Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par neatliekamiem pasākumiem finansiālā stāvokļa stabilizācijai tautas saimniecībā un par norēķinu sistēmas reorganizāciju Latvijas bankās

Lai stabilizētu naudas apgrozību, uzlabotu uzņēmumu un organizāciju finansiālo stāvokli un pilnveidotu norēķinu sistēmu Latvijas bankās, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Uzdot Latvijas bankām līdz 1992. gada 1. jūnijam izanalizēt klientu maksātspēju, atļaut banku klientiem pēc vienošanās veikt savstarpējo parādu ieskaiti un, ja nepieciešams, piemērot Latvijas Republikas 1991. gada 3. decembra likumu «Par uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību maksātnespēju un bankrotu» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 2/3).

Aizliegt fiziskajām un juridiskajām personām, izņemot banku iestādes vai personas, kurām ir Latvijas Bankas izsniegta licence, veikt skaidras naudas inkasāciju vai uzpirkšanu, piemērojot pret pārkāpējiem likumdošanas aktos paredzētās sankcijas par neatļautu uzņēmējdarbību.

2. Uzdot pašvaldībām līdz 1992. gada 1. jūlijam privatizēt atbilstoši Latvijas Republikas 1991. gada 5. novembra likumam «Par pašvaldību īpašumā esošo tirdzniecības, sabiedriskās ēdināšanas un sadzīves pakalpojurnu objektu privatizāciju» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 46) ne mazāk par 15 procentiem, bet līdz 1992. gada 1. septembrim - ne mazāk par 35 procentiem no pašvaldībām nodotajiem tirdzniecības uzņēmumiem.

3. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei atcelt savus lēmumus, ar kuriem noteiktas tirdzniecības atlaides un tirdzniecības piecenojurnu ierobežojumi. Turpmāk atļaut uzņēmumu īpašniekiem patstāvīgi noteikt tirdzniecības piecenojumus.

Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei nodrošināt, lai tirdzniecībā tiktu izpildītas Latvijas Republikas 1991. gada 3. decembra likuma «Par konkurenci un monopoldarbības ierobežošanu» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 51) prasības.

4. Uzdot Latvijas Bankai un tās nodaļām, kā arī komercbankām un krājbankām, kuru pamatkapitālā ir vismaz 30 procenti valsts un valsts uzņēmumu līdzekļu, ar 1992. gada 10. maiju atcelt maksājumus par skaidras naudas izsniegšanu klientiem, kā arī nodrošināt inkasēto summu ieskaitīšanu klientu norēķinu kontos divu diennakšu laikā. Noteikt, ka bankas maksā klientiem soda naudu par katru nokavētu dienu l procenta apmērā no inkasētās summas.

Aizliegt Latvijas Valsts krājbankai noteikt par krājbanku pakalpojumiem iekasējamās maksas apmērus. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei 10 dienu laikā pārskatīt visus normatīvos aktus šajā jautājumā un noteikt visām republikas krājbankām vienotus maksas apmērus.

5. Atļaut Latvijas Bankai pēc centrālās bankas funkciju nošķiršanas no komercdarbības atcelt ierobežojumus kredīta procentu likmju noteikšanā, nepieļaujot līdzšinējo kredītlīgumu grozīšanu.

6. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1992. gada 1. jūnijam iesniegt Augstākajai Padomei grozījumus un papildinājumus Latvijas Republikas 1990. gada 3. decembra likumā «Par Finansu inspekciju» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 7/8), lai nodrošinātu valsts, pašvaldību un sociālās apdrošināšanas budžetu izpildi.

7. Atcelt ar 1992. gada 1. jūniju Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992. gada 4. februāra lēmumu Nr. 40 «Par produkcijas un preču izveduma regulēšanu un muitas noteikumiem fiziskajām personām iebraukšanai un izbraukšanai no Latvijas Republikas».

Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1992. gada 20. maijam iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei likumprojektu «Par muitas nodokli» un līdz šā likuma pieņemšanai ieviest ievedmuitas un izvedmuitas pagaidu tarifus un grozīt muitas noteikumus.

8. Uzdot Latvijas Republikas Augstākās Padomes Likumdošanas jautājumu komisijai un Ekonomikas komisijai līdz 1992. gada 1. jūnijam sagatavot likumprojektu «Par Latvijas Republikas 1938. gada 27. septembra Vekseļu likuma un Čeku likuma atjaunošanu».

9. Uzdot Latvijas Bankai noteikt šādu maksimālo laiku norēķinu veikšanai: Rīgā, republikas rajonos un pilsētās - 3 darba dienas, starp republikas rajoniem - 5 darba dienas, kā arī noteikt, ka bankas maksā klientam soda naudu par katru nokavētu norēķina dienu - 0,5 procentu apmērā no pārskaitījumu summas.

10. Uzdot Latvijas Bankai izdot normatīvos aktus, lai likvidētu kartotēku norēķinu sistēmu; līdz norēķinu sistēmas sakārtošanai Latvija Bankai un citām bankām nodrošināt norēķinu dokumentu ārpuskārtas apmaksu par pārtikas precēm un lauksaimniecības produkciju.

11. Uzdot Latvijas Bankai un Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1992. gada 1. jūnijam iesniegt Augstākajai Padomei banku reorganizācijas koncepciju saskaņā ar Latvijas Republikas likumdošanas aktiem par bankām.

Latvijas Banka saglabā esošo budžeta kases izpildes kārtību līdz tam laikam, kad Latvijas Republikas Augstākā Padome pieņems koncepciju un attiecīgu likumdošanas aktu par Latvijas Bankas sistēmas reorganizāciju.

12. Uzdot Latvijas Bankai iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei pārskatu par Latvijas Bankas darbību no 1991. gada 3. septembra līdz 1992. gada maijam un Latvijas Bankas prezidentam 1992. gada 26. maijā sniegt pārskatu, kurā būtu arī informācija par skaidras naudas apgrozību.

13. Dot tiesības Latvijas Valsts finansu inspekcijai piedzīt bezstrīdu kārtībā no uzņēmēju valūtas kontiem nodokļu parādu summas, kas pārrēķinātas attiecīgajā valūtā atbilstoši Latvijas Bankas noteiktajam kursam.

14. Dot tiesības Latvijas Valsts finansu inspekcijai pagarināt nodokļu maksāšanas termiņus līdz l mēnesim, bet, saskaņojot ar Latvijas Republikas Finansu ministriju, - līdz 3 mēnešiem, neaprēķinot soda naudu - 0,5 procentus par katru nokavētu norēķina dienu.

15. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei un Latvijas Bankai līdz 1992. gada 1. jūnijam veikt visus nepieciešamos pasākumus, lai Latvijas un ārvalstu bankās apzinātu valsts uzņēmumu noguldīto brīvi konvertējamās valūtas līdzekļu apjomu un atrašanās vietu, un līdz 1992. gada 15. jūnijam iesniegt Latvijas Republikas Augstākajai Padomei apstiprināšanai priekšlikumus par šo līdzekļu tālāku izmantošanu valsts finansiālās situācijas stabilizēšanai.

16. Lēmums stājas spēkā ar tā pieņemšanas brīdi.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētāja vietnieks A.KRASTIŅŠ

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 5. maijā

05.05.1992