Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 67

Par pamatlīdzekļu pārvērtēšanu

Lai radītu nepieciešamos nosacījumus pamatlīdzekļu atjaunošanai paredzēto līdzekļu uzkrāšanai uzņēmumos, kā arī ņemot vērā to, ka inflācijas rezultātā pamatlīdzekļu tirgus vērtība daudzkārt pārsniedz to bilances vērtību, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Visos uzņēmumos (uzņēmējsabiedrībās) un organizācijās (izņemot uzņēmējsabiedrības ar ārzemju kapitāla līdzdalību), kā arī visās no valsts un vietējiem budžetiem finansējamas iestādēs pār vērtēt to bilancē esošos pamatlīdzekļus pēc stāvokļa uz 1993. gada 1. janvāri. Pamatlīdzekļus (neatkarīgi no to veida un ekspluatācijas nosacījumiem), kā arī uzstādīšanai paredzētās iekārtas un nepabeigtās celtniecības objektus, kuri pieņemti uzņēmuma bilancē līdz 1990. gada 31. decembrim, pārvērtē, piemērojot koeficientu 10 (palielina to novērtējumu pēc bilances 10 reizes); kuri pieņemti uzņēmuma bilancē no 1991. gada 1. janvāra līdz 1991. gada 31. decembrim, - pārvērtē, piemērojot koeficientu 3; 1992. gadā bilancē pieņemtos pamatlīdzekļus nepārvērtē.

Ja atsevišķu pamatlīdzekļu pārvērtēšana uz 1992. gada 1. janvāri nav notikusi, tad tā veicama, ņemot vērā ar Latvijas Republikas Ministru Padomes 1992. gada 17. janvāra lēmumu Nr. 17 «Par pamatlīdzekļu pārcenošanu» apstiprinātos koeficientus, bet lauksaimniecības uzņēmumos, - ņemot vērā Lauksaimniecības ministrijas norādījumus.

Uzņēmējsabiedrībās ar ārvalstu kapitāla līdzdalību jautājumus par pamatlīdzekļu pārvērtēšanu izlemj šo uzņēmējsabiedrību valdes.

2. Noteikt, ka pamatlīdzekļu pārvērtēšana nedrīkst mainīt to nolietojuma koeficientu (aprēķinātā nolietojuma attiecību pret sākotnējo vērtību), un vienlaikus jāpārvērtē pamatlīdzekļu sākotnējā vērtība un nolietojums.

Visu pamatlīdzekļu, arī uzstādīšanai paredzēto iekārtu un nepabeigtās celtniecības objektu, pārvērtēšanas rezultātā radies vērtības pieaugums jāattiecina:

- valsts uzņēmumos - uz pamatkapitāla (statūtu fonda) palielinājumu;

- citu īpašuma formu uzņēmumos, uzņēmējsabiedrībās - uz ilgtermiņa ieguldījumu pārvērtēšanas rezerves palielinājumu. Uzņēmējsabiedrības dalībnieku (akcionāru) sapulce statūtos paredzētajā kārtībā var palielināt pamatkapitālu (statūtu fondu) par pamatlīdzekļu vērtības pieaugumu, attiecīgi palielinot ieguldīto daļu vērtību (akciju nominālvērtību);

- no valsts un pašvaldību budžetiem finansējamām iestādēm - uz pamatlīdzekļu fonda palielinājumu.

3. Visu pamatlīdzekļu, arī uzstādīšanai paredzēto iekārtu un nepabeigtās celtniecības objektu, jaunā vērtība jāuzrāda 1993. gada ceturkšņu un gada pārskatā kā atlikums uz gada sākumu, izņemot priekšmetus, kuru vērtība ir līdz 5000 rubļiem par vienību un kuri Pēc pamatlīdzekļu pārvērtēšanas iekļaujami apgrozāmo līdzekļu sastāvā.

Pamatlīdzekļu nolietojums no jaunās (atjaunošanas) vērtības Jāaprēķina ar 1993. gada janvāri, ņemot vērā ar šo lēmumu izdarītos grozījumus un papildinājumus Latvijas Republikas Ministru Padomes 1991. gada 18. marta rīkojumā Nr. 103-r.

4. Izdarīt šādus grozījumus un papildinājumus Latvijas Republikas Ministru Padomes 1991. gada 18. marta rīkojuma Nr. 103-r 2. pielikumā «Nolikums par pamatlīdzekļu amortizācijas atskaitījumu uzskaites kārtību tautas saimniecībā»:

4.1. 3. punkta «b» iedaļā vārdus «līdz 300 rubļiem par vienību» aizstāt ar vārdiem «līdz 5000 rubļiem par vienību (sākot ar 1993 gadu)»;

4.2. 13. punktu izteikt šādā redakcijā:

«Amortizācijas atskaitījumus pilnai atjaunošanai veic normatīvās izmantošanas laikā vai laikā, kad pamatlīdzekļu bilances vērtība pilnībā tiek iekļauta ražošanas vai apgrozības izmaksās.»;

4.3. svītrot 20. punkta otro daļu;

4.4. 25. punktā svītrot otro teikumu;

4.5. 34. punkta pirmo daļu izteikt šādā redakcijā: «Pamatlīdzekļu nolietojumu uzskaita visi uzņēmumi un organizācijas (neatkarīgi no īpašuma formas), pamatojoties uz noteiktajām amortizācijas atskaitījumu normām, pamatlīdzekļu pilnai atjaunošanai aprēķināto amortizācijas atskaitījumu apmērā.»;

4.6. svītrot 34. punkta trešo daļu;

4.7. svītrot 35. punktu.

5. Lauksaimniecības ministrijai pēc saskaņošanas ar Finansu ministriju desmit dienu laikā izstrādāt norādījumus par pamatlīdzekļu pārvērtēšanu lauksaimniecības uzņēmumos.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas finansu ministrs E. SILIŅŠ

Rīgā 1993. gada 10. februārī

20.02.1993