Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu disciplinārreglamentu

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Apstiprināt Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu disciplinārreglamentu.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 22. decembrī

APSTIPRINĀTS
ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes
1992. gada 22. decembra lēmumu

Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu
DISCIPLINĀRREGLAMENTS

I NODAĻA 
VISPĀRĪGIE NOTEIKUMI

1. Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu disciplinārreglaments (turpmāk - Disciplinārreglaments) nosaka iekšlietu iestāžu ierindas un komandējošā sastāva darbinieku dienesta apbalvojuma veidus un disciplināro sodu veidus, kā arī kārtību, kādā tie piemērojami un pārsūdzami.

2. Saskaņā ar šo reglamentu iekšlietu iestāžu darbinieku disciplīna ir likumos un normatīvajos aktos, augstāku amatpersonu pavēlēs un dienesta instrukcijās noteikto pienākumu tiesiski pareiza un precīza izpilde.

3. Stingru un apzinīgu disciplīnu iekšlietu iestādēs nodrošina likumu obligāta ievērošana, principiāla un taisnīga attieksme pret katru darbinieku, priekšnieku personiskais paraugs dienesta pienākumu izpilde. Iedarbīgākie disciplīnas nostiprināšanas līdzekļi ir audzināšanas un izskaidrošanas darbs, stimulēšana ar apbalvojumiem un sodīšana par pārkāpumiem un nolaidību. Prasīgums pret padotajiem prasmīgi savienojams ar pastāvīgām rūpēm par viņiem un cieņpilnu izturēšanos pret katru padoto.

4. Priekšnieks ir atbildīgs par pavēles (rīkojuma) likumīgumu. ja priekšnieka pavēle ir pretrunā ar likumu, iekšlietu iestāžu darbiniekam jāievēro likums.

5. Disciplinārā vara, kas piešķirta zemākiem priekšniekiem, vienmēr ir ari augstākiem priekšniekiem.

6. Uz laiku aizstājot kādu amatpersonu, ja aizstāšana noteikta ar pavēli, aizstājējam ir tiesības izmantot disciplināro varu, kādu reglaments piešķīris attiecīgajai amatpersonai.

II NODAĻA 
APBALVOJUMI

7. Lai mudinātu censties, labi uzvesties un sekmīgi pildīt dienestu, noteikti šādi apbalvojumi:

1) pateicības izteikšana;

2) apbalvošana ar vērtīgu balvu vai naudas prēmiju;

3) apmaksāta papildatvaļinājuma (līdz 10 dienām) piešķiršana;

4) agrāk uzlikta disciplinārsoda pirmstermiņa noņemšana;

5) apbalvošana ar goda rakstu;

6) apbalvošana ar personisko ieroci.

Par dienesta pienākumu priekšzīmīgu pildīšanu iekšlietu iestāžu darbinieki var saņemt arī citus atzinības apliecinājumus.

8. Par dienesta pienākumu izpildē parādīto varonību un drosmi, kā arī citiem izciliem nopelniem iekšlietu iestāžu darbiniekus var ieteikt Latvijas Republikas valsts apbalvojuma piešķiršanai.

9. Tiesības apbalvot ir tuvākajam tiešajam priekšniekam, kā ari augstākām amatpersonām. Apbalvošana noformējama ar pavēli, izņemot pateicības izteikšanu, kuras noformēšana ar pavēli nav obligāta. Iekšlietu ministrs un departamentu priekšnieki ir tiesīgi apbalvot arī personas, kuras nav iekšlietu iestāžu ierindas vai komandējošā sastāva darbinieki, ja tās sniegušas palīdzību iekšlietu iestāžu darbā. Amatpersonas, kuras ir tiesīgas piešķirt konkrētus apbalvojumus, norādītas pielikumā.

