Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: spēkā esošs

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas kriminālkodeksā un Latvijas labošanas darbu kodeksā

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt grozījumus un papildinājumus šādos Latvijas Republikas likumdošanas aktos:

I. Latvijas kriminālkodeksā:

Izteikt Vispārējās daļas 3. nodaļas 23. panta sesto daļu šādā redakcijā:

«Sievietēm, kuras tiek notiesātas ar brīvības atņemšanu, soda izciešanu labošanas darbu kolonijās nosaka: tām, kuras pirmo reizi tiek notiesātas ar brīvības atņemšanu par noziegumiem, kas izdarīti aiz neuzmanības, - nometinājuma kolonijās, pārējām sievietēm - vispārēja režīma kolonijās.»

II. Latvijas labošanas darbu kodeksā:

1. Izteikt 2. pantu šādā redakcijā:

«2. pants. Latvijas Republikas labošanas darbu likumdošanas akti

Kārtību un noteikumus, kā izciešams sods un kā piemērojami labošanas darbu līdzekļi personām, kam piespriesta brīvības atņemšana, nometinājums, izsūtījums un labošanas darbi bez brīvības atņemšanas, kā arī to institūciju un iestāžu darbības kārtību, kas izpilda spriedumus šajos soda veidos, nosaka šis kodekss un citi Latvijas Republikas likumi.

Citu kriminālsoda veidu izpildes un izciešanas kārtību un noteikumus nosaka Latvijas Republikas likumdošanas akti.»

2. Izslēgt 3. pantu.

3. Izslēgt 5. panta pirmajā un otrajā daļā vārdus «PSRS Iekšlietu ministrija un».

4. Izteikt 6. pantu šādā redakcijā:

«6. pants. Soda izciešanas vietas

Personas, kas notiesātas ar brīvības atņemšanu Latvijas Republikā, izcieš sodu Latvijas Republikas teritorijā.

To apvidu sarakstu, kur sodu izcieš personas, kas notiesātas ar nometinājumu, un to apvidu sarakstu, kur aizliegts dzīvot personām, kas notiesātas  ar izsūtījumu, nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome.

Personas, kas notiesātas ar labošanas darbiem bez brīvības atņemšanas, sodu izcieš darba vietā vai citur viņu dzīves rajonā.»

5. Aizstāt 6. panta otrajā daļā vārdus «PSR Savienības» ar vārdiem «Latvijas Republikas».

6. Izteikt 16. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Ja nepieciešams izdarīt izmeklēšanas darbības lietā par noziegumiem, ko izdarījusi cita persona, tad ar brīvības atņemšanu sodīto personu, kurai sods jāizcieš labošanas darbu vai audzināšanas darbu kolonijā, var atstāt izmeklēšanas izolatorā vai cietumā ar rajona, pilsētas vai reģionālā prokurora sankciju - uz laiku līdz trim mēnešiem, bet ar Latvijas Republikas ģenerālprokurora sankciju - līdz sešiem mēnešiem.»

7. Izslēgt 18. panta otrajā daļā vārdus «pirmo reizi notiesātas par noziegumiem, kas nav smagi, - atsevišķi no pirmo reizi notiesātajiem par smagiem noziegumiem».

8. Izteikt 20. panta trešo rindkopu šādā redakcijā:

«sakarā ar izmeklēšanas darbībām lietā par noziegumu, ko izdarījusi cita persona, - ar rajona, pilsētas vai reģionālā prokurora sankciju - uz laiku, līdz trim mēnešiem, bet ar Latvijas Republikas ģenerālprokurora sankciju - līdz sešiem mēnešiem.»

9. Izslēgt 21. panta ceturtajā daļā vārdus «no vispārēja režīma audzināšanas darbu kolonijas uz pastiprināta režīma audzināšanas darbu koloniju».

