Darbības ar dokumentu

 LATVIJAS REPUBLIKAS AUGSTĀKĀS PADOMES LĒMUMS

Par Latvijas Republikas likuma «Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīnā» spēkā stāšanās kārtību

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

1. Noteikt, ka Latvijas Republikas likums «Par miruša cilvēka ķermeņa aizsardzību un cilvēka audu un orgānu izmantošanu medicīna» stājas spēkā ar 1993. gada 1. janvāri.

2. Uzdot Latvijas Republikas Ministru Padomei līdz 1993. gada 1. janvārim noteikt kārtību, kādā dzīvam donoram, lai kompensētu zaudējumus vai izdevumus, kas radušies sakarā ar audu vai orgānu izņemšanu, piešķirams valsts pabalsts vai citi atvieglojumi.

3. Uzdot Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Veselības departamentam līdz 1993. gada 1. janvārim pieņemt nepieciešamos normatīvos aktus, kas noteiktu kārtību, kādā:

1) aizliegums izdarīt patologanatomisko izmeklēšanu vai izņemt no cilvēka ķermeņa audus vai orgānus fiksējams medicīniskajā Karte un aizliedzēja pasē;

2) veicama smadzeņu un bioloģiskās nāves fakta konstatēšana un miruša cilvēka nodošana apbedīšanai;

3) izdarāma cilvēka audu un orgānu transplantācija smadzeņu bioloģiskas nāves gadījumā;

4) izdarāma audu un orgānu izņemšana no dzīva donora;

5) izmantojamas pēc dzemdībām izdalījušās asinis un placenta

4. Uzdot Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Veselības departamentam līdz 1993. gada 1. janvārim atestēt visas iestādes un organizācijas, kas nodarbojas ar patologanatomisko izmeklēšanu dzīva vai miruša cilvēka audu un orgānu izņemšanu un tālāku izmantošanu.

5. Uzdot Latvijas Republikas Tieslietu ministrijai kopā ar Latvijas Republikas Labklājības ministrijas Veselības departamentu līdz 1993. gada 1. janvārim noteikt kārtību, kādā veicama tiesu medicīniskā izmeklēšana.

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I.DAUDIŠS

Rīgā 1992. gada 15. decembrī