Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Finansu un kapitāla tirgus komisijas

padomes lēmums Nr. 31

(prot. Nr.6, 3. p.) Rīgā 2002. gada 15. februārī

Par "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju licencēšanas noteikumu" apstiprināšanu

Pamatojoties uz Finansu un kapitāla tirgus komisijas likuma 6.-8. un 17. pantu, Valsts fondēto pensiju likuma 11. pantu, Finansu un kapitāla tirgus komisijas padome n o l e m j:

Apstiprināt "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju licencēšanas noteikumus" (pielikumā).

Finansu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētājs U.Cērps

 

 

Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju licencēšanas noteikumi

 

1. Vispārīgie jautājumi

1.1. "Valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldītāju licencēšanas noteikumi" (tālāk tekstā - noteikumi) izdoti saskaņā ar Valsts fondēto pensiju likumu un Finansu un kapitāla tirgus komisijas likumu.

1.2. Noteikumi nosaka kārtību, kādā Finansu un kapitāla tirgus komisija (tālāk tekstā - Komisija) Latvijas Republikā reģistrētai ieguldījumu sabiedrībai izsniedz, pārreģistrē, aptur un anulē licenci valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanai (tālāk tekstā - licence).

1.3. Ieguldījumu sabiedrība var saņemt licenci, ja:

1.3.1. tā ir saņēmusi licenci ieguldījumu sabiedrības darbībai;

1.3.2. vismaz gadu ir pārvaldījusi ieguldījumu fonda vai privātā pensiju fonda līdzekļus;

1.3.3. gada laikā pirms pieteikuma iesniegšanas Komisija saskaņā ar likuma "Par ieguldījumu sabiedrībām" 87. pantu nav brīdinājusi ieguldījumu sabiedrību par būtiskiem normatīvo aktu pārkāpumiem vai atkārtoti brīdinājusi par līdzīgiem normatīvo aktu pārkāpumiem;

1.3.4. saskaņā ar šo noteikumu 2.1.2 punktu iesniegtais darbības plāns ir ekonomiski pamatots.

1.4. Šo noteikumu 1.3.2. punkts neattiecas uz ieguldījumu sabiedrību:

1.4.1. kuras mātesuzņēmums ir Latvijas Republikā reģistrēta kredītiestāde vai apdrošināšanas sabiedrība, kura vismaz gadu ir pārvaldījusi privātā pensiju fonda līdzekļus;

1.4.2. vismaz puse no ieguldījumu sabiedrības valdes locekļiem ir personas, kuras vismaz gadu ir strādājušas ieguldījumu sabiedrības mātesuzņēmumā un kuru darba pienākumos ietilpa aktīvu pārvaldīšana vai finansu tirgus analīze.

1.5. Licenci izsniedz bez termiņa ierobežojuma.

1.6. Dokumentus un to kopijas noformē saskaņā ar Latvijas Republikas Ministru kabineta apstiprināto dokumentu izstrādāšanas un noformēšanas noteikumu prasībām.

 

 

2. Licences izsniegšana

2.1. Lai saņemtu licenci, ieguldījumu sabiedrībai jāiesniedz Komisijai šādi dokumenti:

2.1.1. Komisijai adresēts pieteikums licences saņemšanai (tālāk tekstā - pieteikums), kurā ietverts tam pievienoto dokumentu uzskaitījums;

2.1.2. ieguldījumu sabiedrības pilnvarotās pārvaldes institūcijas apstiprināts darbības plāns turpmākajiem trim gadiem, kurā aprakstīts, kā ieguldījumu sabiedrība plāno nodrošināt fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu, kurā jāietver vismaz šāda informācija:

2.1.2.1. par nākotnē ieviešamajiem ieguldījumu plāniem,

2.1.2.2. ieguldījumu sabiedrības ar fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu saistīto ieņēmumu un izmaksu prognoze un izmaksu segšanas avoti,

2.1.2.3. ieguldījumu sabiedrības plānotā darbība, lai nodrošinātu tās kapitāla un aktīvu atbilstību normatīvajos aktos noteiktajām prasībām;

2.1.3. ieguldījumu sabiedrības iekšējās kontroles sistēmas izveidošanai nepieciešamo pamatelementu, politiku un procedūru, kuras ir būtiskas ieguldījumu sabiedrības darbībai, apraksti, t.i., šādi ieguldījumu sabiedrības pilnvarotās pārvaldes institūcijas apstiprināti dokumenti:

2.1.3.1. ieguldījumu sabiedrības organizatoriskā struktūra ar skaidri norādītiem padomes un valdes locekļu pienākumiem un pilnvarām, kā arī precīzi noteiktiem un sadalītiem citu ieguldījumu sabiedrības amatpersonu uzdevumiem un pienākumiem,

2.1.3.2. grāmatvedības politika un uzskaites organizācijas galvenie principi,

2.1.3.3. finansu risku pārvaldīšanas politika,

2.1.3.4. vadības informācijas sistēmas apraksts,

2.1.3.5. informācijas sistēmas aizsardzības noteikumi,

2.1.3.6. iekšējās revīzijas sistēmas apraksts,

2.1.3.7. aizdomīgu finansu darījumu identifikācijas procedūras.

2.2. Pieteikumu un tam pievienotos dokumentus ieguldījumu sabiedrības pilnvarotais pārstāvis iesniedz Komisijas Juridiskā un licencēšanas departamenta Licencēšanas daļai, un par to sastāda pieņemšanas un nodošanas aktu, ko paraksta dokumentu iesniedzējs un minētās daļas darbinieks.