10. 23. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«Vispārējā režīma labošanas darbu kolonijās sodu izcieš vīrieši, kuri pirmo reizi notiesāti ar brīvības atņemšanu vai kuri notiesāti par noziegumiem, kas izdarīti līdz astoņpadsmit gadu vecuma sasniegšanai, kā arī ar brīvības atņemšanu notiesātās sievietes»;

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

«Vispārējā režīma labošanas darbu kolonijās notiesātos izvieto kolonijas kopmītnēs, viņi valkā personisko apģērbu un saskaņā ar labošanas darbu iestāžu iekšējās kārtības noteikumiem var pārvietoties kolonijas teritorijas robežās. Ja nepieciešams, kolonijas administrācija apgādā notiesātos ar vienota parauga apģērbu»;

izteikt ceturtās daļas trešo rindkopu šādā redakcijā:

« - gada laikā četras reizes īslaicīgi un četras reizes ilgstoši satikties»;

izteikt ceturtās daļas piekto rindkopu šādā redakcijā:

« - gada laikā saņemt četrus sūtījumus vai pienesumus».

11. 25. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«Stingra režīma labošanas darbu kolonijās sodu izcieš vīrieši, kas agrāk izcietuši brīvības atņemšanas sodu»;

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

«Stingra režīma labošanas darbu kolonijās notiesātos izvieto kolonijas kopmītnēs, viņi valkā personisko apģērbu un saskaņā ar labošanas darbu iestāžu iekšējās kārtības noteikumiem var pārvietoties kolonijas teritorijas robežās. Ja nepieciešams, kolonijas administrācija apgādā notiesātos ar vienota parauga apģērbu»;

izteikt ceturtās daļas trešo rindkopu šādā redakcijā:

« - gada laikā trīs reizes īslaicīgi un divas reizes ilgstoši satikties»;

izteikt ceturtās daļas piekto rindkopu šādā redakcijā:

« - gada laikā saņemt trīs sūtījumus vai pienesumus».

12. 26. pantā:

aizstāt otrajā daļā vārdu «speciāla» jar vārdu «vienota»;

izteikt trešās daļas trešo rindkopu šādā redakcijā:

«- gada laikā divas reizes īslaicīgi un divas reizes ilgstoši satikties»;

izteikt trešās daļas piekto rindkopu šādā redakcijā:

« - gada laikā saņemt divus sūtījumus vai pienesumus».

13. 27. pantā:

papildināt otro daļu ar astoto rindkopu šādā redakcijā:

«- ar kolonijas administrācijas atļauju reizi mēnesī, ja notiesātais nav disciplināri sodīts pēdējo 30 dienu laikā, no darba brīvajā laikā izbraukt ārpus brīvības atņemšanas vietas teritorijas uz laiku, kas nav ilgāks par divām diennaktīm»;

izslēgt ceturtajā daļā vārdus «neatkarīgi no tā, kāda režīma kolonijās viņi bijuši agrāk».

14. 32. pantā:

papildināt otro daļu ar piekto rindkopu šādā redakcijā:

«- gada laikā saņemt vienu sūtījumu vai pienesumu»;

uzskatīt otrās daļas piekto rindkopu par sesto rindkopu;

izslēgt ceturto daļu.

15. 41. pantā:

aizstāt otrajā daļā vārdus «vienota parauga apģērbu» ar vārdiem «personisko apģērbu»;

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

«Notiesātos, kas sodu izcieš sevišķa režīma labošanas darbu kolonijās, tur kameru tipa telpās vai parastās dzīvojamās telpās, un viņi valkā vienota parauga apģērbu»;

izteikt piekto daļu šādā redakcijā:

«Notiesātajiem nav atļauts glabāt pie sevis naudu un vērtslietas, kā arī priekšmetus, ko aizliegts lietot labošanas darbu iestādēs. Pie notiesātajiem atrasto naudu un vērtslietas izņem ar labošanas darbu iestādes priekšnieka motivētu lēmumu, ko sankcionē prokurors, un izmanto notiesāto komunālo un dzīves apstākļu uzlabošanai. Kārtību, kādā tiek izmantota izņemtā nauda un vērtslietas, nosaka Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija pēc saskaņošanas ar Latvijas Republikas ģenerālprokuroru un Finansu ministriju.»

16. 43. pantā:

papildināt pantu ar trešo daļu šādā redakcijā:

«Ja notiesātie netiek nodrošināti ar darbu pilnu mēnesi, viņiem ir tiesības iegādāties pārtikas produktus un pirmās nepieciešamības priekšmetus par naudu, kas atrodas viņu personiskajā kontā»;

uzskatīt trešo, ceturto un piekto daļu attiecīgi par ceturto, piekto un sesto daļu.

