Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 405

Par Nolikumu par policijas darbinieka palīgu

Izpildot Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1991. gada 4. jūnija lēmuma «Par Latvijas Republikas likuma «Par policiju» spēkā stāšanās kārtību» 8.5. apakšpunktu, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

Apstiprināt pievienoto Nolikumu par policijas darbinieka palīgu.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas iekšlietu ministrs Z. ČEVERS

Rīgā 1992. gada 28. septembrī

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Ministru Padomes
1992. gada 28. septembra lēmumu Nr. 405

NOLIKUMS
par policijas darbinieka palīgu

1. Nolikums par policijas darbinieka palīgu (tālāk tekstā - «nolikums») nosaka kārtību, kādā policijas dienestu darbā iesaistāmi un izmantojami policijas darbinieku palīgi.

2 Par policijas darbinieku palīgiem var būt Latvijas Republikas pastāvīgie iedzīvotāji vecumā no 20 līdz 65 gadiem, kuri nav citas valsts pilsoņi, ja viņi, ņemot vērā viņu personiskās īpašības, izglītību, fizisko sagatavotību un veselības stāvokli, ir spējīgi un vēlas sabiedriskā kārtā sistemātiski palīdzēt Latvijas Republikas policijai pildīt tai uzticētos pienākumus, lai nodrošinātu sabiedrisko kārtību, pārtrauktu un atklātu noziegumus un citus likumpārkāpumus.

3. Par policijas darbinieka palīgu pieņem, pamatojoties uz personas iesniegumu un policijas darbinieka ieteikumu, kurā atspoguļotas kandidāta pozitīvās un negatīvās īpašības un viņa iepriekšējā piedalīšanās likumpārkāpumu apkarošanas pasākumos. Iesniegumam un ieteikumam jāpievieno policijas darbinieka palīga kandidāta raksturojums no viņa darbavietas vai mācību iestādes, autobiogrāfija un uzzina par to, vai kandidāts nav sodīts. Šos materiālus sagatavo policijas darbinieks, kurš ieteicis policijas darbinieka palīgu.

4. Personu pieņem par policijas darbinieka palīgu ar rajona pilsētas) policijas vai transporta policijas daļas (pārvaldes) vai augstāka priekšnieka pavēli, uz kuras pamata šai personai izsniedz numurētu policijas darbinieka palīga apliecību, kuras paraugu apstiprinājis Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieks. Pēc atbrīvošanas no policijas darbinieka palīga pienākumiem, šī apliecība jānodod policijas daļai, kurā policijas darbinieka palīgs darbojās.

5. Policijas darbinieku palīgi var būt jebkuram policijas dienestam.

6. Policijas darbinieka palīgs darbojas tā policijas darbinieka vadībā, kurš viņu ieteicis par policijas darbinieka palīgu un sagatavojis pieņemšanas dokumentus. Ar policijas darbinieka palīga piekrišanu policijas iecirkņa priekšnieks vai augstāks policijas priekšnieks var uzdot policijas darbinieka palīgam pastāvīgi vai uz noteiktu laiku strādāt cita policijas darbinieka vadībā.

7. Policijas darbinieka palīga pienākumi:

- sniegt palīdzību policijas darbiniekiem noziegumu un citu likumpārkāpumu novēršanā, pārtraukšanā un atklāšanā, sabiedriskās kārtības nodrošināšanā;

- nekavējoties ziņot policijai par noziegumiem, kas tiek gatavoti vai notiek, un personām, kas tos gatavo vai izdara, bet neatliekamos gadījumos iespēju robežās patstāvīgi veikt pasākumus noziegumu novēršanai un pārtraukšanai;

- patstāvīgi veikt pasākumus notikuma vietas apsargāšanai, nozieguma pēdu saglabāšanai un vainīgo aizturēšanai, ja viņš ieradies notikuma vietā pirms policijas darbiniekiem;

