Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem Latvijas Republikas likumā «Par Latvijas Republikas tautas deputāta statusu»

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt Latvijas Republikas 1990. gada 28. maija likumā «Par Latvijas Republikas tautas deputāta statusu» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1990, 25) šādus grozījumus:

1. Izteikt 4. un 5. pantu šādā redakcijā:

«4. pants. Deputāta amata pildīšana

Deputātam pastāvīgi jāpiedalās Augstākās Padomes darbā.

Deputātam divas reizes gadā jāiesniedz Augstākās Padomes Mandātu un deputātu ētikas komisijai tās noteiktajā termiņā savu ienākumu deklarācija, uzrādot ienākumu avotu un saņemtās summas, kā arī jāsniedz ziņas par viņam piederošo īpašumu (kapitāla daļām) uzņēmējsabiedrībās un uzņēmumos un jāpaziņo, kādus amatus viņš ieņem citās valsts un pašvaldību iestādēs, kā arī sabiedriskajās organizācijās un uzņēmējsabiedrībās. Sniegto ziņu pareizību deputāts apliecina ar savu parakstu. Deklarācija ir publiski pieejama.

Deputāts nedrīkst ne pats, ne arī uz citas personas vārda saņemt no valsts pasūtījumus un koncesijas. Šis aizliegums neattiecas uz valsts pasūtījumiem zemnieku saimniecībām lauksaimniecības produkcijas ražošanai.

Deputāta statuss nav savienojams ar atrašanos militārajā dienestā, tiesneša un prokurora amatā.

Ja deputāts ieņem amatu, kas nav savienojams ar deputāta pienākumu pildīšanu, viņam mēneša laikā no dienas, kad atzītas deputāta pilnvaras, iepriekšējais darbs jāatstāj.

Deputāts savu pilnvaru laikā tiek atbrīvots no iesaukšanas obligātajā valsts dienestā, kā arī militārajās vai pārbaudes apmācībās.

5. pants. Deputāta pilnvaru izbeigšanās pirms termiņa

Deputāta pilnvaras izbeidzas pirms termiņa:

1) ja deputāts iesniedz personisku iesniegumu par savu pilnvaru nolikšanu;

2) ja vēlētāji atsauc deputātu;

3) ja deputāta amatu neļauj pildīt slimība. Jautājumu par deputāta nespēju sakarā ar slimību pildīt savu amatu izlemj Augstākā Padome pēc Augstākās Padomes Mandātu un deputātu ētikas komisijas priekšlikuma, kas pamatots ar medicīniskās komisijas atzinumu;

4) ja Augstākā Padome anulē deputāta mandātu.

Augstākā Padome lemj par deputāta mandāta anulēšanu, ja deputāts:

1) vienas sesijas laikā bez attaisnojoša iemesla nav apmeklējis vairāk nekā pusi no plenārsēdēm vai pastāvīgo komisiju sēdēm;

2) šā likuma 4. pantā paredzētajā termiņā nav iesniedzis ienākumu deklarāciju vai apzināti uzrādījis tajā nepareizas ziņas;

3) pārkāpis šā likuma 4. pantā paredzētos aizliegumus;

4) notiesāts par tīšu noziegumu un spriedums stājies likumīgā spēkā;

5) darbojies pretēji Latvijas Republikas Satversmei un citiem likumiem, Augstākās Padomes lēmumiem, kuri nodrošina Latvijas kā neatkarīgas demokrātiskas valsts pastāvēšanu, ja tas konstatēts ar Augstākās Padomes komisijas slēdzienu un apstiprināts Augstākās Padomes plenārsēdē.

Par deputāta mandāta anulēšanu Augstākā Padome pieņem lēmumu. Pēc tam tā reorganizē attiecīgos vēlēšanu apgabalus, uzticot šo apgabalu vēlētāju pārstāvību blakus esošo vēlēšanu apgabalu deputātiem vai arī izveidojot attiecīgajā administratīvajā teritorijā vienu vēlēšanu apgabalu un uzticot šīs teritorijas vēlētāju pārstāvību tajā ievēlētajiem deputātiem,»

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 30. jūnijā

30.06.1992