17. Izslēgt 44. pantā vārdus «PSR Savienībā izdotajiem».

18. Izteikt 45. panta pirmo daļu šādā redakcijā:

«Notiesātajiem ir atļautas satikšanās: īslaicīgas - uz laiku līdz četrām stundām un ilgstošas - uz laiku līdz trim diennaktīm. Īslaicīgas satikšanās ir atļautas ar radiniekiem vai citām personām labošanas darbu iestādes pārstāvja klātbūtnē. Ilgstošo satikšanos laikā ir atļauts dzīvot kopā ar tuviem radiniekiem. Par tuviem radiniekiem uzskatāmi vecāki, bērni, adoptētāji, brāļi un māsas, vecaistēvs, vecāmāte, kā arī laulātais. Izņēmuma gadījumos, kad notiesātajam nav tuvu radinieku, pēc labošanas darbu iestādes administrācijas lēmuma ilgstošas satikšanās var atļaut arī ar citiem radiniekiem vai citām personām.»

19. Izteikt 45.1 pantu šādā redakcijā:

«45.1 pants. Īslaicīga izbraukšana ārpus brīvības atņemšanas vietas teritorijas

Notiesātajiem, kuri tiek turēti vispārējā un stingrā režīma labošanas darbu kolonijās, nometinājuma kolonijās un audzināšanas darbu kolonijās, kā arī notiesātajiem, kuri atstāti izmeklēšanas izolatorā vai cietumā saimnieciskās apkalpošanas darbam, ir atļauts īslaicīgi izbraukt ārpus brīvības atņemšanas vietas teritorijas uz laiku, kas nav ilgāks par septiņām diennaktīm, sakarā ar sevišķiem personiskajiem apstākļiem: tuva radinieka nāvi vai smagu slimību, kas apdraud slimā dzīvību, dabas  katastrofu, kas nodarījusi notiesātajam vai viņa ģimenei lielu materiālo zaudējumu.

Uz tādu pašu laiku ir atļauts īslaicīgi izbraukt notiesātajām sievietēm, kurām labošanas iestāžu bērnunamos atrodas bērni, lai nodotu bērnus radiniekiem vai bērnunamā, bet notiesātajām sievietēm, kurām ir bērni invalīdi, ar bērnu tiesību aizsardzības inspektora atļauju - gada laikā ne vairāk kā četras reizes uz tādu pašu laiku īslaicīgi izbraukt uz satikšanos ar bērniem.

Atļauju īslaicīgai izbraukšanai dod labošanas darbu iestādes vai izmeklēšanas izolatora priekšnieks pēc saskaņošanas ar prokuroru, ievērojot notiesātā personību un uzvedību. Laiku, kad notiesātais atradies ārpus brīvības atņemšanas vietas teritorijas, ieskaita soda izciešanas laikā. Braukšanas maksu sedz pats notiesātais vai viņa radinieki. Par laiku, kad notiesātais atradies ārpus labošanas darbu iestādes vai izmeklēšanas izolatora teritorijas, izpeļņu viņam neaprēķina.

Kārtību, kādā notiesātajam atļaujama īslaicīga izbraukšana ārpus brīvības atņemšanas vietas teritorijas sakarā ar sevišķiem personiskajiem apstākļiem, nosaka Labošanas darbu iestāžu iekšējās kārtības noteikumi.»

20. 47. pantā:

aizstāt pirmajā daļā vārdu «trim» ar vārdu «četriem»;

izslēgt piekto daļu;

uzskatīt sesto daļu par piekto daļu.

21. Papildināt kodeksu ar 47.1 pantu šādā redakcijā:

«47.1 pants. Notiesāto tiesības lietot televizorus un tranzistoru radiouztvērējus

Notiesātajiem, kas izcieš sodu labošanas darbu kolonijās un audzināšanas darbu kolonijās, atļauts lietot televizorus un tranzistoru radiouztvērējus.

Ja notiesātais pārkāpj televizoru un tranzistoru radiouztvērēju lietošanas kārtību, viņam var piemērot šā kodeksa 70. pantā paredzētos sodus.

