Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2004. gada 12. oktobra noteikumus Nr. 848 "Kārtība, kādā piešķir mērķdotāciju plānošanas reģionu, rajonu un vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu izstrādei".

 

Ministru kabineta noteikumi Nr.150

Rīgā 2003.gada 1.aprīlī (prot. Nr.18, 28.§)

Kārtība, kādā piešķiramas valsts mērķdotācijas plānošanas reģionu, rajonu un vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu izstrādei

Izdoti saskaņā ar Teritorijas plānošanas likuma 11.panta trešo daļu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā piešķiramas valsts mērķdotācijas plānošanas reģionu, rajonu un vietējo pašvaldību teritorijas plānojumu izstrādei (turpmāk - mērķdotācija).

2. Mērķdotāciju var pieprasīt:

2.1. plānošanas reģiona attīstības padome;

2.2. rajona padome, republikas pilsētas dome, pilsētas un novada dome, pagasta padome (turpmāk - pašvaldība).

3. Piešķiramās mērķdotācijas apjoms:

3.1. plānošanas reģiona attīstības padomei - līdz 15000 latu;

3.2. rajona padomei - līdz 15000 latu;

3.3. republikas pilsētas domei - līdz 15000 latu;

3.4. pilsētas un novada domei - līdz 12000 latu;

3.5. pagasta padomei - līdz 7000 latu.

4. Mērķdotācijas pieprasītāja (turpmāk - pieprasītājs) līdzfinansējuma apmērs nedrīkst būt mazāks par 20 % no dotējamo plānošanas pasākumu kopējām izmaksām.

5. Mērķdotāciju piešķir šādiem pasākumiem:

5.1. teritorijas plānojuma izstrādei;

5.2. teritorijas plānojuma grozījumu izstrādei;

5.3. detālplānojumu vai to grozījumu izstrādei atbilstoši vietējās pašvaldības teritorijas plānojumam, ja pasūtītājs ir pašvaldība;

5.4. pasākumiem, kas papildina šo noteikumu 5.1., 5.2. un 5.3.apakšpunktā minētos pasākumus:

5.4.1. kartogrāfiskā materiāla sagatavošanai;

5.4.2. plānošanas speciālistu apmācībai;

5.4.3. ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (ĢIS) programmatūras iegādei;

5.4.4. ar teritorijas plānošanu saistīto pētījumu izstrādei.

6. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija izveido komisiju, kura piešķir valsts mērķdotācijas teritorijas plānojumu izstrādei (turpmāk - komisija), apstiprina tās nolikumu un ieceļ komisijas priekšsēdētāju. Komisijas sastāvā iekļauj pārstāvjus no Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas, Finanšu ministrijas, Vides ministrijas, Zemkopības ministrijas un Latvijas Pašvaldību savienības. Komisijas personālsastāvu ar rīkojumu apstiprina reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs.

7. Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nodrošina komisijas sekretariāta funkciju veikšanu.

8. Komisija katru gadu līdz 10.decembrim iesniedz Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijā un Finanšu ministrijā pārskatu par piešķirtajām mērķdotācijām, to saņēmējiem, pasākumiem un to izpildi.

9. Mērķdotāciju pieprasītājam piešķir un izmaksā, pamatojoties uz reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministra apstiprinātu komisijas lēmumu.

10. Komisijas lēmumā nosaka, kādiem pasākumiem un kādā apmērā tiek piešķirta mērķdotācija un izmaksāts avanss. Mērķdotāciju izlieto tikai komisijas lēmumā minētajiem pasākumiem.

11. Lai saņemtu mērķdotāciju, pieprasītājs iesniedz komisijā pieprasījumu mērķdotācijas saņemšanai (turpmāk - pieprasījums; 1.pielikums).

12. Komisija izvērtē pieprasījumus to iesniegšanas kārtībā un sagatavo lēmumu par mērķdotācijas piešķiršanu un finansējuma sadalījumu pa pasākumiem.

13. Komisija ārpus kārtas izvērtē pieprasījumus šādiem prioritāriem pasākumiem:

13.1. administratīvi teritoriālās reformas procesā apvienoto vietējo pašvaldību (novadu) teritorijas plānojuma izstrādei;

13.2. teritorijas plānojumu izstrādei Baltijas jūras un Rīgas jūras līča piekrastes pašvaldībās;

13.3. teritorijas plānojuma izstrādei Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas atbalstītu demonstrācijas projektu ietvaros.

14. Komisija nepieņem jaunus pieprasījumus no pieprasītājiem, kuriem mērķdotācija ir piešķirta, bet kuri nav snieguši pārskatu par tās izlietojumu un attiecībā uz kuriem komisija nav pieņēmusi lēmumu par pasākumu pabeigšanu.

15. Ja komisija nolemj mērķdotāciju nepiešķirt, Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nosūta pieprasītājam motivētu atteikumu.

