Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par pasākumiem Latvijas Republikas valūtas tirgus izveidošanā

Ņemot vērā valūtas resursu apgrozības sfēras paplašināšanas un Latvijas Republikas valūtas tirgus izveidošanas nepieciešamību, Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Visām Latvijas Republikas juridiskajām un fiziskajām personām var piederēt ārzemju valūta. Ar 1991. gada 1. janvāri Latvijas Republikas teritorijā tiek atļauta brīva valūtas pirkšana un pārdošana.

2. Atļaut Latvijas Republikas teritorijā esošajām uzņēmējsabiedrībām (uzņēmumiem), kas saņēmušas attiecīgās licences, veikt valūtas pirkšanas un pārdošanas operācijas kā uzņēmējdarbības veidu, pamatojoties uz noteikumiem, kuri līdz 1991. gada 1. janvārim jāizstrādā Latvijas Bankai.

3. Noteikt, ka valūtas pirkšanas un pārdošanas kursu patstāvīgi nosaka iestādes, kas veic valūtas pirkšanas un pārdošanas operācijas, vidējo valūtas kursu nosaka Latvijas Banka pēc iepriekšējās dienas valūtas pirkšanas un pārdošanas kursa.

4. Uzdot Latvijas Bankai:

- izsniegt nepieciešamās licences iestādēm, kas veiks valūtas pirkšanas un pārdošanas operācijas;

- noteikt Latvijas Bankas valūtas rezerves veidošanas kārtību un valūtas glabāšanas noteikumus.

5. Ar 1991. gada 1. janvāri Latvijas Republikas Ministru Padomei ir tiesības ierobežot eksporta un importa operācijas tiem uzņēmumiem, kuri norēķinus par šīm operācijām veic, izmantojot savus valūtas rēķinus ārpus Latvijas Republikas teritorijas esošajās bankās.

6. Noteikt, ka juridiskajām personām - ārējo ekonomisko sakaru dalībniecēm - ir tiesības saviem darbiniekiem daļu darba algas izmaksāt ārzemju valūtā, kas iegūta ārējās ekonomiskās darbības rezultātā, turklāt tikai pēc tam, kad izdarīti paredzētie valūtas atskaitījumi vietējām pašvaldībām un republikas valdības valūtas fondā.

7. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1990. gada 10. decembrim iesniegt priekšlikumus par grozījumiem likumdošanā un par spēku zaudējušo likumdošanas aktu atcelšanu sakarā ar šā lēmuma pieņemšanu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1990. gada 29. novembrī

 

30.04.1991