Par sistemātiskiem televizoru un tranzistoru radiouztvērēju lietošanas kārtības pārkāpumiem tie tiek izņemti un nodoti glabāšanā labošanas darbu iestādes noliktavā vai atdoti piederīgajiem, kuri tos nodevuši lietošanā.

Kārtību, kādā tiek lietoti televizori un tranzistoru radiouztvērēji, nosaka Labošanas darbu iestāžu iekšējās kārtības noteikumi.»

22. Izslēgt 53. pantā vārdus «PSR Savienības».

23. Izslēgt 55. panta pirmajā daļā vārdus «PSRS likumdošanā un».

24. 59. panta pirmajā daļā:

izteikt trešo rindkopu šādā redakcijā:

«- ētiskā un estētiskā audzināšana»;

izteikt ceturto rindkopu šādā redakcijā:

«- fiziskā audzināšana un sporta pasākumi».

25. Izslēgt 60. panta pirmajā daļā vārdus «attīstītu kolektīvisma iemaņas un» un «kā arī izmantotu kolektīva ietekmi notiesāto labošanai un pāraudzināšanai».

26. 68. panta pirmajā daļā:

izslēgt trešo rindkopu;

papildināt ar septīto rindkopu šādā redakcijā:

«- atļaut labošanas darbu iestādes pārstāvja klātbūtnē, ja ir tehniskas iespējas, telefona sarunas ar tuviem radiniekiem un citām personām, apmaksājot tās no notiesātā līdzekļiem»;

uzskatīt ceturto, piekto, sesto un septīto rindkopu attiecīgi par trešo, ceturto, piekto un sesto rindkopu;

izslēgt desmitajā rindkopā vārdus «šā kodeksa 41. panta trešajā daļā minētos».

27. Uzskatīt 70. panta pirmās daļas sesto, septīto, astoto, devīto un desmito rindkopu attiecīgi par ceturto, piekto, sesto, septīto un astoto rindkopu.

28. 71. pantā:

izslēgt astotajā daļā vārdus «kas minēti šā kodeksa 41. panta trešajā daļā»;

izslēgt desmitajā daļā vārdus «ārpuskārtas dežūru brīvības atņemšanas vietas telpu un teritorijas uzkopšanai».

29. 73. pantā:

uzskatīt trešo daļu par ceturto daļu;

papildināt ar trešo daļu šādā redakcijā:

«Notiesātajiem, kuri pārvietoti kameru tipa telpās un vieninieku kamerās, atceļ uzlabotos turēšanas apstākļus, kas paredzēti šā kodeksa 23. pantā, 25. panta piektajā daļā un 26. panta ceturtajā daļā.»

30. Izteikt 74. pantu šādā redakcijā:

«74. pants. Režīms soda un disciplinārajos izolatoros

Notiesātajiem, kurus tur soda vai disciplinārajos izolatoros, nav tiesību satikties, saņemt sūtījumus, pienesumus un bandroles, iegādāties pārtikas produktus, nosūtīt vēstules un lietot galda spēles; viņiem aizliegts smēķēt.

Notiesātajiem, kurus tur soda izolatoros, neizsniedz gultas piederumus un aizliedz pastaigas, viņiem atceļ uzlabotos turēšanas apstākļus, kas paredzēti šā kodeksa 23. pantā, 25. panta piektajā daļā, 26. panta ceturtajā daļā un 32. panta trešajā daļā.

Notiesātajiem, kurus tur disciplinārajos izolatoros, atļauj katru dienu vienu stundu ilgu pastaigu.

Notiesātie, kurus tur soda izolatoros un ved uz darbu, strādā atsevišķi no citiem notiesātajiem.»

31. 77. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«Personām, kuras izcieš sodu brīvības atņemšanas vietās, nodrošināmi nepieciešamie sadzīves apstākļi atbilstoši sanitārajiem un higiēnas noteikumiem. Dzīvojamās platības norma labošanas darbu kolonijās vienam notiesātajam nevar būt mazāka par 2 kvadrātmetriem vīriešiem un 3 kvadrātmetriem sievietēm, bet audzināšanas darbu kolonijās - mazāka Par 2,5 kvadrātmetriem»;

izteikt piekto daļu šādā redakcijā:

«Notiesāto personu uztura, materiālo un sadzīves vajadzību apmierināšanas normas nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome.»

