Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Skatīt Ministru kabineta 2007. gada 27. februāra noteikumus Nr. 149 "Profesiju standartu izstrādes kārtība".

Ministru kabineta noteikumi Nr.131

Rīgā 2002.gada 26.martā (prot. Nr.13, 10.§)

Profesiju standartu izstrādes kārtība

Izdoti saskaņā ar Profesionālās izglītības likuma 7.panta 2.punktu

1. Noteikumi nosaka kārtību, kādā izstrādājami profesiju standarti, kurus atbilstoši normatīvajos aktos dotajam pilnvarojumam nosaka Izglītības un zinātnes ministrija.

2. Izglītības un zinātnes ministrija sadarbībā ar Profesionālās izglītības sadarbības padomi, pieaicinot nozaru ministriju un profesionālo organizāciju pārstāvjus, organizē profesiju standartu projektu izstrādi, izstrādā profesiju standartu projektus, kā arī sniedz citām juridiskajām personām organizatorisku un metodisku atbalstu profesiju standartu projektu izstrādē.

3. Izstrādājot profesijas standartu:

3.1. izveido darba grupu, iekļaujot tajā nozares vai starpnozaru sektora profesionālo organizāciju vai uzņēmumu pilnvarotus pārstāvjus;

3.2. izveido nodarbinātības aprakstu (informācija par nozari vai starpnozaru sektoru, kurā darbinieki varētu tikt nodarbināti, un norāde par viņiem nepieciešamo atbildības pakāpi);

3.3. nosaka darbinieku pienākumus un uzdevumus (informācija, kas dod iespēju noteikt profesionālās izglītības programmu specifiskos uzdevumus un mērķus);

3.4. nosaka darba vidi raksturojošos īpašos fizikālos, bioloģiskos, ķīmiskos un organizatoriskos faktorus;

3.5. nosaka atsevišķu uzdevumu veikšanai nepieciešamās cilvēka īpašās fiziskās spējas;

3.6. nosaka profesijai raksturīgo pienākumu un uzdevumu veikšanai nepieciešamās vispārējās (sociālās, komunikatīvās, organizatoriskās) prasmes un profesionālās prasmes un zināšanas (informācija, kas dod iespēju noteikt profesionālo mācību priekšmetu, praktisko mācību, kvalifikācijas prakses un pārbaudījumu saturu);

3.7. nosaka profesijas atbilstību vienam no Profesionālās izglītības likumā noteiktajiem kvalifikācijas līmeņiem.

4. Profesijas standartu noformē atbilstoši šo noteikumu pielikumam.

5. Arodbiedrības, darba devēju organizācijas, profesionālās organizācijas, izglītības iestādes un citas juridiskās personas (turpmāk - institūcija), ievērojot šo noteikumu 3.punktā minētos nosacījumus, var izstrādāt profesiju standartu projektus un kopā ar pieteikumu iesniegt tos Izglītības un zinātnes ministrijā. Jaunas, Profesiju klasifikatorā neiekļautas profesijas standarta projektam pievieno Profesiju klasifikatora aktualizācijai nepieciešamo informāciju.

6. Pieteikumā norāda šādas ziņas:

6.1. institūcijas nosaukums;

6.2. institūcijas dibinātājs un juridiskais statuss;

6.3. institūcijas juridiskā adrese un tālruņa numurs;

6.4. profesijas nosaukums;

6.5. institūcijas vadītāja vai tās personas vārds, uzvārds un amats, kuru institūcija pilnvarojusi iesniegt pieteikumu;

6.6. profesijas standarta projekta izstrādes darba grupas sastāvs.

7. Izglītības un zinātnes ministrija profesiju standartu projektus iesniedz saskaņošanai Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības apakšpadomē. Ja ir iesniegts citas institūcijas izstrādāts profesijas standarta projekts, Izglītības un zinātnes ministrija piecu dienu laikā pēc tā saņemšanas pārbauda profesijas standarta projekta atbilstību šo noteikumu 3., 4. un 6.punktā noteiktajām prasībām un iesniedz to saskaņošanai minētajā apakšpadomē.

8. Profesionālās izglītības un nodarbinātības trīspusējās sadarbības apakšpadome, pieaicinot ekspertus no nozaru ministrijām vai profesionālajām organizācijām, divu mēnešu laikā pēc profesijas standarta projekta saņemšanas izskata to un par savu lēmumu rakstiski informē Izglītības un zinātnes ministriju, pievienojot ekspertu atzinumus.

9. Izglītības un zinātnes ministrija desmit dienu laikā pēc saskaņojuma saņemšanas pieņem lēmumu par profesijas standarta apstiprināšanu un iekļaušanu Izglītības un zinātnes ministrijas izveidotajā profesiju standartu reģistrā.

10. Ja lēmums par profesiju standarta apstiprināšanu netiek pieņemts, Izglītības un zinātnes ministrija, norādot neapstiprināšanas iemeslu, profesijas standarta projektu kopā ar ekspertu atzinumiem atdod projekta pieteicējam.

Ministru prezidenta vietā - zemkopības ministrs A.Slakteris

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

 

Pielikums
Ministru kabineta
2002. gada 26. marta
noteikumiem Nr. 131

Profesijas standarts

Izglītības un zinātnes ministrs K.Greiškalns

29.03.2002