Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 Ministru kabineta noteikumi Nr. 312

Rīgā 1996.gada 6.augustā (prot. nr.40 26.§)

Kārtība, kādā zemnieku saimniecības var nereģistrēties kā ar pievienotās vērtības nodokli apliekamas personas

Izdoti saskaņā ar likuma "Par pievienotas vērtības nodokli" 3.panta ceturto daļu

 

1. Lai zemnieku saimniecības, kuru veikto ar pievienotas vērtības nodokli (turpmāk tekstā - "nodoklis") apliekamo darījumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir sasniegusi vai pārsniegusi 10000 latu, iegūlu likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" (Latvijas Vēstnesis, 1995, 49., 170.nr.; 1996, 82.nr.) 3.panta ceturtajā daļā noteiktās tiesības nereģistrēties kā ar nodokli apliekamas personas, tām sava rajona Valsts ieņēmumu dienesta nodaļā jāiesniedz šādi dokumenti:

1.1. rakstisks iesniegums par nereģistrēšanos;

1.2. zemnieku saimniecības reģistrācijas dokumenti;

l ,3. izziņa par iepriekšējo 12 mēnešu laikā veikto ar nodokli apliekamo darījumu (turpmāk tekstā - "apliekamie darījumi") kopējo apjomu un pašu ražotās lauksaimniecības produkcijas piegāžu un pašpatēriņa apjomu.

2. Valsts ieņēmumu dienests zemnieku saimniecībai izsniedz izziņu par to, ka attiecīgā zemnieku saimniecība ir ar nodokli neapliekama persona, ja:

2.1. pasu ražotās lauksaimniecības produkcijas piegāžu un pašpatēriņa vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir vismaz 90 procentu no zemnieku saimniecību kopējo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu vērtības;

2.2. kopējā ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir mazāka par 30000 latu.

3. Šo noteikumu 2.punktā minētā izziņa ir derīga 12 mēnešus vai līdz brīdim, kad attiecīgās zemnieku saimniecības darbība neatbilst šo noteikumu 2.punktā noteiktajām prasībām.

4. Mēneša laikā pēc šo noteikumu 2.punktā minētās izziņas derīguma termiņa beigām zemnieku saimniecībai Valsts ieņēmumu dienestā atkārtoti jāiesniedz nākamās izziņas saņemšanai nepieciešamie šo noteikumu l .punktā minētie dokumenti vai jāreģistrējas kā ar nodokli apliekamai personai (turpmāk tekstā - "apliekama persona").

5. Ja zemnieku saimniecība nav izpildījusi šo noteikumu 4.punktā minētās prasības, bet tās veiklo apliekamo darījumu kopējā vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir sasniegusi vai pārsniegusi 10000 latu, no zemnieku saimniecības tiek iekasēts nodoklis bez tiesībām uz priekšnodokļa atskaitījumiem.

6. Zemnieku saimniecības, kuras ir reģistrētas Valsts ieņēmumu dienestā kā apliekamas personas un kuru veikto apliekamo darījumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir sasniegusi vai pārsniegusi 10000 latu, bet kurām atbilstoši likuma "Par pievienotās vērtības nodokli" 3.panta ceturtajai daļai ir tiesības nereģistrēties kā apliekamām personām, var izstāties no apliekamo personu reģistra, līdz 1996.gada 15.scptcmbrim iesniedzot Valsts ieņēmumu dienestā šādus dokumentus:

6.1. rakstisku iesniegumu par izstāšanos no apliekamo personu reģistra;

6.2. zemnieku saimniecības reģistrācijas dokumentus:

6.3. izziņu par iepriekšējo 12 mēnešu laikā veikto apliekamo darījumu kopējo apjomu un pašu ražotās lauksaimniecības produkcijas piegāžu un pašpatēriņa apjomu;

6.4. nodokļa deklarāciju par taksācijas periodu.

7. Valsts ieņēmumu dienests izslēdz šo noteikumu 6.punktā minētās zemnieku saimniecības no apliekamo personu reģistra, ja:

7.1. zemnieku saimniecības pašu ražotās lauksaimniecības produkcijas piegāžu un pašpatēriņa vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir vismaz 90 procentu no zemnieku saimniecību kopējo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu vērtības;

7.2. kopējā ar nodokli apliekamo preču piegāžu un sniegto pakalpojumu vērtība iepriekšējo 12 mēnešu laikā ir mazāka par 30000 latu;

7.3. zemnieku saimniecībai nav nodokļa parādu.

8. Ja šo noteikumu 6.punktā minētā zemnieku saimniecība tiek izslēgta no apliekamo personu reģistra atbilstoši šiem noteikumiem, nodokļa pārmaksa (starpība starp budžetā maksājamā nodokļa apmēru un samaksāto priekšnodokli) no budžeta netiek izmaksāta, savukārt zemnieku saimniecība ir atbrīvota no priekšnodokļa iemaksas budžetā par pamatlīdzekļu atlikušo vērtību, kā arī par atlikumā esošo preču materiālajām vērtībām.

9. Ja šo noteikumu 6.punktā minētajai zemnieku saimniecībai, kura tiek izslēgta no apliekamo personu reģistra atbilstoši šiem noteikumiem, pēc stāvokļa uz 1996.gada 1.jūliju bija nodokļa parādi, tie nedrīkst tikt dzēsti ar turpmāko taksācijas periodu priekšnodokļa summām.

10. Šo noteikumu 6.punktā minētās zemnieku saimniecības, kuras tiek izslēgtas no apliekamo personu reģistra atbilstoši šiem noteikumiem, tiek uzskatītas par neapliekamām personām no Valsts ieņēmumu dienesta izziņas saņemšanas dienas.

Ministru prezidents A.Šķēle

Finansu ministrs A.G.Kreituss

 

14.08.1996