32. Izteikt 78. panta tekstu šādā redakcijā:

«Ar brīvības atņemšanu notiesātajiem, kam ir nepieciešama neatliekama medicīniskā palīdzība, kuru brīvības atņemšanas vietas ārstniecības iestādē nav iespējams sniegt, šāda neatliekama medicīniskā palīdzība tiek sniegta citā ārstniecības un profilakses iestādē, nodrošinot notiesātā attiecīgu apsardzi. Kārtību, kādā tiek sniegta šāda medicīniskā palīdzība, nosaka Latvijas Republikas Iekšlietu ministrija pēc saskaņošanas ar resoru, kura pārziņā atrodas attiecīgā ārstniecības iestāde.

Ar brīvības atņemšanu notiesātās sievietes sakarā ar dzemdībām tiek nosūtītas uz ārstniecības iestādi ārpus brīvības atņemšanas vietas.»

33. Izslēgt 79. pantu.

34. 81. panta pirmajā daļā:

aizstāt vārdus «sevišķi bīstamiem valsts noziegumiem» ar vārdiem «noziegumiem pret republiku» un vārdus «milicijas darbinieka vai tautas brīvprātīgā kārtības sarga» - ar vārdiem «policijas (milicijas) darbinieka vai zemessarga»;

izslēgt vārdus «par atklātu zādzību pastiprinošos apstākļos» un «notiesātie, kuriem tiesa piemērojusi alkoholisma un narkotisma piespiedu ārstēšanu».

35. Izteikt 84. pantu šādā redakcijā:

«84. pants. Drošības pasākumi pret personām, kurām atņemta brīvība

Brīvības atņemšanas iestāžu darbiniekiem pret personām, kurām atņemta brīvība, ir tiesības lietot fizisku spēku, speciālos cīņas paņēmienus un speciālos līdzekļus: roku dzelžus, nomierināšanas kreklus, stekus, dienesta suņus, asaras izraisošas vielas, ūdensmetējus, bruņumašīnas un citus speciālos transportlīdzekļus, ierīces likumpārkāpēju ieņemto telpu atvēršanai, šķēršļu sagraušanas līdzekļus, lai:

1) atvairītu uzbrukumu brīvības atņemšanas iestādes darbiniekiem vai citām personām;

2) atvairītu uzbrukumu ēkām, telpām, celtnēm un transportlīdzekļiem vai atbrīvotu apbruņotu personu ieņemtus objektus;

3) atbrīvotu ķīlniekus;

4) novērstu masu nekārtības un sabiedriskās kārtības grupveida pārkāpumus;

5) aizturētu personu, kas nepakļaujas vai pretojas brīvības atņemšanas iestādes darbiniekam, vai ir pamats uzskatīt, ka tā var nodarīt kaitējumu sev.

Aizliegts pielietot šā panta pirmajā daļā minētos speciālos  cīņas paņēmienus un speciālos līdzekļus, izņemot roku dzelžus, pret sievietēm, nepilngadīgajiem un invalīdiem ar acīm redzamām invaliditātes pazīmēm, izņemot gadījumus, kad tie izdara grupveida uzbrukumu, apdraud citu personu vai brīvības atņemšanas iestādes darbinieku dzīvību vai veselību vai izrāda bruņotu pretošanos.

Speciālo līdzekļu veidu un lietošanas intensitāti nosaka likumpārkāpuma raksturs, pārkāpēja personība un konkrētie apstākļi un situācija. Lietojot speciālos līdzekļus, jācenšas ierobežot šo līdzekļu nodarīto kaitējumu.

Pirms speciālo līdzekļu lietošanas, ja apstākļi un situācija to atļauj, ir jābrīdina par nodomu to darīt.

Ja fiziska spēka vai speciālo līdzekļu lietošanas dēļ ir cietušie, brīvības atņemšanas vietas administrācijas darbinieku pienākums ir nekavējoties sniegt viņiem medicīnisko palīdzību. Par visiem speciālo līdzekļu lietošanas gadījumiem brīvības atņemšanas vietas administrācijai nekavējoties jāziņo prokuroram un Latvijas Republikas Iekšlietu ministrijas Ieslodzījuma vietu departamenta priekšniekam.

