Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 139

Par akciju sabiedrības «Latvijas laikrakstu un žurnālu izdevniecība» izveidošanu

Laikā no 1965. līdz 1967. gadam Latvijas Komunistiskās partijas Centrālā Komiteja bez likumīga pamata, balstoties uz PSKP CK lēmumiem, atsavināja un pārņēma savā pārziņā Latvijas PSR īpašumu - valsts laikrakstu un žurnālu izdevniecību. 1976.-1978. gadā tika nodota ekspluatācijā izdevniecības ražošanas bāze - Preses nams. Tā radīšanā piedalījās gan Latvijas PSR Ministru Padome, gan PSKP CK. Turklāt Preses nama celtniecībā ieguldītie PSKP CK līdzekļi bija ievērojami mazāki par izdevniecības darbības rezultātā gūto peļņu. Turpmākajos gados PSKP CK savā īpašumā ieguva visu izdevniecības peļņu, kuru faktiski veidoja republikas laikrakstu un žurnālu redakciju kopējā darbība. Turklāt lielākā šīs peļņas daļa tika iegūta no laikrakstiem un žurnāliem, kuri nebija partijas izdevumi.

Šogad vairums laikrakstu un žurnālu redakciju kļuvušas par juridiskām personām ar tiesībām patstāvīgi rīkoties ar saviem ienākumiem. Preses nama apvienotā darba kolektīvu padome vairākkārt izteikusi priekšlikumu Latvijas Republikas Augstākajai Padomei un Valdībai pārņemt PSKP CK Latvijas izdevniecību republikas īpašumā un uz tās bāzes izveidot akciju sabiedrību, tā nodrošinot visu izdevēju līdzdalību Preses nama pārvaldīšanā, kā arī visu preses izdevumu netraucētu izdošanu.

Atbalstot laikrakstu un žurnālu redakciju darba kolektīvu un izdevniecības tipogrāfijas darba kolektīva priekšlikumus un izpildot Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1990. gada 30. maija lēmumu «Par nelikumīgi atsavinātā īpašuma - laikrakstu un Žurnālu izdevniecības - atdošanu Latvijas Republikai», Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Izveidot ārpusresoru uzņēmumu - akciju sabiedrību «Latvijas laikrakstu un žurnālu izdevniecība» (tālāk tekstā - «akciju sabiedrība») uz to pamatfondu un apgrozāmo līdzekļu bāzes, kuri šī lēmuma pieņemšanas brīdī ir PSKP CK Latvijas izdevniecības rīcībā.

2. Līdz akciju sabiedrības izveidošanai šī lēmuma 1. punktā minētā īpašuma pārvaldīšanu uzdot Latvijas laikrakstu un žurnālu izdevniecības pagaidu izpilddirektoram.

Iecelt par Latvijas laikrakstu un žurnālu izdevniecības pagaidu izpilddirektoru Kazimiru Dunduru.

K. Dunduram nodrošināt visu līdz šim iznākošo laikrakstu un žurnālu turpmāku izdošanu, kā arī citu izdevniecības līgumsaistību izpildi.

3. Noteikt, ka:

3.1. izlaižamo akciju kopvērtība ir 25 miljoni rubļu;

3.2. 51 procents izlaižamo akciju ir Latvijas Republikas īpašums, 23 procenti akciju tiek nodots PSKP CK, bet 26 procenti akciju - sadalīts laikrakstu un žurnālu redakciju darba kolektīviem un tipogrāfijas darba kolektīvam atbilstoši to ieguldījumam izdevniecības līdzekļu veidošanā.

Akciju sabiedrības veidošanas procesā pieļaujami akciju kapitāla sadales precizējumi starp akciju turētājiem.

Ja kāda no organizācijām vai kolektīviem atsakās saņemt tai iedalītās akcijas, tās pāriet Latvijas Republikas īpašumā;

3.3. laikrakstu un žurnālu redakciju darba kolektīviem un tipogrāfijas darba kolektīvam iedalītās akcijas šo kolektīvu locekļiem jāizpērk akciju sabiedrības statūtos noteiktajos termiņos.

4. Ekonomikas ministrijai līdz 1990. gada 1. novembrim pēc saskaņošanas ar akciju turētājiem iesniegt Latvijas Republikas Ministru Padomei akciju sabiedrības dibināšanai nepieciešamo dokumentu projektus.

5. Uzdot akciju sabiedrībai nodrošināt 1990. gada ceturtajā ceturksnī un 1991. gadā visu to laikrakstu un žurnālu iespiešanu, kurus izdevniecība iespieda 1990. gadā, kā arī laikraksta «Diena» iespiešanu.

6. Noteikt, ka visas ar laikrakstu un žurnālu iespiešanu, to izplatīšanu un citiem pakalpojumiem saistītās attiecības regulē līgumi, ko akciju sabiedrība noslēdz ar laikrakstu un žurnālu redakcijām un citām ieinteresētajām organizācijām.

7. Uzdot Latvijas Republikas Valdības administrācijai informēt par šī lēmuma pieņemšanu PSKP CK Lietu pārvaldi.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1990. gada 28. septembrī

 

28.09.1990