10. Nosakot apbalvojuma veidu, jāņem vērā apbalvojamās personas nopelnu svarīgums.

11. Par apbalvošanu parasti paziņo, nolasot pavēli svinīgos apstākļos ierindas priekšā vai iekšlietu iestāžu darbinieku sanāksmē vai arī mutiski pašam darbiniekam.

12. Tiesības noņemt agrāk uzlikto disciplinārsodu ir tiem priekšniekiem, kuri to uzlikuši, kā ari pārējiem tiešajiem priekšniekiem, kuru disciplināra vara ir augstāka.

13. Apbalvojumi, kuri piešķirti ar pavēli, ierakstāmi iekšlietu darbinieka personiskajā lietā.

III NODAĻA
DISCIPLINĀRSODI

14. Par likumu neievērošanu, varas vai dienesta stāvokļa ļaunprātīgu izmantošanu, dienesta pilnvaru pārsniegšanu, uzlikto pie nākumu neizpildīšanu vai šo pienākumu pienācīgu nepildīšanu un zvēresta laušanu iekšlietu iestādes darbinieks tiek saukts pie disciplinārās, administratīvās, materiālās vai kriminālās atbildības.

15. Iekšlietu iestādes darbinieka saukšana pie disciplinārās atbildības neatbrīvo viņu no iespējamās administratīvās, materiālās un kriminālas atbildības.

16. Iekšlietu iestādes darbiniekam var piemērot šādus disciplinārsodus:

1) izteikt piezīmi;

2) izteikt rājienu;

3) pazemināt speciālo dienesta pakāpi par vienu pakāpi;

4) izteikt brīdinājumu par neatbilstību ieņemamajam amatam;

5) pazemināt amata;

6) atlaist no dienesta sakarā ar neatbilstību dienestam iekšlietu iestādes, arī par atrašanos dežūrā vai postenī alkoholiskā, narkotiskā vai toksiskā reibuma stāvoklī.

Piezīme tiek izteikta mutiski, rājienu var izteikt gan mutiski, gan ar priekšnieka pavēli (rakstiski). Pārējie disciplinārsodi uzliekami tikai ar priekšnieka pavēli.

Amatpersonas, kuras ir tiesīgas uzlikt konkrētus disciplinārsodus iekšlietu iestāžu darbiniekiem, norādītas pielikumā.

17. Latvijas Policijas akadēmijas studentiem - ierindas un komandējošam sastāvam var piemērot arī šādus disciplinārsodus:

1) ārpuskārtas norīkojumu (līdz trim reizēm);

2) aizliegumu piešķirt atvaļinājumu ārpus akadēmijas teritorijas (līdz vienam mēnesim);

3) izslēgšanu no akadēmijas.

Amatpersonas, kuras ir tiesīgas uzlikt konkrētus disciplinārsodus Latvijas Policijas akadēmijas studentiem, nosaka šīs akadēmijas rektors.

18. Par katru disciplīnas pārkāpumu var uzlikt tikai vienu disciplinārsodu.

19 Ja iekšlietu iestādes darbinieks disciplīnas pārkāpumu ir izdarījis komandējuma vai atvaļinājuma laikā, izbraukumā, atpūtas vai ārstniecības iestāde, vietējo iekšlietu iestāžu priekšniekiem nekavējoties jāveic pasākumi pārkāpuma pārtraukšanai, kā ari jāpaziņo par notikušo tās iekšlietu iestādes priekšniekam, kurā dien disciplīnas pārkāpējs.

IV NODAĻA
DISCIPLINĀRSODU UZLIKŠANAS KĀRTĪBA

20. Trīs dienu laikā pēc disciplīnas pārkāpuma atklāšanas no pārkāpēja ir jāpieprasa paskaidrojums. Atteikšanās sniegt paskaidrojumu nevar būt par šķērsli vainīgā sodīšanai.

