Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par dokumentu dublikātu, norakstu un izrakstu pareizības apliecināšanu

 

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka uzņēmumiem, iestādēm, organizācijām un uzņēmējsabiedrībām jāapliecina dokumentu noraksti, ko fiziskās un juridiskās personas iesniedz šiem uzņēmumiem, iestādēm, organizācijām un uzņēmējsabiedrībām, ja likumdošanas aktos nav prasīts iesniegt notariāli apliecinātus šādu dokumentu norakstus.

2. Noteikt, ka Latvijas Republikas uzņēmumi, iestādes, organizācijas un uzņēmējsabiedrības pēc fizisko un juridisko personu pieprasījuma izsniedz šo uzņēmumu, iestāžu, organizāciju un uzņēmējsabiedrību lietās esošo dokumentu dublikātus, norakstus un izrakstus.

Dokumentu dublikātu, norakstu un izrakstu pareizību apliecina ar vadītāja vai tam pilnvarotas amatpersonas parakstu un uzņēmuma, iestādes, organizācijas vai uzņēmējsabiedrības zīmogu. Dublikātā, norakstā un izrakstā norāda tā izdošanas datumu un izdara atzīmi par to, ka dokuments atrodas attiecīgā uzņēmuma, iestādes, organizācijas vai uzņēmējsabiedrības lietā.

3. Noteikt, ka, dibinot uzņēmumus (uzņēmējsabiedrības), to dibinātāji pilnvaro personu, kura ir tiesīga apliecināt uzņēmuma (uzņēmējsabiedrības) dibināšanas līguma un citu dibināšanas dokumentu norakstus un izrakstus, kā arī dibinātāju parakstus.

Šādi apliecināti dokumentu noraksti un izraksti, kā arī pilnvaras ir derīgi pagaidu kontu atvēršanai bankās.

Gadījumos, kad uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības) reorganizācijas ceļā no vienas uzņēmējdarbības formas pāriet uz citu uzņēmējdarbības formu, to dibināšanas līguma un citu dibināšanas dokumentu norakstu un izrakstu pareizību var apliecināt šo uzņēmumu (uzņēmējsabiedrību) amatpersonas.

4. Aizliegts apliecināt pases, to aizstājoša dokumenta, deputāta apliecības, dienesta apliecības, sabiedriski politiskās vai sabiedriskās organizācijas biedra kartes norakstus.

Nav apliecināmi tādu dokumentu noraksti, kas rakstīti uz vairākām lapām, ja tās nav sanumurētas, caurauklotas un to skaits nav apliecināts ar dokumenta izsniedzēja - uzņēmuma, iestādes, organizācijas vai uzņēmējsabiedrības zīmoga nospiedumu un amatpersonas parakstu, un tādu dokumentu noraksti, kuros ir dzēsumi, pierakstījumi, svītrojumi un citi nepaskaidroti labojumi, kā arī ar zīmuli rakstītu dokumentu noraksti.

5. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1991. gada 1. jūlijam sagatavot un iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu par likumdošanas aktos izdarāmajiem grozījumiem un papildinājumiem sakarā ar šo lēmumu.

6. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1991. gada 28. maijā

 

28.05.1991