Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

LATVIJAS REPUBLIKAS LIKUMS

 Par grozījumiem un papildinājumiem Latvijas Republikas 1992. gada 16. jūnija likumu «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu (uzņēmumu) privatizācijas kārtību»

Latvijas Republikas Augstākā Padome nolemj:

Izdarīt Latvijas Republikas 1992. gada 16. jūnija likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma objektu (uzņēmumu) privatizācijas kārtību» (Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1992, 27/28) Šādus grozījumus un papildinājumus:

1. 2. pantā:

izteikt pirmās daļas 5. punktu šādā redakcijā:

«5) nododot noma ar izpirkumu»;

papildināt pirmo daļu ar 7. punktu šādā redakcijā:

«7) pārdodot atklātā izsolē, izsolē ar pretendentu atlasi vai aizklātu piedāvājumu konkursā bez sertifikātu izmantošanas.»

2. Papildināt likumu ar 2.1 un 2.2 pantu šādā redakcijā:

«2.1 pants. Privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) saraksti un paziņojumi par īpašuma objektu (uzņēmumu) privatizāciju

1. Privatizējamo valsts īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstu vai paziņojumu par atsevišķa valsts īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju apstiprina un publicē oficiālā laikrakstā valdība vai tās noteikta institūcija.

2. Privatizējamo pašvaldības īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstu vai paziņojumu par atsevišķa pašvaldības īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju apstiprina un publicē attiecīgā pašvaldība,

3. Paziņojumu par valsts vai pašvaldības īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju bez sertifikātu izmantošanas vai šādi privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstu var apstiprināt tikai valdība.

4. Aizliegts publicēt paziņojumu par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju vai iekļaut īpašuma objektu (uzņēmumu) privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstā, ja attiecībā uz šo īpašuma objektu (uzņēmumu) līdz saraksta vai paziņojuma publicēšanas dienai, to ieskaitot, iesniegts pieteikums par īpašuma tiesību atjaunošanu, turklāt pieteikuma iesniedzējs nav izvēlējies kompensāciju.

5. Privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstā vai paziņojumā par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju var noteikt privatizāciju tikai par sertifikātiem vai privatizāciju bez sertifikātu izmantošanas.

6. Privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstā vai paziņojumā par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju jāpublicē īpašuma objekta (uzņēmuma) nosacītā cena.

2.2 pants. Pirmpirkuma tiesības uz privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu)

1. Pirmpirkuma tiesības uz privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) ir tām personām, kuru īpašumā ir zemesgabali, uz kuriem atrodas īpašuma objekts (uzņēmums), arī šo zemesgabalu bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, kuri likumā noteiktajā kārtībā ir iesnieguši pieprasījumu par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu.

2. Ja īpašuma objekts (uzņēmums) atrodas uz vairākiem zemesgabaliem, Šā panta pirmajā daļā minētās personas savas pirmpirkuma tiesības izmanto zemesgabalu lieluma secībā, sākot ar lielāko.

3. Šā panta pirmajā daļā minētās personas zaudē savas pirmpirkuma tiesības, ja tās nepiesakās divu mēnešu laikā no dienas, kad publicēts paziņojums par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju vai privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) saraksts, kurā ir iekļauts attiecīgais īpašuma objekts (uzņēmums), turklāt publicēta īpašuma objekta (uzņēmuma) nosacītā cena. Divu mēnešu termiņš skaitāms no jauna, ja šā likuma 10. pantā noteiktajā kārtībā tiek samazināta pārdošanas cena.

4. Ministrijai (komitejai), rajona, pilsētas, pilsētas rajona vai pagasta valdei, kuras pārziņā ir privatizējamais īpašuma objekts (uzņēmums), ne vēlāk kā trīs dienu laikā pēc tam, kad publicēts paziņojums par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju vai privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) saraksts, kurā ir iekļauts attiecīgais īpašuma objekts (uzņēmums), vai pieņemts lēmums par pārdošanas cenas samazināšanu, jānosūta visām personām, kuru īpašuma ir zemesgabali, uz kuriem atrodas privatizējamais īpašuma objekts (uzņēmums), arī šo zemesgabalu bijušajiem īpašniekiem vai viņu mantiniekiem, kuri likumā noteiktajā kārtībā ir iesnieguši  pieprasījumu par zemes īpašuma tiesību atjaunošanu, ierakstīta vēstule, telegramma vai (elefaksogramma ar uzaicinājumu pieteikties uz pirmpirkuma tiesību izmantošanu. Uzaicinājumā jānorāda īpašuma objekta (uzņēmuma) nosacītā cena, pieteikšanās vieta un termiņš.

5. Šā panta pirmajā daļā minētās personas var iegādāties privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) par šā likuma 9. pantā noteiktajiem maksāšanas līdzekļiem, un uz tām neattiecas noteikumi par privatizāciju bez sertifikātu izmantošanas vai tikai par sertifikātiem, kas publicēti paziņojumā par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju vai privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstā, kurā ir iekļauts attiecīgais īpašuma objekts (uzņēmums).»

