Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 99

Par ārzemju tūrisma darbību licencēšanas kārtību Latvijas Republikā

Pamatojoties uz Latvijas Republikas likumu «Par uzņēmējdarbību», kā arī lai uzlabotu ārzemju tūrisma jomā veicamā darba kvalitāti un palielinātu ar ārzemju tūrismu saistīto organizāciju atbildību par savas darbības rezultātiem, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Ieviest ar 1991. gada 15. aprīli Latvijas teritorijā visu ārzemju tūrisma darbību licencēšanu.

2. Apstiprināt pievienoto Nolikumu par ārzemju tūrisma darbību licencēšanas kārtību Latvijas Republikā.

3. Ārējo ekonomisko sakaru departamentam licencēšanas darba praktiskajai organizēšanai mēneša laikā izveidot Ārzemju tūrisma darbību licencēšanas komisiju un apstiprināt tās sastāvu, kā arī izstrādāt un apstiprināt instrukciju par licenču noformēšanas un izsniegšanas kārtību.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas valdības lietu ministrs K. LĪCIS

Rīgā 1991. gada 17. aprīlī

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas
Ministru Padomes
1991. gada 17. aprīļa lēmumu Nr. 99

 

NOLIKUMS
par ārzemju tūrisma darbību licencēšanas kārtību Latvijas Republikā

1. Šis nolikums, pamatojoties uz Latvijas Republikas likuma «Par uzņēmējdarbību» 28. pantu, reglamentē ārzemju tūrisma darbības, lai paaugstinātu ārzemju tūristu uzņemšanas, kā arī Latvijas iedzīvotāju ārzemju tūrisma braucienu kvalitāti un drošību.

Izsniegtā licence ir pamats, lai veiktu ārzemju tūrisma darbību.

2. Lai saņemtu licenci ārzemju tūrisma darbībai, licences pieprasītājam jāiesniedz Ārējo ekonomisko sakaru departamentam iesniegums ar norādītām garantijām, ka viņam ir nepieciešamie apstākļi šādai darbībai, tas ir, ka licences pieprasītājs uzņemas pilnu juridisku un materiālu atbildību par iespējamo klientu drošību un piedāvāto tūrisma darbības pakalpojumu nodrošināšanu. Licences pieprasītājs ir atbildīgs par ziņām, ko tas sniedzis, lai saņemtu licenci ārzemju tūrisma darbībai.

Kontrakts, ko licences pieprasītājs noslēdzis ar ārzemju līgumpartneri pirms licences pieprasīšanas, nav uzskatāms par pamatu licences izsniegšanai. Licences var izsniegt uz konkursa pamata, kā arī izmantojot citus to izsniegšanas veidus, kas nodrošina pretendentiem vienlīdzīgas tiesības licenču iegādē.

3. Ārzemju tūrisma darbībām Latvijas Republikā noteikti šādi licenču veidi:

3.1. importlicence - ārzemju tūristu uzņemšanai;

3.2. eksportlicence - Latvijas iedzīvotāju ārzemju tūrisma braucienu organizēšanai;

3.3. tranzītlicence - tranzīta ārzemju tūristu apkalpošanai (kruīzi, autotūrisms un citi tūrisma veidi);

3.4. vienreizēja licence - atļauja kādai konkrētai ārzemju tūrisma darbībai.

4. Importlicence, eksportlicence un tranzītlicence tiek izdota uz laiku, kas nav mazāks par vienu gadu; vienreizējā licence tiek izdota uz laiku, kas nepieciešams konkrētās ārzemju tūrisma darbības veikšanai.

Licenci nedrīkst nodot citai juridiskai vai fiziskai personai.

5. Licencēšanas darba praktiskai organizēšanai Ārējo ekonomisko sakaru departamentā tiek izveidota Ārzemju tūrisma darbību licencēšanas komisija, kuras galvenais uzdevums ir izskatīt iesniegumus par licenču izsniegšanu un dot atzinumu Ārējo ekonomisko sakaru departamenta ģenerāldirektoram par licences izsniegšanu, anulēšanu vai atteikumu izsniegt licenci.

6. Konstatētās atkāpes no licenču saņēmēju dotajām garantijām, ārzemju tūrisma darbības zema kvalitāte, ārzemju tūrisma darbība bez licences vai ar licenci, kurai beidzies derīguma laiks, kā arī citi pārkāpumi tiek izskatīti licencēšanas komisijā, pieaicinot ieinteresētās organizācijas vai personas.

7. Ārzemju tūrisma darbību licencēšanas komisija ir tiesīga: pārbaudīt licences pieprasītāju doto garantiju atbilstību īstenībai;

pārbaudīt ārzemju tūristu uzņemšanas un apkalpošanas kvalitāti, kā arī Latvijas iedzīvotāju ārzemju tūrisma braucienu kvalitāti un drošību organizācijās vai firmās, kas saņēmušas licenci šādai darbībai;

pieprasīt no organizācijām vai personām, kas saņēmušas licenci ārzemju tūrisma darbībai, pārskatu par licences izmantošanu;

ieteikt anulēt licenci un Finansu ministrijas noteiktajā kārtībā ieskaitīt republikas valsts budžetā pieckārtīgā apmērā tās nelikumīgi gūtās peļņas daļu, kura paliek juridiskās vai fiziskās personas rīcībā.

8. Ne vēlāk kā 20 dienu laikā pēc iesnieguma saņemšanas Ārējo ekonomisko sakaru departamenta ģenerāldirektors izlemj jautājumu par licences izsniegšanu, anulēšanu vai dod atteikumu to izsniegt.

Atteikumam izsniegt licenci jābūt motivētam, un par to licences pieprasītājam jāpaziņo rakstveidā.

Strīdus par licences neizsniegšanu izskata tiesa.

9. Licences izgatavošanas un izsniegšanas izdevumu segšanai Ārējo ekonomisko sakaru departaments no licences saņēmēja iekasē maksu 50 rubļu apmērā. Samaksas kārtību nosaka Ārējo ekonomisko sakaru departaments.

10. Šajā nolikumā noteiktā licencēšanas kārtība ir obligāta visām Latvijas un ārzemju juridiskām un fiziskām personām, kuras vēlas nodarboties ar ārzemju tūrisma darbību Latvijas teritorijā vai arī organizēt ārzemju tūrisma braucienus republikas iedzīvotājiem.

 

17.04.1991