Atļautos speciālo līdzekļu veidus, to glabāšanas un lietošanas kārtību nosaka Latvijas Republikas iekšlietu ministrs pēc saskaņošanas ar Latvijas Republikas Labklājības ministriju.»

36. Izteikt 85. pantu šādā redakcijā:

«85. pants. Šaujamieroča pielietošana brīvības atņemšanas iestādēs

Šaujamieroci brīvības atņemšanas iestādēs var pielietot galējās nepieciešamības situācijā:

1) lai aizstāvētos pret personām, kas reāli apdraud brīvības atņemšanas iestādes darbinieku vai citu personu dzīvību vai var nodarīt tiešu kaitējumu veselībai;

2) lai novērstu mēģinājumu vardarbīgi iegūt šaujamieroci;

3) lai novērstu apcietināta bēgšanu un aizturētu izbēgušu apcietināto;

4) lai aizturētu personu, kura izrāda bruņotu pretošanos vai kura pārsteigta smaga nozieguma izdarīšanas brīdī, vai kura atsakās izpildīt likumīgu prasību nodot ieroci vai sprāgstvielas;

5) lai atvairītu grupveida vai bruņotu uzbrukumu brīvības atņemšanas iestādei vai tās objektiem;

6) lai pārtrauktu personas nelikumīgu vardarbīgu iekļūšanu brīvības atņemšanas iestādē.

Pirms šaujamieroča pielietošanas ir jābrīdina par nodomu to darīt. Ja nepieciešams, var izdarīt brīdinājuma šāvienu.

Šaujamieroci drīkst pielietot pēc Latvijas Republikas iekšlietu ministra vai viņa vietnieka pavēles arī tad, ja notiek ar grautiņiem, dedzināšanu vai ķīlnieku sagrābšanu saistītas masu nekārtības vai masveida pretošanās brīvības atņemšanas iestādes administrācijai, ja citiem līdzekļiem pārtraukt šīs darbības nav iespējams.

Bez brīdinājuma šaujamieroci var pielietot, ja:

- uzbrukums ir pēkšņs, uzbrukumā tiek izmantoti šaujamieroči vai jebkura veida mehāniskie transportlīdzekļi;

- tas nepieciešams ķīlnieku atbrīvošanai;

- notiek bēgšana no apcietinājuma, pielietojot ieroci vai izmantojot transportlīdzekli, vai bēgšana notiek naktī un sliktas redzamības apstākļos, vai no transportlīdzekļa tā braukšanas laikā, vai grupveidā;

- tiek aizturēts notiesātais, kurš pretojas, pielietojot šaujamieroci.

Aizliegts pielietot šaujamieročus vietās, kur to pielietošanas rezultātā var ciest citas personas, kā arī pret sievietēm un nepilngadīgām personām, izņemot gadījumus, kad tās izdara bruņotu uzbrukumu, izrāda bruņotu pretošanos vai ar grupveida uzbrukumu apdraud citu personu vai brīvības atņemšanas iestādes darbinieku dzīvību.

Visos šaujamieroču pielietošanas gadījumos brīvības atņemšanas iestādes darbiniekam jādara viss iespējamais, lai garantētu citu personu drošību, kā arī lai sniegtu cietušajiem nepieciešamo medicīnisko palīdzību. Par katru šaujamieroča pielietošanas gadījumu atbildīgajai brīvības atņemšanas iestādes amatpersonai nekavējoties jāziņo prokuroram.»

37. Aizstāt 85.2 panta pirmajā daļā vārdus «pienākumi un tiesības, kas likumdošanā noteikti PSRS pilsoņiem» ar vārdiem «Latvijas Republikas likumdošanas aktos noteiktie pienākumi un tiesības».

38. Aizstāt 107. panta otrajā daļā vārdus «iekšlietu iestādes (milicija)» ar vārdiem «policijas iestādes».

39. Aizstāt 118. panta trešajā daļā vārdus «PSRS» ar vārdiem «Latvijas Republikas».

40. Aizstāt 123. panta otrajā daļā vārdus «PSRS Augstākās Padomes Prezidija apstiprinātais Nolikums par iekšlietu iestāžu administratīvo uzraudzību pār personām, kas atbrīvotas no brīvības atņemšanas vietām» ar vārdiem «Latvijas Republikas likumdošanas akti».

