu ieviešanu republikas mazumtirdzniecības, sadzīves pakalpojumu, valūtas maiņas un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumos» pieņemšanas brīža.

2. Elektronisko kases aparātu (tālāk tekstā - «kases aparāts») drīkst atvērt tikai tā uzņēmuma pārstāvis, kurš veic šī aparāta remontu un tehnisko apkopi.

3. Kases aparātā jābūt čeku lentei un kontrollentei. Ja kontrollente tiek atslēgta vai arī tās nav, kases aparāta darbība ir bloķēta.

4. Kases aparātā ir jābūt neizdzēšamai elektroniskajai atmiņai un akumulatoriem, kuri nodrošina elektroniskās atmiņas saglabāšanu, ja kases aparāts tiek atslēgts no strāvas.

5. Kases aparāta konstrukcijai jānodrošina iespēja:

5.1. ieprogrammēt vismaz divu nodokļu maksājumu reģistrāciju;

5.2. izdrukāt dienas atskaiti, kurā norādīta ieņemtās naudas kopsumma un iekasēto nodokļu kopsumma.

6. Uz kases aparāta jābūt norādītam tā uzņēmuma nosaukumam, adresei un telefona numuram, kurš veic šī aparāta remontu un apkopi.

7. Kases aparātam jābūt tehniskajai pasei, kurā izdarāmas atzīmes par aparāta nodošanu ekspluatācijā un kapitālo vai kārtējo remontu, kā arī ierakstāms tā uzņēmuma nosaukums, kurš ir kases aparāta lietotājs.

Kases aparāts nododams remontā vai citam uzņēmumam kopā ar tehnisko pasi.

8. Nododot kases aparātu lietošanā:

8.1. tā uzņēmuma darbinieks, kurš veic kases aparāta tehnisko apkopi un remontu, pārbauda kases aparātu darba režīmā un noformē nepieciešamos dokumentus;

8.2. uzņēmuma vadītājs vai īpašnieks saņem lietošanā un glabāšanā kases aparāta darba režīmu (programmēšana, atskaišu izdrukāšana u. c.) pārslēgšanas atslēgas;

8.3. uzņēmuma kasieris (pārdevējs) saņem lietošanā kases aparāta darba režīma atslēgu.

9. Uzsākot darbu ar kases aparātu, kasieris (pārdevējs):

9.1. pārbauda, vai kases aparātā ir čeku lente un kontrollente un, ja nepieciešams, ieliek kases aparātā jaunus čeku lentes un kontrollentes rullīšus;

9.2. izvēlas darba režīmu;

9.3. pārbauda datuma un laika rādītājus;

9.4. kārtējās darba maiņas sākumā atver kases aparāta atvilktni un ieliek tajā naudu.

10. Strādājot ar kases aparātu, kasierim (pārdevējam):

10.1. jāievēro kases aparātu ražotājuzņēmuma izstrādātie tehniskās ekspluatācijas noteikumi;

10.2. jāreģistrē pirkumi;

10.3. jāreģistrē saņemtās un izdotās naudas summas;

10.4. jāsaskaita dienas ienākumi;

10.5. pirms katras atskaites izdrukāšanas un informācijas dzēšanas jāsaskaita kases aparāta atvilktnē esošā nauda.

11. Lai sagatavotu atskaites par pirkumiem, kasieris (pārdevējs):

11.1. izdrukā dienas atskaiti;

11.2. izdrukā atskaiti par noteiktu laikposmu;

11.3. dzēš informāciju par dienā pārdotajām precēm, bet kases aparāta atmiņā saglabā informatīvo apkopojumu (kopējais pirkumu skaits, kopējais naudas ienākums u. c.).

12. Beidzot darbu, kasieris (pārdevējs):

12.1. saskaņā ar kases aparāta tehniskās ekspluatācijas prasībām izņem dienas laikā izmantoto kontrollentes rullīšu daļu, izslēdz kases aparāta darba režīmu un izņem darba režīma atslēgas no kases aparāta, kā arī izņem naudu no kases aparāta atvilktnes un atstāj to atvērtu;

12.2. saskaita un noteiktā kārtībā nodod naudas ienākumu.

13. Par konstatēto kases aparāta bojājumu kasieris (pārdevējs) ziņo uzņēmumam, kas veic kases aparāta tehnisko apkopi un remontu. Šāds rakstisks vai mutisks pieteikums jāreģistrē uzņēmumā, kas veic kases aparāta tehnisko apkopi un remontu, un attiecīgajā uzņēmumā, no kura pieteikts kases aparāta bojājums. Uzņēmums, kas veic kases aparāta tehnisko apkopi un remontu, nodrošina sava pārstāvja ierašanos 72 stundu laikā no izsaukuma saņemšanas brīža.

Par veikto tehnisko apkopi un remontu kases aparāta tehniskajā pasē izdarāma atzīme.

Latvijas Republikas ārējās tirdzniecības ministrs E. ZAUSĀJEVS

07.07.1992