Darbības ar dokumentu

Tiesību akts: zaudējis spēku
Tiesību akts ir zaudējis spēku.

Ministru kabineta noteikumi Nr. 224

Rīgā 1994. gads 27. decembrī (prot. Nr. 65 3. §)

Par lauksaimniecībā izmantojamās tehnikas obligāto sertifikāciju

Izdoti saskaņā ar likuma
«Par patērētāju tiesību aizsardzību" 30. pantu

1. Vispārīgie noteikumi

1. Šie noteikumi nosaka kārtību, kādā sertificējama Latvijas Republikā realizējamā lauksaimniecībā izmantojamā tehnika (tālāk teksta - «lauksaimniecības tehnika»), kas ražota Latvijas uzņēmumos vai importēta no ārzemēm.

2. Tehnikas atbilstības sertifikācija ir nepieciešama, lai novērstu nekvalitatīvas lauksaimniecības tehnikas tirdzniecību un ražošanu un panāktu tās atbilstību spēkā esošajām drošības tehnikas un ekoloģiskajām prasībām un tehniski normatīvās dokumentācijas prasībām, kā ari lai ražotāju ieinteresētu ražot efektīvu, kvalitatīvu un darbā drošu tehniku.

3. Nacionālā lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas centra funkcijas veic Zemkopības ministrijas pārziņā esošā Valsts Baltijas mašīnu izmēģināšanas stacija (tālāk tekstā - «mašīnu izmēģināšanas stacija»).

Nacionālais sertifikācijas centrs organizē sadarbību ar jebkuru šajā jomā akreditētu testēšanas laboratoriju, kas nav saistīta ar sertificējamo mašīnu ražošanu. Testēšanas laboratoriju mašīnas izmēģināšanai var izvēlēties ražotājs.

4. Nacionālais lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas centrs izsniedz sertifikātu, kas apliecina lauksaimniecības tehnikas drošumu un nekaitīgumu cilvēka dzīvībai, veselībai un videi, kā ari nosaka tās tehnoloģisko atbilstību.

5. Lauksaimniecības tehnikas sertifikācijai nepieciešamo izmēģinājumu veikšanai tiek pakļauts tikai viens attiecīgās markas paraugs, kuru ražotāji vai realizētājs nodod izmēģināšanai bez maksas. Lauksaimniecības tehnikas paraugu pēc izmēģināšanas atdod īpašniekam, īpašnieks nav tiesīgs prasīt atlīdzību par parauga vērtības zudumu, kas radies izmēģināšanas procesā.

6. Pēc uzņēmēju pieprasījuma Nacionālais lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas centrs nosaka importa lauksaimniecības tehnikas ražotājvalsts izsniegtā sertifikāta atzīšanu vai neatzīšanu Latvijas Republikā.

7. Importa lauksaimniecības tehnikas ražotājvalsts izsniegto un Latvijas Republikā atzīto sertifikātu sarakstu apstiprina, papildina un publicē Ekonomikas ministrija.

8. Lai garantētu lauksaimniecības tehnikas drošumu un nekaitīgumu cilvēka dzīvībai, veselībai un apkārtējai videi, kā arī nodrošinātu tās tehnoloģisko atbilstību, obligātā sertifikācija ir attiecināma uz šādu Latvijas Republikā realizējamo lauksaimniecības tehniku:

8.1. augkopības produkcijas ražošanas tehnoloģiskās mašīnas un rīki;

8.2. lopkopības produkcijas ražošanas tehnoloģiskās iekārtas un rīki;

8.3. lauksaimniecības produkcijas pārstrādes iekārtas;

8.4. mežu izstrādes tehnika un kokapstrādes mašīnas un iekārtas.

9. Lai nodrošinātu vienotu lauksaimniecības mašīnu un iekārtu tehniski normatīvās dokumentācijas izstrādi atbilstoši Eiropas Savienības standartiem, Zemkopības ministrija apstiprina nolikumu par šo noteikumu 8. punktā minētās tehnikas tehniski normatīvo doku-mentāciju.

10. Katram lauksaimniecības tehnikas izstrādājumam ir jābūt ar attiecīgu nosaukumu un marku, kurus Latvijas Republikā piešķir valsts institūcija - Latvijas Valsts lauksaimniecības mehanizācijas un enerģētikas zinātniskās pētniecības institūts (tālāk tekstā - «mehanizācijas institūts»).