16. Komisijas lēmumu par mērķdotācijas piešķiršanu Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrija nosūta pieprasītājam un Valsts kasei.

17. Visu plānoto pasākumu izpildes sākšanai pieprasītājam izmaksā avansu 50 % apmērā no kopējā piešķirtā mērķdotācijas apmēra.

18. Pieprasītājs ne vēlāk kā deviņus mēnešus pēc mērķdotācijas piešķiršanas sniedz komisijai starppārskatu par pasākumu izpildes gaitu un grafiku, izlietoto mērķdotāciju un līdzfinansējumu, pievienojot finanšu izlietojumu apliecinošu dokumentu kopijas.

19. Pēc visu pasākumu pabeigšanas un pārskata par piešķirtās mērķdotācijas un līdzfinansējuma izlietojumu izskatīšanas komisija pieņem lēmumu par atlikušās mērķdotācijas izmaksu.

20. Lai saņemtu atlikušo mērķdotācijas daļu, pieprasītājs ne vēlāk kā 18 mēnešus pēc mērķdotācijas piešķiršanas iesniedz komisijai šādus materiālus:

20.1. plānošanas reģiona attīstības padomes vai pašvaldības lēmumu par visu pasākumu pabeigšanu, lēmumu par plānošanas reģiona plānojuma vai tā grozījumu apstiprināšanu vai pašvaldības saistošos noteikumus, ar kuriem stājies spēkā pašvaldības teritorijas plānojums, tā grozījumi vai detālplānojums;

20.2. pārskatu par piešķirtās mērķdotācijas un līdzfinansējuma izlietojumu (2.pielikums) un finanšu izlietojumu apliecinošu dokumentu kopijas;

20.3. normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā izstrādāto un spēkā stājušos teritorijas plānojuma vai tā grozījumu, detālplānojuma vai tā grozījumu, pētījuma vai kartogrāfiskā materiāla vienu eksemplāru vai pārskatu par plānošanas speciālistu apmācību.

21. Komisija izvērtē šo noteikumu 20.punktā minētos dokumentus un sagatavo lēmumu par visu pasākumu pabeigšanu un atlikušās mērķdotācijas daļas izmaksu. Ja iesniegtie plānojumi neatbilst teritorijas plānojumu izstrādi regulējošiem tiesību aktiem un politikas plānošanas dokumentiem vai papildinošo pasākumu izpilde neatbilst komisijas lēmumā noteiktajam, komisija uz laiku aptur mērķdotācijas izmaksu vai neizmaksā atlikušo mērķdotācijas daļu.

22. Ja pieprasītājs konstatē, ka nepieciešams mainīt komisijas lēmumā noteiktos pasākumus, tas informē komisiju par nepieciešamajiem grozījumiem. Komisija izskata iesniegumu un pieņem attiecīgu lēmumu. Komisijas lēmumu apstiprina reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs.

23. Finanšu ministrija, pamatojoties uz valsts budžetā kārtējam gadam paredzēto mērķdotācijas finansējuma apmēru, iesniedz komisijai apstiprināto finansēšanas plānu, kurā noteikts līdzekļu sadalījums. Komisijas sagatavotie lēmumi par mērķdotācijas piešķiršanu nedrīkst pārsniegt valsts budžetā kārtējam gadam paredzēto mērķdotācijas finansējuma apmēru. Valsts kase veic finanšu operācijas, kas saistītas ar mērķdotācijas izmaksu, nepārsniedzot mērķdotāciju finansēšanas plānā apstiprinātās summas, un nodrošina mērķdotācijas ieskaitīšanu saņēmēja budžetā.

24. Pieprasītājus, kuri pieprasījumu iesnieguši līdz šo noteikumu spēkā stāšanās dienai, bet mērķdotāciju nav saņēmuši, komisija informē par šo noteikumu spēkā stāšanos un lūdz pārrakstīt pieprasījumus, noformējot jauno pieprasījumu atbilstoši šo noteikumu 1.pielikumam, un atkārtoti iesniegt tos komisijai. Rindas kārtība tiek saglabāta.

25. Pieprasītājam, kuram saskaņā ar Ministru kabineta 1999.gada 25.maija noteikumiem Nr.187 "Kārtība, kādā piešķiramas mērķdotācijas pašvaldību teritorijas attīstības plānu izstrādāšanai" izmaksāts avanss 50 % apmērā no kopējā piešķirtā mērķdotācijas apmēra, arī atlikušo mērķdotācijas daļu izmaksā, pamatojoties uz minētajiem noteikumiem.

Ministru prezidents E.Repše

Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrs I.Gaters

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 5.aprīli.

1-1-150 COPY.GIF (63780 bytes)

1-2-150 COPY.GIF (90670 bytes)

1-3-150 COPY.GIF (68411 bytes)

2-150 COPY.GIF (112810 bytes)

05.04.2003