Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Mākslas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Apstiprināt saskaņā ar pielikumu 1991. gadā pieņemto Latvijas Mākslas akadēmijas Satversmi.

2. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas dienu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 18. jūnijā

 

Latvijas Republikas Augstākās Padomes
1992. gada 18. jūnija lēmuma
«Par Latvijas Mākslas akadēmijas Satversmes apstiprināšanu»

PIELIKUMS

LATVIJAS MĀKSLAS AKADĒMIJAS SATVERSME (OTRĀ)
1991. g.

I. PAMATPRINCIPI

1.1. Latvijas Mākslas akadēmija (turpmāk - LMA) ir augstākā mākslas mācību iestāde Latvijā. Tā dibināta 1919. gadā. LMA uzdevums ir sniegt saviem studentiem augstāko mākslas izglītību, sagatavojot profesionālus māksliniekus, mākslas zinātniekus un pedagogus, kā arī veicināt mākslas un kultūras attīstību Latvijas Republikā.

1.2. LMA ir autonoma valsts mācību iestāde, kas uz savas Satversmes pamata patstāvīgi veic akadēmijas mācību darbu, vada tas sabiedrisko dzīvi, nosaka savu organizatorisko un pārvaldes struktūru, savas darbības mērķus un metodi.

1.3. LMA ir juridiskā persona, tai ir zīmogs ar Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu un sava atribūtika.

1.4. LMA ir iestāde ar tās valdījumā esošajām ēkām, meistardarbnīcām, mācību centriem, ražotnēm u. c.

1.5. Tiesības studēt LMA ir Latvijas Republikas pastāvīgajiem iedzīvotājiem, kuri izpildījuši uzņemšanas noteikumus, neatkarīgi no viņu izcelsmes, rases, nacionālās piederības, dzimuma, sociālā un mantiskā stāvokļa, politiskajiem uzskatiem un reliģiskās pārliecības.

LMA ir tiesības organizēt studijas arī citu valstu pilsoņiem uz līguma pamata.

Uzņemšanas noteikumus akadēmijas specialitāšu programmās izstrādā pati LMA, tos apstiprina LMA Padome. Vispārējie uzņemšanas noteikumi tiek saskaņoti ar Latvijas Republikas augstskolās spēkā esošajiem uzņemšanas noteikumiem.

1.6. LMA studijas notiek latviešu valodā. LMA organizē studijas arī svešvalodās, ja tas atbilst akadēmijas profesionālajām interesēm.

1.7. Studentiem, kuri apguvuši noteikto studiju programmu, piešķir attiecīgu kvalifikāciju, izsniedzot noteikta parauga LMA izglītības dokumentu. Izglītības dokumentu veidus atbilstoši studiju programmām nosaka LMA.

1.8. LMA nosaukums svešvalodās ir:

angļu valodā: Latvian Academy of Arts,

vācu valodā: Lettische Kunstakademie,

franču valodā: L'Academie des beaux arts,

krievu valodā: Латвийская академия художеств.

II. LMA PĀRVALDES FORMAS UN PRINCIPI

2.1. Senāts ir augstākā LMA pārvaldes institūcija, kura nosaka akadēmijas darbības stratēģiju gan studiju, gan saimnieciskās attīstības virzienā.

Senātu ievēlē LMA personāls uz trim gadiem atbilstoši šādām kvotām: 50 procentus Senāta veido LMA Padome, 25 procentus - vēlētie studenti, 25 procentus - vēlētie mācību spēki un darbinieki.

Senātu vada priekšsēdētājs, kuru ievēlē, aizklāti balsojot, no Senātā esošo personu vidus.

Senātam ir tiesības apturēt LMA Padomes lēmumus.

Senāts tiek sasaukts ne mazāk kā trīs reizes gadā.

Senāts lēmumus pieņem, aizklāti balsojot.

