Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem Latvijas kriminālkodeksā un Latvijas kriminālprocesa kodeksā

Saskaņā ar Latvijas Republikas Augstākās Padomes 1992. gada 25. marta lēmumu «Par konvencionālo tiesību normu izpildi Latvijā attiecībā uz noziegumiem pret cilvēci» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 15) Latvijas Republikas Augstāka Padome nolemj:

I. Izdarīt šādus grozījumus Latvijas kriminālkodeksā:

1. Papildināt kodeksu ar šāda satura 6.1 pantu:

«6.1 pants. Krimināllikuma spēks laikā attiecībā uz noziegumiem pret cilvēci, uz genocīdu, uz noziegumiem pret mieru un uz kara noziegumiem

Personas, kas izdarījušas noziegumus pret cilvēci, realizējušas genocīdu, izdarījušas noziegumus pret mieru un kara noziegumus, ir sodāmas neatkarīgi no šo noziegumu izdarīšanas laika.»

2. Papildināt 7.1 panta otro daļu pēc vārdiem «Smagiem noziegumiem pieskaitāmi» ar vārdiem «noziegumi pret cilvēci, genocīds (68.1 pants), noziegumi pret mieru (68.2 pants) un kara noziegumi (68.3 pants)».

3. 21. pantā:

papildināt pirmo daļu ar šāda satura l.1 apakšpunktu:

«l.1) personas, kas nav Latvijas Republikas pilsonis, izraidīšana no valsts»;

papildināt trešo daļu pirms vārda «Izsūtījumu» ar vārdiem «Personas, kas nav Latvijas Republikas pilsonis, izraidīšanu no valsts».

4. Papildināt 23. panta pirmās daļas otro teikumu pēc vārdiem «piecpadsmit gadiem» ar vārdiem «bet krimināllikumā īpaši paredzētos gadījumos brīvības atņemšanu var noteikt uz visu mūžu (mūža ieslodzījums)».

5. Papildināt kodeksu ar šāda satura 24.2 pantu:

«24.2 pants. Personas, kas nav Latvijas Republikas pilsonis, izraidīšana no valsts

Personu, kas nav Latvijas Republikas pilsonis, var izraidīt no valsts, ja tiesa atzīst, ka, ievērojot lietas apstākļus un vainīgā personību, nav pieļaujama viņa atrašanās Latvijas Republikā.

Šo sodu nosaka kā pamatsodu vai papildsodu bez termiņa ierobežošanas, piemērojot to kā papildsodu tikai pēc pamatsoda izciešanas.

Kārtību, kādā izpildāms spriedums par tādas personas izraidīšanu no valsts, kura nav Latvijas Republikas pilsonis, nosaka Latvijas Republikas likumdošanas akti.»

6. Papildināt kodeksu ar šāda satura 45.1 pantu:

«45.1 pants. Kriminālatbildības noilguma neattiecināšana uz personām, kas izdarījušas noziegumus pret cilvēci, realizējušas genocīdu, izdarījušas noziegumus pret mieru un kara noziegumus

Kriminālatbildības noilgums neattiecas uz personām, kas izdarījušas noziegumus pret cilvēci, realizējušas genocīdu, izdarījušas noziegumus pret mieru un kara noziegumus.»

7. Papildināt 46. pantu ar šāda satura ceturto daļu: «Noilgums nav piemērojams personai, kurai piespriests mūža ieslodzījums un izraidīšana no valsts.»

8. Papildināt 50.1 panta 3. apakšpunktu pēc vārdiem «diversiju (63. pants)» ar vārdiem «noziegumiem pret cilvēci, genocīdu (68.1 pants); noziegumiem pret mieru (68.2 pants); kara noziegumiem (68.3pants)».

9. Papildināt 183. panta pirmo daļu pēc vārdiem «Par neziņošanu, ja ir droši zināms, kad tiek gatavoti noziegumi, kas paredzēti šā kodeksa» ar skaitļiem un vārdiem «68.1, 62.2 un 68.3 pantā».

10. Papildināt sevišķo daļu ar šāda satura pirmo - A nodaļu:

«PIRMĀ «A» NODAĻA
1. NOZIEGUMI PRET CILVĒCI, GENOCĪDS, NOZIEGUMI PRET MIERU UN KARA NOZIEGUMI

68.1 pants. Noziegumi pret cilvēci, genocīds

Par noziegumiem pret cilvēci, arī par genocīdu, neatkarīgi no tā, vai tie izdarīti kara vai miera laikā tādā veidā, kā tie attiecībā uz nozieguma subjektu un nozieguma sastāvu noteikti attiecīgajos konvencionālajos normatīvajos aktos, tas ir, par tīšu rīcību nolūkā pilnīgi vai daļēji iznīcināt kādu nacionālu, etnisku, rases, sociālu, noteiktas kopīgas pārliecības vai ticības cilvēku grupu kā tādu, šādas grupas locekļus nogalinot, nodarot viņiem nopietnus miesas bojājumus vai novedot viņus līdz psihiskai saslimšanai, tīši radot viņiem tādus dzīves apstākļus, kas pilnīgi vai daļēji tos fiziski iznīcina, ka arī šajā pašā nolūkā atņemot vai ierobežojot pamatiedzīvotāju ekonomiskās, politiskās un/vai sociālās cilvēka tiesības, -

soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu no 3 līdz 15 gadiem.

68.2 pants. Noziegumi pret mieru

Par noziegumiem, kas izdarīti pret mieru tādā veidā, kā tie noteikti attiecīgajos konvencionālajos normatīvajos aktos, tas ir, par bruņotas agresijas plānošanu, gatavošanu, tās izraisīšanu, piedalīšanos tajā, par agresīva kara vešanu, pārkāpjot starptautiskos līgumus, par piedalīšanos sazvērestībā ar nolūku izdarīt šajā pantā minētos noziegumus -

soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu no 3 līdz 15 gadiem.

68.3 pants. Kara noziegumi

Par kara noziegumiem, kas paredzēti attiecīgajos konvencionālajos normatīvajos aktos, tas ir, par kara vešanas noteikumu pārkāpšanu, kas izpaudusies okupētās teritorijas civiliedzīvotāju, ķīlnieku un karagūstekņu slepkavošanā, spīdzināšanā, aplaupīšanā, aizvešanā vai norīkošanā spaidu darbos, neattaisnojamā pilsētu un citu objektu postīšanā, -

soda ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu no 3 līdz 15 gadiem.»

II. Izdarīt šādus grozījumus Latvijas kriminālprocesa kodeksā:

1. Papildināt 5. panta 8. punktu ar vārdiem «kā arī lietās par noziegumiem pret cilvēci, par genocīdu, par noziegumiem pret mieru un par kara noziegumiem».

2. Papildināt 127. panta trešo daļu pēc skaitļa «66» ar skaitļiem «68.1-68.3».

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 6. aprīlī

28.04.1993