Darbības ar dokumentu

Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS MINISTRU PADOMES LĒMUMS Nr. 38

Par pabalstiem ģimenēm ar bērniem

Lai nodrošinātu visām republikā dzīvojošām ģimenēm (neatkarīgi no vecāku darba vai mācību vietas) vienādas garantijas valsts pabalstu ģimenēm ar bērniem (turpmāk tekstā - «valsts pabalsts») saņemšanā, kā arī panāktu izmaksājamo valsts sociālās apdrošināšanas līdzekļu pilnīgu uzskaiti, kontroli un maksimāli taupīgu izmantojumu, Latvijas Republikas Ministru Padome nolemj:

1. Noteikt, ka:

1.1. valsts pabalsts Latvijas Republikas Valdības noteiktajā apmērā tiek piešķirts bērniem, kuri dzīvo un ir pierakstīti Latvijā;

1.2. tiesības uz valsts pabalstu ir ģimenēm ar bērniem vecumā līdz 15 gadiem. Ja bērns ir vecāks par 15 gadiem, tad ģimenei tiesības uz valsts pabalstu ir tikai gadījumā, ja bērns apmeklē pilna apmācības laika vispārizglītojošo skolu. Tiesības uz valsts pabalstu par vispārizglītojošo skolu izlaiduma klašu skolēniem saglabājas līdz beigšanas gada 31. augustam ieskaitot;

1.3. valsts pabalsts netiek piešķirts par bērniem, kuri atrodas pilnā valsts apgādībā Labklājības ministrijas vai Izglītības ministrijas pārziņā esošajās iestādēs. Par bērniem, kuri šādās iestādēs atrodas daļējā valsts apgādībā, valsts pabalsts tiek piešķirts 35% apmērā no attiecīgajai vecuma grupai paredzētā pilnā valsts pabalsta apmēra.

2. Noteikt, ka:

2.1. līdz 1993. gada 1. jūlijam tiesības uz valsts pabalstu ir personai, kura dzīvo un ir pastāvīgi pierakstīta Latvijā;

2.2. no 1993. gada l. jūlija tiesības uz valsts pabalstu ir Latvijas Republikas pastāvīgajam iedzīvotājam, ja tas likumā noteiktajā kārtībā ir reģistrējies Latvijas Republikas Iedzīvotāju reģistrā un nodzīvojis Latvijā ne mazāk par sešiem mēnešiem;

2.3. valsts pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts bērna mātei. Valsts pabalsts tiek piešķirts un izmaksāts bērna tēvam vai citai personai, kas likumā noteiktajā kārtībā aizstāj vecākus, ja:

2.3.1. bērna māte mirusi vai atzīta par bezvēsts prombūtnē esošu;

2.3.2. bērna māte atzīta par rīcībnespējīgu;

2.3.3. bērna māte atrodas apcietinājumā;

2.3.4. bērna mātei atņemtas vecāku tiesības vai ar tiesas spriedumu bērns atņemts mātei, neatņemot vecāku tiesības;

2.3.5. bērna māte nav Latvijas Republikas pastāvīgā iedzīvotāja;

2.3.6. ar tiesas spriedumu bērna dzīvesvieta noteikta pie tēva;

2.3.7. pabalsta izmaksa bērna mātei pārtraukta, pamatojoties uz republikas pilsētas, rajona vai Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) pašvaldības lēmumu par valsts pabalsta izmaksas apturēšanu (pastāvīgi vai uz noteiktu laiku) sakarā ar to, ka māte bērnu faktiski nekopj vai neaudzina.

Pabalsts var tikt piešķirts un izmaksāts pašam bērnam, kad viņš sasniedzis 16 gadu vecumu, ja republikas pilsētas, rajona vai Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) pašvaldība ir devusi atzinumu, ka tas ir bērna interesēs.

3. Izglītības ministrijai līdz katra gada 1. oktobrim iesniegt Labklājības ministrijai pilna apmācības laika vispārizglītojošo skolu titulsarakstu.