2.2. LMA Padome risina un lemj akadēmijas studiju, zinātniskā un radošā darba, ka arī citus jautājumus.

LMA Padomes sastāvā ir rektors, prorektori, dekāni, katedru un specialitāšu vadītāji, profesori, kurus LMA Padomei izvirza mācību spēku personāls, kā arī studentu pašpārvaldes izvirzītie studenti.

LMA Padome lēmumus pieņem balsojot.

2.3. Rektoru ievēlē Senāts uz sešiem gadiem. LMA rektora amatu ir tiesības ieņemt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

2.4. Rektors izveido LMA vadību - rektorātu, kurā ietilpst rektors, prorektori, dekāni un daļu vadītāji. Prorektorus izvirza rektors, tos apstiprina Senāts atbilstoši rektora pilnvaru laikam.

Fakultāšu dekānus ieceļ rektors un apstiprina LMA Padome uz trim gadiem.

2.5. LMA tiešo vadību veic rektors, viņa prombūtnes laikā - prorektors.

Pārējo LMA vadošo darbinieku darba pienākumus un tiesības nosaka rektors kā darba devējs.

III. LMA TIESĪBAS

3.1. LMA rektorāts, saskaņojot ar LMA Padomi, apstiprina mācību spēku un darbinieku štatus atbilstoši nolikumam par LMA personālu, par pamatu ņemot akadēmijas darbības virzienus.

3.2. LMA specialitāšu un katedru personālam ir tiesības izstrādāt studiju programmas un plānus, kā arī veikt radošo un zinātnisko darbību.

Tā rezultātā ir iespējams iegūt atbilstošus akadēmiskos vai zinātniskos grādus, t. i., profesiju nosaukumus, kurus apstiprina LMA Padome.

3.3. LMA ir tiesības izveidot jaunas nodaļas, specialitātes un meistardarbnīcas, nodibināt biedrības, sabiedriskās organizācijas, muzejus un laboratorijas, rīkot izstādes, konferences, simpozijus un festivālus atbilstoši LMA visu veidu finansiālajām iespējām.

3.4. LMA ir tiesības organizēt saimnieciskā aprēķina mācību kursus, ražošanas darbnīcas, salonus un mākslas galerijas, kā arī veikt cita veida saimniecisko un komerciālo darbību augstskolas, studentu un mācību spēku darbības veicināšanai. Šīs tiesības regulē attiecīgs LMA nolikums.

3.5. LMA ir tiesības patstāvīgi sadarboties ar ārvalstu mācību iestādēm, mākslas iestādēm, firmām un privātpersonām un nodibināt ar tām visu veidu juridiskās attiecības saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

3.6. LMA ir tiesības noteikt akadēmiskā personāla darba slodzi atbilstoši augstskolas iespējām, LMA nolikumam un saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

3.7. LMA Padomei ir tiesības piešķirt akadēmiskos nosaukumus «bakalaurs» un «maģistrs». Akadēmiskos nosaukumus piešķir par noteikta studiju programmas apjoma apgūšanu un īpašu prasību izpildīšanu; piešķiršanas kārtību regulē LMA nolikums par akadēmiskajiem nosaukumiem.

IV. LMA STRUKTŪRA

4.1. LMA struktūru veido:

1) pamatstruktūras,

2) funkcionālās struktūras,

3) apkalpojošās struktūras.

4.2. LMA pamatstruktūras veido:

1) rektorāts,

2) studiju daļa,

3) radošā un zinātniskā daļa,

4) personāla daļa,

5) grāmatvedība.

Pamatstruktūru tiešo darbību nodrošina katedras un specialitātes, kas realizē studiju programmas; administrācija, kas, saskaņojot ar LMA Padomi, nosaka un koordinē visu veidu LMA darbību; personāla daļa un grāmatvedība, kuras pārziņā ir darba likumdošanas un finansu jautājumi.

