Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem Latvijas dzīvokļu kodeksā

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izteikt Latvijas dzīvokļu kodeksa 74. pantu šādā redakcijā:

«74. pants. Dzīvojamās telpas nodrosēšana

Ja īrnieks - Latvijas Republikas pilsonis, kā arī ārvalstnieks vai bezvalstnieks, kas ieguvis pastāvīgās uzturēšanās atļauju vai pastāvīgu pierakstu Latvijas Republikā līdz 1992. gada 1. jūlijam, un viņa ģimenes locekļi uz laiku izbrauc uz ārvalstīm sakarā ar darbu, mācībām, ārstēšanos vai citos Latvijas Republikas Ministru Padomes noteiktajos gadījumos, viņu aizņemtās dzīvojamās telpas tiek nodrosētas uz visu pieteikto laiku, kamēr viņi uzturēsies ārvalstīs.

Ārvalstniekiem un bezvalstniekiem dzīvojamo telpu nodrošinājuma apliecību izsniedz uz laiku, kas nepārsniedz Latvijas Republikas 1992. gada 9. jūnija likumā «Par ārvalstnieku un bezvalstnieki ieceļošanu un uzturēšanos Latvijas Republikā» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 27) 37. panta 1. punktā noteikto viena gada termiņu.

Ārvalstniekiem un bezvalstniekiem nodrošinājuma apliecība pirms izbraukšanas no Latvijas Republikas jāreģistrē Latvijas Republikas Pilsonības un imigrācijas departamentā.

Nodrošinājuma apliecību īrniekam izdod vietējas Tautas deputāte padomes valde.

Atteikumu izsniegt nodrošinājuma apliecību var apstrīdēt tiesā, īrniekam ir pienākums nodrosējuma laikā maksāt īres maksu, kā arī maksu par sniegtajiem komunālajiem pakalpojumiem.

Nodrošinājuma apliecību pirms termiņa var anulēt ar to personu piekrišanu, kas saņēmušas nodrošinājuma apliecību, vai šā panta ceturtajā daļā noteikto īrnieka pienākumu nepildīšanas gadījumā, kā arī pēc īrnieka uzturēšanās atļaujas anulēšanas.

Lēmumu par nodrošinājuma apliecības anulēšanu var apstrīdēt tiesā. Sešus mēnešus pēc nodrosēšanas termiņa izbeigšanas dzīvojamas telpas īres līgumu var lauzt tiesas ceļā pēc izīrētāju prasības.

Dzīvojamās telpas nodrosēšanas kārtību nosaka Latvijas Republikas Ministru Padome.

Šā panta noteikumi nav attiecināmi uz dienesta telpām un telpām kopmītnēs.»

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 15. decembrī

15.12.1992