Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas kriminālkodeksā» spēkā stāšanās kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka tiesu, iepriekšējās izmeklēšanas iestāžu un izziņas iestāžu lietvedībā esošajās krimināllietās tie nodarījumi, kas kvalificēti pēc citu valstu krimināllikuma, pārkvalificējami pēc Latvijas kriminālkodeksa atbilstošajiem pantiem.

Ja par nodarījumiem, kas kvalificēti pēc citu valstu krimināllikuma, Latvijas kriminālkodeksā nav paredzēta kriminālatbildība, krimināllietas par tiem izbeidzamas.

Lietās, kuras notiesājošs spriedums stājies spēkā līdz 1992. gada 1. martam, nodarījuma kvalifikācija pēc citas valsts krimināllikuma atstājama negrozīta.

2. Atbrīvot no visiem soda veidiem (pamatsoda un papildsoda) personas, kuras līdz 1992. gada l. martam notiesātas par nodarījumiem, kuri pēc šā likuma spēkā stāšanās netiek atzīti par noziedzīgiem, tas ir par nodarījumiem, kas paredzēti Latvijas (Latvijas PSR) kriminālkodeksa 124. panta pirmajā daļā, 154., 159.1, 180. pantā (tajā daļā, kas attiecas uz bēgšanu no ārstnieciskā darba profilaktorija, audzināšanas darba profilaktorija vai ari ceļā uz profilaktoriju), 181.2 pantā (tajā daļā, kas attiecas uz nelikumīgu vielu, izstrādājumu un priekšmetu nodošanu personām, kuras ievietotas ārstnieciskajos darba profilaktorijos vai audzināšanas darba profilaktorijos vai vielu, izstrādājumu un priekšmetu nelikumīgu saņemšanu no tām, 187.1, 193.1 un 193.2 pantā.

3. Izbeigt tiesu, iepriekšējās izmeklēšanas iestāžu un izziņas iestāžu lietvedībā esošās krimināllietas par nodarījumiem, kuri pēc šā likuma spēkā stāšanās netiek atzīti par noziedzīgiem, tas ir par nodarījumiem, kas paredzēti Latvijas kriminālkodeksa 124. panta pirmajā daļā, 154., 159.1, 180. pantā (tajā daļā, kas attiecas uz bēgšanu no ārstnieciskā darba profilaktorija, audzināšanas darba profilaktorija vai arī ceļā uz profilaktoriju), 181.2 panta (tajā daļā, kas attiecas uz nelikumīgu vielu, izstrādājumu un priekšmetu nodošanu personām, kuras ievietotas ārstnieciskajos darba profilaktorijos vai audzināšanas darba profilaktorijos vai vielu, izstrādājumu un priekšmetu nelikumīgu saņemšanu no tām), 187.1 , 193.1 un 193.2 pantā.

4. Grozīt spriedumus personām, kas notiesātas pēc šā lēmuma 2. punktā minētajiem pantiem un vienlaikus citiem Latvijas (Latvijas PSR) kriminālkodeksa pantiem, ņemot vērā, ka šīs personas atbrīvojamas no visiem soda veidiem, kuri tām noteikti par nodarījumiem, kas paredzēti Latvijas (Latvijas PSR) kriminālkodeksa 124. panta pirmajā daļā, 154., 159.1, 180. pantā (tajā daļā, kas attiecas uz bēgšanu no ārstnieciskā darba profilaktorija, audzināšanas darba profilaktorija vai arī ceļā uz profilaktoriju), 181.2 pantā (tajā daļā, kas attiecas uz nelikumīgu vielu, izstrādājumu un priekšmetu nodošanu personām, kuras ievietotas ārstnieciskajos darba profilaktorijos vai audzināšanas darba profilaktorijos vai vielu, izstrādājumu un priekšmetu nelikumīgu saņemšanu no tām), 187.1, 193.1 un 193.2 pantā.

5. Atzīt par nesodītām personas, kuras atbrīvotas no soda saskaņā ar šā lēmuma 2. punktu, kā ari personas, kuras jau agrāk izcietušas sodu vai atbrīvotas pirms termiņa, ja tās bijušas notiesātas par nodarījumiem, kas paredzēti Latvijas (Latvijas PSR) kriminālkodeksa 124. panta pirmajā daļā, 154., 159.1, 180. pantā (tajā daļā, kas attiecas uz bēgšanu no ārstnieciskā darba profilaktorija, audzināšanas darba profilaktorija vai ari ceļā uz profilaktoriju), 181.2 pantā (tajā daļā, kas attiecas uz nelikumīgu vielu, izstrādājumu un priekšmetu nodošanu personām, kuras ievietotas ārstnieciskajos darba profilaktorijos vai audzināšanas darba profilaktorijos vai vielu, izstrādājumu un priekšmetu nelikumīgu saņemšanu no tām), 187.1, 193.1 un 193.2 pantā.

6. Izbeigt medicīniska rakstura piespiedu līdzekļu piemērošanu hroniskiem alkoholiķiem un narkomāniem, kuriem šo piespiedu līdzekļu piemērošanu noteikusi tiesa saskaņā ar Latvijas (Latvijas PSR) kriminālkodeksa 57. pantu.

7. Uzdot šā lēmuma izpildi:

1) attiecībā uz krimināllietām, kurās nodarījumi pārkvalificējāmi saskaņā ar šā lēmuma 1. punktu vai kuras izbeidzamas saskaņā ar šā lēmuma 3. punktu, - izziņas un iepriekšējas izmeklēšanas iestādēm un tiesām.

Tiesa savā lietvedībā esošās lietas izskata tiesas sēdēs, piedaloties prokuroram; izmeklētāja un izziņas iestāžu lēmumus apstiprina prokurors.

Lietās, kas minētas šā lēmuma 1. punktā, nodarījumu pārkvalificēt tiesas sēdē var tikai tad, ja ar to nepasliktinās tiesājamā stāvoklis;

2) attiecībā uz lēmuma 2. un 4. punktā minētajām personām, ko sodījušas republikas tiesas un kas sodu izcieš Latvijas Republikas teritorijā, - rajonu (pilsētu) tautas tiesām pēc soda izciešanas vietas, bet attiecībā uz personām, kuras sodu izcieš ārpus republikas robežām, - tiesām, kas taisījušas spriedumus, vai Latvijas Republikas Augstākajai Tiesai.

Iestādēm, kas izpilda spriedumus, jāiesniedz tiesām nepieciešamās ziņas par personām, kuras izcieš sodu par Latvijas Republikas teritorijā izdarītajiem nodarījumiem, kas minēti šā lēmuma 2. punktā.

Jautājumus par atbrīvošanu no soda vai soda samazināšanu tiesas izskata tiesas sēdēs Latvijas kriminālprocesa kodeksa 374. pantā noteiktajā kārtībā;

3) attiecībā uz šā lēmuma 6. punktu - iestādēm, kas izpilda spriedumus.

8. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz šā gada 1. aprīlim:

1) iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu par nepieciešamajiem grozījumiem likumdošanas aktos sakarā ar Latvijas Republikas likuma «Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas kriminālkodeksā» pieņemšanu;

2) iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu par ārstniecisko profilaktoriju likvidēšanu;

3) sagatavot Latvijas kriminālkodeksu izdošanai masu metienā.

9. Likums stājas spēkā ar 1992. gada 1. martu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 5. februārī

10.03.1992