21. Disciplinārsods vainīgajam jāuzliek ne vēlāk kā 10 dienu laikā no pārkāpuma atklāšanas dienas. Ja ir nepieciešama dienesta izmeklēšana, tā jāveic mēneša laikā. Dienesta izmeklēšanas pabeigšanas diena disciplīnas pārkāpuma apstiprināšanās gadījumā uzskatāma par pārkāpuma atklāšanas dienu. Par izmeklēšanas rezultātiem jāziņo disciplīnas pārkāpēja tiešajam priekšniekam, bet, ja pārkāpums ir smags vai izraisījis plašu rezonansi sabiedrībā, - ari augstākam priekšniekam, kurš apstiprina atzinumu un paraksta pavēli par vainīgā sodīšanu. Ja disciplīnas pārkāpējam ir darba nespējas lapa, sods uzliekams pēc izveseļošanās, bet viņa prombūtnes gadījumā - pēc atgriešanās dienesta vietā turklāt 10 dienu termiņš tiek skaitīts no izveseļošanās vai atgriešanās dienas (vai dienesta izmeklēšanas pabeigšanas dienas).

22. Ja disciplīnas pārkāpējs ir alkoholiskā, narkotiskā vai toksiskā reibuma stāvoklī, sods uzliekams pēc pārkāpēja pilnīgas atskurbšanas.

23. Ja disciplīnas pārkāpumu izdarījušais darbinieks atrodas dežūrā vai postenī, par uzlikto disciplinārsodu viņam jāpaziņo pēc dežūras un ieroču nodošanas glabāšanā.

24. Tiesības uzlikt disciplinārsodu ir padota tiešajiem priekšniekiem. Ja tuvākais tiešais priekšnieks uzskata, ka viņam piešķirtā disciplinārā vara vainīgā sodīšanai, ņemot vērā pārkāpuma negatīvo ietekmi uz morālo gaisotni kolektīvā, nay pietiekama, viņš par to ziņo augstākam priekšniekam, lai tas varētu uzlikt piemērotu sodu.

25. Disciplinārsods uzliekams atbilstoši pārkāpuma smagumam. Nosakot soda veidu un apmēru, jāņem vērā pārkāpuma raksturs un apstākļi, kādos tas izdarīts.

26. Sods par disciplīnas pārkāpumu nav uzliekams, ja no tā izdarīšanas dienas līdz pārkāpuma atklāšanas dienai pagājuši vairāk nekā seši mēneši.

27. Zemāka priekšnieka uzlikto sodu augstāks priekšnieks var atcelt vai grozīt šādos gadījumos:

1) ja sods ir uzlikts nepamatoti;

2) ja zemākais priekšnieks ir pārsniedzis viņam piešķirto disciplināro varu;

3) ja sodītais par savu pārkāpumu ir pelnījis bargāku disciplinārsodu.

28. Sodi, kas paziņoti ar pavēli, tiek ierakstīti iekšlietu iestādes darbinieka personiskajā lietā.

29. Disciplinārsods tiek dzēsts, ja ir pagājis viens gads no soda uzlikšanas dienas. Mutiski uzliktais sods uzskatāms par dzēstu pēc viena mēneša.

30. Virsniekus un ģenerāļus, kas sodīti ar pazemināšanu amatā iepriekšējā vai tam atbilstošā amatā var iecelt atestācijas kārtībā ne ātrāk kā pusgadu pēc soda noņemšanas dienas.

V NODAĻA 
DIENESTA SŪDZĪBAS UN IEROSINĀJUMI

31. Katrs iekšlietu iestādes darbinieks ir tiesīgs iesniegt sūdzību augstākām iekšlietu iestāžu amatpersonām par viņa tiesību pārkāpšanu vai neatzīšanu, priekšniecības pretlikumīgu vai netaisnīgu rīcību pret viņu, kā arī par viņam zināmiem citu amatpersonu pretlikumīgiem nodarījumiem.

32. Sūdzības iesniedzamas rakstiski vai mutiski. Rakstiska sūdzība iesniedzējam ir jāparaksta. Sūdzības bez paraksta netiek izskatītas.

