Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr.42

Rīgā 2003.gada 21.janvārī (prot. Nr.5, 67.§)

Grozījumi Ministru kabineta 1997.gada 16.decembra noteikumos Nr.421 "Stratēģiskas nozīmes preču kontroles noteikumi"

Izdoti saskaņā ar Ministru kabineta iekārtas likuma 14.panta pirmās daļas 3.punktu

Izdarīt Ministru kabineta 1997.gada 16.decembra noteikumos Nr.421 "Stratēģiskas nozīmes preču kontroles noteikumi" (Latvijas Vēstnesis, 1997, 334./335.nr.; 2002, 67.nr.) šādus grozījumus:

1. Papildināt noteikumus ar 1.4.apakšpunktu šādā redakcijā:

"1.4. stratēģiskas nozīmes preču eksports - preču izvešanas muitas procedūra saskaņā ar Muitas likumu, kā arī programmatūru vai tehnoloģiju nosūtīšana ārpus Latvijas Republikas, lietojot elektroniskos sakaru līdzekļus, faksu vai telefonu."

2. Izteikt 8.1.apakšpunktu šādā redakcijā:

"8.1. pārrauga stratēģiskas nozīmes preču izmantošanas atbilstību pieprasījuma deklarācijā minētajai izmantošanai;".

3. Izteikt 21.punktu šādā redakcijā:

"21. Uzņēmums ar stratēģiskas nozīmes preču eksportu, importu vai tranzītu saistītos dokumentus glabā vismaz trīs gadus, bet neizmantotās licences vai importa sertifikātus 15 darbdienu laikā pēc to derīguma termiņa beigām nodod aģentūrā."

4. Izteikt 23.punktu šādā redakcijā:

"23. Eksporta vai tranzīta licence ir nepieciešama arī stratēģiskas nozīmes preču sarakstos neminētu preču eksportam vai tranzītam:

23.1. ja komiteja rakstiski informē uzņēmumu par to, ka attiecīgās preces kopumā vai kā daļa ir vai var būt paredzētas izmantošanai saistībā ar ķīmisko, bioloģisko vai kodolieroču pilnveidošanu, ražošanu, pārvietošanu, darbināšanu, apkalpošanu, glabāšanu, atklāšanu, identifikāciju vai izplatīšanu vai tādu raķešu pilnveidošanu, ražošanu, apkalpošanu vai glabāšanu, kuras spēj nogādāt šādus ieročus;

23.2. ja importētāja valsts vai preces lietotāja valsts ir pakļauta Eiropas Savienības, EDSO vai ANO Drošības padomes ieroču embargo un komiteja ir informējusi uzņēmumu par to, ka attiecīgās preces kopumā vai kā daļa ir vai var būt paredzētas militārai lietošanai. Šī punkta izpratnē preces militārs galīgais izlietojums nozīmē:

23.2.1. tās izmantošanu par ieroču, munīcijas un bruņojuma sarakstos minēto preču sastāvdaļu;

23.2.2. ražošanas, izmēģinājumu vai analītisko iekārtu izmantošanu ieroču, munīcijas un bruņojuma sarakstos minēto preču pilnveidošanai, ražošanai vai apkalpošanai;

23.2.3. jebkuru pusfabrikātu izmantošanu ieroču, munīcijas un bruņojuma sarakstos minēto preču ražošanai."

5. Papildināt III nodaļu ar 23.1 punktu šādā redakcijā:

"23.1 Ja uzņēmumam ir zināms, ka tā eksportētās vai tranzītā pārvietotās preces kopumā vai kā daļa ir paredzētas šo noteikumu 23.1. vai 23.2.apakšpunktā minētajai lietošanai, uzņēmumam par to jāinformē komiteja. Komiteja pieņem lēmumu par to, vai attiecīgajām precēm ir nepieciešama eksporta vai tranzīta licence."

6. Izteikt 24.punktu šādā redakcijā:

"24. Lai saņemtu licenci, uzņēmums iesniedz aģentūrā komitejai adresētu noteikta parauga stratēģiskas nozīmes preču eksporta, importa vai tranzīta licences pieprasījuma deklarāciju, uzņēmuma reģistrācijas apliecību un speciālo atļauju (licenci) atsevišķu uzņēmējdarbības veidu veikšanai (ja saskaņā ar normatīvajiem aktiem tā ir nepieciešama)."

7. Aizstāt 26.punkta ievaddaļā vārdus "pieteikuma deklarācijai" ar vārdiem "pieprasījuma deklarācijai".

8. Svītrot 26.1.1., 26.2.1. un 26.3.1.apakšpunktu.

9. Izteikt 48.punktu šādā redakcijā:

"48. Par šajos noteikumos un citos normatīvajos aktos noteikto stratēģiskas nozīmes preču aprites noteikumu neievērošanu personu sauc pie atbildības likumos noteiktajā kārtībā, un komiteja ir tiesīga pieņemt lēmumu par stratēģiskas nozīmes preču eksporta, importa vai tranzīta licences neizsniegšanu attiecīgajam uzņēmumam."

Ministru prezidents E.Repše

Ārlietu ministre S.Kalniete

Redakcijas piebilde: noteikumi stājas spēkā ar 2003.gada 25.janvāri.

25.01.2003