4. Lūgt tiesām informēt informēt sociālās apdrošināšanas pārvaldes (pēc bērna mātes pastāvīgās dzīvesvietas) par spriedumiem, kuru izpildīšanas rezultātā māte zaudē tiesības uz valsts pabalstu.

5. Atļaut republikas pilsētu, rajonu un Rīgas pilsētas rajonu (priekšpilsētu) pašvaldībām:

5.1. pieņemt lēmumu par valsts pabalsta izmaksas pārtraukšanu tiem saņēmējiem, kuri faktiski nekopj vai neaudzina bērnu (-us), par kuru (-iem) piešķirts valsts pabalsts;

5.2. pieņemt lēmumus par valsts pabalsta piešķiršanu uz laiku līdz sešiem mēnešiem fiziskajai personai, kura faktiski kopj vai audzina bērnu, ja bērna vecākiem vai citam likumīgam aizbildnim valsts pabalsta izmaksa par bērnu pārtraukta saskaņā ar šī lēmuma 5.1. apakšpunkta nosacījumiem;

5.3. pieņemt lēmumu par pārtrauktās valsts pabalsta izmaksas atsākšanu.

6. Noteikt, ka sociālās apdrošināšanas pārvaldēm jāizpilda republikas pilsētas, rajona vai Rīgas pilsētas rajona (priekšpilsētas) pašvaldības lēmums par valsts pabalsta izmaksas pārtraukšanu, atsākšanu vai pabalsta piešķiršanu personai, kura faktiski kopj vai audzina bērnu, ja pašvaldības lēmums pieņemts saskaņā ar šī lēmuma 5. punktu.

7. Rekomendēt republikas pilsētu, rajonu vai Rīgas pilsētas rajonu (priekšpilsētu) pašvaldībām, pieņemot lēmumu par valsts pa-balsta izmaksas pārtraukšanu, vienlaikus izskatīt jautājumu par konkrētā bērna tiesību aizsardzību atbilstoši spēkā esošajiem likumdošanas aktiem.

8. Noteikt šādu kārtību, kādā tiek piešķirts un izmaksāts valsts pabalsts laikposmā no 1993. gada 1. janvāra līdz 1993. gada 1. martam:

8.1. strādājošajiem pabalsta saņēmējiem pabalstu piešķir un izmaksā pamatdarba vieta;

8.2. pabalsta saņēmējiem, kuri mācās augstskolas, vidējās speciālās vai arodizglītības mācību iestādes dienas nodaļā, pabalstu pie šķir un izmaksā mācību iestāde;

8.3. pabalsta saņēmējiem, kuri neatrodas darba attiecībās ar darba devēju un nemācās augstskolas, vidējās speciālās vai arodizglītības mācību iestādes dienas nodaļā, pabalstu piešķir un izmaksā sociālās apdrošināšanas pārvalde (pēc pabalsta saņēmēja pastāvīgās dzīvesvietas).

9. Ar 1993. gada 1. martu valsts pabalstu piešķir un izmaksā sociālās apdrošināšanas pārvaldes (pēc pabalsta pieprasītāja pastāvīgās dzīvesvietas) un tiek pārtraukta šī pabalsta izmaksa pēc pabalsta saņēmēja darba vai mācību vietas.

10. Labklājības ministrijai līdz 1993. gada 15. februārim izstrādāt un apstiprināt kārtību, kādā tiek piešķirts un pārrēķināts valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem, kā arī pārtraukta šī pabalsta izmaksa.

11. Atzīt par spēku zaudējušu:

11.1. 1991. gada 5. aprīļa lēmuma Nr. 94 «Par iedzīvotāju sociālo aizsardzību sakarā ar jauno mazumcenu un pakalpojumu tarifu ieviešanu galvenajām tautas patēriņa precēm un pasažieru pār vadītājiem» 7. punktu;

11.2. 1992. gada 10. februāra lēmuma Nr. 46 «Par iedzīvotāju sociālo aizsardzību 1992. gada I ceturksnī» 3. punktu.

Latvijas Republikas Ministru Padomes priekšsēdētājs I. GODMANIS

Latvijas Republikas labklājības ministrs T. ENIŅS

Rīgā 1993. gada 21. janvārī

 

28.01.1993