33. Priekšniekam sūdzība jāizskata ne vēlāk kā nedējas laikā no tās iesniegšanas dienas. Ja sūdzībā minēto apstākļu noskaidrošanai vajadzīga dienesta izmeklēšana, sūdzības izskatīšanas termiņu var pagarināt līdz vienam mēnesim, iepriekš par to paziņojot sūdzības iesniedzējam.

Sūdzības izskatīšanas termiņu atļauts pagarināt departamentu, pārvalžu, nodaļu un patstāvīgo iekšlietu iestāžu priekšniekiem.

34. Aizliegts sūdzību nosūtīt izskatīšanai priekšniekam, par kura rīcību iesniegta minētā sūdzība.

35. Par rakstiskas sūdzības iesniegšanas rezultātiem tās iesniedzējam jāpaziņo rakstiski, uz mutisku sūdzību vai ierosinājumu var dot mutisku atbildi.

Ja sūdzības iesniedzējs nav apmierināts ar sūdzības izskatīšanas rezultātiem, viņš var iesniegt sūdzību augstākam priekšniekam vai tiesā.

36. Katrā iekšlietu iestādē jābūt sūdzību un ierosinājumu žurnālam. Tajā jāreģistrē visas iekšlietu iestāžu darbinieku iesniegtās sūdzības un ierosinājumi un to izmeklēšanas rezultāti.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

 

Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu disciplinārreglamenta
PIELIKUMS

Latvijas Republikas iekšlietu iestāžu amatpersonu tiesības piešķirt apbalvojumus un uzlikt disciplinārsodus

I. APBALVOJUMI AMATPERSONAS, KURAS IR TIESĪGAS PIEŠĶIRT APBALVOJUMU
Pateicības izteikšana Jebkurš priekšnieks (komandieris) saviem padotajiem
Apbalvošana ar naudas prēmiju vai vērtīgu balvu Priekšnieks (komandieris), kurš ir tiesīgs rīkoties ar naudas līdzekļiem materiālās stimulēšanas fonda ietvaros, un augstāks priekšnieks
Apmaksāta papildatvaļinājuma (līdz desmit dienām) piešķiršana Priekšnieks, kuram ir tiesības piešķirt atvaļinājumu, un augstāks priekšnieks
Disciplinārsoda pirmstermiņa noņemšana Priekšnieks, kurš uzlicis disciplinārsodu, vai augstāks priekšnieks
Apbalvošana ar goda rakstu Ministrs, viņa vietnieki, departamentu (pārvalžu) priekšnieki un viņu vietnieki, patstāvīgo iekšlietu iestāžu priekšnieki
Apbalvošana ar personisko ieroci Ministrs
II. DISCIPLINĀRSODI AMATPERSONAS, KURAS IR TIESĪGAS UZLIKT DISCIPLINĀRSODUS
Mutiska piezīme vai rājiens Jebkurš priekšnieks (komandieris) saviem padotajiem
Rakstisks rājiens Priekšnieks, kurš ir tiesīgs pieņemt darbā
Brīdinājums par neatbilstību ieņemamajam amatam Priekšnieks, kurš ir tiesīgs pieņemt darbā
Pazemināšana amatā Priekšnieks, kurš ir tiesīgs pieņemt darbā
Speciālas dienesta pakāpes pazemināšana par vienu pakāpi Departamenta priekšnieks - no kaprāļa līdz virsnieka vietniekam; Ministrs - no leitnanta līdz pulkvežleitnantam; Ministru Padome - pulkvedim; Augstākās Padomes Prezidijs - ģenerālim
Atlaišana no dienesta sakarā ar neatbilstību dienestam iekšlietu iestādēs Priekšnieks (komandieris), kurš ir tiesīgs pieņemt darbā, - ierindas un jaunākā komandējošā sastāva personām; Ministrs - vidējā un vecākā komandējošā sastāva personām

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

22.12.1992