3. 3. pantā:

izteikt trešo daļu šādā redakcijā:

«3. Privatizācijas projekta iesniegšanas termiņš ir trīs mēneši, skaitot no dienas, kad publicēts privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) saraksts, kura iekļauts attiecīgais īpašuma objekts vai paziņojums par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju. Ja valsts vai pašvaldības īpašuma objekts (uzņēmums) privatizējams steidzami, īsāku termiņu privatizācijas projekta iesniegšanai var noteikt tikai valdība. Ja noteiktā termiņa nav iesniegts neviens privatizācijas projekts, ministrijai (komitejai), rajona, pilsētas, pilsētas rajona vai pagasta valdei ir pienākums sagatavot savu privatizācijas projektu astoņu mēnešu laikā no dienas, kad publicēts privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) saraksts, kurā iekļauts attiecīgais īpašuma objekts (uzņēmums), vai paziņojums par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju.»;

izteikt ceturto daļu šādā redakcijā;

«4. Ja tiek iesniegts privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstos vai paziņojumos par īpašuma objektu (uzņēmumu) privatizāciju neminēta īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas projekts, trīs mēnešu laikā pēc privatizācijas projekta iesniegšanas jāpublicē privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) saraksts, kura ir iekļauts attiecīgais īpašuma objekts (uzņēmums), vai paziņojums par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju vai arī motivēts rakstveida atteikums privatizēt īpašuma objektu (uzņēmumu). Iesniegtā privatizācijas projekta izskatīšanas termiņš skaitāms no saraksta vai paziņojuma publicēšanas dienas.»; papildināt pantu ar sesto daļu šādā redakcijā: «6, Ja privatizējamo īpašuma objektu (uzņēmumu) sarakstā vai paziņojumā par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju nav noteikta privatizācija tikai par sertifikātiem vai privatizācija bez sertifikātu izmantošanas, privatizācijas projekta autors var izvēlēties kādu no pārējām privatizācijas metodēm vai tās kombinēt.»

4. 6. panta:

izteikt pirmās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

«Iesniegtais valsts īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas projekts, piedaloties tā autoriem un pārstāvjiem no privatizējamā īpašuma objekta (uzņēmuma) un pašvaldībām, kuru teritorijā atrodas privatizējamais īpašuma objekts, ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc projektu iesniegšanas termiņa beigām jāizskata ministrijai (komitejai), kuras pārziņā ir privatizējamais valsts īpašuma objekts (uzņēmums).»;

izteikt ceturtās daļas pirmo teikumu šādā redakcijā:

«Iesniegtais pašvaldības īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas projekts, piedaloties tā autoriem un īpašuma objekta (uzņēmuma) pārstāvjiem, ne vēlāk kā trīs mēnešu laikā pēc projekta iesniegšanas termiņa beigām jāizskata rajona, pilsētas, pilsētas rajona vai pagasta valdei, kuras pārziņā ir privatizējamais pašvaldības īpašuma objekts (uzņēmums), un jāpieņem lēmums par īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas projekta apstiprināšanu vai arī jānosaka jauns privatizācijas projekta iesniegšanas termiņš, bet ne ilgāks par diviem mēnešiem.»;

izteikt septīto dalu šādā redakcijā:

«7. Aizliegts apstiprināt privatizācijas projektu, ja bijušais īpašnieks vai viņa mantinieks līdz dienai (to ieskaitot), kad publicēts saraksts, kurā iekļauts attiecīgais īpašuma objekts (uzņēmums), vai paziņojums par šā īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizāciju, ir iesniedzis pieteikumu par īpašuma objekta (uzņēmuma) atgūšanu un turklāt nav izvēlējies kompensāciju.»;

papildināt pantu ar astoto daļu šādā redakcijā:

«8. Valsts vai pašvaldības īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas projektu, kurā paredzēts privatizēt īpašuma objektu (uzņēmumu) bez sertifikātu izmantošanas, var apstiprināt tikai valdība.»

5. 8. pantā:

izteikt pirmo daļu šādā redakcijā:

«1. īpašuma objekts (uzņēmums) privatizējams tikai atbilstoši apstiprinātajam privatizācijas projektam saskaņā ar Latvijas Republikas likumiem, Latvijas Republikas Augstākās Padomes un valdības lēmumiem. Tas neattiecas uz gadījumu, kad īpašuma objektu (uzņēmumu) iegādājas Šā likuma 2.2 pantā minētās personas. Apstiprināto privatizācijas projektu var grozīt un papildināt institūcija, kas projektu apstiprinājusi.»;

izteikt ceturto dalu šādā redakcijā:

«4. Ministrijai (komitejai), kuras pārziņā ir privatizējamais valsts īpašuma objekts (uzņēmums), jāiesniedz Latvijas Republikas Ekonomisko reformu ministrijai apstiprināšanai privatizācijas komisijas sastāvs mēneša laikā no Ekonomisko reformu ministrijas pieprasījuma saņemšanas dienas.»

6. Izteikt 9. panta septīto daļu šādā redakcijā:

«7. Ienākumi no īpašuma objekta (uzņēmuma) privatizācijas ieskaitāmi valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondos Latvijas Republikas 1992. gada 9. decembra likumā «Par valsts un pašvaldību īpašuma privatizācijas fondiem» "Latvijas Republikas Augstākās Padomes un Valdības Ziņotājs, 1993, 1/2.) noteiktajā kārtībā.»

Latvijas Republikas Augstākās Padomes priekšsēdētājs A. GORBUNOVS

Latvijas Republikas Augstākās Padomes sekretārs I. DAUDIŠS

Rīgā 1993. gada 1. jūnijā

24.06.1993