Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 141

Par Latvijas Republikas Meža ministrijas nolikumu un Latvijas republikāniskās mežsaimniecības ražošanas apvienības «Latvijas mežs» reorganizāciju

Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Apstiprināt pievienoto Latvijas Republikas Meža ministrijas nolikumu.

2. Atzīt par daļēji spēku zaudējušiem Latvijas PSR Ministru Padomes 1988. gada 26. jūlija lēmumu Nr. 247 «Par Latvijas republikāniskās mežsaimniecības ražošanas apvienības «Latvijas mežs» izveidošanu» un 1988. gada 4. oktobra lēmumu Nr. 328 «Par Latvijas republikāniskās mežsaimniecības ražošanas apvienības «Latvijas mežs» statūtu apstiprināšanu», ciktāl tie ir pretrunā ar apstiprināto Latvijas Republikas Meža ministrijas nolikumu.

3. Reorganizēt ar 1990. gada 1. decembri Latvijas republikānisko mežsaimniecības ražošanas apvienību «Latvijas mežs» par Latvijas mežizstrādes ražošanas apvienību «Latvijas mežs». Sakarā ar to:

3.1. nodot mežsaimniecības ražošanas apvienības «Latvijas mežs» mežsaimniecības valsts pārvaldes funkcijas Meža ministrijai, kurai jāizveido republikā virsmežniecības un mežniecības, atdalot no mežrūpniecības saimniecībām par valsts budžeta līdzekļiem finansējamo mežsaimniecības dienestu un pārdalot esošos pamatlīdzekļus un finansu atlikumu;

3.2. Latvijas republikāniskajai mežsaimniecības ražošanas apvienībai «Latvijas mežs» līdz 1990. gada 1. novembrim kopīgi ar ieinteresētajām ministrijām un resoriem izstrādāt mežizstrādes ražošanas apvienības «Latvijas mežs» statūtus un iesniegt tos apstiprināšanai Rūpniecības ministrijai.

4. Latvijas republikāniskās mežsaimniecības ražošanas apvienības «Latvijas mežs» Valsts kontroles daļas štata vienības, kā arī valsts budžeta asignējumu atlikumu to uzturēšanai nodot Vides aizsardzības komitejai.

5. Kontroli pār šī lēmuma izpildi uzdot valdības padomniekam rūpniecības un enerģētikas jautājumos E. Ceihneram.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 28. septembrī

 

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1990. gada 28. septembra lēmumu Nr. 141

Latvijas Republikas Meža ministrijas
NOLIKUMS

1. Latvijas Republikas Meža ministrija (tālāk tekstā - Meža ministrija) ir Latvijas Republikas valsts pārvaldes orgāns, kas savas kompetences ietvaros ir atbildīgs par vienotas mežsaimniecības politikas izstrādāšanu un tās realizēšanu visos republikas mežos un ir pakļauts Latvijas Republikas Ministru Padomei.

2. Meža ministrijas galvenie uzdevumi ir:

2.1. saglabāt un vairot republikas meža bagātību, realizēt nepieciešamos pasākumus meža apsaimniekošanas uzlabošanai;

2.2. nodrošināt visu republikas mežu efektīvu pārvaldīšanu;

2.3. apmierināt tautsaimniecības vajadzības pēc koksnes resursiem, stimulēt meža blakusizmantošanas palielināšanu un ieviest mežsaimniecības pašfinansēšanas sistēmu, kā arī regulāri informēt Latvijas Republikas Valdību par meža resursu faktisko stāvokli un sniegt priekšlikumus par to izmantošanas iespējām tautsaimniecībā.

3. Meža ministrijas sistēmā ietilpst virsmežniecības, mežniecības un citi uzņēmumi.

4. Meža ministrija savā darbībā ievēro republikas Konstitūciju un likumus, Latvijas Republikas Valdības lēmumus un rīkojumus un šo nolikumu, kā arī citus normatīvos aktus.

5. Meža ministrijas funkcijas ir:

5.1. veikt visas republikas mežu uzskaiti un monitoringu un kārtot meža kadastru;

5.2. organizēt meža apsardzību, aizsardzību, atjaunošanu un kopšanu, kā arī kontrolēt šo darbu izpildi;

5.3. organizēt un kontrolēt medību saimniecību;

5.4. sagatavot cirsmu fondu saskaņā ar meža ciršanas tāmi visos republikas mežos un izsniegt ciršanas biļetes visiem meža izstrādātājiem saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes noteikto kārtību.

5.5. palielināt visus iespējamos ieņēmumus valsts budžetā no meža resursu racionālas izmantošanas, kā arī veikt kontroli pār iedalīto valsts līdzekļu izlietošanas efektivitāti;

5.6. sadarbībā ar vietējās pašvaldības iestādēm veicināt valsts meža iznomāšanu apsaimniekošanai;

5.7. plānot un organizēt meža meliorāciju, meža ceļu būvi un rekreācijas pasākumus;

5.8. sadarboties ar vietējās pašvaldības iestādēm, kā arī vispusīgi pētīt un ievērot sabiedrības viedokli meža apsaimniekošanas jautājumos, nodrošināt atklātumu savā darbībā;

5.9. attīstīt starptautiskos sakarus ar ārvalstu partneriem;

5.10. sagatavot Latvijas Republikas likumdošanas aktu projektus mežsaimniecības darbības uzlabošanai.

6. Meža ministrijai ir tiesības:

6.1. noteiktā kārtībā ministrijas sistēmā izveidot, reorganizēt un likvidēt virsmežniecības, uzņēmumus un organizācijas iedalīto valsts budžeta līdzekļu asignējumu ietvaros un apstiprināt to statūtus;

6.2. noteiktā kārtībā saņemt no valsts statistikas iestādēm un citiem pārvaldes orgāniem nepieciešamās ziņas.

7. Meža ministriju vada ministrs, kuru ieceļ Latvijas Republikas Augstākā Padome.

8. Ministram ir vietnieks, kuru pēc ministra priekšlikuma ieceļ amatā un atbrīvo no amata Latvijas Republikas Ministru Padome.

9. Meža ministrs:

9.1. ir personiski atbildīgs par ministrijas uzdevumu un pienākumu izpildi;

9.2. nosaka ministra vietnieka pienākumus un aparāta darbinieku atbildību, ieceļ amatā un atbrīvo no amata ministrijas centrālā aparāta darbiniekus, virsmežziņus, mežziņus un citus pakļauto uzņēmumu vadītājus;

9.3. apstiprina ministrijas centrālā aparāta struktūru un štatu sarakstu Latvijas Republikas Ministru Padomes noteiktā maksimālā darbinieku skaita un darba samaksas fonda ietvaros, darbinieku amatalgas - saskaņā ar spēkā esošo amatalgu shēmu un ministrijas struktūrvienību nolikumus;

9.4. savas kompetences ietvaros izdod pavēles, instrukcijas un norādījumus, kas ir obligāti visām iestādēm, uzņēmumiem un organizācijām neatkarīgi no to pakļautības.

10. Meža ministrija, ja nepieciešams, izdod ar citām ministrijām un resoriem kopīgus normatīvos aktus.

11. Meža ministrija var izveidot kolēģiju, kuras locekļus apstiprina meža ministrs.

12. Meža ministrija ir juridiska persona, un tai var būt zīmogs ar papildinātā Latvijas Republikas valsts mazā ģerboņa attēlu un pilnu ministrijas nosaukumu valsts valodā.

28.09.1990