II. Atbilstības sertifikāta piešķiršanas kārtība

11. Lauksaimniecības tehnikas izgatavotājs, nododot izmēģināmo izstrādājumu sertifikācijai, iesniedz mašīnu izmēģināšanas stacijai noteikta parauga pieteikumu, kuram tiek pievienots:

11.1. par Latvijā ražoto tehniku:

11.1.1. projektēšanas tehniskais uzdevums un ekspluatācijas nodrošinājuma dokumenti, kas saskaņoti ar mehanizācijas institūtu vai institūtu «Silava»;

11.1.2. ražošanas tehniskie noteikumi;

11.1.3. rūpnīcas izmēģinājumu akts par produkcijas atbilstību projektēšanas tehniskajam uzdevumam un ražošanas tehniskajiem noteikumiem;

11.1.4. mehanizācijas institūta lēmums par nosaukuma un markas piešķiršanu;

11.2. par importa tehniku - ekspluatācijas nodrošinājuma dokumenti.

12. Lai izskatītu lauksaimniecības tehnikas izmēģināšanas rezultātus un sagatavotu kvalificētu atzinumu par sertifikāta piešķiršanu vai anulēšanu, Zemkopības ministrija apstiprina lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas ekspertu komisiju.

13. Tehnikas realizētāji, pieņemot realizācijai lauksaimniecības tehniku, pieprasa tās piegādātājiem ekspluatācijas nodrošinājuma dokumentus un mašīnu izmēģināšanas stacijas izsniegtu atbilstības sertifikātu.

14. Lai realizētu importa lauksaimniecības tehniku, tās realizētājs vienu attiecīgās markas izstrādājuma paraugu iesniedz mašīnu izmēģināšanas stacijai un pēc veiktās ekspertīzes saņem ekspertu komisijas atzinumu par tā darba kvalitātes rādītāju atbilstību agro-tehniskajām prasībām, kādas attiecīgajai lauksaimniecības tehnikai noteiktas Latvijas Republikā.

15. Ja pārdošanai tiek ievesti vairāk neka divi attiecīgas markas lauksaimniecības tehnikas izstrādājumi, tehnikas realizētājs iesniedz muitas iestādēm dokumentus, kas apliecina, ka šīs markas tehnikas paraugs ir sertificēts mašīnu izmēģināšanas stacijā.

16. Uzņēmumi (uzņēmējsabiedrības), kas Latvijas Republikā nodarbojas ar lauksaimniecības tehnikas ražošanu un realizāciju, par saviem līdzekļiem nodrošina katra jauna tehnikas parauga sertifikācijai nepieciešamo izmēģināšanu mašīnu izmēģināšanas stacijā.

17. Tehnikas ražotāji, kuru lauksaimniecības tehnikai ir piešķirts atbilstības sertifikāts, produkcijas pavaddokumentos norāda piešķirtā sertifikāta reģistrācijas numuru, izsniegšanas datumu un darbības laiku un marķē savu produkciju ar speciālu atbilstības sertifikāta zīmi.

18. Nacionālais lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas centrs publicē preses izdevumos informāciju par lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas rezultātiem, sertifikāta izsniegšanu vai anulēšanu, kā arī izsūta ražotājiem un attiecīgajām valsts institūcijām informāciju par izstrādājumu, kuram anulēts sertifikāts.

III. Lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas pamatposmi

19. Ar 1995. gada 1. janvāri aizliegts realizēt lauksaimniecības tehniku, kurai nav ekspluatācijas nodrošinājuma dokumentu (ekspluatācijas instrukcija un pase ar garantijas talonu).

20. Ar 1998. gada 1. janvāri aizliegts realizēt lauksaimniecības tehniku (arī importa) bez Nacionālā lauksaimniecības tehnikas sertifikācijas centra izsniegtā atbilstības sertifikāta.

21. Līdz 1997. gada 31. decembrim Zemkopības ministrija sastāda obligāti sertificējamās lauksaimniecības tehnikas sarakstus katram gadam pa laikposmiem.

Ir aizliegts realizēt lauksaimniecības tehniku, par kuru šajā laikposmā ir saņemts sertifikācijas atteikums.

22. Par obligāti sertificējamās lauksaimniecības tehnikas realizāciju bez atbilstības sertifikāta tās izgatavotāji un realizētāji ir atbildīgi likumdošanas aktos noteiktajā kārtībā.

Ministru prezidents M. GAILIS

Zemkopības ministrs A. ŪDRIS

 

31.12.1994