Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas Republikas 1990. gada 12. decembra likumā «Par akcīzes nodokli»

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt Latvijas Republikas 1990. gada 12. decembra likumā «Par akcīzes nodokli» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1991, 3/4) šādus grozījumus un papildinājumus:

1. Preambulā:

izteikt 1. punktu šādā redakcijā:

«1. Realizētājs - fiziskā vai juridiskā persona vai šādu personu apvienība, kas realizē pašražotās preces»;

papildināt ar 6. un 7. punktu šādā redakcija:

«6. Tranzīts cauri Latvijas Republikas teritorijai - preču un citu priekšmetu pārvietošana muitas kontrolē cauri Latvijas Republikas teritorijai starp diviem Latvijas Republikas valsts robežas punktiem.

7. Reeksports - no ārvalstīm ievestu preču izvešana (eksports) uz kādu citu valsti.»

2. Izteikt 1. pantu šādā redakcijā:

«1. pants. Akcīzes nodokļa maksātāji

Akcīzes nodokļa maksātāji ir juridiskās un fiziskās personas vai šādu personu apvienība, kas realizē šā likuma 3. panta minētas preces vai ieved (importē) ar akcīzes nodokli apliekamas preces.»

3. Izteikt 2. pantu šādā redakcijā:

«2. pants. Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts

Ar akcīzes nodokli apliekamais objekts ir ieņēmumi no šā likuma 3. pantā minēto pašražoto preču realizācijas par realizācijas cenu un ievedamo preču vērtība, kas sastāv no cenas, par kādu prece iegādāta attiecīgajā valstī, un ievedmuitas tarifa.»

4. 3. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā;

«Akcīzes nodokli aprēķina pēc šādām likmēm procentos pašražotajam precēm pie realizācijas cenas, ievestajām precēm - pie ievedamo preču vērtības kopā ar ievedmuitas tarifu»;

papildināt pirmajā daļā likmju uzskaitījumu pēc vārdiem «Šampanietis, dzirkstošie sausie vīni 30» ar vārdiem «Stiprinātie vīni 50»;

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

«Akcīzes nodoklis no ieņēmumiem par pašražoto preču realizāciju brīvi konvertējamā valūtā un no to ievesto (importēto) preču vērtības, kuras iegādātas par brīvi konvertējamu valūtu, tiek aprēķināts un maksāts brīvi konvertējamā valūtā»;

papildināt ar ceturto un piekto daļu Šādā redakcijā:

«Rektificētajam etilspirtam realizācijai mazumtirdzniecībā, kā arī degvīnam un liķiera-degvīna izstrādājumiem ar spirta saturu no 40 procentiem un vairāk nosaka minimālo akcīzes nodokļa summu, ko aprēķina pēc absolūtā alkohola (100 procenti spirta) koncentrācijas un tilpuma (daudzuma). Absolūtā alkohola likme ir 4500 Latvijas rubļu par vienu dekalitru.

Ja akcīzes nodokļa summa, kas aprēķināta pēc šajā pantā noteiktajām likmēm procentos pie realizācijas cenas pašražotajām precēm vai pie ievedamo (importējamo) preču vērtības kopā ar ievedmuitas tarifu, iŗ mazāka par minimālo akcīzes nodokļa summu, jāmaksā minimāla akcīzes nodokļa summa.»

5. Papildināt 4. pantu ar trešo un ceturto daļu šādā redakcijā:

«Akcīzes nodoklis netiek iekasēts no tranzīta kravu pārvadājumiem un no reeksporta.

No akcīzes nodokļa tiek atbrīvotas fiziskās personas, kas ieved alkoholiskos dzērienus līdz vienam litram vai līdz vienai vienībai, kas ir oriģinālā iesaiņojumā un nav lielāka par trim litriem, un cigaretes - līdz 200 cigaretēm uz vienu personu.»

6. Papildināt 5. pantu ar otro daļu šādā redakcijā: «Preču ražotāji akcīzes nodokli maksā, produkciju realizējot, preču importētājs - uz valsts robežas muitas iestādē preču uzrādīšanas brīdī vai pirms tam bankas iestādē.»

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 30. martā

12.04.1993