4.3. Funkcionālās struktūras veido tās LMA darbības nozares, kuras tieši nepiedalās studiju procesā un tā organizēšanā un kuru kompetencē ietilpst LMA radošā, akadēmiskā un zinātniskā darbība (bibliotēka, zinātniskā laboratorija, muzejs, mākslas galerija, ārējo sakaru sekretariāts u. c.).

4.4. Apkalpojošās struktūras - saimniecības daļa - veic LMA funkcionēšanas tehniskā nodrošinājuma un materiālās apgādes darbus.

V. STUDIJU PROCESA ORGANIZĀCIJA

5.1. Studiju saturu, apjomu un kritērijus nosaka attiecīgās nodaļas un katedras un apstiprina LMA Padome.

5.2. Studiju organizatorisko pusi nosaka studiju plāni un programmas, bet regulē - stundu saraksts.

5.3. LMA studiju gads dalās divos ciklos - semestros. Atbilstoši katedru un specialitāšu studiju programmām LMA organizē trešo semestri specifisku studiju programmu īstenošanai.

5.4. Pilna LMA specialitāšu studiju programma dalās divos posmos:

1) akadēmiskās pamatizglītības apgūšanas posms - no 1. līdz 3. kursam;

2) studiju meistardarbnīcas - no 4. līdz 5. vai 6. kursam. Pilna studiju programma noslēdzas ar diplomdarbu un akadēmiskā nosaukuma iegūšanu.

LMA organizē dažādu veidu pēcdiploma studijas.

5.5. Studiju priekšmetu veidus un to savstarpējās attiecības atbilstoši nozīmīgumam nosaka katedras un specialitātes.

Katedru un specialitāšu lēmumus apstiprina LMA Padome.

5.6. LMA studiju process noris nodarbību, lekciju, semināru veidā un citos veidos gan individuālā, gan grupveida formā atbilstoši studiju mērķim.

5.7. LMA studijas tiek vērtētas atbilstoši LMA Padomes apstiprinātajai vērtēšanas sistēmai. Tiesības pēc katra studiju cikla pabeigšanas turpināt studijas tiek piešķirtas studentiem, kuru sekmība atbilst LMA prasībām. Studentu sekmības jautājumus izlemj atbilstoši LMA nolikumam par vērtēšanas sistēmu.

VI. LMA STUDENTI

6.1. LMA tiek uzņemti studenti, kuri iztur iestājeksāmenus atbilstoši LMA profesionālajām prasībām un tās Padomes apstiprinātajiem noteikumiem.

Par to studentu mācībām, kas sakomplektēti atbilstoši LMA iestājeksāmenu konkursam paredzēto vietu skaitam, maksā valsts.

6.2. LMA ir iespējams studēt uz līguma pamata līdztekus no valsts budžeta apmaksātajām studijām.

6.3. LMA ir iespējams studēt atbilstoši individuālajam studiju plānam. Priekšlikumus par individuālu studiju organizēšanu katru atsevišķi izskata LMA Padome.

6.4. Students saņem apliecību un ieskaišu dokumentu.

6.5. Sekmīgie studenti saņem stipendijas, kas nedrīkst būt zemākas par valsts noteikto minimumu. LMA ir paaugstinātās un vārda stipendijas, kuras saņem studenti par izcili labām sekmēm. Studentiem ir tiesības pretendēt uz LMA finansiālu atbalstu: pabalstiem, kompensācijām, komandējumu naudu u. c.

6.6. Studenti, kuri nav izpildījuši studiju programmu atbilstoši studenta statusam un kuru sekmība neatbilst LMA prasībām, skaitās izstājušies un tiek atskaitīti no LMA.

6.7. Studenti, kuri ir pārtraukuši studijas attaisnojošu iemeslu dēļ, var studēšanu atjaunot, bet ne vēlāk kā divu gadu laikā.

6.8. Studenti, kuri ir pārtraukuši studijas pēc pašu vēlēšanās, var trīs gadu laikā pretendēt uz studiju atjaunošanu. Šīs pretenzijas individuāli kārtībā izskata LMA Padome, un tās regulē attiecīgs LMA nolikums.

