Tiesību akts: zaudējis spēku
Attēlotā redakcija: 08.08.1998. - 31.12.2009. / Vēsturiskā
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2009. gada 22. decembra noteikumus Nr. 1599 "Noteikumi par Latvijas valsts karoga lietošanas kārtību uz kuģiem".
Ministru kabineta noteikumi Nr.252

Rīgā 1996.gada 9.jūlijā (prot. Nr.35 12.§)
Noteikumi par Latvijas valsts karoga lietošanas kārtību uz kuģiem
Izdoti saskaņā ar likuma "Par Latvijas valsts karogu" 2.panta 8. un 9.punktu

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā paceļams Latvijas valsts karogs uz Latvijas Kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem, kuriem Latvijas valsts karogs ir kuģa karogs, uz Valsts robežsardzes Kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem (kuteriem) un uz kuģiem, kuriem izdota Latvijas valsts karoga paga i du apliecība, kā arī, ņemot vērā starptautisko kuģošanas praksi, uz ārvalstu kuģiem, kad tie atrodas Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos, iekšējos ūdeņos un ostās (turpmāk tekstā — kuģis).

(MK 04.08.1998. noteikumu Nr.286 redakcijā)

2. Šie noteikumi neattiecas uz karakuģiem.

3. Latvijas valsts karogu paceļ uz Latvijas Kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem, kuriem Latvijas valsts karogs ir kuģa karogs, un uz kuģiem, kuriem izdota Latvijas valsts karoga pagaidu apliecība, šādās vietās un laikos:

3.1. kuģim stāvot, — kuģa pakaļgala karoga kātā;

3.2. kuģim braucot, — uz kuģa gafeles pakaļējā mastā vai kuģa pakaļgala karoga kātā;

3.3. ja kuģim nav pakaļgala karoga kāta, gan stāvot, gan braucot, — uz kuģa gafeles pakaļējā mastā;

3.4. karogu paceļ pulksten 8.00 un nolaiž līdz ar saules rietu;

3.5. aiz polārā loka vasarā karogu paceļ pulksten 8.00 un nolaiž pulksten 20.00, ziemā karogu paceļ pulksten 8.00 un nolaiž līdz ar tumsas iestāšanos, bet polārās nakts laikā karogs netiek pacelts;

3.6. iebraucot Latvijas Republikas ostā vai izbraucot no tās, karogu paceļ jebkurā diennakts laikā.

(Grozīts ar MK 04.08.1998. noteikumiem Nr.286)

4. Kuģim braucot ārvalsts iekšējos ūdeņos vai stāvot ārvalsts ostā, kuģa priekšējā mastā paceļ tās valsts karogu, kuras ūdeņos tas atrodas, atbilstoši attiecīgajā valstī noteiktajai kārtībai vai, ja tāda nav noteikta, — šo noteikumu 3.punktā noteiktajā kārtībā.

5. Ja uz kuģa kā oficiāla persona atrodas Valsts prezidents, Saeimas priekšsēdētājs, Ministru prezidents vai citas personas, kas pārstāv Saeimu vai Ministru kabinetu, kā arī Latvijas Republikas vēstnieki, konsuli vai pilnvarotie lietveži, pēc tam, kad saņemta minēto personu piekrišana, Latvijas valsts karogu paceļ kuģa priekšējā mastā, bet, ja kuģis atrodas ārvalsts teritoriālajos vai iekšējos ūdeņos vai ārvalsts ostā, uz kuģa priekšgala masta rājas koka paceļ attiecīgās valsts karogu.

6. Ja kuģis stāv Latvijas Republikas ostā, Latvijas valsts karogu svinīgos apstākļos paceļ kuģa pakaļgala karoga kātā šādos datumos: 25.martā (karogs tiek nolaists par vienu trešdaļu no karoga kāta vai falles garuma, turpmāk tekstā — "sēru noformējums"), l .maijā, 4.maijā, 14.jūnijā (sēru noformējumā), 4.jūlijā (sēru noformējumā), 11 .novembrī un 18.novembri, kā arī citos Ministru kabineta īpaši noteiktos gadījumos.

7. Latvijas Republikā izsludinātajās sēru dienās Latvijas valsts karogu paceļ sēru noformējumā:

7.1. Latvijas Republikas ostās — pēc ostas kapteiņa norādījuma, bet uz Valsts robežsardzes Kuģu reģistrā reģistrētiem kuģiem — pēc Valsts robežsardzes priekšnieka norādījuma;

7.2. ārvalstu ostās — pēc saskaņošanas ar Latvijas Republikas diplomātisko pārstāvniecību attiecīgajā valstī.

(Grozīts ar MK 04.08.1998. noteikumiem Nr.286)

8. Latvijas valsts karogu uz kuģa paceļ sēru noformējumā, ja miris kāds no kuģa apkalpes locekļiem.

9. Ja uz kuģa atrodas ārvalsts oficiālais pārstāvis, kuģa priekšējā mastā paceļ attiecīgās valsts karogu.

10. Ja kuģis stāv ārvalsts ostā attiecīgās valsts nacionālo svētku dienā, pēc saskaņošanas ar Latvijas Republikas diplomātisko pārstāvniecību minētajā valstī kuģi izrotā ar signālkarodziņiem.

11. Ja kuģis diennakts gaišajā laikā satiek jūrā citu Latvijas Republikas vai ārvalsts kuģi, to sveicina atbilstoši starptautiskajai kuģošanas praksei (vienu reizi īslaicīgi nolaižot karogu par vienu trešdaļu no falles garuma).

12. Uz ārvalstu kuģiem, kuri atrodas Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos, iekšējos ūdeņos un ostās, Latvijas valsts karogu paceļ šādā kārtībā:

12.1. tiem iebraucot vai izbraucot no Latvijas Republikas teritoriālajiem vai iekšējiem ūdeņiem vai ostām, karogu paceļ kuģa priekšējā mastā jebkurā diennakts laikā. Ja priekšējā mastā tiek pacelts otrs ārvalsts karogs, Latvijas valsts karogu paceļ uz kuģa priekšgala masta rājas koka;

12.2. tiem stāvot Latvijas Republikas ostas, karogu paceļ kuģa priekšējā mastā pulksten 8.00 un nolaiž līdz ar saules rietu.

13. Katra kuģa apkalpes locekļa pienākums ir rūpēties par Latvijas valsts karoga uzturēšanu un tā prestiža saglabāšanu.

Ministru prezidents A.Šķēle

Ekonomikas ministrs G.Krasts
08.08.1998