- sniegt pirmo palīdzību cietušajiem, līdz ierodas ātrā medicīniskā palīdzība (apturēt asiņošanu, uzliekot spiedošu pārsēju vai žņaugu, izdarīt mākslīgo elpināšanu un slēgto sirds masāžu u.c.);

- savlaicīgi un atbilstoši dotajiem norādījumiem izpildīt viņam uzticētos uzdevumus;

- stingri ievērot likumus un uz to pamata izdoto citu normatīvo aktu prasības;

- nēsāt klāt policijas darbinieka palīga apliecību un, veicot policijas darbinieka palīga pienākumus, pēc iedzīvotāju un amatpersonu pieprasījuma uzrādīt to.

8. Policijas darbinieka palīga tiesības:

- pieprasīt, lai iedzīvotāji un citas personas ievērotu sabiedrisko kārtību un pārtrauktu likumpārkāpumus;

- pieprasīt no personām, kuras tiek turētas aizdomās par likumpārkāpumu izdarīšanu, uzrādīt personu apliecinošus dokumentus, noskaidrot likumpārkāpuma aculieciniekus un citas ar likumpārkāpumiem saistītās personas un pieprasīt paskaidrojumus, ja tas nepieciešams pārkāpuma apstākļu noskaidrošanai;

- novēršot likumpārkāpumus, lietot fizisku spēku, speciālos cīņas paņēmienus, sasiešanas līdzekļus un speciālos līdzekļus likumā noteiktajā kārtībā;

- saskaņā ar Latvijas Republikas administratīvo tiesību normām sastādīt protokolus par administratīvajiem pārkāpumiem;

- nogādāt policijas iestādē personas vecumā līdz 16 gadiem, kuras patvaļīgi pametušas dzīvesvietu vai bērnu iestādi un nodarbojas ar klaiņošanu;

- nogādāt medicīnas iestādē vai dzīvesvietā personas, kuras alkohola, toksisko vai narkotisko vielu lietošanas rezultātā zaudējušas spēju patstāvīgi pārvietoties vai orientēties vai var nodarīt kaitējumu apkārtējiem vai pašas sev, bet ja tas nav iespējams, - nogādāt tās policijas iestādē;

- nogādāt policijas iestādē vai ārstniecības iestādē personas, kurām ir nepārprotami psihiski traucējumi un kuras ar savu darbību rada acīm redzamas briesmas sev vai apkārtējiem cilvēkiem.

9. Policijas darbinieks, kura vadībā palīgs strādā, uzdevumus palīgam dod mutiski vai rakstiski (atkarībā no uzdevumu rakstura). Palīgs ir tiesīgs pieprasīt, lai uzdevums tiktu dots rakstiski. Ja palīgs uzskata, ka uzdevums ir pretrunā ar likumu, viņam ir tiesības šo uzdevumu nepildīt, par to paziņojot policijas darbiniekam, kurš dod uzdevumus, un viņa priekšniekam.

10. Policijas darbinieka palīgs savus pienākumus parasti pilda no darba brīvajā laikā. Policijas iestādes priekšnieks, ja nepieciešams, ir tiesīgs iesaistīt pasākumu norisē policijas darbinieka palīgu darba laikā, bet ne vairāk kā piecas darbdienas gadā, iepriekš rakstiski saskaņojot to ar policijas darbinieka palīga darbavietu vai mācību iestādi.

11. Policijas iestādes priekšnieks ir tiesīgs policijas darbinieka palīgam par priekšzīmīgu pienākumu pildīšanu piemērot šādus atzinības veidus:

- izteikt pateicību;

- apbalvot ar vērtīgu balvu vai naudas prēmiju;

- apbalvot ar goda rakstu.

12. Par likumu neievērošanu, doto uzdevumu nepildīšanu vai citiem pārkāpumiem policijas iestādes priekšnieks ir tiesīgs izteikt policijas darbinieka palīgam piezīmi vai rājienu vai atbrīvot no policijas darbinieka palīga pienākumu pildīšanas.