6.9. Studentiem ir tiesības organizēt studentu pašpārvaldi - studentu padomi, kura pārstāv studentu intereses LMA.

6.10. Studentiem ir tiesības dibināt profesionālas biedrības, grupas un citu veidu apvienības, kā arī tiesības piedalīties visu sabiedrisko organizāciju darbā.

6.11. Studentiem ir tiesības LMA ietvaros veikt komercdarbību saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

VII. LMA STUDIJU DARBA PERSONĀLS

7.1. LMA akadēmisko un zinātnisko personālu veido augsti kvalificēti speciālisti, izcili savas nozares meistari, apdāvināti un pieredzējuši pedagogi, erudītas personības neatkarīgi no izcelsmes, rases, nacionālās piederības, dzimuma, sociālā un mantiskā stāvokļa, politiskajiem uzskatiem un reliģiskās pārliecības, kā arī neatkarīgi no viņu pavalstniecības.

7.2. LMA studiju procesu īsteno akadēmiskais un zinātniskais personāls, kā arī palīgpersonāls.

Akadēmiskais un zinātniskais personāls ir doktori, profesori, docenti, lektori, asistenti un pētniecisko daļu vadītāji, kuri veido un īsteno studiju programmas, kā arī veic zinātniskās pētniecības darbu.

Palīgpersonāls - mācību meistari, metodiķi, laboranti u. c. - palīdz veikt gan studiju, gan zinātnisko darbu.

7.3. Akadēmisko un zinātnisko personālu pieņem darbā konkursa kārtībā, šos jautājumus izskata LMA Padome, darba līgumu apstiprina rektors.

7.4. Pēc darba līgumā noteiktā termiņa izbeigšanās persona, kas slēgusi darba līgumu ar LMA, tiek pakļauta atkārtotam konkursam.

7.5. Rektoram ir tiesības izņēmuma kārtā pieņemt darbā, taču ne ilgāk kā uz vienu studiju gadu, personas specifisku studiju organizēšanai un nodrošināšanai, pakļaujot tās konkursam un uz līguma pamata.

7.6. Rektoram ir tiesības ierosināt izbeigt darba līgumu profesionālas nepiemērotības un disciplināru pārkāpumu dēļ, kā arī studiju darbā notiekošo pārmaiņu gadījumos. Šos jautājumus individuālā kārtībā izskata LMA Padome atbilstoši darba līgumā paredzētajām normām un Latvijas Republikas likumdošanas aktiem.

VIII. LMA FINANSES

8.1. LMA budžetu veido līdzekļi, kas piešķirti no Latvijas Republikas valsts budžeta, ienākumi no maksas studijām, līgumstudijām, no saimnieciskās darbības, no LMA specifikai atbilstošas uzņēmējdarbības, dāvinājumiem, ziedojumiem, aizdevumiem un citiem ienākumu avotiem.

8.2. LMA budžeta projektu izstrādā LMA grāmatvedība rektora vadībā. Budžetu apstiprina LMA Senāts.

8.3. LMA finansu darbības iekšējo pārbaudi veic LMA revīzijas komisija katra gada jūnijā, mēneša beigās ziņojot par savas darbības rezultātiem LMA Padomei.

LMA revīzijas komisiju ievēlē Senāts uz trim gadiem.

LMA revīzijas komisija var uzsākt ārpuskārtas pārbaudi jebkurā laikā pēc LMA Senāta vai Padomes pieprasījuma.

IX. LMA SATVERSMES PIEŅEMŠANAS KĀRTĪBA

9.1. LMA Satversmi var pieņemt, grozīt, papildināt vai atcelt LMA Senāts.

9.2. LMA Satversme tiek saskaņota ar Latvijas Republikas Kultūras ministriju.

9.3. LMA Satversmi apstiprina Latvijas Republikas Augstākā Padome.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

18.06.1992