2.3. Ieguldījumu sabiedrības pieteikumu licences saņemšanai Komisija izskata un lēmumu par licences izsniegšanu vai par atteikumu izsniegt licenci pieņem 30 dienu laikā pēc visu nepieciešamo normatīvo aktu prasībām atbilstoši sagatavotu un noformētu dokumentu saņemšanas.

2.4. Ja Komisijai rodas neskaidrības par darbības plāna saturu, Komisijai ir tiesības pieprasīt no ieguldījumu sabiedrības papildu informāciju, kas iesniedzama Komisijai 10 dienu laikā no pieprasījuma saņemšanas dienas. Līdz papildu informācijas iesniegšanas brīdim Komisija aptur jautājumu par licences izsniegšanu izskatīšanu.

2.5. Ja nepieciešams, Komisija uzaicina uz pārrunām ieguldījumu sabiedrības akcionārus, ieguldījumu sabiedrības valdes priekšsēdētāju vai citas personas ar paraksta tiesībām.

2.6. Lēmumu par licences izsniegšanu vai atteikumu izsniegt licenci pieņem Komisijas padome.

2.7. Komisija izsniedz ieguldījumu sabiedrībai Komisijas padomes lēmumu septiņu darbadienu laikā pēc attiecīgā lēmuma pieņemšanas. Vienlaikus ar lēmumu par licences izsniegšanu Komisija izsniedz licenci.

2.8. Ja Komisijas padome ir pieņēmusi lēmumu par atteikumu izsniegt licenci, ieguldījumu sabiedrība pieteikumu licences saņemšanai var iesniegt pēc atteikumā minēto iemeslu pilnīgas novēršanas.

 

 

3. Licences pārreģistrācija,

apturēšana un anulēšana

3.1. Komisija pārreģistrē licenci, ja tiek mainīts ieguldījumu sabiedrības nosaukums.

3.2. Licenci pārreģistrē vienlaicīgi ar licences ieguldījumu sabiedrības darbībai pārreģistrāciju.

3.3. Komisija ar motivētu lēmumu var anulēt licenci, ja:

3.3.1. ieguldījumu sabiedrība ir sniegusi Komisijai vai publiski izplatījusi nepatiesas ziņas vai arī būtiski pārkāpj normatīvo aktu noteikumus;

3.3.2. ieguldījumu sabiedrība sistemātiski pārkāpj noteikumus, saskaņā ar kuriem ieguldījumu sabiedrība ir apņēmusies ieguldīt un pārvaldīt fondēto pensiju shēmas līdzekļus (tālāk tekstā - ieguldījumu plāna prospekts);

3.3.3. ieguldījumu sabiedrība Komisijas noteiktajā termiņā nav novērsusi konstatētos normatīvo aktu pārkāpumus;

3.3.4. ieguldījumu sabiedrībai tiek anulēta licence ieguldījumu sabiedrības darbībai;

3.3.5. ieguldījumu sabiedrība tiek reorganizēta, to pievienojot citai ieguldījumu sabiedrībai;

3.3.6. ieguldījumu sabiedrība iesniedz Komisijai pieteikumu par licences anulēšanu;

3.3.7. ieguldījumu sabiedrība gada laikā no licences saņemšanas nav noslēgusi līgumu par valsts fondēto pensiju shēmas līdzekļu pārvaldīšanu ar Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūru (tālāk tekstā - Aģentūra).

3.4. Ja Komisija ir konstatējusi apstākļus, kas ļauj lemt par ieguldījumu sabiedrībai izsniegtās licences anulēšanu, tā var pieņemt motivētu lēmumu par licences darbības apturēšanu. Licences darbības apturēšanas termiņš nevar būt ilgāks par sešiem mēnešiem.

3.5. Pirms licences anulēšanas vai licences darbības apturēšanas Komisija rakstveidā brīdina ieguldījumu sabiedrību par tās pārkāpumiem un par iespējamo licences anulēšanu vai tās darbības apturēšanu. Izsakot brīdinājumu vai pieņemot lēmumu par licences darbības apturēšanu, Komisija nosaka termiņu, kādā ieguldījumu sabiedrība novērš normatīvo aktu vai ieguldījumu plāna prospekta pārkāpumus. Pēc šā termiņa beigšanās ieguldījumu sabiedrības pienākums ir iesniegt Komisijai ziņojumu par veiktajiem pasākumiem normatīvo aktu vai ieguldījumu plāna prospekta pārkāpumu novēršanai un to rezultātiem.

3.6. Licences darbība tiek atjaunota, ja ieguldījumu sabiedrība Komisijas noteiktajā termiņā novērš lēmumā par licences darbības apturēšanu norādītos normatīvo aktu pārkāpumus.

3.7. Lēmumu par licences darbības apturēšanu vai anulēšanu pieņem Komisijas padome. Par šāda lēmuma pieņemšanu Komisija nekavējoties informē ieguldījumu sabiedrību un Aģentūru.

3.8. Ja ieguldījumu sabiedrībai tiek anulēta licence (izņemot 3.3.6. un 3.3.7. punktā noteiktos gadījumus), tai atkārtoti licence netiek izsniegta.

 

 

4. Noslēguma jautājumi

4.1. Komisija informāciju par licenču apturēšanu un anulēšanu publicē normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā.

4.2. Ja licence nozaudēta, ieguldījumu sabiedrība nekavējoties publicē laikrakstā "Latvijas Vēstnesis" paziņojumu par licences nozaudēšanu un iesniedz Komisijai pieteikumu par licences dublikāta izsniegšanu.

15.02.2002