13. Policijas iestāde:

- iekšlietu ministra noteiktajā kārtībā bez maksas nodrošina policijas darbinieka palīgu ar materiāltehniskajiem līdzekļiem, kas nepieciešami viņam uzticēto pienākumu veikšanai;

- atlīdzina iepriekš saskaņotus, bet izņēmuma gadījumos arī iepriekš nesaskaņotus izdevumus, kā arī materiālos zaudējumus, kas policijas darbinieka palīgam radušies, veicot doto uzdevumu;

- organizē policijas darbinieka palīga speciālo apmācību pēc Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieka apstiprinātas programmas;

- veic policijas darbinieku palīgu uzskaiti.

14. Policijas darbinieka pienākumi, kura vadībā strādā policijas darbinieka palīgs:

- nodrošināt viņa vadībā strādājošā policijas darbinieka palīga tiesisko un citu speciālo apmācību atbilstoši sava dienesta uzdevumu pildīšanas specifikai;

- sīki instruēt policijas darbinieka palīgu par normatīvajiem aktiem, kuros reglamentēti veicamie uzdevumi, kā arī par uzdevumu izpildes taktiku un iespējamo specifiku;

- uzskaitīt policijas darbinieka palīga paveikto darbu;

- iesniegt policijas iestādes priekšniekam priekšlikumus par dienesta atzinības piemērošanu policijas darbinieka palīgam vai viņa sodīšanu, vai atbrīvošanu no policijas darbinieka palīga pienākumu pildīšanas.

15. Katrs policijas dienests, kurš vēlas izmantot policijas darbinieku palīgus, izstrādā, pamatojoties uz šo nolikumu, instrukciju, kurā sīkāk reglamentējama attiecīgā dienesta policijas darbinieku palīgu izmantošanas kārtība un norādāmi pasākumi, kuros viņus var iesaistīt. Šīs instrukcijas apstiprina Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieks.

16. Policijas darbinieka palīgam nav atļauts patstāvīgi veikt izziņu vai atsevišķas Latvijas kriminālprocesa kodeksā paredzētas Meklēšanas darbības.

Policijas darbinieka palīgs ir tiesīgs patstāvīgi veikt pasākumus nozieguma novēršanā un pārtraukšanā un nozieguma vietas apsargāšana, izmantojot šī nolikuma 8. panta minēto tiesību kopumu tikai pēc tam, kad viņš šī nolikuma 13. pantā minētās Iekšlietu ministrijas Policijas departamenta priekšnieka apstiprinātās programmas apjomā nolicis ieskaiti, kuru pieņēmusi ar policijas daļas (pārvaldes) priekšnieka pavēli izveidota komisija.

17. Policijas darbinieka palīgu atbrīvo no viņa pienākumu pildīšanas ar rajona (pilsētas) policijas vai transporta policijas daļas (pārvaldes) vai augstāka priekšnieka pavēli šādos gadījumos:

- pēc paša vēlēšanās;

- ja viņš sasniedzis šī nolikuma 1. pantā noteikto maksimālo vecumu;

- ja viņš nepilda dotos uzdevumus;

- ja viņš izdarījis noziegumu vai citu rupju likumpārkāpumu

- ja viņš ar savu uzvedību sadzīvē kompromitē policiju;

- ja viņš sakarā ar dzīves vietas maiņu, pamatdarba apstākļu maiņu, veselības stāvokli vai citiem iemesliem nevar turpināt pildīt savus pienākumus.

18. Par kriminālsodāmiem nodarījumiem, kas izdarīti, pildot policijas darbinieka palīga pienākumus, policijas darbinieka palīgs atbild likumā noteiktajā kārtībā.

19. Uzraudzību par likumu ievērošanu policijas darbinieku palīgu darbā veic prokuratūras iestādes, bet kontroli - valsts policijas iestādes.

12.09.1992