41. Izslēgt atsauksmi uz PSRS un savienoto republiku labošanas darbu likumdošanas pamatiem 9. panta pirmajā un otrajā daļā, 15 panta otrajā daļā, 18. panta trešajā daļā, 19. panta otrajā daļā, 54. panta otrajā daļā, 66. panta otrajā daļā, 67. pantā, 77. panta piektajā daļā, 78. panta trešajā daļā, 81. panta otrajā daļā, 85.2 panta astotajā daļā un 118. panta trešajā daļā.

42. Izslēgt vārdus «PSR Savienības un» pirmās sadaļas nosaukumā, 52. panta sestajā un astotajā daļā, 66. panta pirmajā daļā, 68. panta otrajā daļā, 75. panta pirmajā daļā, 89. panta sestajā daļā, 97. panta ceturtajā daļā, 99. panta pirmajā daļā, 105. panta pirmajā daļā, 106. panta trešajā rindkopā, 111. panta otrajā daļā un 116. panta sestajā daļā.

43. Aizstāt vārdus «Latvijas PSR» ar vārdiem «Latvijas Republikas» pirmās sadaļas nosaukumā, 1. panta nosaukumā un pirmajā daļā, 5. panta pirmajā un otrajā daļā, 7. pantā, 9. panta otrajā daļā, 10. panta otrajā daļā, 27. panta pirmās daļas ceturtajā rindkopā, 52. panta sestajā un astotajā daļā, 68. panta otrajā daļā, 66. panta pirmajā daļā, 75. panta pirmajā daļā, 78. panta piektajā daļā, 85.1 panta otrajā daļā, 88. panta sestajā daļā, 89. panta sestajā daļā, 97. panta ceturtajā daļā, 99. panta pirmajā daļā, 102. panta otrajā daļā, 105. panta pirmajā daļā, 106. panta trešajā rindkopā, 111. panta otrajā daļā, 116. panta sestajā daļā, 126. panta otrajā daļā, 127. panta otrajā daļā, 128. panta otrajā daļā un 130. panta otrajā daļā.

44. Izslēgt vārdu «sociālistiskā» 1. panta pirmajā daļā, 57. panta pirmajā daļā, 85.5 panta pirmajā daļā, 90. panta pirmajā daļā, 97. panta sestajā daļā un 122. pantā.

45. Izslēgt vārdu «PSRS» 15. panta otrajā daļā, 18. panta trešajā daļā, 66. panta pirmajā daļā, 85. panta otrajā daļā un 85.5 panta pirmajā daļā.

46. Izslēgt vārdu «politiskās» 8. panta pirmajā daļā, 9. nodaļas nosaukumā, 57. panta nosaukumā, pirmajā un otrajā daļā, 58. panta nosaukumā un pirmajā daļā, 59. panta nosaukumā, pirmajā un otrajā daļā, 85.5 panta nosaukumā, pirmajā un otrajā daļā, 89. panta pirmajā daļā, 90. panta nosaukumā un pirmajā, otrajā, trešajā un ceturtajā daļā, 97. panta sestajā daļā un 105. panta pirmajā daļā.

47. Izslēgt vārdu «PSR» 14. pantā, 16. panta otrajā daļā, 18. panta otrajā daļā, 23. panta otrajā daļā, 25. panta otrajā daļā, 41. panta trešajā daļā, 55. panta pirmajā daļā, 68. panta otrās daļas ceturtajā rindkopā, 79 panta pirmajā daļā, 85.5 panta sestajā daļā, 87. panta ceturtajā daļā, 96. panta otrajā daļā, 108. panta ceturtajā daļā, 110. panta sestajā daļā un 115. panta pirmajā daļā.

48. Aizstāt vārdu «PSRS ar vārdiem «Latvijas Republikas» 9. panta pirmajā daļā, 18. panta otrajā daļā, 19. panta otrajā daļā, 54. panta otrajā daļā, 66. panta otrajā daļā, 67. pantā, 77. panta piektajā daļā, 81. panta otrajā daļā, 85.2 panta pirmajā un astotajā daļā un 118. panta trešajā daļā.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A.GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 17. novembrī

17.11.1992